Witajcie!, dziś coś dla fanów kurczaka którzy bez sosu nie wyobrażają sobie obiadu :). Dwa bardzo mocne aromaty: koziego sera i wędzonej papryki dadzą Wam nie małe
Kuchnia PROzdrowotnaPrzyznam się, że to są moje pierwsze udane lody. Na prawdę próbowałem wykonać domowe lody ok. 5 razy, ale żadne z nich nie wyszły mi
Kuchnia ŁukaszaJeżeli lubicie kurczaka w słodkiej marynacie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca pierś z kurczaka w marynacie miodowej z dodatkiem
Kuchnia ŁukaszaSezon morelowy tuż tuż a na Kuchni PROzdrowotnej już serwuję Wam multi koktajl na bazie świeżych moreli. Będzie to typowy koktajl letni o wielowarstwowym smaku, świetnie
Kuchnia PROzdrowotnaW ciepłe, słoneczne dni zawsze królują lekkie sałatki, orzeźwiające koktajle czy też aromatyczne mrożone kawy i herbaty. Na pierwszym miejscu pragniemy orzeźwienia a także świeżych i
Kuchnia PROzdrowotnaZłoty, gęsty, ciekawy w smaku dżem z dynii. Dla kogo: dla fanów dyni dla mających ochotę na spróbowanie dżemu, którego w sklepie nie znajdziecie dla lubiących nowe, ciekawe smaki Składniki: 2 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek) 0,5 kg brzoskwiń (waga po obraniu i usunięciu pestki) 750g cukru sok z cytryny pół szklanki wody Wykonanie
Mania Wypiekaniawielce zawiedziona, że będę musiała czekać na kolejną do wizyty w Polsce. Cóż - jest, jak jest . Sięgnęłam więc po pozycję, którą nabyłam przypadkiem, bardzo impulsywnie, w kiosku. Szukałam jakichś ciekawych czasopism kulinarnych (nie znalazłam), gdy w oko wpadła mi okładka z Johnnym Deppem. Charakterystyczna mina, staromodny strój, podkręcony wąs - któż by się oparł(...)nawet nie próbowałam. Dopiero później wyczytałam, że do kin niedawno wszedł film na podstawie powieści Kyrila Bonfiglioliego, i właśnie premierą filmu skuszeni redaktorzy postanowili książkę wydać. Dla ciekawych - filmu jeszcze nie widziałam, ale mam zamiar to nadrobić w przyszłym tygodniu. Tymczasem opowiem Wam o książce... Nie wymachuj mi tym gnatem , znane być może bardziej pod filmowym tytułem Bezwstydny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeużywana w Wietnamie i Tajlandii jako zioło przyprawowe. Ma ona bardzo ciekawy smak (nie jadłam, ale tak mniemam!), który opisywany jest jako połączenie aromatów cytryny i kminku. Co ciekawe, w Polsce również jest to niezwykle popularna roślina! Tyle, że w... akwarystyce! :) Zupę zdarzyło mi się jeść
Kuchnia PrezydentowejLato to świetny czas na odchudzanie, to czas gdy wysoka temperatura obniża głód a wygrywa pragnienie i chęć orzeźwienia. Wraz z większą aktywnością fizyczną warto wspomóc
Kuchnia PROzdrowotnaKorzystając z letniego okresu kiedy przebywam nad Polskim morzem nie mogłem powstrzymać się od zbioru płatków z krzaków dzikiej róży które wyścielają wydmy. Esencja smaku róży
Kuchnia PROzdrowotnarównież dość niewiele, nasza 5 zajęła wszystkie. Jeśli wolimy jeść na świeżym powietrzu to w pobliżu znajduje się przepiękny park im. Tadeusza Mazowieckiego. Smaki lodów były bardzo ciekawe i daleko im było do klasyków znanych ze sklepów: Gorgonzola Wanilia ( na zdjęciu) Śmietana Ciasteczkowy Marcepan Karmel z solą Mascarpone z figą Sorbet Gujana, truskawka, Banan ( na zdjęciu) Sorbet(...)próbowałyśmy zdecydowanie godny polecenia jest jedynie sorbet gujana, truskawka z bananem (miałyśmy jeszcze okazję spróbować smak ciasteczkowy, sorbet gorzka czekolada, mascarpone z figą i wanilia). Atutem lodziarni jest ciekawy wystrój oraz miejsce, gdzie można usiąść i zjeść ze spokojem lody. Lodziarnie polecamy odwiedzić, choć nie plasuje się na szczycie listy naszych ulubionych miejsc z lodowymi przysmakami. Plus: Na stronie
Kolizje Smakówwyśmienity stek a także jeszcze kilka różnych szaszłyków. To był bardzo udany wieczór i nawet nie wiem kiedy ten czas tak szybko zleciał. Jak zwykle warsztaty były ciekawe, z dużą dawką energii i sporym tempem do którego w końcu przyzwyczaił nas Pan Maciek. Mamy cichą nadzieję, że na kolejne warsztaty nie będzie trzeba tak długo czekać
Kuchenne Wariacjekilka dni do lodówki. Znam ten przepis od pewnie 30 lat i jest doskonały, śmiało mogę to potwierdzić. Syrop z cebuli rewelacyjnie leczy ból gardła (w sumie naprawdę ciekawe dlaczego nie sprzedają go w aptekach). Tylko mała uwaga, a właściwie duża, do podanego przepisu. Jak schowamy tę cebulę z cukrem do lodówki to syropek z pewnością po kilku
Marder&Marder ManufactureKrautwickel lub Kohlrouladen, a za Morzem Bałtyckim, w Szwecji, robi się kåldolmar . Fini natomiast znają je jako kaalikääryleet (czy ktokolwiek jest w stanie to wymówić?). Gołąbki, co ciekawe, dotarły nawet za wielką wodę i nasi sojusznicy od tarczy antyrakietowej pod przywództwem Baracka O. zajadają się glubkis (ale tylko w niektórych rejonach Stanów). Nieco mniejsze i podawane
Marder&Marder ManufactureApatyczny, znudzona, bez chęci do życia... Tak możesz się czuć gdy zabraknie w Twojej diecie zestawu żelaza wraz z witaminą C. Pękające kąciki ust czy też
Kuchnia PROzdrowotna