zawsze mam w zanadrzu jedną buteleczkę domowego likieru, który świetnie się sprawdza jako dodatek do drinków i deserów, np. lodów. Można też sprawić przyjemność innym, bo niewątpliwie jest to ciekawa opcja prezentowa :) Likier kawowy na mleku skondensowanym Najbardziej popularny przepis, dostępny niemalże na każdym polskim blogu kulinarnym. Bardzo smaczny, delikatny likier. Składniki: 3 łyżki wody 3 czubate łyżki(...)tygodnie. Po tym czasie przelać likier przez sitko/ gazę i rozlać do butelek. Można spożywać od razu. ---------------------------------------------------------------------------------------- Likier kawowy à la TIA MARIA Oryginalny likier (o ciekawej historii) wytwarzany jest na bazie jamajskiej kawy blue mountain, przypraw i spirytusu z trzciny cukrowej. Ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma, stąd wersja
Domowa Cookierenka AgiDziś przedstawiam kolejną wariację na temat klasycznej owsianki :) Chciałabym Wam udowodnić, że śniadanie wcale nie musi być nudne. Do codziennej owsianki wystarczy dodać kilka kawałków ciekawych owoców, np. mango czy kiwi. Ciekawą propozycją są też różnorodne orzechy takie jak włoskie czy ziemne, ale także nerkowce czy pistacje. W ten sposób uczynimy nasze śniadanko nie tylko pyszne
Chocolate Muffin BlogPrzyznam się, że to są moje pierwsze udane lody. Na prawdę próbowałem wykonać domowe lody ok. 5 razy, ale żadne z nich nie wyszły mi
Kuchnia ŁukaszaJeżeli lubicie kurczaka w słodkiej marynacie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca pierś z kurczaka w marynacie miodowej z dodatkiem
Kuchnia ŁukaszaZłoty, gęsty, ciekawy w smaku dżem z dynii. Dla kogo: dla fanów dyni dla mających ochotę na spróbowanie dżemu, którego w sklepie nie znajdziecie dla lubiących nowe, ciekawe smaki Składniki: 2 kg dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek) 0,5 kg brzoskwiń (waga po obraniu i usunięciu pestki) 750g cukru sok z cytryny pół szklanki wody Wykonanie
Mania Wypiekaniawielce zawiedziona, że będę musiała czekać na kolejną do wizyty w Polsce. Cóż - jest, jak jest . Sięgnęłam więc po pozycję, którą nabyłam przypadkiem, bardzo impulsywnie, w kiosku. Szukałam jakichś ciekawych czasopism kulinarnych (nie znalazłam), gdy w oko wpadła mi okładka z Johnnym Deppem. Charakterystyczna mina, staromodny strój, podkręcony wąs - któż by się oparł(...)nawet nie próbowałam. Dopiero później wyczytałam, że do kin niedawno wszedł film na podstawie powieści Kyrila Bonfiglioliego, i właśnie premierą filmu skuszeni redaktorzy postanowili książkę wydać. Dla ciekawych - filmu jeszcze nie widziałam, ale mam zamiar to nadrobić w przyszłym tygodniu. Tymczasem opowiem Wam o książce... Nie wymachuj mi tym gnatem , znane być może bardziej pod filmowym tytułem Bezwstydny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeużywana w Wietnamie i Tajlandii jako zioło przyprawowe. Ma ona bardzo ciekawy smak (nie jadłam, ale tak mniemam!), który opisywany jest jako połączenie aromatów cytryny i kminku. Co ciekawe, w Polsce również jest to niezwykle popularna roślina! Tyle, że w... akwarystyce! :) Zupę zdarzyło mi się jeść
Kuchnia Prezydentowejrównież dość niewiele, nasza 5 zajęła wszystkie. Jeśli wolimy jeść na świeżym powietrzu to w pobliżu znajduje się przepiękny park im. Tadeusza Mazowieckiego. Smaki lodów były bardzo ciekawe i daleko im było do klasyków znanych ze sklepów: Gorgonzola Wanilia ( na zdjęciu) Śmietana Ciasteczkowy Marcepan Karmel z solą Mascarpone z figą Sorbet Gujana, truskawka, Banan ( na zdjęciu) Sorbet(...)próbowałyśmy zdecydowanie godny polecenia jest jedynie sorbet gujana, truskawka z bananem (miałyśmy jeszcze okazję spróbować smak ciasteczkowy, sorbet gorzka czekolada, mascarpone z figą i wanilia). Atutem lodziarni jest ciekawy wystrój oraz miejsce, gdzie można usiąść i zjeść ze spokojem lody. Lodziarnie polecamy odwiedzić, choć nie plasuje się na szczycie listy naszych ulubionych miejsc z lodowymi przysmakami. Plus: Na stronie
Kolizje Smakówwyśmienity stek a także jeszcze kilka różnych szaszłyków. To był bardzo udany wieczór i nawet nie wiem kiedy ten czas tak szybko zleciał. Jak zwykle warsztaty były ciekawe, z dużą dawką energii i sporym tempem do którego w końcu przyzwyczaił nas Pan Maciek. Mamy cichą nadzieję, że na kolejne warsztaty nie będzie trzeba tak długo czekać
Kuchenne Wariacjekilka dni do lodówki. Znam ten przepis od pewnie 30 lat i jest doskonały, śmiało mogę to potwierdzić. Syrop z cebuli rewelacyjnie leczy ból gardła (w sumie naprawdę ciekawe dlaczego nie sprzedają go w aptekach). Tylko mała uwaga, a właściwie duża, do podanego przepisu. Jak schowamy tę cebulę z cukrem do lodówki to syropek z pewnością po kilku
Marder&Marder ManufactureKrautwickel lub Kohlrouladen, a za Morzem Bałtyckim, w Szwecji, robi się kåldolmar . Fini natomiast znają je jako kaalikääryleet (czy ktokolwiek jest w stanie to wymówić?). Gołąbki, co ciekawe, dotarły nawet za wielką wodę i nasi sojusznicy od tarczy antyrakietowej pod przywództwem Baracka O. zajadają się glubkis (ale tylko w niektórych rejonach Stanów). Nieco mniejsze i podawane
Marder&Marder ManufactureJuż kilka miesięcy temu podałem przepis na pyszny sernik z budyniem , który osiągnął dużą popularność na blogu. Dziś prezentuję wam pyszną modyfikację tego sernika, czyli
Kuchnia ŁukaszaPyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe z nadzieniem z mięsa mielonego. Uwierzcie mi smakuje bosko! Takie cudeńka podane z rana do herbaty lub kawy, lub wzięte se
Kuchnia Łukaszaolej na patelni. Nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy do zrumienienia z każdej strony. Podajemy z miodem i pomarańczami. I jeszcze kilka słów o książce. "Kipi Kasza" to bardzo ciekawa propozycja dla wielbicieli kasz ale i dla tych, którzy chcieli by z kaszą rozpocząć smakowita przygodę. Mamy tu metody gotowania każdej z kasz. Ci którzy nigdy nie gotowali(...)amaratus, quinoa i coraz bardziej popularna jaglanka. Nie wiecie co z nimi począć zajrzyjcie do tej książki. W twardej oprawie, pięknie wydana, czytelna i przejrzysta. Poza przepisami zawiera wiele ciekawych i pożytecznych informacji. Zdecydowanie warto ją mieć na swojej półce
Dzieje kuchennej WiewióryPyszny biszkopt kokosowy przykryty cienką warstwą bitej śmietany, a u góry gruba warstwa truskawek z galaretką. Pycha! Ciasto jest mega smaczne, dlatego warto trochę ,,pobawić
Kuchnia Łukasza