"Zdrowy detoks" Ewy Jarosz - recenzja 144się z czterech części i dodatku: Porządki w centrum dowodzenia Racjonalne odżywianie w praktyce Kompleksowa renowacja Działanie wspomagające Przepisy na potrawy pozytywnie wpływające na organizm W książce znajdziemy mnóstwo ciekawych i bardzo przydatnych informacji na temat zdrowego odżywiania. W każdym rozdziale mamy też wyróżnione części z hasłem "Zapamiętaj". Rzeczywiście, warto zapamiętać podane tam informacje. Muszę przyznać, że mnie, jako
Kulinarne przygody Gatity
Nalewka z porzeczkoagrestu 228zawiera). Czasem i dobę trwa, czasem i dłużej. Ale daje doskonałe efekty, więc warto poczekać. Po przefiltrowaniu butelkujemy i zostawiamy w chłodnym miejscu na pół roku. Finalnie otrzymujemy bardzo ciekawą nalewkę. Wyraźnie czuć słodycz cukru, cierpkość porzeczki i lekkie drapanie imbiru. Ta nalewka zdecydowanie wchodzi do stałej produkcji, o ile znowu uda nam się zdobyć porzeczkoagrest. Smacznego
Marder&Marder Manufacture
Pieczony boczek z chrupiącą skórką na górze 159Dziś coś dla mięskożerców. Boczek pieczony skorą do góry. Tak pieczony boczek widziałam w australijskim Masterchefie i bylam ciekawa jak smakuje. Muszę przyznać, że skórka jest bardzo chrupiaca ale najlepeij taki boczek jeśc na ciepło, bo wtedy to już nie to samo, skórka jest chrupiąca ale już nie az tak i wydaje się być twardawa. Marynujemy go w samej
Ewa w kuchni
Papryka szpiczasta nadziewana serkiem Philadephia i selerem naciowym 161Papryka ramiro to gatunek słodkiej papryki, który ma podłużny kształt a przez to idealnie nadaje się do nadziewania. Tym razem nadziejemy ją kremowym serkiem i selerem naciowym tworząc ciekawą kompozycję. Seler do końca pozostanie lekko chrupiący a papryka nabierze charakterystycznego smaku po upieczeniu
Milion Smaków
Jak film na noc, to tylko thriller 184Boże – zaglądać do szafy. Podskakuję i energicznie zakrywam dłońmi twarz, taki odruch obronny, ale przez palce i tak podglądam co się dzieje. Ostatnio ciężko było mi znaleźć film ciekawy i trzymający w napięciu. Fabuła o opuszczonym domu z duchem na strychu czy o słodkim dziecku, które tak na prawdę jest albo starą kobietą albo ma w sobie coś(...)kotka i myszkę, w której jest tylko jedno wyjście – „ Someone has to die. Me or he.” A jak u Was – widzieliście ostatnio coś ciekawego
Pink Envelope
Zapiekanka truskawkowa z adwokatem 233Adwokat, truskawki i kwiatki na dzień tatki 🙂 Słodka zapiekanka z likierem i truskawkami może być ciekawą odmianą dla tradycyjnych homogenizowanych serników i truskawek zatopionych w galaretkach. Robi się w mig, zjada jeszcze szybciej. Można upiec wcześniej, a przed podaniem podgrzać w mikrofalówce. Idealnie nadaje się na słodką przekąskę pod chmurką 🙂 ZAPIEKANKA […] Artykuł Zapiekanka truskawkowa z adwokatem
Wiszniówka
Brownie z buraków i awokado z czerwoną porzeczką 190nieszablonowych przepisów na zdrowe dania, w których można dzieciom przemycać wartościowe produkty. Przepis na ciasto czekoladowe z buraków i awokado natrafiłam na blogu „bunny kitchen”, kiedy poszukiwałam ciekawych sposobów na botwinkę. Bo ileż można jeść barszczyki i chłodniki? Surowych liści botwinki […] Artykuł Brownie z buraków i awokado z czerwoną porzeczką pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka
Śledź z czerwoną fasolą i jogurtem a'la gzik z pyrami 164smaku pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Podawać z ziemniakami. Najlepiej ugotowanymi w mundurkach i posypanymi koperkiem lub (i) szczypiorkiem. Ciekawa jestem kto z Was spróbuje tego dania? Klasyczne pyry z gzikiem pokazywałam Wam już i cały czas cieszą się sporą popularnością. Może ta dzisiejsza wersja ze śledziem również Wam zasmakuje
Codzienna kuchnia niecodzienna
Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek 298Zrobienie swojskiej wędliny nie jest trudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o wyrobach domowych stężenie soli było sporo większe, zaś ilość wody mniejsza, ale odkryłam to po zrobieniu wędliny. Przygotowanie też nieco inne. Według swoich zasad robiłam
Anioszek w kuchni
Ogórki z ziemniakami 184garść posiekanego koperku, mniejsza garść posiekanej natki pietruszki, Czasem lubię przeglądać stare książki z mojej biblioteczki. Mam tych książek całkiem sporo, więc jest co przeglądać. Ostatnio znalazłam kilka, bardzo ciekawych i smacznych przepisów z wykorzystaniem świeżych ogórków. Dzisiaj przedstawię przepis z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. W oryginalnym przepisie użyta jest słonina, ja dodałam boczek wędzony
królestwo garów
Makaron z cukinią, tuńczykiem i suszonymi pomidorami 243propozycja smakowa nie dość, że jest błyskawiczna w przygotowaniu - trwa tyle, ile gotowanie makaronu, to jeszcze tworzy całkiem ciekawą kompozycję smakową. Suszone pomidory wraz z jogurtem greckim doskonale ze sobą współgrają w akompaniamencie delikatnej w smaku cukinii i tuńczyka. Składniki na 2 porcje: 160g makaronu pełnoziarnistego (może być też biały) 1 mała cukinia Kilka suszonych pomidorów lub 1 łyżka
Fabryka pomysłów
Sexy soki. Piękno. Zdrowie. Energia – Kris Carr 172Kris Carr miękka oprawa, 404 strony Na początku myślałam, że będzie to typowa książka z samymi przepisami na soki. Trochę się pomyliłam, ponieważ okazało się, że znajdziemy tu sporo ciekawej wiedzy na temat soków i koktajli. Prawie 200 stron to wciągający poradnik! Poza wstępem i podstawami typu co zyskamy pijąc soki i za pomocą jakiego sprzętu je przygotować, znajdziemy
Mienta blog
Co Lila jadła w środę? 13 222Ciekawa jestem czy moi stali czytelnicy zauważyli, że często pojawia się sukienka w kwiatki. Śmiać mi się chce z tej naszej Lilki, bo uparła się na tę sukienkę i nosi ją jak starsza pani swój wysłużony fartuch kuchenny. W żaden sposób nie mogę jej przekonać, aby przestała ją tak cały czas w domu ubierać. Dlatego zdjęcia są najczęściej
lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Babka z pomarańczową skórką + za co cenię zakupy na Frisco.pl 319zakupy online nie są mi obce, jednak do tej pory nie robiłam przez internet zakupów spożywczych. A już na pewno nie tak dużych i zróżnicowanych. Zawsze byłam bardzo ciekawa jak wyglądają takie zakupy. Czy produkty dotrą w całości, co można kupić, ile zajmuje to czasu, jakie są ceny? Czy w takim sklepie znajdę wszystko? I tak oto parę
Słodkie okruszki
Cytrynowe ciasto kukurydziane. 290zanim spróbowałem, to już miałem przeczucie, że będzie dobrze. Kolor i zapach mi to powiedziały ;) Cytrynowe ciasto kukurydziane jest bardzo cytrynowe i nie bardzo słodkie. Ziarnistość polenty daje mu ciekawą strukturę, a migdały jeszcze ją podkreślają. W dziwny sposób ciasto wydaje się jednocześnie proste i złożone, ascetyczne i bogate. I nie jest to wyrazem dysonansu, a harmonijnej pełni. Zdecydowanie
zadanie-gotowanie