Tarta z porami i kozim serem 243Ciekawa i smaczna tarta z porem i kozim serem na kruchym spodzie. Ważne żeby ciasto i farsz było dobrze doprawione. forma: forma 15 x 26 cm. Składniki: ciasto: 300g mąki 90g smalcu 90g masła 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki zimnej wody sól, pieprz nadzienie: 500 g pora 25 g masła 300 ml mleka 4 gałązki tymianku
Mama Gotuje
Owocowe zawijaski imprezowe 160lekkie, podane z czekoladą którą uwielbiają wszyscy. Przepyszne :) A całej ekipie Akademii Kulinarnej Whirlpoll oraz gospodarzom tego miejsca, życzę wielu kulinarnych inspiracji. Niekończącego się sezonu na ulubione produkty :) Wielu ciekawych gości od których na pewno można się jeszcze dużo nauczyć oraz wielu uczestników na wszystkich warsztatach. Niech te 3 minione lata będą dopiero wstępem do jeszcze lepszej przygody
Mienta blog
JABŁKOWE BROWNIE 230Proste, ale niebanalne ciasto z ciekawym akcentem w postaci jabłek oraz włoskich orzechów. Pachnące cynamonem, idealne na podwieczorek do popołudniowej herbaty. Można posypać je cukrem pudrem i polać polewą toffee lub pozostawić bez żadnych dodatków. Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej, pod przykryciem, lub zawinięte w folię ( bez polewy) - dzięki temu długo zachowa śiweżość. Jak w każdym cieście ucieranym
cool and minty
PIECZONY KALAFIOR Z SOSEM SEROWYM 200serowym, to danie które zasmakuje każdemu - i dzieciom i dorosłym. Idealnie sprawdzi się jako rodzinny obiad lub ciepła kolacja. Pieczenie wydobywa z kalafiora głębię smaku, nadaje mu intensywności i ciekawej tekstury. Jeśli jednak nie chcecie rozgrzewać piekarnika możecie kalafiora ugotować na parze lub w osolonym wrzątku. Możecie zrezygnować z dodatku makaronu i zastąpić go większą ilością różyczek kalafiora
cool and minty
ZUPA JARZYNOWA Z POMIDORAMI I CHORIZO 211Pożywna i szybka zupa pełna warzyw. Z marchewką, pietruszką, ziemniaczkami oraz papryką, cukinią i groszkiem. Z ciekawym akcentem w postaci podsmażonych plasterków kiełbaski chorizo, które, jeśli przygotowujemy bezmięsna wersję zupy, należy oczywiście pominąć. Całość zagęszczona pomidorami z puszki lub passatą pomidorową i doprawiona suszonymi ziołami prowansalskimi, które idealnie podkreślają smak warzyw. Podałam ją z kleksem jogurtu naturalnego, świeżymi kiełkami
cool and minty
ROLADKI IMPREZOWE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 217Małe roladki z pszennej tortilli wypełnionej wędzonym łososiem, posiekanym szczypiorkiem, sałatą i chrzanowym twarożkiem. Są pyszną i ciekawą przekąską typu finger food. Idealnie sprawdzą się na imprezie w gronie przyjaciół lub eleganckim przyjęciu w gronie rodziny. Kuszą kolorami i małą wielkością. Można je przygotować dzień lub kilka godzin przed przyjściem gości, zawinąć w folię spożywczą i wstawić
cool and minty
SMAŻONY "RYŻ" Z KALAFIORA ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM 250ciepło jest fantastyczną alternatywą dla białego ryżu. Przygotowany w ten sposób może stanowić samodzielne danie lub być świetnym dodatkiem do mięs i ryb. Dzięki rozdrobnieniu uzyskuje ciekawą ziarnista strukturę przypominającą ryż właśnie. Usmażyłam go na patelni z dodatkiem startego czosnku i posiekanej cebulki. W wersji sezonowej także z pokrojonymi na kawałki szparagami (poza sezonem można użyć fasolki
cool and minty
Letnia sałatka z arbuza i kolendry 201Dzisiejsza sałatka sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale będzie też dobrym pomysłem na grilla, czy ciekawym dodatkiem do obiadu. Ja akurat swoją porcję spakowałam do LunchBoxa na drugie śniadanie. Sprawdziła się idealnie w gorące przedpołudnie! Sałatka jest zdecydowanie dla fanów niecodziennych połączeń. Słodycz arbuza przeplata się z pozostałymi smakami. Całość jest bardzo orzeźwiająca a przygotowanie zajmuje chwilę. Składniki
Wrzosowa Polana
Dieta Fit – Natalia Gacka 302Natalia Gacka. Autorka książki to Mistrzyni Świata, Mistrzyni Polski w Fitness Sylwetkowym. Książka " Dieta Fit " to zbiór przepisów dla każdej osoby chcącej prowadzić zdrowy tryb życia . Książka oprócz ciekawych porad na temat zdrowego odżywia, zawiera też sporo porad dietetycznych i wskazówek w jaki sposób należy się poprawnie odżywiać. googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Dalsza część książki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kino Kulinarne TRANSATLANTYK 'Ants on a shrimp' 235drugie danie główne podano Solę. I tu niestety rozczarowanie - zarówno smakowe, jak i wizualnie. Ryba delikatna ale bez wyrazu i smaku. Podana z rzadką pianą z maślanki wyglądała blado. Ciekawym akcentem były pikle z kwiatów czosnku, marynowane w occie kokosowym. Niestety smak kokosa, maślanki i ryby zupełnie do mnie nie przemówił. Ok, a co z dodatkami? A no pojawiła
Spektrum Smaku
Swojska wędlina - pieczony peklowany boczek 311Zrobienie swojskiej wędliny nie jest trudne. Wystarczy poznać podstawowe zasady: odpowiednie proporcje oraz czas i temperatura peklowania. Ja przy ustaleniu ilości soli peklującej bazowałam na przepisie z opakowania. Na ciekawej stronie o wyrobach domowych stężenie soli było sporo większe, zaś ilość wody mniejsza, ale odkryłam to po zrobieniu wędliny. Przygotowanie też nieco inne. Według swoich zasad robiłam
Anioszek w kuchni
Moje Dobrze Wykorzystane Minutki 202zaraża otoczenie. Zresztą sami zobaczcie jakie to fajne! Dla mnie mega! A kogut kredkami, widać różnicę, taki smutnawy w porównaniu do poprzednich :) "Kolorowanka uważności " - Emma Farrarons , to też ciekawa pozycja. Format kieszonkowy, zmieści się do torebki. Opracowana tak jakby z myślą o mnie, każda strona ma jakiejś wzory do pokolorowania, czasami podzielona na kilka elementów, czyli można kolorować
Blondynka Gotuje
Nalewka z cukierków miętowych 505Nalewka z cukierków miętowych jest banalna do przygotowania. Wystarczą zaledwie dwa składniki, dzięki którym przygotujecie ciekawą i intensywnie zieloną nalewkę. A jeśli wolicie bardziej tradycyjne smaki to TU znajdziecie przepis na nalewkę ze świeżej mięty. Składniki: 1 l wódki 400 g cukierków miętowych (bez nadzienia) Wykonanie: Cukierki lekko rozbić (ja polecam zrobić małą dziurkę w opakowaniu
Pasja Smaku
Terrina z łososia w maku 207chlebem pumpernikiel. To potrawa dająca wiele możliwości na wykwintne urozmaicenie stołu. Terrina jest bardzo aromatyczna, wilgotna i delikatna. Mak tworzy na niej delikatnie chrupiącą skórkę dodając nie tylko ciekawą strukturę, ale też wprowadzając nowy smak. Terrina z łososia w maku to potrawa godna polecenia - na przyjęcia, święta… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Inspiracją był
mojewypiekiinietylko
RECENZJA - Zadbaj o równowagę mikroflory jelitowej :) 189zaledwie kilka dni, a gdybym miała jeszcze całe wolne dni to zajęłoby mi to zdecydowanie mniej czasu :) To własnie świadczy o tym, że całkowicie jest godna polecenia, fascynująca i ciekawa. W środki nie znajdziemy obrazków czy innych tego typu grafik (nie licząc trzech piramid żywieniowych i tabel), a jedynie samą treść, co jednak kompletnie nie ubliża lekturze
Zdrowie na języku :P