Łosoś ze szparagami 269Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bruschetta z grillowanymi szparagami, pomidorkami i jakiem sadzonym 183Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 2-3 porcje Drukuj Bruschetta z grillowanymi szparagami, pomidorkami i jakiem sadzonym By Piotr 9 maja 2018 Doskonała domowa bruschetta
Pogotujmy.pl
NALEŚNIKI (Z DODATKIEM WODY GAZOWANEJ) 257mleka * 2 łyżki oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni). Naleśniki podałam z konfiturą Naturalnie
Zrób to smacznie
Krem pomidorowy z „makaronem” ze szpinakowego naleśnika 208szkl. mleka 1 szkl. gazowanej wody 3 duże jajka 1,5 szkl. mąki pszennej 80 g świeżego szpinaku „baby” 1 łyżka oleju szczypta soli Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Do rozdrabniacza lub blendera kielichowego wkładamy oczyszczony szpinak oraz wlewamy mleko. Całość miksujemy tak długo, aż otrzymamy gładką, zieloną masę. Wówczas dodajemy wodę gazowaną, mąkę, jajka oraz sól(...)odrobinę oleju. Całość ponownie miksujemy, do połączenia. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki (jeśli naleśniki zbyt mocno się przypiekają, należy zmniejszyć temperaturę; naleśniki powinny być zielone i jedynie lekko przyzłocone). Usmażone naleśniki studzimy. Kilka z nich przekładamy na deskę do krojenia i kroimy na cienkie, niezbyt długie paseczki. Pozostałe naleśniki można odłożyć
Smaki Na Talerzu
bananowiec bez pieczenia 342kuchni ale ciacho do kawy musi być:) dlatego teraz częściej robię takie bez pieczenia, bo szybciej ale nie mniej smacznie. Dawno nie robiłam naszego ulubionego bananowca więc ciasto z bananami musiało się pojawić. Tym razem banany wystąpiły w czekoladowej oprawie: pomiędzy warstwami herbatników, budyniu i musu czekoladowego. Było naprawdę pysznie. A tak przy okazji przypominam kilka innych(...)lodówki. Tabliczkę gorzkiej czekolady połamać do miski, umieścić nad garnkiem z wrzątkiem i rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno, wmiksować rozpuszczoną czekoladę. Pozostałe banany pokroić w plasterki, ułożyć je na cieście i rozłożyć mus czekoladowy. Na wierzch zetrzeć pozostałe kostki czekolady. Schłodzić kilka godzin w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffinki z rabarbarem i kruszonką 242mnie zabraknąć wypieków z rabarbarem. Uwielbiam go pod każdą postacią. W dzieciństwie wręcz chrupałam świeże łodygi zanurzone w cukrze, tak smakował najlepiej ;) Teraz staram się go dodawać do ciast i deserów. Polecam te babeczki gdyż robi się je bardzo szybko a smakują naprawdę wyśmienicie. Polubią je i dzieci i dorośli. Muffinki: 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie razem połączyć łyżką (mogą być grudki). Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach do powstania kruszonki. Ciasto przelać do 2/3 wysokości foremek. Posypać rabarbarem i kruszonką. Piec ok 20-25 minut w 180 st. w zależności od wielkości foremek
Smakołyki Asi
Chłodnik litewski na maślance - bez gotowania 166Dni coraz cieplejsze więc to idealny moment, aby przygotować pierwszy chłodnik w tym roku. Chłodnik przygotowuje się bardzo szybko, gdyż zaoszczędzamy czas na gotowaniu botwinki
kulinarnyJa
Domowy makaron tagiatelle w sosie śmietanowym z tuńczykiem i szparagami 294łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżka cukru sól Przygotowanie: MAKARON TAGIATELLE Mąkę pszenną i żytnią zaparzyć wrzącą wodą, wymieszać drewnianą łyżką, pozostawić na 5 minut. Do mąki dodać resztę składników. Ciasto zagnieść na gładką masę, przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć na 20 minut. Po tym czasie, podzielić je na 4 mniejsze porcje. Każdy kawałek rozwałkować na grubość(...)obficie oprószyć mąką, zwinąć płat ciasta w rulon. Następnie pokroić poprzecznie na grubość 7 – 8 mm (tak uzyskamy domowy makaron tagiatelle). Makaron wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy 4 minuty. ŚMIETANOWY SOS Z TUŃCZYKIEM I SZPARAGAMI Szparagi obrać, gotować w wodzie z solą i cukrem 6 minut. Po tym czasie wyjąć do zimnej wody, odcedzić, pokroić
Kierunekuchnia
CIASTO Z KWIATAMI LILAKA 298nigdy nie lubiłam ciętych kwiatów w wazonie, ale lilaka również zrywam, aby wykorzystać go w kuchni. W tym celu wybieram te o silnym zapachu, aby aromat przeniósł się do ciasta. Teraz widzę, że moje ciasto wygląda jak chleb ;) Myślę, że jakaś czekoladowa polewa i owocowe ozdoby nadadzą mu stylu słodkiego wypieku, ale w takiej czystej formie smakowo sprawdza się bardzo
Kasia Sarna
PUDDING CHLEBOWY Z GRUSZKĄ, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 210Każdy z nas wie lub chociaż słyszał, jak ważne jest śniadanie. Przez wiele lat unikałam śniadań, jakoś nie miała "weny" na ich jedzenie, a
W kuchni Karmel-itki
Sok z jabłek, truskawek, winogron i owoców leśnych 205Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 szklanki Drukuj Sok z jabłek, truskawek, winogron i owoców leśnych By Piotr 7 maja 2018 Sok z jabłek
Pogotujmy.pl
Makaron owsiany 1222przepis. Składniki : - 1 szklanka płatków owsianych - 1 duze jajko Przygotowanie: Płatki mielimy. 3/4 szklanki mąki wysypujemy na stolnicę, formujemy stożek z wglebieniem na środku do którego wbijamy jajko Zagniatamy ciasto. Gdy bedzie zbyt klejące dodajemy mąki owsianej. Ciasto walkujemy, kroimy na paski a paski na makaroniki :-) Makaron wykładamy na kilka godzin na talerz by się wysuszył, co jakis czas mozna
Szkrab Je Sam
SAŁATKA ZE SMAŻONYCH ZIEMNIAKÓW 202Tak przy długim majowym i jakże leniwym weekendzie proponuję jakże smaczną i leniwą sałatkę! Jeżeli zostały wam gotowane ziemniaki (mogą
W kuchni Karmel-itki
Tarta orzechowa z kremem twarożkowym i owocami 157Markizy wyjmujemy z opakowanie i przekładamy do malaksera, blendujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dorzucamy pokrojone w mniejsze kawałki masło i miksujemy wszystko kilkanaście sekund do połączenia składników. Ciasto wysypujemy na formę i wyklejamy ją równomiernie na bokach oraz spodzie. Tak przygotowany spód powinien chłodzić się w lodówce przez całą noc lub w zamrażarce przez przynajmniej(...)mniejsze kawałki i rozrzucamy je po tarcie przy utworzyły lekki "kopiec". Tartę możecie podać np. tylko z owocami leśnymi lub tylko z truskawkami. Wszystko zależy od Waszych upodobań. :) Ciasto gotowe! Podawajcie od razu, a następnie przechowujcie w lodówce do maksymalnie 3-4 dni (w zależności od użytych owoców). Wiosna-lato na talerzu - smacznego
Cooking Monster
Cannelloni z mięsem mielonym i warzywami 247Makaron cannelloni nadziewany mięsem mielonym, papryką, cukinią i pomidorami, zapiekany z sosem beszamelowym i parmezanem. Pycha! Połączenie doskonałe, szczególnie dla miłośników włoskich smaków . To idealny pomysł
Oryginalny smak