ciasto - 164325 przepisów (strona:6414/10955)

Błyskawiczna sałatka owocowa 181

Błyskawiczna sałatka owocowa jako odskocznia od świątecznych ciast, mięsa, oraz innych kalorycznych potraw. To smakowita sałatka owocowa w wersji fit bez cukru, tylko z sokiem z owoców. Zamiast kawałka ciasta polecam zjeść miseczkę takiej sałatki owocowej. Wszelakich egzotycznych owoców Piotrek przywiózł mi całą masę, więc je codziennie jem coś innego. Ta błyskawiczna sałatka owocowa z banana, grejpfruta i świeżego ananasa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami 195

Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz została moją pizzą numer jeden:). Jest pyszna! Gruszka, orzechy i gorgonzola doskonale do siebie pasują, polecam przetestować to trio również na pizzy.  Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Dodatki: 1 duża gruszka 50g gorgonzoli  50g mozarelli garść orzechów(...)włoskich 2 łyżki śmietany 18% pieprz  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Pizzę smarujemy śmietaną, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy mozzarellą, układamy pokrojoną w plastry gruszkę i gorgonzolę.  3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut

Szefowa kuchni
Podwójnie migdałowy sernik 193

migdałowy. Nie nacieszyłam się sernikiem w święta, więc upiekłam wczoraj i zamierzam się nim cieszyć możliwie jak najdłużej (przechowywany w lodówce przykryty folią będzie dobry do tygodnia). To fasolowe ciasto do złudzenia przypomina sernik, konsystencją, strukturą i smakiem. Żaden amator serników się nie domyśli, że to z fasoli, testowałam to wielokrotnie na wszystkożercach Składniki na tortownicę o średnicy(...)Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika przez 60 minut. Przestudzony „sernik” posmaruj dżemem. Marcepan uformuj w kulę, rozwałkuj cieniutko i połóż na wierzch ciasta.   Smacznego!         Artykuł Podwójnie migdałowy sernik pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Pizza z pesto, kozim serem i rukolą 331

mozzarella 10 czarnych oliwek garść rukoli kilka listków pietruszki i bazylii sól i pieprz do smaku Drożdże rozpuść w wodzie. Następnie dodaj przesianą mąkę, oliwę i sól. Wyrób elastyczne ciasto po czym przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. W między czasie nastaw piekarnik na 225ºC i jeśli dysponujesz kamieniem do pizzy to go rozgrzej. Zmiksuj pesto(...)wolnym czasie. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i rozciągnij na kształt okrągłego placka. Posmaruj pesto, rozprowadź pokruszony ser, oliwki i mozzarellę. Przełóż pizzę na kamień i piecz przez około 15 minut. Pizza powinna być ładnie zrumieniona. Upieczoną pizzę posyp pieprzem , solą morską, pokrojoną pietruszką, bazylią i rukolą. Podziel na kawałki radełkiem do pizzy. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara

codojedzenia
Kopytka z jabłkiem 217

Jabłko obrać i zmiksować na puree. Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę krupczatkę, jajko, puree z jabłka, cukier i część mąki pszennej. Zagnieść i jak ciasto się mocno klei stopniowo dosypywać mąki pszennej. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować część ciasta pokroić w paski a następnie w kwadraty albo ukośnie. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około

Ala piecze i gotuje
Paluszki na przekąskę-bardzo proste do zrobienia 266

mąki tortowej 50 g stopionego masła dodatkowo 1 żółtko 2 łyżki mleka papryka słodka do posypania wykonanie Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy mąkę oraz roztopione masło i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, rozwałkowane ciasto kroimy na paseczki paseczki smarujemy żóltkiem i posypujemy solą i papryką ,pieczemy 180 stop ok 25 minut

Moje Wyroby
Torcik z kapusty – Polskie Skarby Kulinarne 185

Kulinarne – zobaczcie koniecznie! Przepis na torcik z kapusty - źródło oryginalnej receptury: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów, ok. 1686 r. Drukuj przepis Porcji: 1 Składniki 400 g masy na ciasto półkruche 1 dynia piżmowa (ok 1 kg) 500 g kapusty kiszonej 200 ml wina białego wytrawnego 100 g masła 100 ml śmietany 36% 2 laski cynamonu 60 ml octu piwnego(...)temperaturze około 160 stopni. 2 Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy wino, laski cynamonowe oraz szczyptę pieprzu i gotujemy około 1 godzinę na bardzo małym ogniu pod przykryciem. 3 Ciasto wałkujemy możliwie jak najcieniej po czym nakładamy do tartinek, wkładamy groch i odpiekamy w piekarniku około 20 minut. 4 Kiedy dynia jest już miękka wkładamy ją do małego rondla, dolewamy śmietanę

Kuchnia Bazylii
Rolada szpinakowa z łososiem 250

żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dorzucamy do wystudzonego szpinaku wraz z mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo białka porcjami do szpinakowej masy mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 200°C (z termoobiegiem około 180°) przez około 10-15 minut. Pozostawiamy(...)wystudzenia. Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną. Smarujemy nim dokładnie zimne ciasto. Na serek układamy w plasterki łososia. Roladę delikatnie, ale ciasno zwijamy. Zawijamy ją w folię i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę. Przed podaniem kroimy w plastry. Smacznego * Do przygotowania możemy również użyć świeżego szpinaku, który po podsmażeniu na maśle z czosnkiem dokładnie rozdrabniamy na papkę. Artykuł

PatiGotuje
Domowe masło 534

Samodzielne zrobienie masła wielu z nas może wydawać się trudne. W rzeczywistości wcale takie nie jest. Wystarczy tłusta śmietana i mikser aby w domowym zaciszu przygotować

Oryginalny smak
SZYBKIE ŁACIATE BABECZKI 208

całe jajka, mleko i rozpuszczone masło. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu wsypać cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej wsypać kakao i wymieszać. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wylewać do foremek ciasto łyżką na zmianę raz jasne a raz ciemne do 3/4 wysokości

Zrób to smacznie
CIASTO SMERFOWE 177

Ciasto smerfowe to szybki i prosty deser bez pieczenia.... a'la sernik na zimno... waniliowy z borówkami. Nazwę swą zyskało dzięki lekko niebieskiemu kolorowi. Lekki deser - pianka w stylu ptasiego mleczka, który błyskawicznie znika z talerza. Ciasto to powstało z potrzeby chwili i zostało już u nas na stałe. Wśród moich gości zrobiło dużą furorę - zajadali się nim zarówno mali

Kuchnia MagdaLeny
Babka ucierana z gotowanymi cytrynami 231

Babki można piec przez cały rok chociaż największym powodzeniem cieszą się w Święta Wielkanocne. Ja w tym roku upiekłam babkę z gotowanymi całymi cytrynami. Dodając do ciasta sok czy skórkę z cytryny nigdy nie uzyskamy takiego smaku i aromatu jak z tych cytryn. Babka jest bardzo aromatyczna z mocno wyczuwalną nutą cytryny.  Składniki: 300 g mąki pszennej(...)mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do silikonowej formy. Jeśli forma metalowa wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 1 godziny do tzw suchego patyczka. Wyjąć

Ala piecze i gotuje
Bezglutenowe jaglane kopytka 234

wyrabiania i z powrotem dajemy kaszę, a także pozostałe składniki- jajko i mąki. Wyrabiamy przez 30 sekund na prędkości 7, a następnie kolejne 30 na prędkości 5. Gotowe ciasto przekładamy na delikatnie podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę lub blat, dzielimy na mniejsze części i rolujemy na długi, cienki wałek. Spłaszczamy i tniemy na kształt kopytek (rombów). Gotujemy w osolonej wodzie(...)ogniu często mieszając, by się nie przypaliła aż do momentu wchłonięcia się płynu. Studzimy. Przestudzoną rozdrabniamy blenderem, dodajemy jajko oraz obie mąki. Wyrabiamy dłonią aż do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy na delikatnie podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę lub blat, dzielimy na mniejsze części i rolujemy na długi, cienki wałek. Spłaszczamy i tniemy na kształt kopytek (rombów). Gotujemy w osolonej wodzie

Kuchnia w czekoladzie
Placuszki pełnoziarniste z jabłkami 234

jajo, mleko, proszek do pieczenia i miód lub syrop klanowy. Rozgrzej patelnię. Na patelnię kładź po jednym krążku z jabłka i od razu na jabłko nałóż 1-2 łyżki ciasta, tak aby ciasto wypełniło środek i lekko spadło poza krążek jabłka. Smaż do zrumienienia z obu stron. Placuszki podawaj z syropem klonowym, miodem lub cukrem pudrem. SMACZNEGO Artykuł Placuszki pełnoziarniste

nietylkopasta.pl
Naleśniki z mąki ryżowej z serkiem i śmietaną 187

cukier waniliowy około 3 łyżki masła do smażenia Wykonanie : Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka i dobrze mieszamy, następnie dodajemy mąkę ryżową i jeszcze raz mieszamy. Ciasto najlepiej zrobić i zaraz smażyć bo szybko gęstnieje. Na patelni do naleśników rozpuścić 1/2 łyżeczki oleju kokosowego, nalewać chochelką porcję ciasta, smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Ser,cukier, serek waniliowy

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania