ciasto - 164325 przepisów (strona:6415/10955)

Placki z jabłkami na kefirze z grzybka tybetańskiego 206

pojemności 250 ml Jajka ze szczyptą soli ubijamy rózgą (trzepaczką lub robotem), wlewamy kefir, dodajemy obie, przesiane mąki z proszkiem do opieczenia – składniki dokładnie łączymy, aby nie było grudek (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej do miski z ciastem – mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na średnim ogniu. Po obróceniu placków

mojewypiekiinietylko
Krokiety z soczewicą i pieczarkami 248

czerwonej soczewicy 2 duże cebule sól,pieprz majeranek oraz olej do smażenia 2-3 jajka panierka z cieciorki i siemię lniane złote Składniki na naleśniki dokładnie zmiksować. Ciasto powinno swobodnie rozpływać się po patelni. Jeśli jest za gęste dolać jeszcze wody. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Soczewicę przepłukać wodą i ugotować. Dobrze osączyć i wystudzić. Pieczarki zetrzeć na tarce

Monia miesza i gotuje
Wiosenne naleśniki szpinakowe. Przepis podstawowy 233

koloru. Im lepiej zmiksowane, tym intesywniejszy zielony kolor wszystkie skladniki wymienione w przepisie i zmiksowany szpinak wymieszać przy pomocy ręcznego miksera. Odstawić na 30 minut  nabierać chochelką porcje ciasta i rozlewać na gorącej patelni. Gdy ciasto trudno się rozlewa skorygować ilość wody. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Postępować podobnie do wykończenia składników podawać z ulubionymi dodatkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DOMOWE PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ 192

Następnie dodajemy jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, szczyptą soli oraz aromatem. Całość ubijamy do połączenia się składników. Następnie dosypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy całość łyżką (ciasto jest bardzo gęste). Dłońmi nabieramy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego lub trochę więcej jeśli chcemy uzyskać większe ciasteczka. Każde ciastko lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Walijskie Pichcenie
Jaffa Cakes- Ciasto pomarańczowe z musem z gorzkiej czekolady 241

ciasto (czy ten deser) podbiło serca moich kolegów z pracy i zapewne podbije serca wszystkich tych, którzy lubią polskie delicje, lub angielskie Jaffa cakes.  Biszkoptowy spód, pomarańczowy krem a wszystko wykończone musem z gorzkiej czekolady.  Jest delikatne i wręcz obłędne w smaku. Nie potrzebujecie wyrafinowanych składników, ani umiejętności. Warto spróbować!  Na ciasto/ deser będziecie potrzebowali Biszkopt

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
SAŁATKA JARZYNOWA 198

Tradycyjna sałatka, niema chyba raczej w naszym kraju, domu w którym by tej sałatki nie robiono. Jednak w każdym przygotowywana jest trochę inaczej moja Babcia używała

RAROSSA
Gnocchi 565

miękkości około 40 minut. Następnie odcedzamy, obieramy ze skórki i dusimy tłuczkiem do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę *** *** Wystudzone ziemniaki mieszamy z przesianą mąką oraz jajkiem i zagniatamy ciasto *** *** Odcinamy po kawałku ciasta i na lekko podsypanym mąką blacie rolujemy wałeczki o średnicy około 2 cm. Kroimy w poprzek na 1 cm kawałki. Na jednej stronie kluseczek robimy wgłębienia widelcem

Blog z Apetytem
Brownie z kokosową nutą i Czekodżemem Łowicz 278

tylko jako dodatek do naleśników czy pieczywa, ale także do wyjadania prosto ze słoiczka! Blaszka 20x20 cm: * 1 słoik Czekodżemu Łowicz Wiśnia z belgijską czekoladą + 3 łyżki do posmarowania ciasta * 120 g olej kokosowego nierafinowanego * 50 g cukru kokosowego * 50 g mąki kokosowej * 3 jajka * 1/3 szklanki kakao * szczypta soli Kakao z olejem kokosowym umieść w garnuszku, podgrzej i mieszaj(...)przełóż Czekodżem Łowicz Wiśnia z belgijską czekoladą. Czekoladową mieszankę przelej do miski z Czekodżemem Łowicz, wsyp cukier oraz mąkę, wbij jajka i wymieszaj- najlepiej rózgą, aż składniki się połączą. Ciasto wylej na blaszkę o wymiarach 20x20 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz około 22-25 min., a najlepiej do suchego patyczka

Kraina Miodem Płynąca
Jaglanka orzechowa z nutą cytrynową na mleku sojowym 251

Jest progres, zrobiłam się aktywna i tak na poważnie. Ostatnio wyciągnęłam rower i zaczynam realizować swoje postanowienia. Co ciekawe, postaram się przetrwać przez jakiś czas bez

Niezły Młynek
Tosty z jajkiem sadzonym, boczkiem i salsą pomidorową 225

Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 1-2 porcje Drukuj Tosty z jajkiem sadzonym, boczkiem i salsą pomidorową By Piotr 9 kwietnia 2018 Tosty z jajkiem

Pogotujmy.pl
Babeczki na białkach z majonezem. 162

dwie nie równe części. Do mniejszej części dodać kakao i zmiksować żeby masa była jednolita. Foremki do babeczek lub formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Najpierw dużą łyżką wyłożyć jasne ciasto, a potem małą łyżeczką ciemne ciasto. Można delikatnie zamieszać łyżeczką to powstaną wzorki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut. Po wystudzeniu babeczki dowolnie udekorować. Z tej porcji

Agusiowe smakołyki
Pierogi z kapustą i białym serem – kuchnia podkarpacka 296

Dukla pt. „Kuchnia Regionalna Beskidu Dukielskiego”, a przekazały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Równem. Pierogi z kapustą i białym serem - kuchnia podkarpacka Składniki na około 70 pierogów: Ciasto: 600 g mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 1 łyżka oleju 1 jajko sól (nieco więcej niż pół łyżeczki) Farsz: 1 średnia główka białej kapusty 2 cebule 3-4 łyżki(...)lepiej odparowała i przeszła jej smakiem. Do wystudzonej kapusty dodajemy biały ser pokruszony widelcem. Nadzienie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mąki i pozostałych składników wyrabiamy luźne ciasto, rozwałkowujemy je i wykrawamy krążki. Na krążki nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Odkładamy na posypaną mąką deskę. Pierogi gotujemy po 10-12 sztuk we wrzącej osolonej wodzie. Ugotowane pierogi przelewamy

Trzeci talerz
Pancakes?... Inna wersja. Pyszne placki na weekendowe śniadanie 169

masło. Następnie wsypałam wszystkie pozostałe suche składniki i wymieszałam mikserem, żeby masa stała się gładka, bez grudek i żeby miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawiłam na około pół godziny, żeby ciasto „odpoczęło”. Na rozgrzaną malutką patelnię o średnicy 14 cm (na spodzie tylko 12 cm) włożyłam odrobinę masła i po chwili wylałam dużą porcję masy (z łyżki wazowej) i smażyłam(...)małym ogniu. Kiedy wokół placka pojawiły się pęcherzyki, przewróciłam go na drugą stronę i smażyłam z drugiej strony. Uzbierała się ładna duża piramida. Z tej porcji ciasta wyszło 10 sztuk placków. Są smaczne upudrowane cukrem pudrem lub z konfiturą, albo z ulubionym dżemem... Czy już Was zachęciłam do zrobienia takich placków? Mam nadzieję, że i Wam zasmakują. Polecam i życzę

Kuchnia u Krysi
Bułeczki z truskawkami 263

Bułeczki powstały w ramach akcji Ciasto na niedzielę – Bułeczki przytulone 🙂 Składniki: 1/2 kg mąki, 30 dkg pszennej tortowej i 20 dkg pełnoziarnistej np. graham 1 szklanka mleka 2 … Czytaj dalej Bułeczki z truskawkami

czarrna od kuchni
Pannukakku - fiński naleśnik z piekarnika (pieczony) 225

fiński odpowiednik naszych naleśników. Pieczemy go a nie smażymy, dzięki czemu zyskuje oryginalny wygląd i kształt. W smaku pycha - coś pomiędzy gofrem a smażonym naleśnikiem. Dobry dla leniuszków, ciasto wylewamy na blachę z piekarnika i czekamy. Zapominamy o staniu przy patelni:).  3 jajka L 2 łyżki cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego 50g masła 700 ml mleka(...)Jajka ubijamy przez 2-3 minuty do powstania lekkiego puchu. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno: mleko, cukier, cukier waniliowy, sól, mąkę, rozpuszczone i przestudzone masło.  2. Ciasto wylewamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.  3. Naleśnik kroimy na kawałki. Podajemy posypane cukrem pudrem lub posmarowane konfiturą

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania