Sznycle z indyka w sosie pomidorowym z warzywami 240Dzisiaj pomysł na prosty, smaczny obiad z jednej patelni. Sznycle z piersi indyka w sosie pomidorowym z selerem naciowym, marchewką, białym winem i odrobiną śmietany kremówki
Oryginalny smak
Sałatka z rukolą, awokado i jajkiem z sosem jogurtowo-słonecznikowym 170Sałatka z rukolą, awokado, ogórkiem, kiełkami jarmużu i ugotowanym na twardo jajkiem, polana sosem jogurtowo-słonecznikowym. Sałatka jest delikatna, smaczna i na pewno urozmaici niejeden obiad
Oryginalny smak
Koktajl z borówek amerykańskich 157Niezwykle prosty i jakże smaczny koktajl z borówek amerykańskich na bazie kefiru. Koktajl jest gęsty, pyszny i pożywny. Zamiast syropu klonowego można użyć dowolnego słodzidła np
Oryginalny smak
Sernik na jabłkach 200Pyszny sernik pieczony na cieście kruchym z jabłkami z 1,5 kg twarogu. Pyszne połączenie jabłek, kruchego ciasta, skórki pomarańczowej, oraz polewy czekoladowej polewy. Piekłam w formie o wymiarach 24 cm x 36 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaa
NALEŚNIKI KAKAOWE 209WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę i kakao. Dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy. Wbijamy jajka i dodajemy 1 szklankę mleka. Mieszamy rózgą lub miksujemy, do połączenia składników w gładkie ciasto bez widocznych grudek mąki. Stopniowo, cały czas miksując dolewamy pozostałe mleko. Odstawiamy na 10 minut. Dobrze rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i lekko ją natłuszczamy np. papierowym ręcznikiem(...)kuchennym nasączonym olejem. Łyżką wazową nabieramy porcje ciasta i równą warstwą rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy na umiarkowanym ogniu, aż spód naleśnika będzie ładnie przyrumieniony i ścięty. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie
cool and minty
DOMOWE HERBATNIKI 169mąki, 100 ml śmietany 30%. Przygotowanie: Wszystkie składniki szybko wyrabiam do połączenia składników, formuję kulę i odkładam w folii spożywczej na godzinę do lodówki. Odrywam po kawałku ciasta i wałkuję na grubość 2-3 mm. delikatnie podsypując mąką. Ciasto kroję na kawałki (można wycinać dowolne kształty). Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 stopniach przez około
JejKuchnia
brownie z cukinii 159suche, w drugiej mokre do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy - na koniec dodajemy cukinię formę do pieczenia 25*25 smarujemy olejem lub wyścielamy papierem do pieczenia przelewamy ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st przez ok 30-40 min zostawiamy do wystudzenia Można polać czekoladą, ale to już sobie darowałam :) Smacznego
Gotowanie z pasją
Dynia duszona do chleba – kuchnia podkarpacka 213składnik prostej zupy na mleku, zwanej dynianką bądź banianką, podawanej z zacierką albo kluskami. Z dyni smaży się też racuchy, przygotowuje surówki, a nawet używa się jej jako składnik ciasta drożdżowego. Dynia duszona do chleba to rodzaj smarowidła, które zaskoczy wielbicieli tego warzywa. Dzięki dodaniu do niej koperku, natki pietruszki i szczypiorku nabiera wyjątkowego smaku i bardziej przypomina wytrawne pasty(...)Więcej przepisów na podkarpackie dania znajduje się w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Znajdziecie tam między innymi regionalne DANIA Z DYNI: Bieszczadzkie racuchy z dyni Surówka z dyni i jabłka Dyniowe ciasto drożdżowe
Trzeci talerz
Muffiny żytnio-kukurydziane z gruszką i cynamonem 169pieczenia, w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojoną w niewielką kostkę gruszkę (bez skórki). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut
Di gotuje
LANGOSZE Z ZIEMNIAKAMI 189dajemy ziemniaki (przeciskamy przez praskę lub dobrze ugniatamy) mąkę, sól, olej oraz wyrośnięte drożdże. Mieszamy i powoli wlewamy mleko (możliwe, że całego nie wykorzystamy). Wyrabiamy ok 5 minut. Ciasto ma być miękkie, plastyczne i nie lepić się do rąk. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi objętość) Ciasto wyciągamy na stolnicę i dzielimy na 4 części, formujemy placki
Pani na deser
Korzenne powidła śliwkowe z migdałami 206Korzenne powidła śliwkowe z migdałami do naleśników, gofrów, lodów do jogurtu, musli i nocnej owsianki do wszystkiego, co tylko sobie zamarzycie. Korzenne powidła śliwkowe z migdałami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cold brew - kawa parzona na zimno 175Cold brew - kawa parzona na zimno orzeźwia i pobudza Upały powoli ustępują, ale nadal często szukamy orzeźwienia, niekoniecznie w postaci dostępnych na sklepowych półkach napojów i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos z cukinii z kapustą białą 224Witam Kochani jako, że sezon na cukinię w pełni, chciałabym Wam przedstawić jeden z przepisów, które uwielbiam-bigos z cukinii, ale z dodatkiem białej kapusty.
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Muffiny ze śliwkami 180proszkiem, później olej i mleko i na końcu drugą połowę mąki z proszkiem. 3. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestkę i kroimy na cztery części. 4. Papilotki napełniamy do wysokości 3/4 ciastem i pionowo do ciasta wkładamy po 3-4 kawałki śliwki. 5. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut :-) Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem :-) Smacznego
kruche babeczki