ciasto - 164325 przepisów (strona:6378/10955)

Pakora , chrupiąca indyjska przekąska cebulowa 193

cukier,sól , kurkuma . Chilli siekamy drobniutko dokładamy do cebuli . Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy proszek do pieczenia i cały czas mieszając , dolewamy tyle wody , żeby powstało dość gęste kleiste ciasto . Takie bardzo gęste naleśnikowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przekładamy do niego cebulę i mieszamy , najlepiej ręką , tak żeby się wszystko posklejało . W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej , tak żeby ciasteczka mogły się(...)zanurzyć . Biorąc w palce małe porcje delikatnie wpuszczamy na wrzący olej . Można użyć łyżki , ale ciasto lepi się do niej i łatwiej operować palcami . Smażymy do momentu aż będą złociste i chrupiące . Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy na gorąco . Pyszne , obojętne z jakim sosem je zaserwujecie Smacznego ! Artykuł Pakora , chrupiąca indyjska przekąska cebulowa pochodzi z serwisu

Ogrodnik w podróży
Menu na tydzień: 115 zł dla dwóch osób w 1,5 godziny 196

wykorzystaniu odpowiedniego sprzętu. Nie, nie chodzi o termomix :-D. W naszej niedzielnej kuchni żadnego specjalnie wysublimowanych urządzeń nie używamy: mikser ręczny, mikser kielichowy i robot z hakiem do wyrabiania ciasta (rzadko używany, gdyż ciasto najczęściej wyrabiamy ręcznie) – to całe nasze wsparcie! O jakie sprzęt zatem chodzi? O piekarnik!! To najlepszy przyjaciel wszystkich przyrządzających kilka potraw równocześnie. W ostatnich tygodniach

Niedzielny kucharz
7 dań ze śliwkami, których musisz spróbować 177

Końcówka wakacji to czas na śliwki. Dla mnie śliwki to oznaka kończących się wakacji, to czas drylowania, smażenia powideł, ale także zapach drożdżowego ciasta pieczonego w sobotnie popołudnie. Śliwki od zawsze kojarzyły mi się również ze spokojem, wyciszeniem i dobrym nastrojem. Mamy to szczęście, że u nas śliwki występują w wielu odmianach. Mirabelki, renklody, śliwka brzoskwiniowa, czy też japońska. Wyliczać(...)także śliwkowe innowacje To co, które danie jest Waszym ulubieńcem? 7 dań ze śliwkami, których musisz spróbować Drożdżówki ze śliwkami Ryż na mleku ze śliwkami Jaglane brownie ze śliwkami Ciasto owsiane ze śliwkami Bezglutenowe racuszki z karmelizowanymi śliwkami Jaglane knedle ze śliwkami Powidła śliwkowe z orzechami włoskimi Czytaj więcej – przepisy ze śliwkami Artykuł 7 dań ze śliwkami, których musisz

365 dni dookoła kuchni
Bezglutenowe kopytka z sosem pomidorowo-mozzarellowym 221

wodzie osolonej jedną łyżką soli. Po ugotowaniu odlać wodę, ziemniaki lekko przestudzić i ciepłe jeszcze przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do letnich ziemniaków dodać jajko oraz mąkę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, Z każdej części zrobić wałek, po górzez spłaszczyć na całej długości bokiem noża. Kroić romby o szerokości 3 do 4-ech centymetrów. W garnku zagotować wodę

mecooks
Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek 540

Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek - jak u babci Tradycyjne powidła śliwkowe wymagają sporo cierpliwości, której często niestety mi brakuje, ale warto poświęcić czas na ich przygotowanie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Warsztaty z Gwiazdą - gotujemy z Ewą Szabatin i Rafałem Maserakiem 184

Za nami kolejna, jedenasta już edycja "Warsztatów z Gwiazdą" organizowanych przez portal All About Life. To niesamowite, pełnej pozytywnej energii, wydarzenie znalazło już stałe miejsce na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z arbuzem 167

Sałatkę z arbuzem, serem pleśniowym Lazur i owocami tropikalnymi przygotowywaliśmy podczas Warsztatów z Gwiazdą, których bohaterami byli tym razem Ewa Szabatin i Rafał Maserak. To właśnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Naleśniki amerykańskie, grube i puszyste 168

puszyste i smakowite. Wszystkie składniki wrzucić do miski i za pomocą miksera wymieszać dokładnie. Masa musi być gładka. Można zostawić na kilka minut, ale nie jest to konieczne. Takie ciasto lubi sobie odpocząć. Na patelni rozgrzać odrobine oleju i wylać porcję ciasta. Smażyć na najniższej temperaturze. Odwrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Udekorować naleśniki według uznania. Wykonanie w thermomix do naczynia

Kuchnia Pokoleń
Brownie z cukinii 211

Kolejny rewelacyjny przepis na super szybkie ciasto z warzywa! Smak cukinii absolutnie nie jest wyczuwalny, a ciasto znika w mgnieniu oka! Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki oleju kokosowego 3/4 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki kokosowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 mała cukinia Sposób przygotowania: Cukinię ścieramy na tartce o grubych

Truskawkowa Fiesta
Zapiekane gołąbki z wołowiną, kaszą gryczaną i borowikami 196

Nawet gołąbki mogą być daniem podanym na elegancką kolację czy obiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym.  Porcja ok

Niezły Młynek
Lemoniada 216

Lemoniada gasi pragnienie i orzeźwia, szczególnie w upalne dni. Jest wyjątkowo prosta do przygotowania i pyszna. Najsmaczniejsza będzie schłodzona i podana z kostkami lodu. Polecam Składniki

Oryginalny smak
Tradycyjne pikle z arbuza 234

Tradycyjne pikle z arbuza czyli gotuję nie marnuję w praktyce Tradycyjne pikle z arbuza są wspaniałym dodatkiem do wszelkich pieczonych i grillowanych mięs. Słodko-kwaśne i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lemoniada cytrynowa z miętą limonką i imbirem 156

Lemoniada cytrynowa z miętą limonką i imbirem wspomaga odchudzanie To doskonały napój na powracającą właśnie do Polski falę upałów. Lemoniada cytrynowa z miętą limonką i imbirem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułki grahamki z czosnkiem i cząbrem do zupy 347

surowizny . W maszynie do wyrabiania chleba ( lub w misce ) . Wyrabiamy mąkę, drożdże ( dodajemy bezpośrednio , suszone do mąki ) cukier, sól i mleko . Mleka , jeśli zajdzie potrzeba , można zawsze dolać więcej, ciasto ma być sprężyste i nie lepiące . Podczas wyrabiania dodajemy masło z czosnkiem , najlepiej dodać je bez studzenia . Po wyrobieniu gładkiego , ciasta , smarujemy ręce oliwą z oliwek i formujemy małe bułeczki

Ogrodnik w podróży
Knedle serowe z morelami 249

łyżeczka cukru pudru lub drobnego cukru kryształu Sposób przygotowania: Morele myjemy, osuszamy. Nacinamy i usuwamy pestkę, a w jej miejsce wkładamy kilka rodzynek. Odkładamy na bok i przygotowujemy ciasto. Ser rozdrabniamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki. Wyrobione ciasto może lekko się kleić do dłoni, ale im więcej mąki damy- tym będą twardsze, więc nie przesadzajmy. Formujemy wałek

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania