Krupnik - rozgrzewająca zupa na jesień + filmik 192Jesień w polskim domu nie może obyć się bez pysznej i rozgrzewającej zupy , jaką jest właśnie krupnik . Proponuję dziś moją wersję z kaszą jęczmienną, z warzywami
Kawa z mlekiem
Carpaccio z buraka z greckim serem Graviera 191Buraki to jedne tych warzyw, które uwielbiam wykorzystywać w mojej kuchni. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do dań. Ja najbardziej lubię przygotowywać z nich sałatki
kulinarnyJa
Kruche ciasteczka-jak za dawnych lat 206stary przepis mojej mamy na kruche ciasteczka-moje dzieci uwielbiają je piec razem z babcia i oczywiście wcinać,bo są pyszne.Bardzo plastyczne ciasto,fajnie się wałkuje i wykrawa różne kształty-z tej porcji wychodzi ich całkiem sporo,ale to tylko lepiej bo takie ciasteczka mogą leżeć (jeśli ich wcześniej nie zjecie) naprawdę długo i nie tracą na smaku ani kruchości(...)całe jajka 1,5 szkl. cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: jedno jajko rozkłócone i cukier do posypania,najlepiej gruby Przygotowanie: Z podanych składników wyrobić ciasto,schłodzić w lodówce ok 1 godz.Po tym czasie rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wykrajać rożne kształty,następnie układamy nasze ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Swojskie jedzonko
Jabłkowe Crêpes Suzette 175jajko, dodajemy mleko, olej, sól, cukier waniliowy i zwykły – wszystko razem mieszamy dokładnie. Następnie, do mokrych składników przesiewamy mąkę i wszystko razem mieszamy rózgą na jednolite, dość rzadkie ciasto. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki na delikatnie przesmarowanej olejem patelni – najlepiej przecierać ją kawałkiem ręcznika papierowego umoczonego w oleju. Upieczone naleśniki odkładamy na talerz. Jabłka myjemy, kroimy
Smaczna Strona
Racuchy z gruszkami 189mieszamy ze sobą. Dodajemy do tego sypkie składniki, dokładnie mieszamy, uzyskując gładką masę. Gruszki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę (ja ich nie obierałam), dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem
Kardamonovy
Ciasto dyniowe 455Najlepszy pomysł na wilgotne i proste ciasto dyniowe w jesiennych klimatach. Dyniowy mech z pysznym i puszystym kremem z mascarpone i galaretki pomarańczowej kusi nie tylko wyglądem, ale i cudownym smakiem. Zobacz też mój przepis na ciasto leśny mech .. widzisz podobieństwo
AniaGotuje.pl
Cobbler pomidorowy 197stanie przygotować swojego tradycyjnego świątecznego puddingu z powodu braku odpowiednich składników i sprzętu do gotowania. Zamiast tradycyjnego rarytasu, przygotowywali duszone owocowe lub wytrawne nadzienia i przykrywali prostą, surową mieszaniną ciasta na bułeczki lub pancake'i, gotując razem całość. Prawdopodobnie nazwa może pochodzić od archaicznego słowa cobeler , które oznaczało drewnianą miskę . U mnie wszystko na jednej patelni! Fantastyczne, słodkie, duszone pomidory(...)pietruszkę, miód i przyprawy - wymieszaj dokładnie i gotuj przez 15min. często mieszając. 4. Wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki na biszkopty. 5. Łyżką lub gałkownicą do lodów układaj porcje ciasta na pomidorach, przykryj pokrywką i na małym ogniu gotuj 15-20 min. 6. Gorący cobbler posyp tartym serem i natką pietruszki. Smacznego! Tomato cobbler Ingredients: 2 onions 2 stalks
Kuchnia w Słońcu Skąpana
O makaronie słów kilka 184niecodziennymi dodatkami czy frymuśne sałatki. Teraz mamy wybór przeogromny, ja jednak z dużym sentymentem wspominam, jak w rodzinnym domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała i kroiła na cieniutkie niteczki. Potem rozkładała na śnieżnobiałej płóciennej ściereczce, żeby ciasto wysuszyć. Na moje pytania o proporcje do przepisu na tak pyszny makaron
Kate's Kitchen
Bezglutenowe krakersy gryczane z ziarnami (Cracker di semi, senza glutine) 182cucchiaino di sale PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy m ą k ę gryczan ą z 1 łyżeczką soli, dodajemy siemię lniane, sezam i ziarna słonecznika. Ciasto wyrabiamy stopniowo dolewając letnią wodę i oliwę. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la farina di grano saraceno con 1 cucchiaino di sale. Aggiungete i semi di lino, i semi(...)sesamo e i semi di girasole. Iniziate ad impastare, versando a filo l'acqua tiepida e l'olio extravergine d'oliva. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 2-3 mm. Wycinamy dowolne kształty krakersów, np. kwadraty, prostokąty lub romby. Krakersy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuoca
Dyniowe ciasteczka z rodzynkami, bez jajek i masła (Biscotti alla zucca e uvetta, senza uova e burro) 224szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, rodzynki i startą dyni ę. Na sam koniec dodajemy olej i mleko. Masę dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Z ciasta formujemy kuleczki (ok. 40 gram), które wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczamy formując
La grande e la piccola cuoca
Ciasto z malinami kremem kokosowym i chrupiącą bezą 1430roku to ciasto podbiło nasze kubki smakowe. Lekkie, delikatne z malinami, kremem kokosowym i chrupiącą bezą. Tak, wiem trochę późno wstawiam przepis bo świeże maliny już się kończą ale można użyć również mrożonych. Mówię wam coś pysznego. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml śmietany(...)wlewać małym strumieniem tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać lub miksować na najwolniejszych obrotach do momentu połączenia się składników. Krem równomiernie rozsmarować na galaretce. Na krem kokosowy delikatnie przełożyć bezę. Ciasto schłodzić najlepiej całą noc w lodówce
Ala piecze i gotuje
Bułeczki dynie 209upłynnienia w osobnym kubku. Do ciepłego mleka wkroić plasterki masła do misy robota odważyć mąkę, dodać dyniowe pure, jajko, mleko z masłem i rozpuszczone drożdże. Wymieszać hakiem na gładkie ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 10 kawałków odważając po około 65 g na bułeczkę. Uformować kulki, układać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
EXPRESOWA BABKA BANANOWO - ORZECHOWA + FILMIK 192Babka bananowo - orzechowa jest bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Nie wymaga użycia robota, składniki wystarczy wymieszać i gotowe. Przepis polecam wszystkim którzy uwielbiają takie ciasta. SKŁADNIKI : 4 dojrzałe banany 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej( 150 g ) 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju garść orzechów laskowych keksówka ( 12/25) PRZYGOTOWANIE(...)orzechy, dokładnie mieszamy. Babkę przelewamy do keksówki i pieczemy w temperaturze 180% C, przez koło 49 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekła, wykładamy z piekarnika i studzimy. Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Marioli
Wilgotne babeczki z gruszkami 244której znaj dują się suche skła dniki) . Suche składniki przesypujemy do mokrych i szybko łączymy je drewnianą łyżką. 1 gruszkę przekrajamy i kroimy w cienkie plasterki, dekorując nimi przygotowane ciasto w foremkach. Foremki wykła damy papilotkami i przelewamy do nich ciasto (do wysokości 3/4). Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut (grzanie góra dół). Smacznego
ChilliJemy