ciasto - 164325 przepisów (strona:6358/10955)

Racuchy drożdżowe 136

zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie - dolać mleka). Ale tak naprawdę jest mało kapryśne i jeszcze się(...)zdarzyło, by się nie udało :-). Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą

cucinare
Chleb wieloziarnisty I 148

łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać rozczyn. Odstawić na 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość luźne, ale takie właśnie ma być. Odstawić na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki

cucinare
Chleb gryczany 120

torebka ugotowanej kaszy gryczanej lub garść (dwie) nasion słonecznika   Wykonanie : Wszystkie składniki (oprócz kaszy i nasion) miksować przez kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Dodać kaszę i nasiona - wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do formy natłuszczonej olejem roślinnym i odłożyć w ciepłe miejsce (na ok. 45-60 minut

cucinare
Czekoladowe muffiny 156

zrobić jak chce się mieć szybko jakieś ciasto, ciastko cokolwiek do niedzielnej kawki co jest wyrobem nie gotowym, nie z cukierni ... upiec ... szybko coś upiec ... ale co jeśli na nogawce wisi mierzący około 80 cm wzrostu dzidziuś, który jest chory i jego i tak ogromna potrzeba mamy wzrosła niemiłosiernie ... no i ten drugi pomocnik ... skomplikowane przepisy nie wchodzą(...)muffinki będą lepsze po upieczeniu. Na koniec dodajemy pokrojoną na drobne kawałki jedną czekoladę mleczną. Blaszkę do muffinek wykładamy papierowymi foremkami lub smarujemy tłuszczem. Łyżką nakładamy porcje ciasta i pieczemy przez 25-30 minut. Czekoladę gorzką i mleczną razem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy muffinki. Dekoruję drażami:) Smacznego:)   Znudzony szukaniem maty

cucinare
Paluchy Wiedźmy 134

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki obranych migdałów   Wykonanie : Wszystkie składniki (oprócz migdałów) zmiksować i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto, formować palce (powinny być trochę cieńsze od Waszych palców - w piekarniku urosną), na końcu

cucinare
Babeczki z masą krówkową 152

cukier. W drugiej misce wbijamy jajko, miksujemy z stopionym i przestudzonym masłem oraz maślanką. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy . Do foremek wyściełanych mankiecikami dajemy ciasto do wysokości 1/3 formy, następnie kładziemy 1 łyżeczkę masy krówkowej i dopełniamy ciastem do wysokości 2/3 foremek. Pieczemy 20 minut. Smacznego:) Zapraszam do zapoznania się z przepisami na święta

cucinare
Tartaletki z truskawkami 172

jedynie chwilki:) Pewnie część osób obraża użycie przez blogera gotowych tartaletek z supermarketu ale no cóż nie zawsze mam czas i siłę na robienie samemu ciasta:) Do gotowych tartaletek zrobiłam krem z serka mascarpone i dodałam pokrojone truskawki wymieszane z konfiturą malinową, do ozdoby bezy, które uwielbiają dzieci i gotowe. Smakują wspaniale zwłaszcza(...)drugi dzień kiedy ciasto nieco zmięknie od kremu ... pychota:) Inspiracją dla mnie był przepis na tartą z truskawkami na blogu  Kwestia Smaku Składniki :   TARTALETKI KREM MASCARPONE : 1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej   TRUSKAWKI W KONFITURZE : 1/2 kg truskawek 5 łyżek konfitury malinowej

cucinare
Sernik na zimno III 207

Czasem naprawdę niewiele potrzeba żeby zrobić pyszne letnie ciasto:) Gdy upał przedziera się do kuchni brak ochoty na skomplikowane przepisy... ten jest zupełnie inny niż poprzednie przepisy na serniki na zimno, gwarancją sukcesu jest jednak dobry serek na sernik. Ja używam serka ulubionego z Wielunia - szczerze polecam do serników na zimno, pieczonych i na kanapki!:) S kładniki(...)cytryny, krótko utrzeć (najlepiej łyżką). Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli chcemy mieć idealnie równe boki ciasta oddzielnie wyłożyć papierem spód a dodatkowym specjalnym paskiem boki. Na spód wyłożyć biszkopty. Do schłodzonej żelatyny dodać 1 łyżeczkę masy serowej, wymieszać, a następnie wlać jednym ruchem

cucinare
Placki z dyni. Przepis krok po kroku 152

gniazda nasiennego. Pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj na parze 25 minut. Następnie zmiksuj na gładką masę. Tak przygotowane puree można zamrozić lub pasteryzować. Wykorzystuj do: ciast, zup czy placków.   W piekarniku:   Dynie umyj i obierz. Za pomocą łyżki wybierz nasiona z gniazda nasiennego.   Pokrój na mniejsze kawałki(...)papierze do pieczenia. Zapiekaj 45 minut w 180°C. Następnie zmiksuj na gładkie puree. Tak przygotowane puree można zamrozić lub pasteryzować. Wykorzystuj do: ciast, zup czy placków.     Sezon na dynię w pełni, warto zatem sięgnąć po dania właśnie z tym wspaniałym warzywem. Często przygotowuje się z niej dania

kuron.com.pl
Gofry. 210

były dla wszystkich dostępne. Pewnie każdy ma swój przepis na te pyszności. Ja robiłam różnie, ale myślę, że ważne jest osobne ubicie białek i delikatne wmieszanie ich do ciasta. Wtedy gofry są chrupiące. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. moja gofrownica ma 1200 W i gofry pieką się około 5 minut. Czym niższa moc gofrownicy tym dłuższy czas pieczenia. Pamiętajcie(...)wbić żółtka, dodać mleko, mąkę, proszek do pieczenia i olej. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Gofrownicę nagrzać i wlewać chochlą porcje ciasta. Nie za dużo, żeby nie wypływało bokami. Zamknąć gofrownicę i piec gofry, od 4 do 8 minut. Wszystko zależy od gofrownicy

Agusiowe smakołyki
Zupa pieczarkowa ze szpinakiem 219

Dzisiaj prosta, aromatyczna i pyszna zupa pieczarkowa ze świeżym szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Idealna! Sekretem głębi smaku są podsmażone na masełku pieczarki. Czosnek i odrobina oregano

Oryginalny smak
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 190

kotlety ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym :). Porcja dla 4-5 osób :). Składniki na kotlety: 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 łyżki masła 1 szklanka mąki pszennej ( jeśli ciasto nam się przykleja do rąk możemy podsypać jej więcej ) 5 łyżek mąki ziemniaczanej vegeta i pieprz do smaku 1/3 pęczka posiekanej natki pietruszki ser zółty Panierka do kotletów(...)dodajemy 2 łyżki masła i gnieciemy do gładkiej konsystencji, studzimy Do przestudzonych (letnich) ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, natkę pietruszki, jajka, vegetę i pieprz. Wszystko wyrabiamy tak by powstało ciasto, Formujemy kotlety dodając do środka ser zółty ( pokrojony na prostokątne kawałki) Panierujemy w jajku i bułce smażąc na złoty kolor :). Przygotowanie sosu: cebulę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na oleju

Studencka Micha
Bezglutenowy Chleb Dyniowy 178

dyni WYKONANIE: 1. Mąkę ryżową, ziemniaczaną, pure z dyni, sól, drożdże umieszczamy w dużej misce. 2. Letnią wodę wlewamy stopniowo, ciągle wyrabiając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, przekładamy do 2 blaszek, wyrównujemy. 4. Chleb przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. (około 70 minut) 5. Gdy ciasto wyrośnie, wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp

Dziś Ja gotuje
Bardzo czekoladowy tort urodzinowy 222

Tort czekoladowy z masą czekoladową Tort czekoladowy to urodzinowy klasyk. Według mnie najlepszy jest tradycyjny tort - z tradycyjnym biszkoptem czekoladowym oraz tradycyjną masą czekoladową z masła

Korniszonki
TORCIK Z KREMEM CAPPUCCINO 248

się zapieni wlewamy powoli do białek, dobrze ubijamy. Mąki przesiewamy, dzieląc na 3 części wsypujemy do jajek i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Dno tortownicy wykładamy papierem, wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy ok 30 minut  w temp. 170 st. C  do suchego patyczka. Po przestudzeniu kroimy na 3-4 części. KREM: Do miski wlewamy śmietankę, wsypujemy cappuccino

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania