Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem 243Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem to pyszny pomysł na obiad w nieco azjatyckich klimatach. Idealny z ugotowanym na sypko ryżem ale także dowolnym makaronem
Pogotujmy.pl
Waniliowy krem z serka homogenizowanego i kremówki 181Waniliowy krem z serka homogenizowanego i kremówki to pyszna propozycja, która idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek. Ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Krem ten sprawdzi się również jako lekki deser. Polecam. 200g śmietanki 30-36% 200g serka homogenizowanego waniliowego (można użyć dowolnego smaku) 2 łyżki cukru(...)powinien być gęsty, ale po schłodzeniu nabierze większej stabilności. (*) Śmietan-fix dodaję kiedy serek nie jest mocno gęsty lub gdy zależy mi na sztywniejszej konsystencji - np. do przełożenia lekkiego ciasta. Kruche babeczki wypełnione kremem. Przepis na spody tu - klik
Di gotuje
Nalewka z jeżyn - przepis tradycyjny na jeżynówkę 188Jeżynówka - nalewka z jeżyn według tradycyjnego przepisu Jeżynówka to jedna najlepszych letnich nalewek. Jest mnóstwo przepisów na nalewkę z jeżyn jednak warto wypróbować tę tradycyjną recepturę
Korniszonki
Bezglutenowy krem z cukinii z kluseczkami dla niemowląt 186gotuje jeszcze pięć minut, dodaję oliwę z oliwek, mąkę ryżową i miksuję całość blenderem. Kluseczki: Do miski przekładam mąki, dodaję jajko i mieszam. Na końcu dodaję wody odrobinę żeby ciasto było lekko lejące. W garnku zagotowuje litr wody. Na specjalna praskę wylewam ciasto i wyciskam kluski. Gotuję na wolnym ogniu około trzy minuty. Zupę podaję z kluskami i natką pietruszki
wesoła kuchnia
Nalewka z wiśni wg. przedwojennej receptury 2553Przepis na tradycyjną nalewkę z wiśni wg receptury sprzed wojny Nalewki z letnich owoców to prawdziwy cud w kieliszku w czasie zimowych chłodów. Dobrze zrobiona nalewka
Korniszonki
Szakszuka z papryką i brokułem 173Szakszuka to intensywnie przyprawione kuminem danie, przygotowywane na bazie pomidorów i jajek. Korzenie tej potrawy sięgają do trzech kuchni: izraelskiej, marokańskiej i egipskiej. Aktualnie, danie to
Pogotujmy.pl
Sałatka zimowa z ogórków w zalewie octowej 217Zimowa sałatka z ogórków w zalewie octowej z czosnkiem, cebulą i pietruszką Zimowe sałatki w słoikach to idealny dodatek do obiadów w miesiącach, gdy świeże
Korniszonki
Pieczeń wieprzowa na kanapki wg Aleex 159weekend mogę porozpieszczać chłopaków. Dziś od wczesnego popołudnia gotuję i piekę. W kuchni same nowości, Dario chodzi objedzony, ponieważ testuje nowe dania. Na szczęście wszystko mu smakuje: i ciasto drożdżowe z cynamonem, i kurczak w miodowej glazurze, i wreszcie pieczeń wieprzowa na kanapki. Pieczeń najbardziej przypadła do gustu Młodemu, który za ciastami nie przepada, a kurczaka nie zdążył zjeść. Pieczeń
W mojej kuchni
Zupa szpinakowa 216Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na dość nietypową i stosunkowo rzadko spotykaną zupę, to mam dla Ciebie świetną propozycję. Ostatnio w moim menu zawitała zupa szpinakowa z
PysiaGotuje.pl
Naleśniki z bananami i bitą śmietaną 159usmażone naleśniki plasterkami). Farsz gotowy, bierzmy się za naleśniki. W misce miksujemy (lub porządnie mieszamy łyżką) jajka, mleko, wodę, mąkę i cynamon. Natłuszczamy delikatnie patelnię i wylewamy na nią ciasto niewielkimi porcjami. U mnie wychodzi po jednej chochli na naleśnika, a tym samym z całego ciasta – 6 naleśników. Gdy jedna strona będzie się już łatwo przesuwać po patelni, odwracamy naleśnik
Proste-przepisy.pl
Boczek z grilla w stylu azjatyckim 148Dzisiaj przepyszny boczek z grilla w stylu azjatyckim . Dzięki marynacie to prawdziwa eksplozja smaku! Jestem pewna, że Wam zasmakuje. Szaszłyki podałam z ryżem oraz s ałatką
Oryginalny smak
Danie warzywne indyjskie z ciecierzycą / włoskie z fasolą pinto - Feel Fit 157Czas na coś niesłodkiego! Tym razem mamy dania zamknięte w słoiczkach. Obie wersje są wegańskie, z dobrym składem, proteinowe na bazie strączków i białka grochu a
Candy Pandas
Szarlotka z bezą 171Najlepsza jaką tylko można sobie wymarzyć! Szarlotka z bezą to ciasto, którym warto przywitać jesień. Przepis jest sprawdzony i niezawodny a sama szarlotka szalenie prosta do zrobienia i niezwykle pyszna! - tylko najważniejsze składniki - perfekcyjny przepis na ciasto - idealna beza oraz dużo jabłek
AniaGotuje.pl
Bułeczki podłużne 207soli 1 jajko Drożdże pokruszyć,dodać 50 ml letniego mleka, wsypać cukier i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać rozczyn z drożdży do pozostałych składników a następnie wyrobić ciasto. [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko,dodać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min /37 ° C/obr.2 . Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwa(...)Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Potem ciasto podzielić na 8 części, każdą część rozwałkować na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwinąć w rulon. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę.Ostrym nożem naciąć bułki na wierzchu przez całą długość niezbyt głęboko
Moje domowe kucharzenie
naleśniki na soku 179szklanki wody. Do miski wlewamy wodę, mleko, olej oraz wsypujemy sól. Całość miksujemy. Małymi porcjami dodajemy mąkę. Odstawiamy na 15 minut. W razie potrzeby dolewamy wodę, ponieważ ciasto w zależności od użytej mąki potrafi zgęstnieć w trakcie odpoczynku. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy naleśniki
Słodki Zakątek