Zupa koperkowa z pulpetami 147Zupa koperkowa z pulpetami regionalny przepis - zupa klopsowa Zupa koperkowa z pulpetami - pyszna i pożywna zupa, która z powodzeniem zastępuje cały obiad albo sycącą, gorącą kolację
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym 232płatków kukurydzianych Przygotowanie Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając
e-PrzepisyKulinarne
Mufinki z niespodzianką 221zaś mieszamy olej, jogurt, śmietanę oraz jajko. Do sypkich składników wlewamy mokre składniki i wszystko razem łączymy, do uzyskania jednolitej masy. Do każdej foremki na muffinki wkładamy po łyżce ciasta, na to łyżeczka kremu serowego, następnie jeżyna. Całość przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 minut. Wierzch możemy udekorować ubitą śmietaną
Zainspirowana w kuchni
APPLE PIE Z DAKTYLOWO-OWSIANĄ KRUSZONKĄ 197wysokiego naczynia wsyp garść daktyli, dodać 2-3 łyżki przegotowanej wody i zblendować na gładki krem , wsypać 3 łyzki zmielonych płatków owsianych (lub mąki), dobrze wymieszać. Z powstałego "ciasta" odrywać kawałki i kruczyć na wierzch szarlotki. Całość piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C ( po około 10 minutach można zmniejszyć do 160 stopni C, jeżeli wierzch zbyt mocno(...)się spiekł ;) ) Gotowe, upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia i stężenia, najlepiej na kilka godzin lub na całą noc. Smacznego
Banana Smiles
Waniliowo-serowe rogaliki z kajmakiem 190mąki pszennej 1 łyżeczka cukru wanilinowego kajmak – u mnie o smaku orzechowym Przygotowanie: Do miski przekładamy twaróg, rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy mąkę i posiekane masło. Wyrabiamy ciasto. Tworzymy z niego kulę i wkładamy do schłodzenia do lodówki na minimum 1 godzinę (to ważne!). Ciasto rozwałkowujemy na coś w rodzaju koła i kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy kajmak
Słodkie okruszki
SYROP Z PIGWY NA PRZEZIĘBIENIE 179Od pewnego czasu borykamy się z przeziębieniem i zapaleniem górnych dróg oddechowych. Szukamy różnych sposób na poprawę naszej odporności, ale przede wszystkim na walkę z tymi
W kuchni Karmel-itki
Gnocchi z grzybami, romanesco i suszonymi pomidorami 228lepszego odparowania, a potem przepuścić przez praskę lub zmielić w tzw. maszynce do mięsa. Do ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę i masło. Szybko wyrobić na gładką masę. Odrywać kawałki ciasta i rolować na wałki o średnicy do 1,5 cm. Wałki pokroić nożem co jakiś czas zanurzanym w mące na kawałki o grubości ok. 2 cm. Kawałki ciasta rozrzucać
Weekendy w domu i ogrodzie
WOŁOWINA PO MEKSYKAŃSKU 195Ostatnimi czasy dość rzadko sięgamy po mięsne dania. Wiąże się to z minionymi wakacjami, upałami i obfitością warzyw i owoców, w szczególności tych jesiennych. Dynie, cukinie
W kuchni Karmel-itki
SŁODKI CHLEBEK DYNIOWY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 202Pieczemy z ziołami, gotujemy na zupę - krem, dodajemy do świeżo wyciskanego soku... Postanowiłam wypróbować też dynię do słodkiego wypieku. Trafiło na chlebek DYNIOWY. Jest doskonały w smaku. Uwielbiam takie ciasta! Można przełożyć masą, dodać polewę lub smarować kawałki powidłem. Ja jem bez niczego i chyba się troszkę uzależniłam, bo piekę to ciasto prawie codziennie. W końcu nie może się zmarnować
Jeść, by żyć w zdrowiu
Jęczmienianka z figami i orzechami włoskimi 154Dzisiaj jęczmienianka z figami i orzechami włoskimi , czyli alternatywa dla owsianek, jaglanek itp. Kasza jęczmienna jest nie tylko pożywna i na długo syci, ale też bardzo
Oryginalny smak
Ciasteczka jaglane z kokosem 160kokosowe, soda, cynamon mielony, imbir. W drugiej misce mieszamy jajka i przestudzony olej kokosowy. Jajka z olejem roztrzepujemy trzepaczką na gładką masę. Następnie wszystkie składniki razem mieszamy i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Z ciasta formujemy małe kulki i spłaszczamy. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. By ciasteczka wyszły nam równe odmierzamy kulkę za pomocą łyżki
Pomysłowa kuchnia
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 197przez 20 min. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy, podsmażamy, dodajemy pieczarki, smażymy aż odparują wodę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Upieczone ciasto serowe odwracamy papierem do góry, delikatnie ściągamy papier. Piersi oczyszczamy, myjemy, rozbijamy jak na kotlety, przyprawiamy solą, pieprzem, oraz słodką papryką i układamy na gorącym cieście serowym. Następnie wykładamy
kulinarne odsłony pati
JAK WYKORZYSTAĆ POZOSTAŁE ZIEMNIAKI Z OBIADU - placki langosze + FILMIK 173ugotowanych ziemniaków ( ostudzonych i przeciśniętych przez praskę ) 220 ml ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka cukru 50 g świeżych drożdży sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła do ciasta olej do smażenia(...)dzbana robota i ogrzewamy 3 minuty/40 % C. Do masy dodajemy ziemniaki i chwilkę miksujemy. Następnie doprawiamy do smaku i wsypujemy mąkę, miksujemy około 2 minut/o 4-6. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy na 15 minut aby wyrosło, następnie podsypując mąkę zagniatamy do momentu aż nie będzie się kleiło. Formujemy owalne placki i smażymy na oleju
Kulinarne Fantazje Marioli
ROGALIKI DROŻDŻOWO - MAŚLANE + FILMIK 140rogalików PRZYGOTOWANIE : Do miski lub dzbana robota dodajemy pokruszone drożdże, cukier i część mleka, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, resztę mleka i masło, chwilkę miksujemy i dodajemy mąkę. Ciasto drożdżowe należy dobrze wyrobić, aż będzie jednolite i gładkie. Odkładamy je nakryte ściereczką do całkowitego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i posypując mąką zagniatamy, następnie tniemy na kawałki
Kulinarne Fantazje Marioli
Naleśniki po meksykańsku 191Cebulę i czosnek zeszklić na patelni. Następnie dodać paprykę oraz pozostałe składniki, mieszając cały czas dusić około 10-15 minut. Do miękkości mięsa i odparowania nadmiaru płynu. Przygotować tradycyjne ciasto naleśnikowe. Ciasto ma mieć gęstość śmietany, regulować mąką i wodą gazowaną w razie potrzeby. Na każdym naleśniku rozsmarować farsz zwijać w rulon u układać w naczyniu do zapiekania i wstawić
gotuj ze mną