Najlepsze przepisy na Halloween 179straszne słodkie kreacje na Halloween. Wystarczy odpowiednia dekoracja. Babeczki duszki Babeczki pająki Babeczki mumie Babeczki nietoperze Babeczki potworki Babeczki z duszkami Babeczki z pajęczyną Najlepsze przepisy na Halloween – ciasta Jeśli macie więcej czasu, to świetną opcją będzie Tort Oreo z pająkami . To czekoladowe biszkopty przełożone kremem budyniowym z ciasteczkami Oreo i dziecinnie prosta dekoracja. Potworki brownie to połączenie wilgotnego(...)ciasta czekoladowego w czekoladowej polewie. Najlepsze przepisy na Halloween – drobne przekąski Ciasteczka dynie , to proste ciasteczka maślane ozdobione lukrem królewskim i dekoracją z masy cukrowej. Do zrobienia Pianek Frankenstein potrzebne będą pianki marshmallow, czekolada, masa cukrowa i czekoladowa posypka. Oczy z galaretki to prosta i smaczna przekąska. Jej przygotowanie nie jest pracochłonne, trzeba zarezerwować sobie jednak trochę czasu
Ciastkozercy
Chleb marchewkowy 174przykryciem odstawiamy na 10-15 minjut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować . Do wyrośnietego zaczynu przesiewamy mąkę, dosypujemy sól, utartą na drobnych oczkach marchew i zagniatamy ciasto, jak jest zbyt suche dolewamy olej i wyrabiamy na jednolitą masę. -- Następnie przykrywamy i odstawiamy na minimum 30-60 min. do wyrośnięcia. -- Gdy ciasto wyrośnie wówczas krótko jeszcze zagniatamy i dielimy
chleba naszego
Jak nie marnować jedzenia i zaoszczędzić na zakupach spożywczych? 202kurczaka kroję ją na kotlety lub w kostkę, żeby po rozmrożeniu mieć już pół pracy za sobą. Dynię na zupę lub do ciasta kroję wcześniej na mniejsze kawałki lub piekę w piekarniku, wtedy gdy wrócimy po pracy szybko przygotujemy sobie posiłek. Tak samo warzywa i owoce(...)obiad… Zamienniki w kuchni! Nie warto jest trzymać się w 100 % przepisu, są oczywiście przepisy w których zmienienie proporcji na sos lub ciasto, będzie wiązało się z wyrzuceniem całości do kosza. Ale warto w kuchni eksperymentować, zamiast owoców podanych w przepisie użyć owoce, które są sezonowe
KuchniaWeDwoje.pl
Tradycyjne powidła śliwkowe bez cukru 184Tradycyjne powidła ze śliwek węgierek bez cukru Tradycyjne powidła śliwkowe najlepiej udają się ze śliwek węgierek. Można je robić zarówno z pierwszych śliwek, które dojrzewają już
Korniszonki
Letni deser z cieciorką (vege) 136Taki deser to wspaniała propozycja na gorący dzień. Przygotowanie zajmuje 15 minut, chwila w lodówce i gotowe. Sprawdzi się z każdymi owocami. Dołożyłam tym razem truskawki
Słodki sentyment
Kokosanki z kleksem 159Coś małego i pysznego – czyli kokosanki z kleksem z ulubionego dżemu. Taki szybki sposób na wykorzystanie białek po upieczeniu tarty albo ciasteczek . Dżemowy kleks zapewnia fantastyczne
Słodki sentyment
Węgierski gulasz z kluseczkami 161misce za pomocą trzepaczki albo miksera na gładką masę. Zagotować wodę w garnku. Węgrzy maja do tego dania specjalne wyciskarki z małymi otworami do których wlewa się ciasto i wyciska na wodę. Zakładam jednak, ze w Polsce jest to mało popularny gadżet proponuję więc durszlak o większych otworach. Durszlak trzymać nad garnkiem i wyłożyć kilka łyżek masy na durszlak(...)przecisnąć za pomocą łyżki prosto do gotującej się wody. Przy tej ilości ciasta trzeba to będzie zrobić w 2-3 turach. Wycisnąć partię, poczekać aż wszystkie kluseczki wypłyną na powierzchnię i gotować jeszcze ok 2-3 minut. Wyciągnąć łyżką cedzakową i odstawić do odsączenia na sitku. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions
Smaczny zeszyt
Owsiane muffinki z borówką i jabłkiem 126Owsiane muffinki z borówką i jabłkiem to świetna propozycja zarówno na słodkie śniadanie jak też na przekąskę na wynos. Świetnie sprawdzi się w lunchówce dla dziecka do szkoły. Ciasto składa się z płatków owsianych oraz mieszanki mąk razowej i pszennej więc to zdrowsza alternatywna do słodkich szkolnych bułek. Przepis można potraktować jako bazę i eksperymentować z owocowymi dodatkami.Świetnie sprawdzą(...)stopni. W misce wymieszać suche składniki, w drugiej wymieszać mokre. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać. W osobnej misce wymieszać borówki z łyżką mąki, dodać do ciasta razem ze skórką z cytryny i tarty jabłkiem. Nałożyć do form muffinkowych, piec 20 minut. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Smaczny zeszyt
Placuszki z czekoladą 132miejsce - lodówka ( lub balkon w zimie). Po schłodzeniu oddzielić plasterki czekolady od foli i trzymać w zimnym miejscu podczas smażenia placków Na patelni rozgrzać olej, za pomocą łyżki wykładać ciasto formując płaskie placuszki o większej średnicy niż plasterki czekolady ( zostawiając ok 1-1.5 cm obwódkę). Na placuszkach położyć kawałki czekolady i wierzch znów przykryć ciastem, tak żeby przykrył czekoladę. Smażyć
Smaczny zeszyt
Świąteczne biscotti z żurawiną, pistacjami i skórką pomarańczy 136pistacji 150 g żurawiny suszonej Przygotowanie: Olej zmiksować z cukrem i jajkami, dodać skórkę z pomarańczy i zmieszać. W drugiej misce zmieszać mąkę, sól i proszek. Połączyć składniki, zmiksować ciasto (będzie dosyć gęste) dodać żurawinę i pistacje i zmieszać łyżką. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować długi wałek - piec przez 35 minut, odstawić
Smaczny zeszyt
Kakaowe ciasteczka w cukrze i cynamonie 147łyżki mieszanki suchych składników, zmiksować na małych obrotach, dodać kolejne 4 i zmiksować a następnie wsypać resztę - na bardzo wolnych obrotach zmiksować na kruszonkę a potem ręką zagnieść ciasto. Z ciasta formować małe kulki ( wielkości orzecha włoskiego). Na talerzu wymieszać cukier z cynamonem. Każdą kulkę obtoczyć w cynamonowym cukrze. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
Smaczny zeszyt
Bułki czosnkowe z tymiankiem i oregano 128pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko, 2 łyżki z mąki wcześniej odmierzonej, mieszamy, przykrywamy, zostawiamy na 10 minut. Dodajemy resztę składników, mieszamy drewnianą łyżką, a następnie ręką 3-4 minuty. Ciasto będzie się lepiło i trochę ciężko będzie się je wyrabiało, ale co jakiś czas możecie rękę posypać mąką. Miskę przykrywamy, zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto
Bułka z Chlebem
Chleb pszenny z garnka na drożdżach 135już nie będzie to możliwe, zagniatamy do momentu, kiedy wszystko ze sobą się połączy, przykrywamy miskę folią i ściereczką. Odstawiamy na 20 godzin w temperaturze pokojowej. W tym czasie ciasto będzie pracować. Po 20 godzinach o godz. 16:00 przekładamy ciasto na blat posypany mąką, zagniatamy (ok. 50 razy), aż będzie gładkie. W razie potrzeby podsypujemy mąką
Bułka z Chlebem
Najprostsze lody waniliowe 145Połączenie bitej śmietany, ubitej piany z białek oraz żółtek utartych z cukrem i prawdziwą wanilią. A wszystko to bez użycia maszynki do lodów i bez mieszania
Słodki Blog