ciasto - 164325 przepisów (strona:5861/10955)

Oponki serowe 94

olej do głębokiego smażenia ? cukier puder do posypania Wykonanie: ? Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, wymieszać z serem, zrobić dołek na środku i dodać resztę składników. Przesiekać nożem i zagnieść ciasto. ? Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wykrawać kółka, w środku każdego wyciąć małe kółeczko, tak aby powstała oponka. ? Smażyć partiami w głębokim tłuszczu, po wyjęciu osączyć na papierowej

To co kocham
Jabłkowiec z orzechami i żurawiną 83

Przepis na to ciasto znalazłam w moim magicznym zeszycie. Zagadką dla mnie jest jego pochodzenie, tym bardziej, że nigdy go nie wykorzystywałam, a raczej mam sprawdzone przepisy. Po upieczeniu i konsumpcji stwierdzam, że był godzien mojej uwagi i obecności w moim zeszycie. Ciasto jest mokre, pachnące jabłkami i cynamonem oraz chrupiące dzięki orzechom i żurawinie. Nie jest zbyt słodkie

To co kocham
Ciasto gruszkowe z kaszą jaglaną 99

Kolejne zdrowe ciasto z mega dawką witamin i minerałów. Smak gruszki, zapach miodu, chrupkość kaszy i orzechów – to same przyjemne doznania, jakich można doświadczyć podczas delektowania się tym deserem. Zamiast siemienia lnianego można dodać 1 lub 2 jajka, wtedy będzie jeszcze pyszniejsze, ale ja celowo upiekłam właśnie takie. Składniki: ? 1 szklanka kaszy jaglanej ? 5 małych gruszek ? 2 łyżki jagód(...)Masę wlać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i odstawić na 30 minut. ? Piec 40 minut w temp. 200 st.C. ? Po upieczeniu odczekać godzinę, następnie wyjąć ciasto z blaszki. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.{jcomments

To co kocham
Tort czekoladowo-żurawinowy z bezą 110

wiem jak Wam, ale mnie większość tortów kojarzy się ze słodkim okazjonalnym ciastem, niekoniecznie smacznym, ale wymaganym w pewnych okolicznościach. Najgorsza opcja to gotowy z hipermarketu, gdzie każdy smakuje plastikiem. Osobiście wychodzę z założenia, że tort ma być w pierwszej kolejności smaczny, a w drugiej ładny. Smaczny oznacza dla mnie nie za słodki, kwaskowy, o wyraźnie wyczuwalnej głównej nucie. Ładny(...)dodawać po jednym żółtku i na koniec kakao. ? Wsypywać mąkę na przemian z mlekiem i olejem, delikatnie ubić na gładką masę dodając resztę składników. ? Piekarnik nagrzać do 160 st.C. Ciasto wylać do 3 małych tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piec każde po 20 minut. ? Sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie mokry,  to piec jeszcze po 5-10 minut. Krem śmietankowy ? Serek

To co kocham
Kluski z makiem 101

Moja propozycja klusek z makiem na Wigilię według przepisu mojej mamy. Ciasto jak na kluski śląskie w ozdobne gwiazdki można wyciąć również w inne dowolne wzory. Masa makowa pachnąca miodem i nadziana bakaliami idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam, bo w ten sposób można dość szybko wyczarować jedno z 12 dań wigilijnych(...)Puree ziemniaczane zagnieść w kulę, rozpłaszczyć ją i podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i uzupełnić mąką ziemniaczaną. ? Zagnieść ziemniaki z mąką i szczyptą soli. ? Rozwałkować ciasto i wycinać małe gwiazdki. ? Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch klusek. Sos makowy ? Zagotować śmietankę z masą makową i miodem. ? Dodać posiekane bakalie. ? Kluski ułożyć na talerzu

To co kocham
Chleb gryczany bezglutenowy 96

między innymi) dość wysoką nietolerancję na gluten i od tego czasu jestem na diecie bezglutenowej. Nie jest to taka stuprocentowa dieta, bo czasami się skuszę na kawałeczek ciasta czy coś, czego nie powinnam jeść, ale niestety zawsze to odchoruję. Bo im dłużej nie jem glutenu, tym bardziej mi szkodzi. Tak więc chleba takiego prawdziwego z pszenicą i żytem nie jadłam(...)składniki razem. Mąkę gryczaną kupiłam, a jaglaną zrobiłam sama mieląc kaszę jaglaną w elektrycznym młynku do kawy. ? Do suchych składników wlewać wodę cały czas miksując masę na wolnych obrotach. ? Ciasto na chleb wlać do dwóch małych keksówek napełniając je do połowy. Przykryć drugą keksówką i wstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 30 st.C

To co kocham
Chleb bezglutenowy z ziemniakami 96

gorącej wody i zmiksować na głądką masę. Przestudzić, aby nie były gorące. ? Wymieszać wszystkie suche składniki razem. ? Połączyć składniki suche z ziemniakami, dodać resztę ciepłej wody. Zmiksować. ? Miskę z ciastem wstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przemieszać ciasto po wyrośnięciu. ? Przełożyć do dwóch keksówek, u mnie jednorazowe aluminiowe 10×24 cm. Keksówki przykryłam ściereczką i położyłam na kaloryferze

To co kocham
Parówkowe serce w cieście francuskim 77

walentynkowa. Zapewniam, że każda Walentynka uśmiechnie się, gdy poczęstujecie ją parówkowym sercem. Bo przecież jak mówi stare porzekadło… przez żołądek do serca! Składniki: ? 1 opakowanie miniparóweczek ? 1/4 opakowania ciasta francuskiego Wykonanie: ? Ciasto francuskie pokroić na 1×10 cm paski. ? Owinąć każdym paskiem jedną paróweczkę. ? Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kształcie serca lub okręgu. ? Piec

To co kocham
Jaglany murzynek z orzechami 95

Ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia, na bazie zdrowej kaszy jaglanej z chrupiącymi orzechami włoskimi. Ma bardzo miękką konsystencję, wręcz aksamitną i wilgotną, trochę w smaku przypomina ptasie mleczko. Dla mnie rewelacja! Zamiast cukru można dodać miód, będzie wtedy jeszcze zdrowsze. Zauważyliście, że kasza jaglana zawojowała w ostatnim czasie nasze kuchnie? Ja osobiście używam jej bardzo często, jako dodatek(...)obiadu, do zup, do deserów, koktajli i ciast. Jest to praktycznie uniwersalny składnik, który można łączyć ze wszystkim, na słono, słodko czy kwaśno. O tym, że jest zdrowa wiedzą pewnie wszyscy. Nic więc dziwnego, że w Polsce wzrósł popyt na kaszę jaglaną o 300%. A pomyśleć, że kiedyś jej nie lubiłam i gotowałam tylko minmalne ilości raz w roku

To co kocham
Chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną 99

gorącej wody i zmiksować na głądką masę. Przestudzić, aby nie była gorąca. ? Wymieszać wszystkie suche składniki razem. ? Połączyć składniki suche z kaszą, dodać resztę ciepłej wody. Zmiksować. ? Miskę z ciastem wstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przemieszać ciasto po wyrośnięciu. ? Przełożyć do dwóch keksówek, u mnie jednorazowe aluminiowe 10×24 cm. Keksówki przykryłam ściereczką i położyłam na kaloryferze

To co kocham
Ciastka ryżowe z serem 95

czekolada gorzka ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? dekoracyjna posypka i cukierki Wykonanie: ? Mąkę posiekać z masłem i cukrem waniliowym. ? Dodać jajko, ser i ponownie posiekać. ? Delikatnie zlepić w kulę. Ciasto będzie lepkie i miękkie, wstawić więc do lodówki na 2 godziny. ? Rozwałkować ciasto i wycinać ciastka foremką. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 8-10 minut. Ciastka będą

To co kocham
Wiekanocne bułeczki drożdżowe 91

pudru ? 1 puszka moreli w kompocie Wykonanie: Rozczyn drożdżowy ? Do miseczki wsypać drożdże, dodać cukier, mąkę, ciepłe mleko i jogurt. ? Wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe ? Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę, sól, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. ? Wymieszać mikserem z końcówką hak, na koniec dać rozpuszczone masło. Miksować 10 minut. ? Przykryć ściereczką i odstawić(...)ciepłe miejsce na 1 godzinę. ? Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść i podzielić na małe kawałki. Do upieczenia pisanki użyłam 15 bułeczek, oprócz tego upiekłam kurczaka w silikonowej formie. ? Na papierze do pieczenia narysować zarys pisanki i układać bułeczki obok siebie na obwodzie. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. ? Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika nastawiając temp

To co kocham
Chleb bezglutenowy 3 ziarna 106

łyżek oleju ? 1 łyżecka cukru ? 1 łyżeczka soli ? 500 ml ciepłej wody Wykonanie: ? Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. ? Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach. ? Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Ja wstawiam do lekko nagrzanego, otwartego piekarnika. ? Piekarnik nastawić

To co kocham
Chleb jaglany bezglutenowy 89

gorącej wody i zmiksować na głądką masę. Przestudzić, aby nie była gorąca. ? Wymieszać wszystkie suche składniki razem. ? Połączyć składniki suche z kaszą, dodać resztę ciepłej wody. Zmiksować. ? Miskę z ciastem wstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przemieszać ciasto po wyrośnięciu. ? Przełożyć do dwóch keksówek, u mnie jednorazowe aluminiowe 10 x 24 cm. Keksówki przykryłam ściereczką i położyłam na kaloryferze

To co kocham
Chleb bezglutenowy 7 ziaren 89

łyżeczka cukru ? 8 g drożdży suszonych ? 1/3 szklanki oleju ? 500 ml ciepłej wody Wykonanie: ? Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. ? Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach. ? Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Ja wstawiam do lekko nagrzanego, otwartego piekarnika. ? Piekarnik nastawić

To co kocham

Proponowane wyszukiwania