ciasto - 164325 przepisów (strona:5860/10955)

Chleb orkiszowy Sławka 103

nastepnie odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, aby urosło. ? Do miski z resztą mąki dodać pozostałe składniki: otręby, siemię lniane, słonecznik i wlać 3 szklanki wody. Wymieszać. ? Dodać ciasto odstawione w ciepłe miejsce i całość mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. ? Gotowe ciasto wylać na posmarowaną masłem blachę (ilość odpowiednia na 3 keksówki). ? Przed wstawieniem do piekarnika odstawić

To co kocham
Amoniaczki prababci 86

cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać żółtka i jajko. ? W ciepłym mleku rozpuścić amoniak i połączyć z masą. ? Mąkę przesiać i wymieszać z masą, potem szybko zagnieść ciasto. ? Odłożyć na 2 godziny do lodówki. ? Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm. ? Wykrawać foremkami różne kształty ciastek. ? Roztrzepać białka i smarować pędzelkiem każde ciastko. ? Delikatnie podnosić każde ciastko

To co kocham
Rosół z lanymi kluseczkami 102

rosół ledwo „pyrkał”. ? Rosołu nie należy przykrywać, bo zrobi się mętny. ? Gotować ok. godziny, po czym rosół odcedzić. ? Jajka roztrzepać z mąką, aby powstało gładkie i gęste ciasto, posolić. ? Zagotować ponownie rosół, ciasto wlewać powoli cienkim strumieniem, aby powstały ładne kluseczki. ? Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki posiekać i dodać do rosołu. Z gotowanego kurczaka

To co kocham
Mazurek waflowy z kajmakiem 122

było tradycji wypiekania mazurków. Może dlatego, że zawsze były jakieś babki, babeczki z zaparzaną pianą, rurki z kremem, rolady, serniki, wuzetki, pychotki i wiele innych. 5-6 pełnowymiarowych ciast to było minimum, do tej pory zresztą u Mamy na każde święta stoły uginają się od słodkości. Ja zrobiłam mazurka trochę oszukanego, nie tradycyjnego na kruchym cieście, ale z wafli. Wszyscy

To co kocham
Roladki biszkoptowe a la jajko 104

dżem morelowy niskosłodzony Wykonanie: Rolada ? Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. ? Dodawać po jednym żółtku lekko ubijając. ? Na koniec dodać mąkę i przemieszać łyżką do połączenia. ? Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną masłem. ? Piec w temperaturze 160 st.C przez 15 minut. ? Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu zwinąć biszkopt w roladę na ściereczce(...)jakby była ona nadzieniem. Zapobiegnie to sklejeniu się świeżego ciasta. ? Po wystudzeniu delikatnie rozwinąć roladę i posmarować dżemem morelowym, po czym zwinąć z powrotem. ? Roladę zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na kilka godzin lub na noc. Masa ? Białą czekoladę rozpuścić na parze. ? Serek mascarpone wymieszać mikserem, o czym dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać. ? Morele wyjąć z puszki, osączyć

To co kocham
Ciastka z żółtek gotowanych 86

soli ? 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: ? Żółtka zetrzeć na drobnej tarce. ? Mąkę wymieszać z żółtkami, proszkiem, solą. ? Masło zetrzeć na grubej tarce, dodać do mąki i zagnieść. ? Ciasto dość trudno się zagniata bo jest dość sypkie, więc dodać śmietanę. ? Jeśli 1 łyżka za mało, to dodać jeszcze jedną. ? Zagniecione ciasto wstawić do lodówki szczelnie owinięte folią spożywczą

To co kocham
Kopytka z bobu 111

skórki. Po zważeniu otrzymałam 670 g bobu. ? Bób przepuścić przez praskę do ziemniaków lub utłuć jak ziemniaki. ? Dodać jajko, mąkę, posiekaną drobną bazylię, sól, pieprz i zagnieść delikatnie ciasto, aby jak najszybciej połączyły się składniki. ? Ciasto podzielić na 4 części i uformować na stolnicy 4 wałeczki. ? Ciąć wałeczki po skosie na małe kopytka. ? Zagotować wodę z solą i łyżką oleju

To co kocham
Ciastka z masłem orzechowym 97

Zmiksować masło z masłem orzechowym. ? Dodać oba cukry i utrzeć na gładki krem. ? Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. ? Na koniec zmiksować z mąką, solą, sodą i proszkiem. ? Ciasto ma konsystencję mokrego, tłustego piasku. ? Nabierać łyżeczką ciasto i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. ? Układać kulki na papierze do pieczenia co 5 cm jedna od drugiej. ? Piec w piekarniku nagrzanym

To co kocham
Tempura z owoców morza 118

Tempura to danie kuchni japońskiej, chociaż wymyślili ją Portugalczycy. Do jej przygotowania potrzebne są owoce morza, ryby lub warzywa, które zanurza się w cieście i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest kruchą, chrupiącą i półprzezroczystą mgiełką z ciasta. Składniki: ? 3 duże krewetki ? 2 paluszki krabowe ? kilka krążków kalmarów ? mąka do obtoczenia ? olej

To co kocham
Naleśniki z serem 97

Dobre ciasto na naleśniki to podstawa! Moja mama robi najlepsze na świecie. Są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie zwijać i nie popękają, a po podsmażeniu na masełku są niezwykle chrupiące. Teraz robię tylko z tego przepisu, chociaż próbowałam różnych i zawsze było jakieś „ale”. Monika uczyła się dzisiaj smażyć i nawet je podrzucała do góry(...)swojego dzieciństwa w Tarnogrodzie. Był to biały ser niemielony, a jedynie delikatny utarty z żółtkami i cukrem, z wyrażnie wyczuwalnymi grudkami. Ja również pamiętam takie nadzienie z dzieciństwa. Składniki: Ciasto na ok. 20 naleśników (1 szklanka to 250 ml) ? 2 szklanki mleka ? 1 szklanka gorącej wody ? 1/2 łyżeczki soli ? 3 jajka ? 2 szklanki mąki ? 2 łyżki oleju

To co kocham
Herbaciany piernik z masą serową 104

stare, sprawdzone przepisy na ciasta, które zawsze się udają. Ten piernik robiłam wcześniej z masą grysikową, tym razem jest to masa serowa czyli gotowany sernik. Wyszło przepysznie, a dodatek przysmażonych na maśle wiórek kokosowych postawił przysłowiową kropkę nad „i”. Składniki: Piernik ? 3 jajka ? 1/3 szklanki cukru ? 1,5 szklanki mąki pszennej ? 1/2 szklanki oleju ? 1/2 szklanki miodu(...)ubić jak na biszkopt). ? Wsypywać na przemian suche składniki – mąkę, sodę i przyprawę do pierników, oraz rozpuszczone składniki – mód, olej i herbatę, mieszając na wolnych obrotach miksera. ? Ciasto wlać do tortownicy (30 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie. ? Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut. Masa serowa ? Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem

To co kocham
Rolada z jabłkami 96

Rolada last minute . Najszybsze ciasto z jabłkami według przepisu mojej mamy. Pamiętam, że często pojawiało się w domu, szczególnie gdy w ostatniej chwili zapowiadali się goście. Jeśli są w domu jabłka, to pozostałe składniki zawsze się znajdą. Składanie rolady jest błyskawiczne – należy ją zwinąć bezpośrednio po upieczeniu. Rolada wyśmienita jest na ciepło, po ostygnięciu biszkopt robi się wilgotny(...)każdego żółtka. ? Przesianą mąkę wsypać do piany i delikatnie przemieszać łyżką. ? Biszkopt wylać na jabłka, wygładzić powierzchnię. ? Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez 40 minut. ? Na upieczonym cieście położyć czystą ściereczkę, na to tacę i odwrócić. ? Biszkopt zwijać w roladę na gorąco pomagając sobie ściereczką. ? Po ostudzeniu posypać roladę cukrem pudrem

To co kocham
Ciasteczka prawie francuskie 90

Składniki: ? 4 szklanki mąki pszennej ? 500 g masła ? 2 łyżki octu ? 1/2 szklanki śmietany kwaśnej ? 2 żółtka Dekoracja ? 2 białka ? cukier kryształ do posypania Wykonanie: ? Z podanych składników zagnieść ciasto. Ja wymieszałam składniki w mikserze. ? Złączyć w kulę, przykryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na noc. U mnie leżało cały dzień. ? Wyjmować po kawałku ciasta, wałkować na grubość

To co kocham
Choinka z kulek serowych 90

pieczenia ? olej do głębokiego smażenia Dekoracje ? cukier puder ? kolorowe cukierki perełki Wykonanie: ? Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, zrobić dołek na środku i dodać resztę składników. Przesiekać nożem i zagnieść ciasto. ? Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7-8 mm i wykrawać małe kółeczka. ? Smażyć partiami w głębokim tłuszczu, po wyjęciu osączyć na papierowej ściereczce. ? Przygotować styropianowy stożek i wykałaczki. Wbijać

To co kocham
Pankejki amerykańskie 104

miksera wrzucić jajko, cukier i lekko zmiksować. ? Dodawać do jajka z cukrem na przemian suche składniki, maślankę i oliwę. ? Zmiksować na gładką masę. ? Smażyć na suchej teflonowej patelni, bo ciasto zawiera już olej. ? Podawać polane syropem klonowym. Ja smażę pankejki na malutkiej teflonowej patelence o śr. 10 cm. Kiedy na cieście pojawią się pękające pęcherzyki powietrza (jak na zdjęciu), przerzucam

To co kocham

Proponowane wyszukiwania