Muffinki kokosowe z cukinią 98Pyszne babeczki mocno kokosowe na podwieczorek do kawy. Dodatek cukinii powoduje, że ciasto jest wilgotne, ale się nie rozpada. Pomijając fakt starcia cukinii, babeczki robi się błyskawicznie, to tylko kwestia wymieszania składników. Składniki na 10 sztuk: ? 1 szklanka startej cukinii, u mnie bez skórki ? 1 szklanka mąki, u mnie bezglutenowa ? 1 łyżka skrobi ziemniaczanej ? 1 szklanka wiórków kokosowych ? 1/2 szklanki(...)cukru ? 1/3 szklanki oleju ? 3/4 szklanki mleka ? 1 łyżeczka sody ? 1 łyżeczka octu winnego ? maliny do dekoracji Wykonanie: ? Suche składniki wymieszać razem, dodać startą cukinię i mokre składniki. ? Ciasto nakładać po łyżce do papilotek papierowych. Na wierzchu położyć po jednej, dorodnej malinie. ? Piec w blaszce muffinkowej w temp. 180 st.C przez 20 minut
To co kocham
Torcik rybny z łososiem 96szybko zniknął ze stołu. Niedawno przypomniałam sobie o nim przy okazji kolacji, na której gościłam smakoszy ryb. I znowu torcik był strzałem w dziesiątkę, bo bardzo wszystkim posmakował. Ciasto jest miękkie, łatwo się kroi i ma wyczuwalny smak łososia i dorsza, ale następnym razem oddzielę te dwie warstwy posiekanym koperkiem, bo trochę się ze sobą zlały. Torcik można upiec(...)łososia wędzonego ? koperek Wykonanie: Masa łososiowa ? Z łososia zdjąć skórę, wyjąć ości i pokroić w drobną kostkę. ? Biały ser wymieszać z żółtkami, dodać łososia, przyprawy i mąkę ziemniaczaną. ? Wylać ciasto do małej tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masa z dorszem ? Z dorsza zdjąć skórę, wyjąć ości i pokroić w drobną kostkę. ? Białka ubić na sztywną pianę
To co kocham
Ślimaczki francuskie z pesto 113Szybka słona przekąska na zakończenie karnawału. Może to być również alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek, szczególnie dla osób, które ze słodyczy najbardziej lubią śledzie. Składniki: ? 2 płaty ciasta francuskiego ? 3 łyżki zielonego pesto ? 3 łyżki czerwonego pesto ? 100 g startego sera żóltego ? 100 g startej mozzarelli Wykonanie: ? Rozłożyć oba płaty ciasta francuskiego. ? Jeden posmarować zielonym pesto, a drugi czerwonym
To co kocham
Tiramisu ze śliwkami 97Tiramisu w formie ciasta w nowej odsłonie z kwaskowatym akcentem w postaci powideł śliwkowych. Przeplata się tutaj smak kawy z mascarpone i smak czekolady ze śliwką, które idealnie współgrają ze sobą w tym deserze. Można go jeść od razu po przygotowaniu, ale wtedy należy nakładać łyżką, natomiast następnego dnia, gdy poleży w lodówce, można go pokroić jak ciasto. Składniki
To co kocham
Torcik bakaliowy 103można jeszcze wyczarować z ciasta piernikowego oprócz pierniczków – torcik bakaliowy, pachnący świętami o smaku pomarańczy i cynamonu. Składniki: – 3 blaty z piernika staropolskiego o średnicy małej tortownicy, u mnie 18 cm i jedno piernikowe ciastko – choinka – drobne cukierki perełkowe Farsz bakaliowy – 200 g pokrojonych suszonych śliwek – 100 g kandyzowanej skórki z cytryny(...)Wykonanie – Wymieszać wszystkie składniki farszu. – Tortownicę wyłożyć jednym blatem z piernika staropolskiego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 minut. – Wyjąć ciasto i nałożyć połowę farszu, po czym przykryć drugim blatem piernikowym i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. – Po tym czasie nałożyć pozostały farsz i ostatni blat piernikowy. – Zmniejszyć temperaturę
To co kocham
Pulpeciki z ciastkiem francuskim 107razem wypada 28 lutego. Składniki: ? 250 g mięsa mielonego z indyka ? 1 jajko ? 1 kajzerka ? 1 cebula ? 1 ząbek czosnku ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia ? 1/2 opakowania ciasta francuskiego ? 3 łyżki mleka lub 1/2 jajka roztrzepanego Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju. ? Suchą bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić(...)czosnkiem przepuszczonym przez praskę, bułką, solą, pieprzem. ? Z masy mięsnej formować mokrymi rękoma okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. ? Obsmażyć je na oleju i odsączyć na ręczniku papierowym. ? Z ciasta francuskiego wyciąć małe gwiazdki, ułożyć na blaszce do pieczenia, na papierze. Upiec tyle ciastek, ile jest pulpecików. ? Posmarować jajkiem lub mlekiem, można również upiec bez smarowania. ? Piec w 200 st.C przez
To co kocham
Placki „sodziaki” smażone 94smażenia – cukier puder do posypania lub dowolny dżem Wykonanie: – Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki na stolnicy, zrobić dołek, wlać jajko, śmietanę i ocet. – Zagnieść ciasto i cienko rozwałkować. – Wycinać z ciasta kółka lub inne wzory. – Smażyć z obu stron na złoty kolor. – Posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem
To co kocham
Oponki najlepsze 97mąki wymieszanej z sodą i proszkiem do pieczenia, delikatnie miksując. – Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać. – Pozostałą mąkę wysypać na stolnicę i zagnieść ze zmiksowanym ciastem. – Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować każdą na grubość do 1 cm podsypując mąką i wycinać foremką kwiatki z dziurką w środku. – Olej podgrzać w garnku lub metalowej
To co kocham
Babka biszkoptowa z olejem 127pory babki kojarzyły mi się z ciężkim ciastem, a tutaj taka niespodzianka. Babka jest lekka, biszkoptowa, ale nie za sucha dzięki zawartości oleju. Sławek powiedział, że jest tak delikatna, że nie czuć jej podczas jedzenia i trzeba dużo zjeść, aby dobrze poczuć jej smak. Robi się ją błyskawicznie, wystarczy tylko ubić jajka i wymieszać resztę składników. Idealna do kawy jako(...)szybkie ciasto lub na Wielkanoc. Ma delikatny smak kawy, ale możną ją pominąć w przepisie. Składniki: – 4 jajka – 3/4 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 1 szklanka mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1/2 szklanki oleju – 1 łyżka kakao – 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej/3 łyżki wody Do smarowania blaszki – 1 łyżka masła
To co kocham
Szybki sernik kajmakowy 106Uwielbiam ciasta! Ale nie mam czasu, a czasem ochoty stać w kuchni i pichcić, szczególnie latem. Najlepsze ciasto dla mnie to takie, które jest gotowe od razu po wyjęciu z piekarnika, a więc szarlotki, pleśniaki, kruche z owocami i bezą oraz właśnie serniki. Zalegał mi ser w lodówce, w spiżarce znalazłam gotową masę kajmakową, i w 15 minut upiekłam
To co kocham
Bezglutenowy chleb z ziarnami sorgo 95szklankami gorącej wody i zmiksować. Przestudzić, aby masa nie była gorąca. – Wymieszać wszystkie suche składniki razem. – Połączyć składniki suche z masą dokładnie mieszając. – Naczynie z ciastem wstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Przemieszać ciasto po wyrośnięciu. – Przełożyć do dwóch keksówek, u mnie jednorazowe aluminiowe 10×24 cm. Keksówki przykryłam ściereczką i położyłam na kaloryferze
To co kocham
Filet z kurczaka zapiekany w kapuście kiszonej 156Filet z kurczaka pieczony w kapuście kiszonej to danie, które robi się praktycznie samo. Wystarczy wszystkie składniki przełożyć do naczynia i poczekać aż się zapiecze. Kurczak
Przepiski.pl
Sałatka z rzodkiewką i jajkiem 168Pyszna sałatka z rzodkiewką i jajkiem. Aromatyczna, uniwersalna, idealna na każdą okazję. Taka sałatka świetnie sprawdzi się na rodzinne uroczystości, domowe imprezy, święta, szczególnie wielkanocne. Sałatka
Przepiski.pl
Sałatka z kurczakiem i warzywami 254Sałatka z kurczakiem i warzywami to propozycja na pożywne i pyszne danie, które doskonale sprawdzi się na kolację lub lekki obiad. Sałatkę można również spakować w
Alle Dobre!
Lekka sałatka z gruszką 105Lekka sałatka z gruszką to świetny pomysł na lunch, lekką kolację czy przystawkę. Tę sałatkę z gruszką można przygotować w dosłownie 10 minut! Ma oryginalny smak
Przepiski.pl