Klasyczny Sernik z czekoladową polewą 292Rodzynki odcedź i dodaj do masy serowej. Ubij na sztywno białka, dodając szczyptę soli. Delikatnie, ale zdecydowanie połącz ją z masą. Im mniej ruchów, tym sernik będzie pulchniejszy. Przelej ciasto do formy nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz 60 minut w 175-180 °. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale sernik w nim pozostaw do ostygnięcia, uchylając lekko drzwiczki(...)przestygnie oblej go gorącą polewą czekoladową, poczekaj do jutra i wsuwaj. POLEWA: W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę, dodaj mleko, wymieszaj. NIE GOTUJ ! polej ciasto, będziesz zachwycony/a. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolki
Kolorowa fantazja 258Ciasto, kolorowe, smaczne, jedno z wielu na święta, jednak w natłoku kuchennych obowiązków nie utrwaliłam etapów przygotowania. Pomysł na ciasto zmodyfikowane przeze mnie zaczerpnęłam TU SKŁADNIKI Na biszkopt 8 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 4 łyżki wody Masa: Kolor masy zależy od koloru galaretki
W kuchennym oknie Ewy
Rolada z kremem i dżemem 178lodówki. Na drugi dzień gdy biszkopt ostygnie odwijamy z ręcznika i ściągamy papier do pieczenia, smarujemy dżemem a potem kremem i znowu zwijamy w ręczniku w roladę. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i smarujemy pędzelkiem wierzch ciasta a do polewy przyklejamy owoce. Całość wstawiamy do lodówki
Bon Appetit Małgorzaty
Figi i jabłka pod kruszonką 199Muszę się przyznać, że nie lubię piec ciast, ale jakoś trzeba sobie osłodzić to gorzkie życie :) Dlatego pomyślałam żeby zrobić deser bez biszkoptu i wykorzystać leżące na trawie jabłka. Deser wzbogaciłam o dżem z fig, który przywiozłam z Bułgarii oraz o same boskie figi, które zagościły na sklepowych ladach. Składniki owocowe: 5 dużych kwaśnych jabłek dżem z fig ( ale może(...)smarujemy cienką warstwą dżemu. W między czasie robimy kruszonkę czyli: roztapiamy masło, do masło wsypujemy mąkę oraz cukier i mieszamy paluszkami. Masa ma być zbita i twarda. Następnie surowe ciasto kruszymy w palcach i układamy na wierzch owoców. Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach C około 20-30 minut. Po upieczeniu odstawiamy deser do wystygnięcia. jabłka i figi
Bon Appetit Małgorzaty
Gumisiowy jabłecznik z żelkami! 454szklance wody i gdy jabłka będą już miękkie wlewamy do nich budyń. Wszystko cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Masę jabłkową wystudzamy. Następnie jeszcze trochę ciepłą wylewamy na wystudzony biszkopt. Ciasto chowamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietanę na bitą śmietanę. Gotową śmietankę rozsmarujemy na cieście, a na wierzch układamy żelki . jabłecznik na budyniu z żelkami
Bon Appetit Małgorzaty
TORCIK - SERCE (Walentynki) 221pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Ja piekłam biszkopt w prostokątnej formie a później dopiero wycinałam kształt serca. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach C około(...)wzoru. Następnie biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwa równe płaty. Biszkopty skropić rumem wymieszanym z wodą. Na pierwsza warstwę nałożyć dżem / marmoladę, przykryć drugim płatem ciasta i posmarować kremem (z wierzchu jak i po bokach. Całość obsypać różowymi wiórkami kokosowymi i ozdobić cukierkami wg uznania. biszkopt smarujemy dżemem torcik -serce
Bon Appetit Małgorzaty
Kruche, maślane ciasteczka z lukrem (serduszka) 200żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.następnie ciasto zagniatamy na elastyczną i jednolitą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy na godzinę do lodówki. Później c iasto rozwałkujemy na placek o grubości około(...)składniki połączyć ze sobą i lukier gotowy. J eśli ktoś chce lukier w kolorze bez barwnika wystarczy, że dodamy np. odrobinę czerwonego dżemu. z rozwałkowanego ciasta wycinamy kształty
Bon Appetit Małgorzaty
Bajaderka z dżemem wiśniowym 257masła. Torcik: Przełożyć masę kakaową z herbatnikami do tortownicy. Następnie przełożyć do tortownicy masę piankową. Torcik odstawiamy do lodówki na godzinę do stężenia. Przed podaniem wierzch ciasta smarujemy dżemem wiśniowym. Rada: do dżemu możemy dodać odrobinę galaretki, żeby dżem lepiej się trzymał na cieście. bajaderka z dżemem wiśniowym
Bon Appetit Małgorzaty
Babka piwna z żurawiną ! ;) 237Zdecydowałam się na Wielkanoc zrobić babkę z piwem :) Mam nadzieję, że to nie grzech i Wszyscy Święci mi wybaczą? ;) składniki na ciasto: 3 szklanki przesianej mąki tortowej 1 szklanka jasnego piwa 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 garści suszonej żurawiny dodatkowo masło i mąka do wysmarowania(...)ostrożnie piwo. Mieszać do momentu, aż piwo się wchłonie i powstanie jednolita masa. Na sam koniec dodać oprószone w mące żurawinę, trochę żurawiny zostawiamy do dekoracji. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i mąką foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec około 45-50 minut do suchego patyczka. Następnie na wystudzoną
Bon Appetit Małgorzaty
Cytrynowe ciastka Sansy z "Gry o tron" 244jajek, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jogurt, sok z cytryny oraz skórkę otartą z cytryny i wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy ubitą piankę z białek i delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych masłem (u mnie aluminiowe o 150 ml poj). Foremki z ciastem wkładamy do piecyka nagrzanego do 150 st. C. Pieczemy przez ok. 30-40 minut
Bon Appetit Małgorzaty
Oszukany sernik (bez sera, na jogurcie) ;) 1154się okazało ciasto te było u mnie hitem top one :) Nikt nie umiał uwierzyć, że w tym serniku nie ma sera! Każdy tylko mówił "ale ten sernik jest delikatny". Bo jest! Dzięki jogurtowi :) Przy okazji pozdrawiam moją Panią rehabilitantkę, która także miała okazję kosztować ;) Kupując jogurty greckie, kupuj jak najlepsze, na tym nie oszczędzaj. Musi być gęsty(...)łączymy z pianą z białek, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na spód z herbatników. Finał: Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 s. C. Pieczemy do 60 minut. Zostawiamy ciasto w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem i truskawkami torcik jogurtowy ala sernik
Bon Appetit Małgorzaty
Babka kajmakowa 204ryginale babka była posypana prażonymi m i gdałami - poniewa ż ich nie miałam uprażyłam kokos i taka wersja również była pyszna. Babka jest rewelacyjna, zdecydowani e do powtórzenia. Składniki: Ciasto: 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 5 jajek 100 g masła 300 g masy krówkowej w puszce sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku(...)dodać masę kajmakową z masłem i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą drewnianej łopa t ki . 3. Blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą wykładamy ciastem, piec 45-50 minut w 180 st. C. 4. Zrobić sos: wszystkie składniki podgrzać na małym ogniu, jeszcze ciepłą babkę polać ciepłym sosem i posypać prażonym na suchej patel
Kuchnia domowa Ani
Piernik 205Przepis pochodzi ze zbiorów receptur siostry Anastazji. Moja jedyna modyfikacja to zmniejszenie o odrobinę ilości cukru i miodu. Polecam serdecznie! Ciasto pięknie rośnie, wyszło pulchne i mięciutkie! Składniki: 200 g margaryny 1 i 1/3 szklanki cukru 3 jajka (żółtka i białka osobno) 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 łyżki zimnej wody ok 200 g płynnego miodu (użyłam troszkę mniej) 1 łyżeczka(...)żółtku, a potem śmietanę, miód i wodę, całość miksować. 2. Dodać przesianą mąkę z sodą i kakao, dokładnie zmiksować. 3. Ubić pianę z białek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać z ciastem. 4. Całość wyłożyć do blaszki (25x36cm) wyłożonej papierem. Piec w nagrzanym do 160 st C piekarniku przez ok 50 minut (do suchego patyczka). 5. Wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy
Kuchnia domowa Ani
Babka z makiem na białkach 701Czasami zostają mi niewykorzystane białka z kruchego ciasta. Zazwyczaj je zamrażam, ale tym razem pokusiłam się o przygotowanie takiej piegowatej babki. Wierzch można udekorować polewą. Składniki: 4 białka (ja miałam 3 duże białka z dużych wiejskich jaj) 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 100 ml oleju 3-4 łyżki suchego maku olejek arakowy lub rumowy Sposób wykonania(...)mieszamy na najmniejszych obrotach. 3. Na koniec partiami dodajemy mąkę oraz suchy mak i delikatnie mieszamy. 4. Blaszkę ( na babkę lub keksówkę) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut (do suchego patyczka). 5. Gotową wystudzaną babkę można polać polewą. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Pierniczki Lebkuchen 306masło się rozpuści, możemy lekko przestudzić. Składniki mokre wlewamy do misy robota z sypkimi składnikami, łączymy całość hakiem robota. Jak ktoś robi to ręcznie to polecam silikonową łyżkę, gdyż ciasto jest dosyć gęste i klejące. Mokrymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na wyłożonej papierem formie w sporych odstępach, gdyż pierniczki się lekko rozpłyną i urosną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię