ciasto - 164325 przepisów (strona:5672/10955)

Piernik domowy 212

czaka na publikację wiele zaległych przepisów. Dzisiaj przepis na wspaniały piernik z powidłami w polewie czekoladowej. Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha. Przepis pochodzi z książki „Ciasta domowe smaczne i zdrowe” W oryginale   piernik jest bez powideł i polewy. Składniki: 1 szklanka płynnego miodu 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju lub roztopionego masła(...)oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywna pianę. Gdy wszystkie składniki będą dokładnie połączone dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczony piernik wystudzić i przekroić wzdłuż Jedną część piernika posmarować konfiturą i przykryć druga połową. Przygotować

Na słodko lub wytrawnie
Jogurtowy sernik dyniowy 387

Serniki jako ciasto stoi u mnie na pierwszym miejscu. Jak dla mnie najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które można zrobić z niemal każdego sera. Ten jest wyjątkowy, gdyż jest z nutką dyni. :) Składniki: 400g jogurtu greckiego 1 jajko 4 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki puree z dyni kilka kropli aromatu pomarańczowego garść rodzynek + mąka do obtoczenia Sposób

Truskawkowa Fiesta
Jabłecznik 355

sokiem z cytryny. Dodać cukier, cynamon i wymieszać. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, masło starte na tarce o grubych oczkach i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Blaszkę o wielkości 23x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować dwa placki. Jednym wyłożyć dno blaszki i ponakłuwać widelcem, a następnie wyłożyć starte jabłka

O kuchni z uczuciem
Piernik – szybko i tanio 502

Ciasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą grysikową. Składniki: 2 szkl. cukru 1 kostka masła lub margaryny 2 duże łyżki dżemu (np. truskawkowego, ja najbardziej polecam z czarnej porzeczki) 2 jajka 4 szkl. mąki 2 szkl. mleka 1,5 łyżki kakao(...)Smacznego! Zapraszamy do polubienia naszego FB profilu: tutaj , a jeśli jesteście miłośnikami zegarków i piór wiecznych, a przede wszystkim lubicie dobre zdjęcia to zapraszam tu i jeszcze tu . Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
858. Gruszka pieczona w cieście drożdżowym. 210

Gruszka pieczona w drożdżowy cieście  z masłem orzechowym Jak zwykle robiąc coś drożdżowego na śniadanie, zostawię to do wyrośnięcia... i o tym zapomnę, czytając książkę >.< przez co ciasto nabiera takiego lekko alkoholowego smaku/zapachu, ale to ja i chyba nigdy się nie nauczę, by sobie czas nastawiać, no, ale i tak dobre było :P  Czasami

More food, love and dreams
Chlebek bananowy ze śliwkami 325

Ciasto bananowe z dodatkiem wanilii, miodu, śliwek oraz migdałów. Długo zachowuje świeżość. Chlebek można upiec w całości z mąki pszennej, ale polecam zmieszać mąkę pszenną z żytnią razową. 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki razowej mąki żytniej 4 średnie dojrzałe banany szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki posiekanych migdałów 1/2 szklanki pokrojonych suszonych śliwek(...)wszystko razem zmiksować. Do przygotowanej masy dodać ugniecione widelcem banany oraz posiekane migdały i śliwki. Migdały można zastąpić orzechami. Piec w temperaturze 165°C przez około 55 minut. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem

Bullio
Ptasie mleczko 37862

Ciasto na zimno, składające się z warstwy waniliowej, czekoladowej oraz galaretki. W smaku przypomina ptasie mleczko. 4 jajka 250 g masła roślinnego 1,5 szklanki cukru cukier waniliowy 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa truskawki lub maliny na wierzch Mleko wymieszać z żelatyną. Gotować do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić do ostygnięcia. Białka utrzeć(...)kakao. Do naczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić na chwilę aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki

Bullio
Faworki light 1884

Przygotowanie: Wszystkie czynności można wykonać ręcznie, ale ja faworki mechanicznie. Do misy robota wsypujemy przesianą mąkę z solą, mieszamy hakiem robota. Dodajemy jogurt, żółtko i cukier wanilinowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Kroimy radełkiem na paski szerokości ok. 2-3 cm i równiej długości ok. 10 cm. Nacinamy środek każdego paska i przekładamy przez naciętą dziurkę jeden

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bananowy Kameleon 252

Ciasto nawiązuje do drinku Kameleon gdzie głównym składnikiem jest sok bananowy i Blue Curacao. Po dodaniu soku bananowego drink z niebieskiego zmienia kolor na zielony. Takie ciasto (deser) najlepiej smakuje w letnie dni. Składniki: 2 op. galaretki winiary Blue Curacao 2 op. galaretki winiary Mojito 2 op. galaretki winiary Pina Colada 1 op. biszkoptów 8 bananów (mocno dojrzałych) 4 serki

IMPRESJA SMAKU
Batoniki musli z bananami, żurawiną i orzechami 282

piec 30 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić w blasze do ostygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wymieszać. Polewą polać ciasto.  Gdy wierzch polewy zastygnie, pokroić ciasto na prostokątne batoniki. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Ryżowe ciasteczka z dzieciństwa (z kleiku ryżowego) 272

cukru waniliowego (16 g) łyżeczka proszku do pieczenia 1-1,5 słoika wiśni lub dżemu Wykonanie: Wiśnie odcedzamy z soku. Najlepiej zrobić to na sitku. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w dość dużych odstępach bo przy pieczeniu lekko się "rozlewają

IMPRESJA SMAKU
Ciasto z kremem budyniowo-cytrynowym 317

Przepis na to ciasto dostałam od mamy i na dobre już zagościł w naszej rodzinie. Ciasto znika w mgnieniu oka:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny

IMPRESJA SMAKU
Sernik na zimno z orzechowo-czekoladowym spodem (sernik z piaskiem:-)) 342

Przepis dostałam od mamy, spód tego ciasta jest po prostu rewelacyjny. Podany przepis jest na małą blaszkę ok. 25x25 lub tortownicę. Ciasto jest proste i szybkie, uda się nawet antytalentom kulinarnym:-) Do serniczka można użyć dowolnych miękkich owoców, ja użyłam brzoskwiń. Składniki: 2 opakowania sucharów (każde po 120 g) 400 g kremu orzechowo-czekoladowego kremu (np. Nutella, Kremuś

IMPRESJA SMAKU
Biszkopt z pianką i mrożonymi malinami 428

Trochę lata w środku zimy - to wszystko dzięki porcji pysznego, lekkiego ciasta. Biszkopt z pianką i owocami,  przywołuje letnie wspomnienia ... Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki malinowe(...)wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć owoce, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Gniazdka waniliowe 1023

było żadnych grudek- do całkowitego połączenia. Ostudzić. Po ostudzeniu dodajemy jajka i cukier waniliowy- miksujemy robotem do gęstej kremowej masy.  Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty.  Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego- jeżeli nie mamy rękawa - możemy wykorzystać woreczek- ucinamy "dziubek" i gotowe :) Na papier wyciskamy ciasto, z pomocą rękawa cukierniczego. Kładziemy gniazdka na olej z papierem do góry

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania