ciasto - 164325 przepisów (strona:5673/10955)

Mała Wielka Uczta 240

Internecie, czy na blogu kotlet.tv.  Dzieli się ona na kilka smacznych rozdziałów: świeże chrupiące – chleb i bułki, małe wielkie – przekąski i przystawki, smakowite gorące – obiady, pyszne słodkie – ciasta i desery. Każda z części zaczyna się krótki opisem, w którym autorka przybliża nam, co dla niej oznaczają dane rozdziały książki i dlaczego znajdziemy w nich takie przepisy, a nie inne(...)mają ciekawe kadry, kolorystykę i zdecydowanie cieszą oko. Oprawa graficzna bardzo przypadła mi do gustu. Oczywiście na pierwszy ogień musiałam wypróbować jakiś nietypowy przepis. Postanowiłam wykonać według przepisu Pauliny ciasto z kaszy jaglanej. Wszyło zaskakująco dobre i na pewno będę do niego często wracać. Poniżej przedstawiam zdjęcia mojego ciacha! Serdecznie polecam książkę, wszystkim którzy poszukują ciekawych i jednocześnie sprawdzonych przepisów

Emcia Pichci
Migdałowy sernik 494

bitą śmietaną oraz z pianą z białek. Wlać do wyłożonej wcześniej herbatnikami  blachy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C. Piec ok 1,5 godz. Ciasto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczki, pozwolić mu powoli stygnąć. Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Muffinki czekoladowe 376

Wykorzystałam zamiast ciemnej czekolady, czekoladę mleczną z orzechami. Był to eksperyment z mojej strony. Wizualnie muffinki ładnie się prezentowały, ale lepsze smakowo są z ciemnym kremem ;-) Przepis: Składniki na ciasto: 3 łyżki masła 60-80 g. gorzkiej czekolady 200 g. mąki 100 g. cukru opakowanie cukru waniliowego 2 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody szczypta(...)Wymieszać (najlepiej za pomocą miksera) składniki mokre: jajka, mleko i masło. Połączyć składniki suche i mokre i dobrze wymieszać. Dodać wcześniej posiekaną czekoladę i wymieszać jeszcze raz. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości i piec na środkowej półce piekarnika około 20-25 minut. Wyjąc z piekarnika i odstawić na chwilę, a następnie wyciągnąć z foremek i ostudzić. Krem: Rozpuścić

Passions hobbies life
Muffinki tiramisu 216

wyjątkiem ilości, bo ja zrobiłam 12 małych muffinek, a nie 8 dużych. A na koniec zamiast polewy z nutellii, wykorzystałam potartą czekoladę. Link do oryginalnego przepisu. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 jajka 110 g masła 100 g cukru 110 g mąki pszennej łyżka kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki mleka płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody(...)SKŁADNIKI NA KREM: 200 ml śmietany 30% lub 36% 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix nieco startej czekolady do posypania PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Kawę rozpuszczalną wsypać do mleka i dobrze wymieszać, tak żeby się całkowicie rozpuściła. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać

Passions hobbies life
Ciasto marchewkowe 399

Wszystkie produkty suche (mąkę, proszek do pieczenia,sól,orzechy i migdały) wymieszać i dodać do utartej masy. Zmiksować. Blaszkę o wielkości 25x34cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto. Piec w 180°C około 50 min. Po wystudzeniu ciasto polać lukrem. źródło przepisu: domowe-wypieki.pl

O kuchni z uczuciem
Placek włoski. 512

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, wsypać do jabłek i dobrze wymieszać. Blaszkę 32x20cm (mierzona od spodu) wyłożyć papierem do pieczenia  i wyłożyć na nią  ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 35 min. Polewa Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zagotować w garnku wodę, na nim postawić miskę. Do miski wrzucić czekoladę i czekać(...)się rozpuści) dodać mleko,masło. Wszystkie składniki połączyć i polać ciasto. Udekorować orzechami. Źródło przepisu: http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com

O kuchni z uczuciem
Róże karnawałowe z piekarnika 467

można wykonać ręcznie, ale ja robię różę i faworki mechanicznie. Do misy robota wsypujemy przesianą mąkę z solą, mieszamy hakiem robota. Dodajemy jogurt, żółtko i cukier wanilinowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Na podsypanej mąką macie silikonowej rozwałkujemy ciasto bardzo cienko i za pomocą 3 różnej wielkości obręczy wycinamy koła. Koła nacinamy w 5-6 miejscach, nakładamy na siebie po 3 różnej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka cytrynowa 266

połączą dodajemy po jednym, żółtka, sok oraz skórkę z cytryny. całość ucieramy jeszzce przez dwie minuty. siejemy przez sito obie mąki, budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy. gdy ciasto będzie gładkie i jednolite , dodajemy pianę ubitą z białek, którą delikatnie łączymy z ciastem. całość przekładamy do średniej wielkości formy babowej;) wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy

Anioły w kuchni
Lodowy tort semifreddo z gorącym sosem owocowym 223

dodawać partiami przesianą mieszankę mączną i śmietanę- na przemian. Gotową masę przełożyć do keksówki (lub małej tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnąć wraz z papierem do pieczenia i zostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Semifreddo: Kremówkę ubić wraz z cukrem na puszystą masę. Dodać mascarpone oraz pokruszoną/startą czekoladę

Kraina Miodem Płynąca
Tarta czekoladowa 243

szklanka śmietanki 30% 1/4 szklanki mleka 2 jajka 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Schłodzone masło posiekać ,  dodać przesianą mąkę , cukier puder , kakao  i rozgniecione żółtko , zagnieść ciasto .  Zawinąć je w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować , wyłożyć nim dno i boki formy do tarty , spód ponakłuwać  widelcem.  Piec

Cukier&Puder
Babcine chruściki 693

smalcu ( do smażenia) cukier puder do posypania sposób przygotowania: Jajka ugotować, oddzielić białka od żółtek. Smalec rozpuścić w brytfannie.  Do miski wrzucamy wszystkie składniki i zagniatamy z nich ciasto. Jeśli nie chce się połączyć dodawać po troszku wody. Następnie, gdy ciasto jest gotowe  rozwałkowujemy je cieniutko i dzielimy na pasma które nacinamy delikatnie na środku,     jeden

Cukier&Puder
Muffiny z truskawkami 266

dodajemy masło , mieszamy. Następnie suche składniki wsypujemy do mokrych i niedokładnie mieszamy. Dorzucamy czekoladę i znów mieszamy.  Do formy wkładamy papilotki , zapełniamy mniej więcej do połowy  ciastem i kładziemy truskawkę do środka  i kolejna warstwa ciasta. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 °C. Smacznego

Cukier&Puder
Serniko-brownie 222

dawno mnie tu nie było, ale dużo się działo długi i wyczekiwany urlop, ślub Weroniki...itp ;) Ale do rzeczy dziś mam dla Was połączenie dwóch ciast ,które uwielbiam czyli sernika i brownie i na dodatek truskawek mniami!  Składniki na masę czekoladową: 100 g czekolady mlecznej 200 g masła 1 szklanka cukru pudru 3 jaja 3 łyżki kakao 3/4 szklanki(...)blachy (masa będzie gęsta), wyrównujemy. Ser miksujemy z jajami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, łyżką mąki. Masę serową wylewamy na masę czekoladową,  na wierzch łyżką nakładamy pozostałe ciasto czekoladowe. Całość dekorujemy truskawkami. Pieczemy przez ok. 50 minut, studzimy w otwartym piekarniku. Smacznego kochani

Cukier&Puder
Łatwe ciasto waniliowe bez jajek 656

Bardzo proste w wykonaniu ciasto waniliowe bez użycia jajek. Pomysł na nie zrodził się ponieważ.. no.. nie miałam jajek :) A lenistwo nie pozwoliło mi na wyjście z domu. Przeszukałam internet i znalazłam ten przepis na stronie Mężczyzna Gotuje . Wszystkie miary podane są na szklanki, łyżki i łyżeczki więc nie ma potrzeby wyciągania wagi. Kolejny plus: nie potrzebujemy miksera(...)natłuszczonej tortownicy (u mnie 23 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut do tzw. 'suchego patyczka'. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! :) Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, polać karmelem lub przekroić i przełożyć ulubionym kremem.  Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
Roladki / ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem topionym 415

wymagają wielkiego zachodu, robią się błyskawicznie, a smakują wybornie.  Jeśli chcecie przepis na wieloskładnikowe roladki w wersji z serem feta to zapraszam --> TUTAJ SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 kg pieczarek  1 "trójkącik" sera topionego pieprz ziołowy czosnek sól masło klarowane WYKONANIE Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy na maśle klarowanym, dodając sól oraz(...)przyprawy.  Pod koniec łączymy z serem topionym i odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie wykładamy pieczarki na ciasto francuskie zwijamy w rulon, a potem kroimy na plastry o szerokości 1,5-2cm i układamy płasko na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 30minut w temp. 200 stopni. SUGESTIA Roladki wybornie smakują podane z barszczem lub piwem :)  Czym częstujecie

Zofiana

Proponowane wyszukiwania