ciasto - 164325 przepisów (strona:5676/10955)

Brownies czekoladowe 204

sobą na uczelnię - sałatkę grecką - przed wyjściem na studia wystarczy, że wszystko pomieszam i gotowe :) Na deser tym razem nie zabiorę nic, ale po powrocie do domu upiekę takie ciasto - a dokładniej Brownie czekoladowe, które zdecydowanie najlepiej smakuje na ciepło, więc lepiej jeść je w domu. Spróbujcie koniecznie! Dosłownie rozpływa się w ustach" Składniki : 100 g masła 100 g maki(...)gładką masę. Do ubitych żółtek partiami dodajemy ostudzoną masę czekoladową, aż do całkowitego połączenia. Następnie dodajemy mąkę i kakao, a potem ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika na około 40 min. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Brownies mocno czekoladowe 165

wiem czy mi się to uda, ale spróbować warto. Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze jak dostaję kwiatka, częstuję panów czymś słodkim. Dziś będę serwować Brownies - mocno czekoladowe ciasto z małą ilością mąki. Najlepiej smakuje na ciepło, z cudownie kruchym wierzchem. Kto się skusi?" Składniki : 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 3 żółtka 160 g cukru(...)będzie jednolita wsypujemy mąkę połączoną z kakao - mieszamy. Na koniec do masy dodajemy 1/3 ubitej piany z białek - lekko mieszamy, następnie kolejne 2/3 piany i całość lekko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170`C piekarnika na około 30 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Półksiężyce z czereśniami 201

Macie czereśnie? Jest już dość późno, więc jeżeli nie macie dostępu do świeżych czereśni, do tego wypieku możecie wykorzystać już zawekowane. Ciacha robi się szybko, wiele nie potrzeba. Kruche ciasto z prawdziwego masła, słodkie czereśnie i cukier z prawdziwą wanilią, to to, co sprawi, że smak tych ciasteczek zapamiętacie na długo. Przekonałam Was? Mam nadzieję :) " Składniki : 150 g masła(...)kawałki masło które dorzucamy do mąki. Następnie dodajemy masę jajeczną - całość szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.  Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy okrągłą foremką małe ciasteczka. Na każde ciasteczko układamy jedną, wydrążoną czereśnie i podsypujemy szczyptą cukru waniliowego. Ciasteczka zwijamy w pół tworząc małe półksiężyce, przekładamy na blaszkę

Słodkie Przyjemności
Sucharki biszkoptowe 186

partiami mąkę i mieszamy. Całość przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190`C. Pieczemy około 15 minut, bądź do zarumienienia ciasta. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do lekkiego ostudzenia a następnie kroimy na cienkie plasterki które układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy jeszcze około 5-6 minut

Słodkie Przyjemności
Sernik na spodzie amaretto 302

masy dosypujemy budyń waniliowy i mąkę - mieszamy. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do masy serowej. Do przygotowanej tortownicy wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy maliny, tak aby pokryły większą część ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut. Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki

Słodkie Przyjemności
Cynamonowe ciasto ze śliwkami 195

mnie jakoś za ciężkie (?) nie wiedzieć czemu. Jedynie śliwki mogę jeść i jeść. Kto z Was również lubi śliwki? Jeżeli należycie do tej grupy, zaproszę Was na Cynamonowe ciasto ze śliwkami. Śmiało! Częstujcie się :)" Składniki : 3 jajka 5 łyżek cukru z cynamonem łyżeczka proszku do pieczenia 85 g mąki pszennej 15 śliwek węgierek Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka(...)następnie dodajemy ją do masy jajecznej. Niewielką, kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie dno wypełniamy umytymi, osuszonymi i przekrojonymi na pół śliwkami. Wierzch zalewamy wcześniej przygotowanym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym do 190`C piekarniku przez około 30 minut do złotego koloru. Studzimy w formie - posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik na owsianym spodzie 507

cukier waniliowy i miksujemy kolejno dodając po jednym jajku i odrobinie oliwy orzechowej. Mąkę mieszamy z budyniem i pod koniec miksowania, gdy masa będzie puszysta dodajemy ją do ciasta. Ciasto wylewamy na przygotowany owsiany spód i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175`C i pieczemy około 50 minut. Gdy sernik ostygnie jego wierzch smarujemy równo masą kajmakową a następnie posypujemy

Słodkie Przyjemności
Babka marmurowa 338

mąkę i całość mieszamy. Do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy 3/4 masy jajecznej. 1/4 masy mieszamy z 2 łyżkami kakao, a następnie wylewamy masę kakaową na jasne ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C i pieczemy około 40 minut- do suchego patyczka. Studzimy w piekarniku. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Orzechowiec 205

Nawet nie wiecie jaka jestem zadowolona z tego ciasta! Wyszło tak smaczne, że będzie bardzo często gościć w moim domu. Nadaje się nie tylko od święta, ale i na co dzień, do popołudniowej herbaty. I mimo, że już po świętach zapisuję go do zrobienia w przyszłym roku. Jeżeli lubicie orzechowe smaki, ciasto nada się świetnie na Sylwestrową imprezę. Zapraszam

Słodkie Przyjemności
Wykwintna beza z truskawkami 204

zagraniczne, były bardzo smaczne. Nazywam ją wykwintną bezą, ponieważ nadaje się na różnego typu przyjęcia, jest stonowana w smaku i bardzo urodziwa. Dzięki połączeniu śmietanki z serkiem naturalnym ciasto staje się idealne, nie za słodkie. Aż chce się sięgnąć po następny kawałek - choć zazwyczaj tego nie robimy z uwagi na swoją sylwetkę. Na Fan Page'u Słodkich Przyjemności , padło pytanie(...)nakładamy 1/3 śmietanki wymieszanej z 1/3 pokrojonych truskawek, którą rozprowadzamy po całym blacie. Na truskawkową śmietankę  nakładamy drugi blat i ponownie smarujemy resztą śmietanki. Na wierzch układamy truskawki. Ciasto trzymamy w chłodzie. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Czekoladowa babka piaskowa 195

masy dodajemy ekstrakt pomarańczowy. Do przygotowanej masy dodajemy ubite białka, które łączymy na przemian z wcześniej wymieszaną mąką. Na koniec dosypujemy cukier puder i rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 25 minut, następnie temperaturę podwyższamy do 200`C i pieczemy(...)jeszcze około 40 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Babka makowo-kawowa 157

masło razem z cukrem - gdy składniki się połączą dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie do masy dodajemy ostudzoną kawę. Na koniec dosypujemy mak i wcześniej przesianą mąkę - łączymy szpatułką. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę albo wyłożoną papierem do pieczenia formy keksowej. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 45 minut(...)suchego patyczka. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kruche babeczki z masłem orzechowym 209

samą myśl, aż ślinka cieknie. Idealne święta się szykują, prawda? Nie dość, że ciepłe, to jeszcze taaakie smaczne! :) Zapraszam na babeczki z masłem orzechowym i lodami! Składniki: Kukurydziane kruche ciasto 300 g mąki kukurydzianej 150 g masła 2 żółtka jajko 120 g cukru trzcinowego łyżeczka ekstraktu waniliowego lody waniliowe masło orzechowe  - u mnie domowe ubita śmietanka garść orzechów arachidowych(...)małe kawałki, roztrzepane jajko i żółtka wymieszane z cukrem trzcinowym (kogiel mogiel). Dodajemy ekstrakt  i całość szybko zagniatamy tworząc niewielkie okruszki które wsypujemy do metalowych foremek na tartaletki. Ciasto lekko zagniatamy opuszkami palców i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12 minut do zarumieniania. Po tym czasie babeczki odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy

Słodkie Przyjemności
Francuskie ciasteczka z mirabelką i jabłkami 185

Dziś przygotowałam dla Was wpis bardzo słodki - choć bez cukru, chrupiący i soczysty, a co najważniejsze, barrrrrdzo prosty! Zapraszam na f rancuskie ciasteczka z mirabelką i jabłkami. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego dobrej jakości słoiczek dżemu mirabelkowego / świeżych mirabelek jabłko ¼ szklanki mleka Sposób przygotowania: Płat ciasta wykładamy na oprószony mąką blat i kroimy na równe części – 12 dużych albo 16 średnich

Słodkie Przyjemności
Mini szarlotki z rabarbarem 200

Sposób przygotowania Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, miękkie masło, ziarenka wanilii. Całość szybko zagniatamy, tworząc kruszonkę – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie. Do blaszki na muffinki wsypujemy po łyżce i lekko zagniatamy tworząc babeczkę. Gotowe, wypełnione formy wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 1 5 minut(...)cukier i dusimy. Pod koniec ( po około 5 minutach) dolewamy ekstrakt cynamonowy i odstawiamy do wystudzenia. Upieczone kruche babeczki napełniamy farszem rabarbarowo-jabłkowym, następnie wierzch posypujemy resztą kruchego ciasta i ponowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 20 minut. Smacznego

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania