ciasto - 164325 przepisów (strona:5671/10955)

Piernik świąteczny 243

Świąteczne przygotowania dobiegają końca. Cały dom błyszczy i pachnie świeżością. Ukryte na ganeczku ciasta kuszą. Poczekamy jeszcze dzień, może wytrzymamy... Wśród wypieków pojawiło się w tym roku kilka nowości. Jedną jest wspaniały piernik, pełen bakalii, przełożony powidłami i oblany gorzką czekoladą. Jadłam go wcześniej tylko raz. Od razu wiedziałam, że muszę o nim napisać. Przepis pochodzi od kolegi, który mnie(...)miodu 2-3 szklanki bakalii powidła do przełożenia 200g gorzkiej czekolady Masło, cukier, miód i żółtka jaj utrzeć na puch. Dodać mąkę, sodę i kakao. Ponownie utrzeć. Na koniec ciasto wymieszać z bakaliami i pianą z białek. Piec 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Jeszcze ciepły piernik przekroić w połowie i przełożyć powidłami. Całość obleć polewą z gorzkiej czekolady, (roztopionej

Zapiski Młodej Żony
Ciasto ananasek 1273

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny przekładaniec składający się z makowo – kokosowego biszkoptu, masy budyniowej oraz delicji i galaretki pomarańczowej. Smakuje wyśmienicie Polecam Post Ciasto ananasek pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Jabłka pod kruszonką 356

Polecamy wszystkim szybki, przepyszny sposób na deser. Składniki: 1,5 kg jabłek garść rodzynek pół łyżeczki cynamonu sok z połowy limonki  Kruszonka: 2 łyżki masła

kgwjanczewo
Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga 149

Szachownica inaczej upieczona przez panią             Tereskę :) ******************************************************************************* 2.   Babka serowa upieczona przez panią Tereskę *******************************************************************************  3.  Ciasto Meksykańskie upieczone przez panią Krystynę M. *****************************************************************************  4 . Ciasto Meksykańskie upieczone przez panią Karolinę

Sama słodycz i szczypta chili
CIASTECZKA KRUCHE COFFE TIME 186

mąki 1 jajko 3/4 szkl cukru pudru szczypta soli mąka do podsypywania Wykonanie: Jajko ucieramy z cukrem. Dodajemy masło i szczyptę soli. Dobrze mieszamy, dodajemy mąkę, zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki. Po pól godzinie rozwałkowujemy, wałkiem z grawerem dociskając przejeżdżamy po rozwałkowanym cieście. Gotowe ciasteczka wycinamy za pomocą większej szklanki. Pieczemy w 200 st ok 8 minut

Z Majeczką w kuchni
Drożdżówka z kruszonką 506

małe kawałeczki. Porcja pozwala upiec 2 małe drożdżówki ( 12 x 25 i 10 x 28) lub 1 dużą (23 x 33). Foremki wysmarować odrobiną margaryny i oprószyć bułką tartą. Ciasto wykładamy w foremki do połowy ich wysokości ( w czasie pieczenia powinno podwoić swoją objętość), posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni(...)jeszcze przez 20 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić

Kuchcik gotuje
Sernik z bananami light 453

opona”. Mogą go zjeść też osoby nietolerujące glutenu , cukru , mleka, jajek . Sernik z bananami light jest idealny dla osób na diecie białkowej, Dukana. Ta wersja sernika jest typowym ciastem fit, oczywiście jeśli nie przesadzimy z ilością zjedzonych kawałków, bo co za dużo to nie zdrowo!. Sernik ma mocno bananowy smak, to za sprawą użytych dojrzałych bananów, które mają zastąpić(...)smaku będzie ten sernik smakować wyśmienicie. Ale bez względu na to, czy musicie zrezygnować z cukru, mąki, mleka, jajek, tłuszczu to spróbujcie tej dietetycznej wersji. A z innych zdrowszych ciast polecam też deser z kaszy jaglanej z granatem . Sernik z bananami light Składniki: 1 białko szczypta soli 4 banany 1kg serek naturalnego Vitello do serników 1 budyń śmietankowy z cukrem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chlebek bananowo-dyniowy 239

pieczenia, cukier, olej i posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Keksówkę o długości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy około godziny. Studzimy na kratce. Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Pączki z bitą śmietaną 424

łyżeczki cukru pudru do ubicia śmietany cukier puder do posypania olej do wysmarowania formy Mąkę, drożdże, ciepłe mleko, jajka, wódkę, sok i 30g cukru mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę, najlepiej w ciepłe miejsce. Wyrośnięte dzielimy na 12 owalnych pączków. Odstawiamy na pół godziny. Pączki pieczemy w posmarowanej olejem foremce ok. 20 minut w temperaturze

prawdziwe jedzenie
Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie Siostry Anastazji 1763

Styczeń jest dla mnie okresem obfitującym w urodziny. Mam okazję pokosztować wypieków rodziny, a dodatkowo również wykazać się swoją inwencją twórczą. Dzisiaj przepis na ciasto kokosowe mojego pomysłu z wykorzystaniem przepisu na biszkopt orzechowy Siostry Anastazji (na swoje urodziny dostałam dwie jej książki kulinarne). SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru 5 łyżek(...)biszkopt orzechowy podzielić na dwa placki. Na dolnym wyłożyć krem kokosowy i nałożyć górny placek. W garnuszku umieścić czekoladę i śmietanę. Rozpuścić mieszając. Zostawić do ostudzenia i polać górę ciasta (można zrobić polewę według własnego przepisu). Udekorować kokosem i połówkami orzecha

Passions hobbies life
Tort tęczowy 380

sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka a następnie odrobinę barwnika (na czubku noża). Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić. W ten sposób upiec po kolei wszystkie biszkopty. Kiedy jeden biszkopt się piecze miksujemy(...)zacznie się rozpuszczać. Dodać 3 łyżki Planty. Zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo cukier puder aż masa będzie plastyczna. Rozwałkować cienko duży płat o szerokości ciasta + 2x jego wysokość + minimum 5cm. Pozostałą po obłożeniu masę rozpuszczamy ponownie w kąpieli wodnej z niewielką ilością Planty. Gdy masa będzie półpłynna dodajemy wybrany barwnik. Masę chłodzimy i dodajemy tyle

Pyry na Gaz
Zebra 593

Promienie słońca śmiało zaglądają przez okno do mojego pokoju.  Jak kot wygrzewam sobie plecy w cieple słonecznych promieni. Na ławie kubek z kawą i .. mały kawałeczek wspaniałego  ciasta polanego czekoladą. Przeciągam się leniwie..  tak..  tak to można poleniuchować.:)  Skąd pochodzi przepis? Naprawdę nie wiem. Miałam go na kartce. Składniki  na ciasto

Na słodko lub wytrawnie
Piegusek 375

Ciągły brak czasu.. Pogoda coraz ładniejsza zachęca do nowych wyzwań. Podaję kolejny zaległy przepis na ciasto które lubi moja rodzina. Nie przepadam za makowymi łakociami, więc piekłam nie dla siebie :) Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki  pszennej 1 szklanka maku (nie trzeba parzyć i mielić) 1 i 1/3 szklanki  cukru 4 jajka 25 dag (kostka)  margaryny(...)masła 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat do ciasta (śmietankowy lub  migdałowy) Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Przesianą  mąkę wymieszać z proszkiem  do pieczenia a następnie połączyć z masą żółtkową.. Dodać  mak, wlać mleko, aromat. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać, przelać do formy

Na słodko lub wytrawnie
Keks polski 172

masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zapach waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać.  Dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ubić pianę z białek na sztywno i dodać do gotowego ciasta. Keksówkę natłuścić tłuszczem po podsypać bułką tartą. Wlać do formy keksowej gotowe ciasto i wstawić całość do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Biszkopt niezawodny 374

Niezawodny i od ponad 25 lat ten sam przepis na biszkopt. Zawsze się udawał i był pierwszą rzeczą w moim życiu jaką kiedykolwiek upiekłam.  Przepis pochodzi z książki „Ciasta słodkie i wytrawne” H Lipińskiej i A Woźniakowskiego. Właśnie tej książce zawdzięczam nazwę mojego bloga.  Chyba nigdy nie przekonam się do innego przepisu na biszkopt do tortu, wydaje(...)następnie połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę y wysmarować masłem lub margaryną a następnie posypać bułką tartą zarówno dno tortownicy jak i boki.  Gotowe ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania