Kruche ciasto owocowe z tapioką 324skrobiowy otrzymywany z manioku. Jest silnie higroskopijna i bez smaku, przybiera smak jaki jej nadamy. Nie zawiera glutenu ani cholesterolu, granulki tapioki używa się do wyrobu deserów wszelakich. Dziś ciasto, pyszne, aromatyczne i całkiem zdrowe, zapraszam. Kruche ciasto owocowe z tapioką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Szare kluski z wędzonym boczkiem i cebulką 278soku. Wodę wylać, a gęstą masę (krochmal) dodać do ziemniaków. Następnie wbić jajko i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec wsypać mąkę. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Ciasto musi być gęste. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelnie wylać olej. Najpierw przesmażyć cebulkę, a później dodać boczek. Do wysokiego garnka wlać wodę(...)Osolić ją. Gdy woda zacznie wrzeć,to za pomocą noża/małej łyżeczki wykładać partiami ciasto. Jeżeli kluski zaczną się rozwalać - do masy ziemniaczanej należy dodać więcej mąki. Ugotowane kluski odsączyć z nadmiaru wody. Przed podaniem przełożyć je na patelnie i chwilę przesmażyć z boczkiem oraz cebulką. Kluski podawać z ugotowaną, kiszoną kapustą. Rady: - ugotowane kluski można zamrozić
Ugotować
Dziki obiad 190robić gałki z bułki. Bułki pokrój w kostkę, piętki odłóż. Zalej bułki troszkę wodą lekko je ugniatając. Dodaj do bułki jajko, mąkę i sól do smaku. Dobrze wyrób ciasto. Zanim zaczniesz formować kule wielkości pyzy, przygotuj sobie wodę do częstego opłukiwania rąk. Zmocz ręce, weź łyżkę ciasta i formuj kule. Przed następną kulką ponownie zmocz ręce i powtarzaj tą czynność(...)ostatniej kuli. Knedle gotuj w osolonej wodzie, po wypłynięciu 4-6 min. Odstaw je na talerzu i daj im kilka minut na to by ciasto odrobinkę się związało z 10 minut. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawy
Maxi King 299tutaj nie było ale to nie dlatego, że zapomniałam ale dlatego, że im bliżej "Dnia 0" tym ja mam mniej czasu. No ale nic;) Dzisiaj mam dla Was ciasto idealne na kolejną falę upałów, całkowicie bez pieczenia i bez potrzeby używania miksera. Wszystko wyczarujemy naszymi rączkami i łyżką. Jeżeli lubicie orzeszki- dużo orzeszków i czekoladę to jest(...)propozycja idealna dla Was. Ponieważ ciasto wydawało mi się w oryginalnym przepisie trochę za słodkie- ja postanowiłam je troszkę odsłodzić. Przepis dostałam od mojej bardzo dobrej znajomej Dorotki (z moimi delikatnymi zmianami)- dziękuję kochana ;) Składniki: około 100 sztuk herbatników 2 czekolady gorzkie 1 biała czekolada 1,5 szklanki mleka 250 g mleka w proszku- użyłam
Krakowskie smaki Ani
Prowansalska tarta z pomidorami 274jaki gościł przy jej pieczeniu unosił się od pierwszych chwil i towarzyszył do ostatniego kęsa. Polecam na obiad jak i na kolację. Prowansalska tarta z pomidorami SKŁADNIKI : ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g masła 1 jajko 2 szczypty soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich farsz: 1-2 pomidory czerwone 1 pomidor żółty 2-3 pomidorki koktajlowe(...)bloku 2 łyżki ketchupu zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zioła prowansalskie i sól – mieszamy, następnie dodajemy posikane zimne masło i wbijamy jajko, zagniatamy szybko ciasto (jeżeli będzie sypkie można dodać łyżkę gęstej śmietany). Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Wykładamy na spód do tarty, nakłuwamy. Smarujemy spód ketchupem. Na tartę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples 235średniej misce umieść żółtka, 2 łyżki cukru i szczyptę soli, po czym ubij do uzyskania gęstej i jasnej masy. Dodaj mąkę i mleko i wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Białka ubij na sztywną pianę i także wmieszaj do przygotowanego ciasta. Na większej patelni rozpuść na średnim ogniu 1 łyżkę masła, wlej ciasto, posyp je rodzynkami, o czym przykryj patelnię
karmelowy
CHLEB WIELOZIARNISTY NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 259wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszać z solą, otrębami oraz ziarnami. Dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży, wlać pozostałą wodę i dokładnie wymieszać. Mnie wyręcza zawsze mikser, ale można również mieszać ręcznie. Ciasto jest bardzo luźne, takie właśnie ma być. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w dość ciepłe miejsce do podwojenia objętości, u mnie trwa to ok.40 minut. Wyrośnięte ciasto mieszamy
Smaczne Zdrowe
Kakaowe ciastka arachidowe 180ziemnych Orzeszki ziemne umieścić na sicie i przelać wodą (ok. pół litra), żeby pozbyć się zbyt dużej ilości soli. Odsączyć i wysypać na talerzyk. Z pozostałych składników zagnieść wilgotne ciasto. Odrywać małe kawałki ciasta. Formować z nich kulki i rozpłaszczać na dłoni. Przyciskać krążek do orzeszków, by jak najwięcej przyczepiło się ich do ciasta. Układać ciastka orzeszkami w górę. Piec
Weekendy w domu i ogrodzie
Śródziemnomorski chlebek serowy na maślance 196chleb nie ma w sobie ani zakwasu, ani drożdży. Zrobicie go w godzinę, nie czekając na wyrastanie i bez zagniatania ciasta. Ma za to bogate wnętrze i tak obłędny smak, że zniknie ze stołu szybciej niż myślicie. Nawet bez dodatków. Rozgrzejcie piekarnik do 180⁰C, naszykujcie średnią formę keksówkę ok. 25/12cm – wysmarujcie ją masłem i wysypcie mąką (pszenna, krupczatka), albo(...)bardziej – w chemii organicznej. W osobnym naczyniu lekko ubijcie jajka, wmieszajcie oliwę i maślankę. Wlejcie do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki, do równomiernego połączenia. Przełóżcie ciasto do naszykowanej wcześniej foremki i delikatnie wyrównajcie wierzch. Posmarujcie go lekko oliwą, posypcie morską solą i ułóżcie gałązki świeżego tymianku. Wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie na środkowej półce około
Karo in the Kitchen
Chleb słonecznikowy z gotowej mieszanki 248żeby nie była zbyt gorąca – 60⁰C to tzw. punkt śmierci termicznej , drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Jeśli dysponujecie maszyną do pieczenia chleba –zrobi wszystko za Was. Jeśli nie, ciasto zagniećcie i wyróbcie ręcznie lub w robocie planetarnym, hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych, przez 8 minut. Gotowe ciasto chlebowe poddajemy procesowi wyrastania dwa razy . Po pierwszym zagnieceniu uformowałam
Karo in the Kitchen
Chleb na piwie porter +FILM 253cieple, ważne żeby temperatura podczas pierwszego wyrastania była stała. Chleb na piwie porter Rano dodajcie do startera resztę mąki wymieszaną z solą i pozostałymi drożdżami i zagniećcie elastyczne ciasto, ręcznie lub w robocie. Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, zajmie to około 8 minut. Uformujcie wstępnie ciasto w kulę i zostawcie je, żeby odpoczęło, około 10 minut
Karo in the Kitchen
Garden party w domu – zaczarowany ogród w sercu miasta 200elegancko i smakują obłędnie. Na koniec imprezy tort, bo jak mówiła Julia Child „przyjęcie bez tortu to tylko spotkanie”. Tort to naked cake zbudowany z czterech warstw dwóch rodzajów ciasta – ucieranego ciasta na herbacie Earl Grey i biszkopta genueńskiego , nasączonych ponczem herbaciano-cytrynowo-rumowym, przełożony kremem śmietankowym i waniliowym ze świeżymi owocami. Naked cake to takie ‘uczciwe gotowanie’ – wszyscy(...)widzą co zrobiłeś i co jedzą, nie ma słodkiej cukrowej masy, wymyślnych polew czy miliona ozdób. A najlepsze w nim jest to, że potrzebne blaty ciasta można upiec wcześniej i zamrozić – wyciągnąć z zamrażalnika do lodówki dzień przed podaniem i poskładaniem, oszczędzając sobie czas na inne rzeczy, które zawsze wyjdą przy szykowaniu dużego spotkania. Garden party w tym wypadku
Karo in the Kitchen
Puszyste i delikatne pancakes z mleka i jogurtu 321czasu aż mocno się spienią. Wlewamy jogurt i mleko, miksujemy do połączenia. Wlewamy olej, dodajemy partiami po łyżce mąkę, mieszamy na niskich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy ciasto na 10 minut. Po tym czasie smażymy niewielkie placuszki, około 5cm średnicy, nakładając ciasto łyżką na mocno rozgrzaną patelnię. Odwracamy je, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się dziurki po pęcherzykach uciekającego(...)powietrza i dosmażamy z drugiej strony. Pancakes lubią niski płomień i stałą temperaturę – ciasto lepiej wtedy rośnie. Lepiej robić je dłużej, będę wtedy wyższe niż te smażone na dużym ogniu, które potrafią się przypalić. Z tej porcji wyjdzie Wam około 25-30 naprawdę małych placków, takich na 2-3 kęsy. Ja swoje smażę na bezkonkurencyjnej patelni do naleśników z firmy
Karo in the Kitchen
Biszkopt z galaretką, pianką i ananasem 222Lekkie ciasto dla odmiany od tych z kremami. Jako pierwsza wersja z ananasem. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Pianka: 400 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa Dodatkowo: 2 galaretki malinowe puszka plastrów ananasa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek(...)proszkiem do pieczenia i octem i dodajemy do piany z białek, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy. 2. Plastry ananasa osączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Galaretki malinowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy
Na Ciasteczkowych Papierach
Biszkopt z galaretką, pianką i brzoskwiniami 179Lekkie ciasto dla odmiany od tych z kremami. Tym razem wersja z brzoskwiniami. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Pianka: 400 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek(...)proszkiem do pieczenia i octem i dodajemy do piany z białek, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy. 2. Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy z połową
Na Ciasteczkowych Papierach