ciasto - 164325 przepisów (strona:5203/10955)

Parówki w cieście z serem 203

Parówki w cieście z serem są niesamowicie pyszne i bardzo sycące. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Przysmak kojarzący się nam z dzieciństwem. Składniki: 10 sztuk parówki cielęce lub wieprzowe 2 i 1/2 szklanki mąki 5 dag. drożdży 10 dag. masła 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Na początek rozgrzewamy mleko na małym ogniu, dodajemy(...)drożdże, cukier, mieszamy i stawiamy w ciepłe miejsce na 3 minuty, żeby wyrosło. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Na koniec dolewamy rozczyn z drożdży, mleka i cukru. Następnie należy ciasto rozwałkować, pociąć na paski i obwinąć parówki, położyć na blaszkę wyłożonym papierem do pieczenia. Na koniec całość smarujemy przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i posypujemy tarkowanym serem. Pieczemy

Smaczne Potrawy
Naleśniki z budyniem 244

Przygotowanie: Zaczynamy od zmiksowania wszystkich składników: do garnka wlewamy jedną szklankę mleka,deczko oleju, wbijamy jajko, wsypujemy przesianą mąkę, cukier i dodajemy szczyptę soli. Do dokładnym zmiksowaniu składników odstawiamy ciasto na min. 20 minut. W tym momencie ciasto wydaje się bardzo rzadkie, jednak po tych 20 minutach lekko zgęstnieje. Średnio rozgrzaną patelnię smarujemy odrobiną oleju, chochlą nalewamy ciasto na środek

Smaczne Potrawy
Torcik cappuccino 167

Ciasto: · jajka 7 szt · mąka pszenna 1 szkl · mąka ziemniaczana 1 szkl · proszek do pieczenia 2 łyżeczki · kawa cappuccino 1 szkl · cukier 1,5 szkl · woda 8 łyżek Masa: · śmietanka 36% 700 ml · zagęstnik do śmietan 2 op · galaretka cytrynowa 1 op · cukier puder 2 lyżki Poncz: · capuccino 100 ml Dodatkowo: · wiórki czekoladowe · kakao  Białka ubić z cukrem(...)sypkie ( mąki, proszek, kawę cappucino i delikatnie wymieszać łyżką. Podzielić na 2 części i wylac do 2 tortownic (21cm). Piec 25-30 minut w 190stC. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta podzielic na pół. Galaretke rozpuścić w pół szklanki wody i wystudzić. Śmietane ubić z cukrem, zagęstnikami i tężęjącą galaretką. Do ubitej masy dodać 4 łyżki kawy cappucino i delikatnie wymieszać

Camilla w kuchni
Drożdżowe rogaliki z budyniem 168

Przepis na drożdżowe rogaliki z budyniowym nadzieniem. Idealne na śniadanie w towarzystwie kakao. Składniki: Ciasto: 580 g mąki pszennej 2 jajka łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli szklanka mleka 100 g masła 50 g drożdży świeżychDodatkowo: jajko do posmarowania 250 ml mleka opakowanie budyniu waniliowego łyżka cukru Przygotowanie Masło roztapiamy w rondelku. Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce mąki i cukru(...)rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, resztę mleka, jajka, przestudzone masło i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie, elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy, w reszcie rozpuszczamy budyń i cukier

e-PrzepisyKulinarne
jagodowa zupa mojej babci 186

cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody). W niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących(...)się jagód, ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy niewielkim strumieniem ciasto lanych klusek. Zupę gotujemy jeszcze dwie minuty i podajemy

Miód i pieprz
Kruche cytrynowe ciasteczka 193

mleczna lub gorzka Masło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką. W zasadzie to tyle jeśli chodzi o ciasto :-) Dobrze jest go troszkę zagnieść(...)przełożyć do lodówki na 30 minut. Potem bierzemy po kawałeczku ciasta i albo maszynką do ciastek wyciskamy kształty albo tak jak ja, po prostu rozwałkowałam wężyki i pocięłam je na mniejsze kawałki. Ciasteczka powinny się piec w temp 180 stopni C przez ok 15 minut (w zależności od kształtu i wielkości). Po ostygnięciu polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Cupcakes 173

pisałam już, że uwielbiam pieczenie (I jedzenie) ciast, ciasteczek I wszystkich tego typu rzeczy? No a nigdy nie podjelam sie pieczenia cupcakesów. Muffiny tak. Na wszystkie sposoby. Ale dlaczego nie cupcakesy? Poprawiam się oto I zamieszczam moje pierwsze podejście. Na ciasto (10 sztuk) 3 jajka 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)ubić mikserem na pianę. Dodać żółtka I cukier I delikatnie ubić. Następnie dodać esencję waniliową I przesianą mąkę I proszek do pieczenia. Delikatnie przemieszać łyżką. Nakładać po 2 łyżki ciasta do foremek I piec ok 25minut. Śmietankę ubić ale nie całkiem na sztywno. Dodać serek mascarpone, wanilie I cukier I wszystko razem ubijać chwile mikserem. Można dodać jakiś barwnik spożywczy

Smaki Przyprawy i Kolory
Lemon Tart - Tarta Cytrynowa 205

kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut

Smaki Przyprawy i Kolory
Racuchy z jabłkami 196

wymieszać z jogurtem , 1 łyżką cukru i odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,dodać ciepłe mleko,cukier,jajka,wódkę,sól i wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrobić drewnianą łyżką. Ciasto powinno odchodzić od łyżki. Jabłka pokroić na plasterki i dodać do ciasta. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto. Smażyć na wolnym

O kuchni z uczuciem
Chaczapuri 14282

cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 220 ml kefiru, 400 g fety, jajko. Wykonanie: 2 szklanki mąki, sól, cukier, proszek do pieczenia mieszamy a następnie dodajemy kefir i zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 20 minut pod przykryciem. Ser feta przeciskamy przez praskę, dodajemy do niego jajko, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej z nich

paapilotkaa
Pierogi z jagodami. 235

szklanki wody - wrzątek (UWAGA! Wydaje mi się, że źle zapisałam ilość wody, także proszę ją wlewać stopniowo. Najprawdopodobniej ilość wody będzie mniejsza), szczypta soli ( 2 razy: raz do ciasta i raz do wody, w której będą gotowane pierogi), łyżka oleju, duża śmietana 18%, 6 łyżeczek cukru - można dać więcej lub mniej, w zależności jak słodką śmietanę kto lubi. Przygotowanie: Jagody(...)odsączyć, wymieszać z dwoma łyżkami cukru. Mąkę, jajko i szczyptę soli wyrobić z wodą. Wodę wlewać powoli i na początku mieszać łyżką by się nie oparzyć. Po chwili gdy ciasto nie jest już gorące wyrobić. Gdy będzie się lepiło do rąk dodawać mąkę. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i powycinać szklanką koła. Czubatą łyżeczkę jagód położyć na  wycięte

W kuchni u Moniki
Kopytka. 309

cebula. Przygotowanie: Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Spróbować ziemniaki na słoność. Jeżeli jest potrzeba dosolić i popieprzyć. Dodać jajko i całą szklankę mąki. Wyrobić ciasto, dosypując mąkę do momentu aż ciasto nie będzie zbyt mocno się kleiło (po to napisałam 1 i 1/2 szklanki mąki, ponieważ często jest potrzeba większej ilości - to zależy(...)ziemniaków). Ciasto podzielić na pół i uformować dwa wałeczki, lekko spłaszczyć i na ukos wycinać kopytka. Zagotować osoloną wodę z łyżką oleju. Do gotującej się wody wrzucić kopytka. Od spodu lekko zamieszać, by się nie przykleiły do spodu. Od wypłynięcia gotować ok.2min. W międzyczasie podsmażyć na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę. Kopytka wyciągać łyżką cedzakową. Dodać do nich

W kuchni u Moniki
Krokiety z kaszą gryczaną 248

Składniki (na 8 krokietów) : Farsz: 100g kaszy gryczanej, 350g pieczarek, 1 cebula, 120g suszonych pomidorów, odsączonych, 60g startego sera żółtego, olej do smażenia. Ciasto: 400gmąki pszennej, 1 jajko, 250ml wody, 400ml mleka, sól. Panierka: 2 jajka, odrobina mleka, bułka tarta, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Farsz: Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dobrze odsączyć i ostudzić(...)pokroić w kostkę i razem podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Posolić i popieprzyć. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszać razem z serem żółtym. Doprawić do smaku. Ciasto : Wszystkie składniki na ciasto razem wymieszać (zmiksować). Usmażyć naleśniki. Krokiety: Naleśniki zawinąć razem z farszem ( sposób zawijania tak jak  tu kliknij ). Jajka roztrzepać z odrobiną mleka, soli i pieprzu

W kuchni u Moniki
Prosty chleb pszenny. 290

miękkiego masła, 7g suchych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150ml ciepłego mleka, 300ml ciepłej wody. Przygotowanie: Do miski wsypać suche składniki i wymieszać razem. Następnie dodać mokre składniki i zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, na lekko oprószonym blacie.  Uformować kulkę i włożyć ją do lekko oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( do podwojenia swojej objętości(...)wyrośnięciu ciasto należy uderzyć pięścią i lekko ponownie wyrobić.  Uformować bochenek chleba i w kilku miejscach ponacinać nożem. Najlepiej formować od razu na lekko posypanej blaszce mąką ( ja piekę na silikonie). Można chleb oprószyć delikatnie mąką ( ale nie ma takiej konieczności). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.30-40min.  Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 230 stopni

W kuchni u Moniki
Naleśniki z mięsem mielonym 311

chwili ściągnąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodać garść startego sera żółtego i wymieszać farsz. Naleśniki: Mąkę, jajko, mleko i odrobinę soli zmiksować razem - do momentu aż ciasto nie będzie miało grudek. Gdyby ciasto wyszło za gęste dodać więcej mleka. Do ciasta wlać troszkę oleju (wtedy nie ma już potrzeby by lać go na patelnię) - wymieszać delikatnie. Smażyć

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania