ciasto - 164325 przepisów (strona:5212/10955)

zupa jagodowa mojej babci 156

cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać do ciasta odrobinę wody). W niewielkim naczyniu mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością wody, a następnie zawartość naczynia wlewamy do gotujących(...)się jagód, ponownie zagotowujemy i ciągle mieszając wlewamy niewielkim strumieniem ciasto lanych klusek. Zupę gotujemy jeszcze dwie minuty i podajemy

Miód i pieprz
maślane bułki z morelą 209

miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy mąkę,  dodajemy szczyptę soli, żółtka dwóch jaj, roztopione masło, resztę mleka i cukier.  Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy ciasto w rękach . Następnie formujemy je w kule,  i nakrywając wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę.  W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej trzykrotnie. Wyrośnięte(...)ciasto dzielimy na sześć części, każdą zagniatamy w kształt bułki , wkładając do środka wypestkowane owoce moreli zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 130 stopni następnie smarujemy wszystkie wyrośnięte bułki białkiem jajka i wkładamy je do piekarnika, piekąc pierwsze dziesięć minut, w temperaturze 130 stopni (niższa temperatura na początku pieczenia pozwala lepiej wyrosnąć drożdżom

Miód i pieprz
Pancakes – prosty przepis na amerykańskie naleśniki 196

orientacyjne, nam tak wychodzi, ale musicie pamiętać, że każde naleśniki zależą od wielu rzeczy, od mąki, czy patelni na jakiej smażymy, więc ciężko aby proporcje zawsze zachować takie same. Ciasto musi być troszkę gęściejsze niż na naleśniki, czyli gęściejsze od gęstej śmietany, ale takie żeby bez problemu się rozlewało na patelni. Jeżeli ciasto nie jest odpowiednie dodajemy trochę mleka(...)wystudzone, żeby jajka się nie ścięły. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Całość mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut. Na rozgrzaną patelnie wylewamy placuszki. Ilość ciasta według uznania i gustu. My mamy malutką 14 cm patelnie właśnie na pancakes, ale śmiało można smażyć na większej. Patelnia nie może być bardzo gorąca, warto poeksperymentować z piecem

KasiaiKrzysiu.pl
Czekoladowe salami - prosty przepis. 272

lekko podgrzewając mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ostudzamy.  Masą czekoladową zalewamy herbatniki i dokładnie łączymy ze sobą, aby herbatniki były dokładnie obtoczone w masie czekoladowej.  Ciasto na salami czekoladowe dzielimy na dwie części. Z każdej części za pomocą folii spożywczej lub woreczka formujemy salami.  Salami studzimy w lodówce przez ok. 6 godz. Następnie wydostajemy z folii

Kuchnia Łukasza
Słodkie środy - Gofry z czerwonymi porzeczkami z nutą czekolady 196

żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, olej i miksujemy na jednolite ciasto. Dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy łyżką. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Gofrownicę smarujemy olejem, nakładamy ciasto i pieczemy rumiane gofry przez około 4-5 minut. Gofry podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
DOMOWA TORTILLA 271

szczypta soli W misce rozmieszać mąkę z solą i zalać gorącą wodą (nie musi być wrząca). Dodać olej i wymieszać wszystkie składniki. Kiedy już składniki są rozmieszane, zagnieść ciasto przez kilka minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut. Ciasto podzielić na 5 mniej więcej równych części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć ją dłonią, a następnie rozwałkować bardzo

Banana Smiles
Chleb toskański 172

tylko lekko ciepła.  Umieścić mąkę na blacie i dodawać po trochu wodę z drożdżami , a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać przez co najmniej 10 minut. Włożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na nie mniej niż na 2 godziny w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest wyrośnięte (powinno podwoić swoją objętość), trzeba je jeszcze(...)zbrązowieje. Uwaga! Główną cechą toskańskiego chleba, oprócz braku soli, jest to, że musi być szczególnie miękki w środku. Wymaga to długiego wyrastania. Aby uzyskać toskański chleb miękki w środku , ciasto musi być bardzo miękkie. Dlatego ilość wody jest większa w porównaniu do innych przepisów na chleb. Jak uzyskać chrupiacą skórkę? Gdy chleb jest upieczony, wyłączyć piekarnik i pozostawić chleb wewnątrz

Moje domowe kucharzenie
Tort jagodowy z roladkami 231

połączenia składników. Złożenie tortu: Na płaskim blacie układamy jeden płat biszkopta. Nasączamy go 4 łyżkami likieru o smaku pinacolady. Biszkopt smarujemy połową kremu jagodowego. Przykrywamy go kolejnym blatem ciasta. Znów nasączamy 4 łyżkami likieru.  Smarujemy samą śmietaną. Układamy ostatni placek biszkopta. Wierzch oraz boki wykańczamy reszta kremu jagodowego. Roladę dzielimy na 11 kawałków. Każdy przykładamy do boków tortu

VioletoweKucharzenie
Przekąska do piwa pszenicznego - francuskie zawijasy 251

czasie fasolkę podgotowujemy i w kilkanaście minut będzie wszystko gotowe, smaczne i proste i wyjątkowe. Idealna przekąska do piwa pszenicznego, życzę więc smacznego.  Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 120 długich cienkich kabanosów np. węgierskich, garść   fasoli mamut, suszony czosnek świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony, 1 jajko, sól(...)smaku. Przygotowanie: Fasolę gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, studzimy i suszymy. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy z pomocą nożyka do pizzy na cieniutkie paseczki ok. 1 cm. Kabanosy i fasolę zwijamy pojedynczo paseczkami ciasta, układamy na blasze (zachowujemy odstępy) wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Kabanosy posypujemy chili, a fasolkę pieprzem i czosnkiem. Pieczemy

Moniki Smakołyki
Tartaletki drożdżowe- różyczki 200

cukru cukier waniliowy 70 g miękkiego masła 120 ml ciepłego mleka 1 jajko Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrobić,przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i za pomocą szklaneczki wykrawać kółka. 3 krążki ciasta ułożyć w szeregu jeden obok drugiego

Moje domowe kucharzenie
Liebster Blog Award 172

zbędne. Uroczysta kolacja jest wtedy, gdy coś świętujemy. Więc uroczystej kolacji nie wyobrażam sobie bez osoby, z którą bym chciał te wyjątkowe chwile dzielić. 5. Czy kiedykolwiek zrobiłeś własnoręcznie ciasto francuskie? Tak, jeden raz. Robiliśmy z Madzią croissanty . Ciasto nie wyszło doskonałe, sporo mu do doskonałego brakowało. Ale coś tam wyszło i croissanty nawet smaczne były. Podejrzewam, że jeszcze kiedyś(...)się pokusimy o zrobienie ciasta francuskiego. Warto umieć takie rzeczy. 6. Czy cierpisz na manię kupowania naczyń, zastawy, talerzyków i innych przedmiotów, które można wykorzystać do fotografowania potraw? Nie, zdecydowanie nie. To Madzi dziedzina, ona najchętniej by każdego dnia coś nowego kupowała. Jak to kobieta :) Ja jestem prostym facetem, który się nie zna na takich rzeczach. 7. Co najbardziej orientalnego/egzotycznego

Marder&Marder Manufacture
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem + film 303

piekarniku. Są  pyszną alternatywą dla mięsa a więc szczególnie polecam je dla jaroszów . składniki na około 10 naleśników                     ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody mineralnej 2 łyżki oleju szczypta soli(...)farsz 50 - 80 dag małych pieczarek 30 dag żółtego sera 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżki oleju czarny pieprz sól przepis              ciasto naleśnikowe Do wysokiego naczynia wsypujemy przesianą mąkę oraz szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną, dodajemy również olej. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej

Smakowite Dania
Wytrawna tarta z burakami, botwiną i fetą 384

łyżka świeżego tymianku, u mnie cytrynowy Z podanych składników przygotuj spód do tarty. Posiekaj nożem zimne masło wraz z suchymi składnikami, następnie rękoma uformuj kulę. Nie zagniataj, bo wtedy ciasto będzie zbite po upieczeniu. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Wyrównaj brzegi, przykryj je kawałkami aluminiowej

codojedzenia
Pączusie po bawarsku 210

wymieszać z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, mleko, masło, jajka skórkę cytrynową, wyrośnięty rozczyn. Do ciasta dodać rodzynki. Następnie łyżką nabierać małe porcje ciasta i formować małe kulki, kłaść na stolnicy posypanej mąką. Odstawić na 20 minut. Podgrzać tłuszcz do smażenia. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany(...)wrzucony kawałek ciasta szybko wypłynie i zrumieni się. Usmażone pączki układać na serwetce w celu osączenia, posypać cukrem pudrem

Camilla w kuchni
Szybkie i proste naleśniki z twarogiem 247

jadłam naleśników chyba wieki temu..., może nie tak dużo, ale nie przypominam sobie kiedy przygotowywałam na nie ciasto. Naleśniki w tej wersji robi się bardzo szybko i prosto! Składniki: 3 łyżki mąki pszennej graham T1850 3 łyżki mąki pszennej tortowej  1 jajko woda gazowana twaróg na farsz Sposób przygotowania: Do miski dodajemy mąki, jajko i wodę. Miksujemy, aby ciasto(...)było zbyt rzadkie, ale również zbyt gęste. Jeśli mamy czas ciasto możemy odstawić do lodówki, aby odpoczęło. Smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Po usmażeniu naleśniki smarujemy twarogiem. Jeśli chcemy możemy dodać ulubione dodatki. Smacznego

Truskawkowa Fiesta

Proponowane wyszukiwania