Ciasteczka sezamkowo-kajmakowe 210100g cukru pudru 1 jajko szczypta soli ok 250g masy kajmakowej 1/3 szkl sezamu 1 białko Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekaj dokładnie nożem lub specjalną siekaczką do ciasta. Dodaj jajko, szczyptę soli i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciężko się łączyło, można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto
Smakołyki Asi
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z GARNKA 142łyżeczki cukru 200 g mąki żytniej 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli A jak to zrobić: Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie. Wsypać obie mąki i sól. Ciasto bardzo dobrze wyrobić ręką przez około 5-6 minut. Jeśli będzie zbyt "lepkie", można podsypać je lekko mąką. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić(...)wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby się "odgazowało", wyjąć z miski i lekko wyrobić. Uformować bochenek, z wierzchu ponacinać go w kratkę i oprószyć mąką. Nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nastawić na najwyższą temperaturę i wstawić do niego na 20 minut żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne, koniecznie z przykrywką, w którym będziemy
Kuchnia w opałach
Kolorowy piegusek (na białkach z kefirem) 223Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sypki mak, wiórki, cukier i wymieszać. Następnie dodać kefir i rozpuszczoną margarynę, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Bakalie obtoczyć w mące, aby nie spadały na dno. Dodać do ciasta bakalie, a także rum i delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około
talerz przyjemności
Kabanosy w cieście francuskim 250Kabanosy są smaczną przekąską, możemy podać je na uroczystość rodzinną lub na sylwestra lub kolację, podałam je z sosem czosnkowym od firmy Fanex . Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 gram kabanosów Sos czosnkowy Fanex Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, ciasto francuskie kroimy nożem lub radełkiem na małe kwadraty. Na każdym kwadracie układamy kawałek(...)kabanosa, zlepiamy boki ciasta, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym
Bajeczna Kuchnia
Pizza bianco ze szpinakiem 310szparagami i feta , a dla moich mięsożernych fantastów z mielonym mięsem . Pizza bianco ze szpinakiem i z pieczonym czosnkiem to moje ostatnie odkrycie. Pizza bianco Składniki: na 2 pizze Ciasto do pizzy 400 g pszennej mąki 400 ml mleka 10 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy po ½ łyżeczce tymianku i bazylii 1½ łyżeczki soli Sos bianco 250 g sera ricotta(...)świeżego szpinaku 120 g mozzarella oregano i płatki chili do posypania Przygotuj spód do pizzy. W podgrzanym mleku rozpuść drożdże. Dodaj oliwę, a następnie mąkę i zioła. Zagnieć elastyczne ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Podziel ciasto na 2 równe porcje i rozwałkuj na okrągłe placki. Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg i wstaw blachę
codojedzenia
Orkiszowe pierogi z serem i malinami 216gorącej wody 100g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych malin Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko) na blacie i wykrawamy szklanką koła. Przekładamy do małej miseczki twarożek grani i dodajemy cukier bądź słodzik. Na każdym kole kładziemy po łyżeczce słodkiego twarożku(...)wody. Czekamy około 3 minut, aż wypłyną na powierzchnię, Wtedy są gotowe. Nie martwcie się, że pierogi będą wam się zlepiać w wodzie, bo nie będą. Wielką zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz i całość dekorujemy malinami. Kaloryczność: Cała porcja ma 440 kalorii
Moja Micha
Ciasteczka "Całuski serowe" 355cukier puder do posypania Twaróg mielimy, bądź możemy też go zblendować (ja tak zrobiłam, uznałam że nie warto brudzić maszynkę ) dodajemy masło, cukier, cukier wanilinowy, proszek i mąkę zagniatamy ciasto ( będzie dość klejące). Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika. Jabłko obieramy i kroimy w półksiężyce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm, wycinamy kółka, na każdym układamy
Słodka Kraina Wypieków
Chleb żytni razowy 383mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 250 g letniej wody Składniki dokładnie wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 14-20 godz., w ciepłym miejscu. Ciasto cały zaczyn 300 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodu jęczmiennego ciemnego (opcjonalnie) 2 łyżeczki słodu jęczmiennego jasnego (opcjonalnie) Wszystkie składniki(...)ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być bardzo gęste. Mieszać tylko do połączenia się składników. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posmarować wodą. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3-5 godz. Nagrzać piekarnik do temp. 240oC. Piec 10 min. w temp. 240oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC
Przepisy na domowy ser i chleb
Szpatułka szpatułce nie równa 180Szpatułka to przedmiot bez którego nie wyobrażam sobie gotowania i pieczenia. No wiem, kiedyś używało się łyżki, używałam i ja. Dziś wolę szpatułkę. Lubię jak ciasto z miski wybrane jest idealnie. Poza tym przy gotowaniu nie rysuje się garnków. Szpatułek w swojej szufladzie mam kilka. Tak się uzbierało, bo szukałam tej idealnej dla mnie. Jedne są elastyczne i świetnie wybierają(...)zawartość z miski. Drugimi świetnie się miesza, bo są sztywniejsze, ale już nie wygarnę nimi ciasta tak dokładnie jak lubię. Wszystkie za to posiadają jedną cechę wspólną, niestety ta cecha mnie irytuje: trzonek można odłączyć od powierzchni mieszającej. Niby super, można umyć, ale ta wąska szparka, w którą wchodzi trzonek jest trudna do wysuszenia. Nie jestem typem pedantki, która uwielbia
Blondynka Gotuje
Ciasto kokosowo migdałowe 171macie dużo czasu ani pomysłu na ciasto, to spróbujcie moje przygotować i mam nadzieję, że nie będziecie żałować. Kokos, migdały, cukier razem prażymy i ze śmietanką łączymy. Składniki na ciasto tylko miksujemy, część kokosu dodajemy, resztę na wierzch nakładamy i do piekarnika wkładamy. 30 min pieczemy, studzimy i cukrem pudrem posypujemy. Składniki ta okrągłą formę(...)pomieszały się składniki. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierz dodajemy pozostałą masę kokosowo migdałową i za pomocą widelca delikatnie wbijamy ją w cisto. Tak przygotowane ciasto pieczemy 185°C ok. 30 min, do suchego patyczka. Cisto po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Moniki Smakołyki
Krakersy z suszonymi pomidorami 250pokrojonych suszonych pomidorów 1 rozmącone jajko do posmarowania krakersów Składniki umieścić w misce, wyrobić na kruszonkę. Następnie wyłożyć na blat lub stolnicę i zagnieść do połączenia składników. Uformować z ciasta kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto można też schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie na oprószonej stolnicy ciasto cienko rozwałkować
Niebieski kubek z kawa
Pączki ze słodkim nadzieniem 178ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ucieramy z pozostałym cukrem aż otrzymamy puszysty krem. Do naczynia z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże, dodajemy ubite jajka, spirytus u wyrabiamy ciasto. Po ty tym czasie (10-12 minut) wlewamy roztopione, ciepłe masło, oliwę, pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy. Ponownie odstawiamy przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość porcje ciasta
Szybko Tanio Smacznie
Słodkie drożdżówki z burakiem 162odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy na 10-12 części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Buraki obieramy i miksujemy z malinami i miodem. Mieszamy z twarożkiem(...)każdy kawałek ciasta nakładamy po łyżce masy i rozsmarowujemy ją. Ciasto zwijamy ( z dłuższej strony) w roladę po czym rozcinamy na pół. Skręcamy ze sobą obydwie części i sklejamy brzegi formując wieniec. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Przed podaniem możemy posypać cukrem lub suszonymi owocami. Smacznego:) Artykuł Słodkie drożdżówki
Mienta blog
Ciasto przekładane masą budyniową 238ciasto robiłam na święta..i całkiem o nim zapomniałam..no i teraz mi się przypomniało o pierniku dojrzewającym..chyba też nie pokazałam efektu końcowego..makowce też chyba zostały zawieruszone..różne śledzie też...oj muszę zrobić porządek z zaległymi przepisami.. Ciasto 150 g margaryny 150 g cukru 1 szkl.mąki 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 2 łyżeczki proszku
Moje domowe kucharzenie
Rogaliki drożdżowe 169może na dwa ;-) Zapraszam na małe drożdżowe rogaliki. Trzeba jednak przyznać, że ich wadą jest to, że potrzebujemy trochę czasu, aby je wykonać. Ale taki to już niestety urok ciasta drożdżowego. No to do roboty! :-) SKŁADNIKI: rozczyn: - 1/2 szklanki ciepłego mleka - 2,5 dkg świeżych drożdży (mogą być również drożdże w proszku) - 2 płaskie łyżeczki cukru ciasto: - 2 szklanki mąki(...)szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1 jajko i przestudzone, roztopione masło. Mieszam ze sobą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (przykrywam ściereczką). Gotowe ciasto wykładam na posypaną mąką stolnicę. Cienko rozwałkowuję, wykrajam kwadraty bądź też trójkąty, na środek nakładam dowolne powidła (u mnie był to tym razem domowy dżem z czerwonej porzeczki), formuję rogaliki
Wielopokoleniowo