ciasto - 164325 przepisów (strona:5144/10955)

Walentynki – serduszkowe ciasteczka 206

czerwony barwnik. Przygotowanie: Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone masło i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką.  Dodajemy żółtka, cukier i zagniatamy ciasto.  Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. w lodówce. Piekarnik nastawiamy do temp. 180°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość

Moniki Smakołyki
Naleśniki pszenno-żytnie 258

łyżki oleju łyżeczka cukru szczypta proszku do pieczenia Jajka wbić do miski, dodać mleko, olej, obie mąki oraz cukier i proszek do pieczenia. Wszystko krótko zmiksować do połączenia składników. Ciasto odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Patelnię teflonową dobrze rozgrzać, wlać odrobinkę oleju, rozprowadzić na patelni ciasto i smażyć naleśniki z obu stron na rumiano. Ponieważ ciasto zawiera już olej

Smakołyki Asi
Walentynki-Perły są niesamowicie kobiece i dodaja urody-ciastka małże 210

Ciasto SKŁADNIKI --- Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Szpinak rozmrozić i odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wybić jajka,dodać cukier i miksować na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać pomału olej,nie przerywając(...)miksowania. Następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać -ja miksuje na wolnych obrotach. Na koniec dodać szpinak,delikatnie mieszć ręcznie.Gotowe ciasto przeł do foremek wysmarowanych masłem. Piec w temperaturze 170-180'C około 15-20 minut.Pierwsza partia piekla się 18 minut ,potem 12-14 minut starczało. Bita śmietana Składniki 250ml śmietanki

w mojej kuchni
Śniadaniowe bułeczki drożdżowe 186

minut. (jeśli używamy suchych drożdży - mieszamy  je z mąką pszenną, a potem postępujemy wg dalszej instrukcji) Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około(...)godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy bułeczki, około 80 g każda. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając 5 cm odstępu pomiędzy bułeczkami. Przykrywamy lnianym ręczniczkiem, odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy makiem lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 230ºC przez

psgotujemy
Walentynkowe muffiny czekoladowe 243

składników suchych, dodajemy składniki mokre i szybko, przy pomocy widelca mieszamy. Nie mieszamy zbyt dokładnie, tylko tak, żeby mąka połączyła się z resztą składnikw, ale wszelkie grudki w cieście są pożądane. Na koniec dodajemy kawałki czekolady, szybko mieszamy i przekładamy ciasto do foremek, formy wyłożonej papilotkami lub kartonowych pojemniczków na muffinki. Ciasto kładziemy do wysokości 3/4 formy/papilotki. Piec w temperaturze

kolorowotorcikowo
Kluski śląskie bez jajek 161

część wyjęłam z miski. W puste miejsce wsypałam mąkę ziemniaczaną. Dokładnie tyle samo, ile wyjęłam ziemniaków. Po wsypaniu odpowiedniej ilości mąki wkładam wyjętą wcześniej część ziemniaków. Zagniotłam na jednolite ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się klei, warto dosypać odrobinę mąki. Z ciasta uformowałam kulki, następnie palcem zrobiłam małe wgłębienia na środku. W garnku zagotowałam wodę, dodałam soli. Do gotującej się

nietadieta
Kruche ciasteczka kokosowe bez glutenu, bez laktozy, bez jajek i bez cukru 250

łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki agawy 2 łyżki oleju 1 łyżka zimnej wody 100 g masła kokosowego Wszystkie składniki wymieszałam i ręcznie wyrobiłam ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki na 20 minut. Następnie ciasto rozwałkowałam, podsypując mąką ryżową. Wykroiłam ciasteczka w różnych kształtach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp  180 ° C. Ciasteczka przełożyłam na blachę

nietadieta
Kruche ciasteczka bez glutenu, bez jajek, bez cukru 219

Siemie lniane zalałam wrzątkiem i wymieszałam, by utworzyło gluta. Mąki przesypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, sodę, agawę, olej i siemie lniane. Wszystkie składniki wymieszałam i ręcznie wyrobiłam ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki na 10 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowałam ciasto, podsypując mąką ryżową. Wykroiłam ciasteczka w różnych kształtach. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp

nietadieta
Pizza bezglutenowa z czerwoną fasolą 161

mojego synka) czerwona fasola ze słoika Siemie lniane zalałam wrzątkiem, tak by utworzyło gluta. Mąki wymieszałam z drożdżami i solą. Dodałam wodę, olej, ocet i siemie lniane. Następnie wyrobiłam ciasto i przełożyłam do tortownicy. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wysmarowałam masłem kokosowym. Piekarnik rozgrzałam do temp. 200 º C i  wstawiłam tortownicę z ciastem na 10 minut(...)międzyczasie przygotowałam składniki do pizzy. Pokroiłam cebulę i czosnek. Fasolkę przełożyłam na durszlak, aby odlać zalewę.   Po 10 - ciu minutach wyjęłam ciasto z piekarnika aby dodać dodatki do pizzy. Na sam spód wylałam sos pomidorowy, przyprawiłam go bazylią i oregano. Następnie położyłam cebulkę, czosnek, fasolkę oraz oliwki. Pizzę ponownie polałam sosem pomidorowym i wstawiłam do piekarnika

nietadieta
Bezglutenowe knedle ze śliwkami 124

podzieliłam widelcem na 4 równe części, wyjęłam jedną część ziemniaków i uzupełniłam to miejsce mąką ziemniaczaną. Następnie dodałam z powrotem ta jedną część ziemniaków i wszystko razem zagniotłam na ciasto. Ponieważ śliwki miałam tylko mrożone to najpierw je rozmroziłam, żeby nie było nadmiaru wody. Ciasto odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, do każdej kluski włożyłam pół śliwki i posypałam cukrem(...)ciasta formowałam kulki, tak by śliwka nie wystawała. W dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam sól i na gotującą się wodę wrzuciłam kulki. Gotowałam ok 10-ciu minut. Tym razem dodałam cukier, ale myślę, że spokojnie można go zastąpić agawą, miodem czy stewią

nietadieta
Muffinki z owocami. Bez glutenu, bez laktozy, bez jajek. Mąka ryżowa oraz jaglana. 162

syrop z agawy owoce: maliny, borówki, agrest, czerwona pożeczka Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, olej i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam na gładko za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki. Jeśli natomiast jest zbyt gęste, należy dodać mleka. Do foremek nałożyłam ciasto, dodałam do środka owoce. Każdy z domowników miał inne preferencje, więc dzisiaj(...)wyboru zrobiłam muffinki z : borówkami, malinami oraz moją własną konfiturą agrestowo - pożeczkową:) Na owoce nałożyłam ciasto, tak by przykryło owoce. Muffinki wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temp 180 °C. Piekłam

nietadieta
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 468

łyżki oleju farsz 800 g pieczarek 400 g żółtego sera 2 duze cebule sól majeranek oraz jajka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować aby nie było grudek i odstawić. Ciasto nie powinno być zbyt gęste aby podczas smażenia swobodnie rozpływało się po patelni. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki(...)tarce o grubych oczkach. Na oleju zeszklić cebulę następnie dodać starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę, do smaku doprawić solą i majerankiem. Odstawić do wystudzenia. Z przygotowanego wczesniej ciasta usmażyć nalesniki. Do wystudzonych pieczarek zetrzeć ser żółty i wymieszać. Farszem posmarować naleśniki i zwinąć w krokiety. Gotowe krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor, osączyć

Monia miesza i gotuje
Bułki kwiatuszki z makiem 195

łyżki mleka oraz 1/2 łyżki mąki razem mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam. Dodaję rozczyn, resztę mleka, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniatam ciasto. 3. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. Siedem kuleczek lekko dociskając łączę ze sobą tworząc kwiatuszka. Przygotowane kwiatuszki układam na blaszce. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte(...)kwiatuszki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję makiem. Piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni.  Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Krupczatkę pszenną, którą otrzymałam do testowania od firmy  Młynomag . Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż uprawianych w samym sercu Warmii i Mazur. Wypieki z mąki  Młynomag  zawsze się udają, nigdy się na niej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czekoladowy tort piętrowy z malinami i borówkami 258

mój najpiękniejszy wypiek na tym blogu a zarazem jeden z najsmaczniejszych jakie jadłam. Tort przygotowany specjalnie na urodziny mojego ukochanego taty, zatem musiał być wyjątkowy! Pyszne, czekoladowe, mięsiste ciasto przełożone delikatnym kremem czekoladowym z dużą ilością malin i borówek. Od dziś jest to mój ulubiony przepis na blogu, myślę, że przygotuję jeszcze wiele wypieków na podstawie tego przepisu! Specjalnie(...)cukru 3/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki mleka 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Blat o średnicy 16 cm i 5 cm (na blat o średnicy 5 cm odkładamy 5-6 łyżek ciasta z podanej poniżej ilości): 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Czekoladowy

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania