ciasto - 164325 przepisów (strona:5137/10955)

Croissanty drożdżowe 193

Moja kolejna wariacja z ciastem drożdżowym. Rogaliczki wyszły pyszne ! Smakują wybornie z masełkiem Składniki: 25 dag mąki 3 łyżki cukru 4 żółtka jaja 3 łyżki masła 3 łyżki mleka 3 łyżki śmietany 4 dag drożdży tłuszcz do formy Wykonanie: Drożdże rozrobić z mlekiem, częścią mąki i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie połączyć z resztą mąki, 2 łyżkami cukru, żółtkami, masłem(...)śmietaną. Wyrobić ciasto ręką bardzo dokładnie i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, formować rogaliki, układać w formie posmarowanej tłuszczem i jeszcze odłożyć na parę minut. Posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówki cynamonowe z odrobiną miłości 168

wodzie, odstawić na kilka minut aby zaczęły pracować. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wanilię, olej, roztrzepane jajko, resztę cukru oraz drożdże z wodą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, miskę szczelnie owinąć folią do żywności i odstawić na 40-50 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 kawałków, każdy kawałek wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem, posypujemy cukrem(...)cynamonem, zwijamy w rulon, składamy na połowę sklejając końce i ostrym nożem przecinamy  wzdłuż nie naruszając sklejenia, rozchylić ciasto na boki tworząc serce. Drożdżówki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. 3. Piekarnik rozgrzać do 190 C, czas pieczenia ok 20 minut

Apetyczna babeczka
Bezglutenowy jaglany bananowiec z bakaliami z pyszną kajmakową polewą 213

Zamarzyło mi się ciasto bardzo pożywne, wilgotne, słodkie i koniecznie o bananowym posmaku (ochota na banany ostatnio mnie nie opuszcza). Do tego miało być lekko strawne, jak najzdrowsze i bez cukru. I tak zrodził się pomysł na jaglany bananowiec. Będę szczera - udał się smakowicie! Zresztą sami spróbujcie. :) Składniki: CIASTO: - 1 szklanka kaszy jaglanej surowej (około 200g(...)resztą składników. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut (u mnie tortownica o średnicy 18 cm). Daktyle dokładnie blendujemy z sokiem i rozpuszczonym olejem. Rozsmarowujemy polewę na ostudzonym cieście. Możemy dodatkowo posypać posiekanymi orzechami. Wkładamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin

Smakuje zdrowo
Ptasie mleczko na biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką. 7944

Mamy weekend więc przydało by się pyszne ciasto , wymyśliłam sobie Ptasie mleczko na biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką, w sumie nie jest pracochłonne a bardzo pyszne i lekkie. Zapraszam do wypróbowania na święta w sam raz :) Składniki na biszkopt  :   4 jajka płaska szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)puch następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.Na końcu olej i wodę, delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka na zloty kolor. 2 galaretki z limonką rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej wody, 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1.5 szklanki przegotowanej

Sama słodycz i szczypta chili
Muffinki bananowo czekoladowe 257

Uwielbiam piec muffinki, bo to ten rodzaj ciasta, który po prostu wymieszacie w misce łyżką, całość jest upieczona w mniej niż pół godziny, a efekt końcowy zawsze jest super. To takie wypieki awaryjne, kiedy wiecie, że nie macie dużo czasu, bo goście już prawie dzwonią do drzwi. Jedne z moich ulubionych muffinów to te z bananami ( tutaj przepis(...)przepisu najlepiej wykorzystać papilotki tulipany lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia, bo babeczki będą dosyć wysokie. Dodatkowo duże papilotki sprawią, że czekolada, która czasem wystaje z ciasta nie przyklei się do blaszki. Czekoladę kroimy na kawałki – nie musi być bardzo drobno. W misce mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, kakao i pokrojoną czekoladę

Ciastkozercy
Ciasteczka owsiane z żurawiną 180

dosypujemy partiami cukier. Następnie dodajemy jajo i dalej ucieramy jeszcze przez ok. pół minuty. Do maślanej masy wsypujemy żurawinę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie ze sobą mieszamy. Ciasto przekładamy na blat i krótko wyrabiamy. Formujemy z niego kulkę i zawijamy w folię spożywczą. Umieszczamy w lodówce przynajmniej na 2 godziny (ja ciasto zagniotłam wieczorem i zostawiłam(...)całą noc w lodówce, a dopiero rano upiekłam ciastka). Po schłodzeniu odrywamy od ciasta małe porcje (wielkości włoskiego orzecha), formujemy w kulkę a następnie spłaszczamy i umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka powinny mieć grubość ok. 0,5 cm. Należy też zachować między nimi kilkucentymetrowe odstępy, ponieważ podczas pieczenia troszkę się „rozleją”. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym

MyCookBook.pl
Cebularze 288

drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne. Odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia. Oczywiście przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto podzielić na około 8 kulek. Ułożyć je na blasze od piekarnika wyłożonego papierem(...)pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką na około 15 min. Spodem szklanki w każdej kulce zrobić wgłębienie (uważając aby nie zrobić dziury w cieście). Wgłębienie wypełnić cebulą. Postąpić tak z każdą kulką drożdżową. posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180C około 30min (na złoty kolor

Amatorka kuchenna
Pampuchy z jagodami 205

dodać cukier i cukier waniliowy, lekko podgrzać tak żeby cukier się rozpuścił. Do letniego mleka wkruszyć drożdze i wymieszać. Wlać wszystko do dużej miski i dodać resztę składników. Zagnieść ciasto rękma, tak długo, aż powstanie gładka sprężysta masa. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto na grubość około 2 cm i za pomkcą dużej(...)filiżanki wyciąć koła. Można też nabrać rękoma porcje ciasta i uformować kule. To jak komu łatwiej. W dużym garnku zagotować wodę, u góry garnek musi być obwiązany gazą. Jak już woda się będzie gotowała to rozłożyć pampuchy na gazie i przykryć dużą miską. Gotować 5 minut, następnie zdjąć z gazy i podawać gorące, polane dowolnym sosem owocowym i owocami

Kuchnia Pokoleń
Pizza z anchois i oliwkami 147

cytryną), 120 - 140 g parmezanu, liście bazylii, oliwa, Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody. a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając ciasto wlewać ciepłą wodę, następnie wlać rozpuszczoną sól. Dokładnie wyrobić. b) Gdy mamy drożdże świeże należy najpierw wymieszać je z cukrem, niewielką ilości wody i 2 -3 łyżkami mąki(...)konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie

królestwo garów
Chleb Shrek 170

około 1,5 szklanki papki szpinakowej) Do misy miksera wsypujemy mąkę oraz drożdże, dodajemy oliwę, sól i miód oraz zmiksowany szpinak. Całość miksujemy do otrzymania gładkiego, ale trochę lejącego ciasta odchodzącego od ścianek miski (jeśli to konieczne dodajemy jeszcze trochę mąki). Ciasto odstawiamy na około 1,5 godz.w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy posmarowanej

Bon appetit mon amie
Jesienne muffiny z jabłkiem 180

słodkiego do popołudniowej kawy zrobiłam na szybko, tak trochę awaryjnie proste muffinki, oczywiście adekwatnie do pory roku, z jesiennymi jabłkami. MUFFINY Z JABŁKAMI i MAŚLANĄ KRUSZONKĄ Składniki: ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 125 g masła roztopionego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta kardamonu 1 duże jabłko kruszonka(...)mąki 50 g masła 3  łyżki cukru Przygotowanie: ciasto: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia,cynamon i kardamon mieszamy w misce. Jajka, roztopione masło i jogurt łączymy w oddzielnym naczyniu. Dodajemy mieszaninę do składników suchych miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Do powstałego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłko.  Masę przelewamy do foremek na muffinki i posypujemy wcześniej wykonaną kruszonką. Pieczemy

Bon appetit mon amie
Chleb orkiszowy pełen ziarenek 203

łyżeczki pestek dyni 2 łyżeczki pestek słonecznika 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli zakwas pszenny (lub żytni z tego przepisu ) Przygotowanie: Wszystkie składniki na chleb mieszamy, a powstałe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i poruszonej mąką lub otrębami. (formą z ciastem dobrze jest postukać o podłogę, aby pozbyć się powietrza z dna formy). Ciasto z wierzchu posypujemy otrębami

Bon appetit mon amie
Zimowe muffiny marchewkowe ze śnieżną polewą 205

oczkach tarki. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia,szczyptę soli i cynamon wsypujemy do miski. Do składników suchych dodajemy 2 jajka,olej i sok z cytryny. Wszystko mieszamy na gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy marchewkę, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotakmi do 3/4 ich wysokości. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni pieczemy 25 minut  polewa: Masło rozpuszczamy

Bon appetit mon amie
Chleb orkiszowy na drożdżach 195

momentu, aż zaczną pracować.  Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz wyrośnięte drożdże. Dolewamy serwatkę (ja nie miałam, więc u mnie to woda)  Zagniatamy dość zwarte ciasto, które odstawiamy w misce w ciepłe miejsce na ponad godzinę, aż ciasto wyrośnie.  Z ciasta formujemy bochenek lub przekładamy do foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni

Bon appetit mon amie
Pączki z marmoladą 190

jajka i sól przekładamy do misy.  W pozostałym mleku (tez ciepłym) rozpuszczamy masło i dodajemy do reszty składników.  Kiedy zaczyn drożdżowy urośnie dodajemy do misy i wyrabiamy ciasto (ja zwykle używam robota) Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na kawałki, z każdego robimy w dłoni niewielki placek, na którym układamy po łyżeczce marmolady

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania