Pomidorowa uczta 209Koniecznie dla tych, którzy uwielbiają pomidory i nie przeszkadza im ich obecność w obu daniach obiadowych. Albo dla tych, którzy szukają pomidorowej inspiracji. Pomidorowa na gęsto i zapiekanka z ciasta francuskiego. Wszystko proste w wykonaniu, smaczne i sycące. Zupa pomidorowa dla czworga 1/3 puszki pomidorów w zalewie Łowicz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Łowicz 200 g pure z dyni (opcjonalnie(...)pomidorowy, przyprawy i jeśli korzystamy – dynię. Gdy całość się zagotuje dodajemy makaron. Zupę nalewamy do miseczek i dodajemy po kilka kulek mozzarelli. Zapiekanka dla czworga 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g mięsa mielonego (dowolne) 2/3 puszki pomidorów w zalewie Łowicz 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łowicz 1 łyżka czubrycy zielonej 1/2 łyżeczki soli W garnku
Kucharzyca
Bułeczki z majonezem 210Pomysł na takie bułki podpatrzyłam u Moniki , kiedyś już robiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem majonezu - pluszki , a tym razem są to bułeczki do hamburgerów,na kanapkę z wędliną, serkiem lub dżemem...kto z czym lubi..Polecam..ja swoje bułeczki posypałam złotym lnem..pycha ,, polecam.. 3 szkl. mąki pszennej [ u mnie ciut więcej] 2 pełne łyżki majonezu Kieleckiego 1 łyżka(...)miejsce ,żeby wyrosły. Do miski przesiać mąkę, dodać majonez, sól i wyrośnięte drożdże, stopniowo dolewać wodę. Gdy składniki się połączą, dodać olej.Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut. Ciasto powinno być dość luźne. Odstawić przykryte ścierką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagnieść przez chwilę, by pozbyć się nadmiaru gazu.Ciasto podzielić na części
Moje domowe kucharzenie
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 150waniliowy i migdałowy F - fasola - w moim przypadku służy niestety tylko do obciążania tart czy tartaletek. Może kiedyś uda mi się kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów siedzimy(...)zawahaj się go zakupić, na pewno wymyślisz co z niego stworzyć O - owoce (zarówno świeże, jak i mrożone), bo nigdy nie wiesz kiedy przyjdzie Ci ochota na ciasto ucierane z owocami, czy owoce pod kruszonką; olej P - proszek do pieczenia; płatki kukurydziane i owsiane R - rodzynki S - soda (przyjaciółka proszku do pieczenia); serek mascarpone lub ricotta (ostatnio gości u mnie
Mania Wypiekania
Pomarańczowa babka z czarnuszką 188Blueberry Corner by "jagodzianka" Pomarańczowa babka z czarnuszką to pyszne, wilgotne ciasto. Domowa skórka pomarańczowa i czarnuszka sprawiają, że ciasto wygląda, pachnie i smakuje … Przeczytaj cały artykuł Post Pomarańczowa babka z czarnuszką pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Biszkopty Gurgul – prawdziwe biszkopty z Jarosławia 285arystokratyczne w ówczesnych czasach zwyczajowo nadawały męskiemu potomkowi takie samo imię, jakie nosił ojciec. Fabryka produkowała bardzo szeroki asortyment wyrobów cukierniczych. Biszkopty należą do jednych z najstarszych i najdelikatniejszych ciast. Ich rodowód sięga XI wieku. Były wypiekane na dworze Księstwa Sabaudi i Piemontu, za czasów panowania dynastii sabaudzkiej. Z czasem stały się popularne w całej Europie. Car Piotr Wielki sprowadził(...)tych fabryka została znacjonalizowana. Od roku 1952 do 1993 występowała pod nazwą SAN. W 1993 roku fabryka wróciła do spadkobiercy prawowitych właścicieli i otrzymała nieco zmienioną nazwę – Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością . Mury, wraz z historią wróciły do potomków pierwszego właściciela, jednak receptury wraz z resztą wielkiej Fabryki Przemysłu Cukierniczego „San” (San przejął
królestwo garów
Meksykańskie chili con carne z domowymi nachos 263smakuje z ryżem, makaronem, z tortillą, czy w postaci quesadillas (przepis opublikuję lada dzień). Z przepisu wychodzi ok. 6-8 porcji. Jak zrobić domowe nachos? Nachos wykonujemy z ciasta na domową tortillę . Do ciasta możemy dodać ziół, bądź słodką lub ostrą paprykę. Z rozwałkowanego ciasta , przy pomocy noża do pizzy, wycinamy trójkąciki, a następnie pieczemy je na suchej patelni
Be Fit Be Strong
Babka keksowa 224Dzisiaj mamy dla Was przepis z ostatnio recenzowanej książki „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne”, a jest nim babka keksowa – prosta, szybka
Kuchenne Wariacje
Ciasto Jamajka 473Jeśli lubicie banany to na pewno pokochacie to ciasto :) Jest przepyszne, choć trochę czasochłonne, ale można sobie podzielić i robić je partiami- najlepiej zrobić dzień wcześniej, by galaretka i masa śmietanowa dobrze się schłodziły. Składniki: biszkopt: 4 jajka, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 1 budyń czekoladowy b/c, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli(...)Dodajemy cukier i pojedynczo żółtka. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dosypujemy kakao i budyń czekoladowy (w proszku). Mieszamy tylko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto na blaszkę o wymiarach 18x28 cm i pieczemy ok. 30 minut. Galaretkę cytrynową i pomarańczową rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy (jak ostygnie to wkładamy do lodówki
Aga w kuchni
Spiralna tarta z bakłażanem, cukinią i marchewką. 412przyjęcie jak znalazł. To chyba niezły finał naszego tartowo-kiszowego tygodnia. Jak sądzicie? Już spieszę z przepisem. Marzena niecierpliwi się przecież ze swoim nowym hasłem;) Składniki: paczka ciasta francuskiego 1 duża marchew 1 bakłażan 1 cukinia 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 100 g kremowego serka topionego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)szerokości około 2 i 1/2 cm. Marchewkę i bakłażana blanszować około 10 minut. Odsączyć. Wszystkie warzywa marynować w oliwie z octem, tymiankiem i szczyptą soli przez około 2 godziny. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną formę i podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (termoobieg). Jajka, śmietanę i serek zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu i wylać na ciasto
zadanie-gotowanie
Walentynkowe ciasteczka. 190kolację do restauracji. Albo spędzicie miły wieczór w domowym zaciszu i przygotujecie coś pysznego do jedzenia. Właśnie z okazji Walentynek upiekłam fantastyczne kruche ciasteczka maślane, które rozwarstwiają się jak ciasto francuskie. Was też namawiam do ich upieczenia (przepis pochodzi z tej strony(...)Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g schłodzonego masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 żółtko białko (do posmarowania wierzchu: cukier kryształ (do posypania wierzchu) Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość ok. 5 mm i wykrajać ciasteczka. Gdyby ciasto zbytnio się kleiło do stolnicy, schłodzić je przez 30 minut w lodówce. Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem
zadanie-gotowanie
Babka gotowana 207utrzeć z cukrem na gładką,puszysta masę. Dodać stopniowo po jednym jajku ciągle ucierając. Do tak utartej masy dodać mąkę z proszkiem i dalej ucierać do połączenia składników. Następnie ⅕ ciasta odłożyć i połączyć z kakao. Resztę ciasta przelać do wysmarowanej masłem formy do gotowania babki ,na wierzch wlać ciasto z kakao. Zamknąć formę i włożyć do wysokiego garnka ,do wrzącej
w mojej kuchni
___Wiosenna tarta cytrynowa z bezą___ 186łyżeczki mąki ziemniaczanej Formę na tartę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem. Mąkę połączyć z cukrem i solą. Dodać pokrojone masło i zmiksować (powstaną drobne okruszki ciasta). Dodać żółtko i wodę i dalej miksować.Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkowa. Wyłożyć całą formę (łącznie ze ściankami). Spód ponakłuwać
KuukBuuk
Poppy seed sweety for Easter 194potrafie sobie wyobrazić świąt Wielkiej Nocy bez cud miód makowca... Ten był próbą utrzymania sposobu przyrządzania wg. przypisu rodzinnego, ale w tej "innej" wersji :) Składniki na ciasto: 4 łyżeczki "Egg free" zamiennika jajka 1 szklanka cukru muscovado (moze byc rowniez cukier puder) 1 szklanka mąki bezglutenowej Shar (tej z ciasteczkiem) 200 g margaryny bez laktozy (Benecol bez laktozy(...)dolewając wody i mieszając. Gotową skarmelizowaną skórkę oraz rodzynki wrzucamy do masy i mieszamy. Formę do pieczenia, smarujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy masę ciasta, na wierzch rozkładamy równomiernie masę makową. Pieczemy 60 min w 150 C. Wierzch ciasta możemy posypać wiórkami kokosowymi, lub polać stopioną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi. Gotowe! Smacznego
Lajtkraft food intolerance
DOMOWY CHLEB ŻYTNIO PSZENNY NA ZAKWASIE 266przesiałam do dużej miski. Dodałam ziarna siemienia lnianego i sól. Wymieszałam wszystkie suche składniki i dodałam zakwas. Wlałam wodę. Wymieszałam dokładnie drewnianą łyżką aż powstało jednolite ciasto. Wyrabiałam je przez około 15 minut aż odchodziło od miski. Odłożyłam ilość około 1/2 słoiczka po dżemie zakwasu do następnego pieczenia chleba i schowałam do lodówki w dużym(...)schować do lodówki i wykorzystać do kolejnego wypieku.Powinno się go wtedy dokarmić raz na tydzień 1-2 łyżkami mąki żytniej. Blaszki wyłożyłam papierem do pieczenia. Przełożyłam do nich ciasto. Mokrymi rękoma lub łyżką moczoną w wodzie i wyrównałam wierzch. Formy przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na noc. Tak naprawdę to w zależności od temperatury i zakwasu zależy
potrawyregionalne
wielkanocne ciasteczka 200masła 100 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na dekoracje: 1 białko łyżka wódki szklanka cukru pudru barwniki spożywcze pisaki spożywcze jadalny marker (do robienia oczu ) Składniki ciasta zagnieść, ciasto owinąć folią, wstawić na godzinę do lodówki i schłodzić. Zimne ciasto rozwałkować i foremkami wycinać ciasteczka. Piec w 200*C kilka minut aż się zrumienią. Wystudzić. Białko utrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia