ciasto - 164325 przepisów (strona:5126/10955)

Rogaliki drożdżowe z powidłami 210

odłożyć do" poruszania "się drożdży. Do miski wsypać mąki dodać resztę cukru, sól, jajka, zaczyn drożdżowy i zmiksować. Wlać letnią rozpuszczoną margarynę i miksować około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na stolnicę podsypaną mąką

Ala piecze i gotuje
Tort Kinder 1438

Szukając pomysłów na nowe ciasta potrafię spędzić naprawdę godziny na Instagramie, Pintreście czy moich ulubionych blogach kulinarnych. Często inspiracją jest po prostu zdjęcie, bo wiem, że przepis i tak zrobię po swojemu. Od jakiegoś czasu chodzi za mną tort Kinder, ciężko dociec, kto jest jego autorem, bo zdjęcia w różnych wariantach są niemal wszędzie, ważniejsze tutaj jest jednak coś innego(...)czekoladowy ubijamy na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy

Ciastkozercy
Minipizza z brokułami. 204

Może tym razem odrobinę inaczej? Niekoniecznie tradycyjnie z szynką i grzybami, ale tym razem z brokułami. Porcja dla 6 ciu osób. Potrzebne nam będą: brokuły, 2 mozzarele, 2 pomidory, ciasto na pizzę, 1 łyżka oregano, sól, pieprz. Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik w temperaturze 240 °C. Myjemy pomidory i kroimy je w kosteczkę. Kroimy mozzarelę. Rozkładamy ciasto na pizzę. Wykrawamy z niego(...)kółka o przekroju 5 cm. Nasze ciasto na minipizzę rozkładamy na formie idącej do piekarnika. Z wierzchu układamy mozzarelę, kosteczki pomidora i brokuły (najlepiej same kwiaty). Jeszcze dorzucamy odrobinę mozzareli i skrapiamy oliwą z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odrobiną oregano. Podajemy na ciepło. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata 102 total views, 102 views today Tweetnij

MODA NA BIO
Rożki smalcówki z różą 226

drożdży 8 g cukru wanilinowego (proponuję zastąpić zwykłym cukrem (2 łyżki) i ekstraktem waniliowym (1 łyżka)) szczypta soli 200 g marmolady z róży Z podanych składników zagnieść miękkie ciasto (o konsystencji ciasta na pierogi) i odstawić do wyrośnięcia (co najmniej 30 minut). Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać kwadraty, na każdym z nich kłaść małą łyżeczkę marmolady i formować

Trzeci talerz
Jagodzianki od serca 204

czerwonego światła na każdym skrzyżowaniu, przez rozładowaną komórkę podczas oczekiwania na ważny telefon, na wielkich kryzysach kończąc. Przez żołądek do serca! Składniki na 16 małych lub 8 dużych jagodzianek: Ciasto: 50g drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 500g mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka pół szklanki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta pół kostki miękkiego masła szczypta kardamonu(...)kubku z mlekiem i łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, cukier wanilinowy, kardamon. Dodajemy wyrośnięte drożdże, jajka, żółtka i masło. Wyrabiamy mikserem gładkie ciasto. Po wyrośnięciu lepimy bułeczki wkładając po trzy łyżeczki owoców do środka. Ciasto jest bardzo klejące, żeby ułatwić sobie lepienie można posypać dłonie mąką. Jagodzianki odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia

Wrzosowa Polana
Chałka z makiem 190

łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić na kilka minut.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn , jajko, cukier waniliowy i sól,wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć

Moje domowe kucharzenie
Wytrawny chleb z cukinią na drożdżach 138

drobnych oczkach i odciskam z nadmiaru płynu. Ciepłą wodę mieszam z cukrem i drożdżami. Do miski przesiewam wszystkie mąki, dodaję cukinię, wodę, sól i nasiona słonecznika. Wyrabiam gładkie ciasto, które odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przekładam do ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam do wyrośnięcia do momentu aż ciasto wypełni całą formę. W tym czasie

Mango Papaja
Bezowo - kokosowa rolada z truskawkami za dwóje ;-P 217

wrażenia smakowe. Drugim smakiem lekko kwaskowatym a zarazem słodkim, jest smak truskawki, którą można łączyć z wieloma składnikami, lubi i słodkie, i słone.  Dzisiaj takie jedno z ulubionych ciast, deserów, które przygotowuje rzadko, raczej na jakąś okazję, bądź na poprawę nastroju. Nie wiem, jak to u Was wyglądało gdy byliście małymi maluchami, którzy z tornistrem na plecach nosili elementarze(...)stopni, dół + termoobieg, przez 20 minut. Po tym czasie, wyciągamy bezę, odwracamy do góry nogami, zdejmujemy papier i rolujemy na roladę, póki jest jeszcze gorąca. Jak wystygnie nie zrolujesz ciasta, bo całe popęka. Gotowe. Odstawiamy do wystudzenia. MASA TRUSKAWKOWA: - 350 g serka kremowego (twarogowego) o zawartości tłuszczu min. 18% - 100 ml mleka - 150 ml zmiksowanych truskawek - 70 g cukru pudru

SMYKWKUCHNI
Sobota w kuchni 181

Naprawdę, gdy świeci słońce, a temperatura sprzyja porzuceniu kurtki, nie chce się siedzieć w kuchni… zbyt długo ;) Dziś dwa szybkie ciasta – chlebek bananowy i deser kokosowo-śliwkowy. To na deser i podwieczorek. Deser śliwkowy z mąki kokosowej, delikatny w smaku. Podałam z lodami owocowymi, które przygotowałam z mrożonych kawałków banana, truskawek i jogurtu naturalnego. Chlebek bananowy. delikatnie słodki(...)dodajemy koncentrat pomidorowy, pozostałą sól i lubczyk. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień. Z masy mięsno-serowej formujemy małe kulki, które wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 5-10 minut. Ciasto bananowe Danie Ciasto , Przekąski , Słodkie przekąski , Śniadaniowo Kuchnia Słodkości Składniki 90 g mąka żytnia razowa 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 garść rodzynki 1 garść orzechy włoskie lub dowolne inne

Kucharzyca
Babka na oleju 186

Prosta babka na oleju idealna do popołudniowej czy porannej kawki. Moje dziecko ją wprost uwielbia. Przy wielu wyszukanych ciastach na wielkanocnym stole zniknęła jako pierwsza.   Składniki: 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1/2 torebki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki cukru pudru Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z połową cukru(...)łyżeczkami zimnej wody. Białka ubić z resztą cukru. Do masy żółtkowej dodawać porcjami mąkę, proszek do pieczenia i olej, a następnie pianę z białek. Tak przygotowane ciasto, podzielić na dwie porcje, do jednej dodać kakao. Wylać najpierw ciasto jasne, potem ciemne. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 46 min. w temp

Cukiernia Pychotki
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 219

baklava – deser rozpowszechniony zarówno w kuchni tureckiej, ormiańskiej, greckiej, bułgarskiej, jak i bałkańskiej , bardzo słodki za sprawą syropu cukrowego, ma bardzo dużo bakalii, głównie orzechów ukrytych pomiędzy warstwami ciasta filo. fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello(...)ziołowych grzankach z sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffinki cytrynowe z kremem limonkowym i bitą śmietaną robione z sercem ..... 205

pieczenia Delecta 4 jajka  150 ml oliwy  100 ml mleka  skórka z 1 cytryny  bita śmietana Decorada karmel - posypka dekoracyjna Delecta Sposób przygotowania: Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, cukier wanilinowy, cukier cytrynowy, aromat waniliowy, aromat cytrynowy i skórkę z cytryny). Dodajemy suche(...)składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce kremu cytrynowego. Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek, tak aby przykryć krem. Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Tuż przed podaniem

Projekty ze smakiem
Zapiekane naleśniki z warzywami 202

wersja ostrzejsza - właśnie ta z poniższego przepisu :-) Trochę obawiałam się co to wyjdzie gdy połączę tyle intensywnych smaków razem, ale efekt okazał się rewelacyjny :-) Lekkie, a zarazem sycące, delikatne ciasto i wyraziste nadzienie... Nie czekajcie dłużej tylko czym prędzej ruszajcie do kuchni... albo do sklepu po niezbędne produkty ;-)  SKŁADNIKI Na naleśniki: 200 ml mleka 2 jajka 2 łyżki oleju(...)sera gorgonzola (pikantnego) sól, pieprz, mielona papryka (słodka i ostra) suszony majeranek Dodatkowo: 100 ml śmietany 30 % 50 g sera grana padano  1/2 łyżeczki granulowanego czosnku Składniki ciasta miksujemy razem i smażymy cienkie naleśniki. Ja nie smaruję patelni tłuszczem - jest przecież  w cieście, ale jeśli wolicie natłuścić patelnię, to nie ma przeszkód :-) Fasolę i kukurydze odsączamy. Cukinię, selera

Czary - gary w kuchni
Pizza z patelni 169

męża): szynka, cebula, ogórek kiszony, ser wersja III (moja): mozzarella, cukinia, suszone pomidory, parmezan Mąkę, sól, czosnek i majeranek mieszamy razem, dodajemy oliwę i drożdże rozpuszczone w wodzie - zagniatamy ciasto (do chwili aż zacznie odchodzić od ręki) i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy i wkładamy na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię. Pozostawiamy ciasto

Czary - gary w kuchni
Leniwa babka drożdżowa 191

godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie mieszamy wszystko dokładnie i przelewamy do tortownicy (21 - 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłko kroimy w cienkie cząstki i układamy na cieście. Składniki kruszonki zagniatamy razem i rozkruszamy w drobne grudki, które posypujemy na jabłka lub ścieramy kruszonkę na drobnej tarce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez

Czary - gary w kuchni

Proponowane wyszukiwania