ciasto - 164325 przepisów (strona:5119/10955)

Chleb z miodem i płatkami owsianymi 226

suchych drożdży 150 ml letniego mleka 2 łyżki miodu 225 ml letniej wody Przygotowanie. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać masło, płatki owsiane, drożdże, mleko, wodę i miód. Wyrobić ciasto by było gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 -1,5 h. Po tym czasie ciasto wyrabiamy raz jeszcze – przełożyć do foremki i pozostawić do kolejnego

Kocham Czekoladę
Świąteczne rogaliki działu IT 250

pyszne rogaliki drożdżowe mam dzięki koledze z mojego działu IT, w którym razem pracujemy. Nie można się od nich oderwać. Dzisiaj zagościły na naszym firmowym Wigilijnym stole. Rafał dzięki! Ciasto: 1 kg mąki, najlepiej typ 650 2 margaryny, najlepiej Kasia 4 duże jajka szczypta soli cukier (wedle uznania) 1 opakowanie drożdży świeżych pół szklanki mleka łyżeczka cukru nadzienie, np. powidła(...)śliwkowe, nutella, czekolada Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z powyższych składników wyrabiamy ciasto i gdy jest porządnie napowietrzone wkładamy do bawałnianej ścierki i wkładamy do kąpieli wodnej , czyli do dużego garnka z ciepła wodą. Gdy zacznie rosnąć, napęcznieje w szmatce a najlepiej gdy już lekko z niej wychodzi

Kocham Czekoladę
Pierogi z kapustą i grzybami 241

Przepis na idealne ciasto na pierogi od mojej kochanej Mamy. Są obłędne. Pierogi możemy oczywiście nadziać twarogiem, szpinakiem itp. Dziś nadziewamy kapustą z grzybami, która została po Świętach. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad. Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm 0,5 kg przesianej mąki tortowej 3 łyżki przesianej mąki(...)ziemniaczanej 2 łyżki oleju 0,5 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej) 1 szklanka ciepłego mleka szczypta soli Żadnych jajek!!! Jajka powodują że ciasto twardnieje!! 1 szklanka = ok. 200 ml W przesianej mące tortowej i ziemniaczanej zrobić wgłębienie, wlać olej. Mleko i wodę wymieszać w jednym garnczku i wlać do mąki, dodać sól. Zagnieść ciasto. Rozwałkować cieniutko i powycinać krążki

Kocham Czekoladę
Chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren słonecznika 209

znalazłam w spiżarni mieszankę, więc postanowiłam ją wykorzystać. Do głębokiej miski wsyp mieszankę do wypieku chleba (1kg), wlej 620 ml ciepłej wody, dodaj 2 opakowania suchych drożdży. Wyrabiaj ciasto mikserem na wolnych obrotach, do momentu połączenia wszystkich składników. Kolejno 5 minut na szybkich obrotach. Pozostaw ciasto w przykrytym naczyniu na 20 minut. Wyjmij ciasto, włóż do jednej dużej, lub dwóch

Kocham Czekoladę
Babka drożdżowa 259

cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę. Foremkę wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką. Najładniej wygląda w foremce z kominem(...)babki, ja zrobiłam w dużej formie prostokątnej. Przełożyć ciasto, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub dłużej. Kiedy ciasto wyrośnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30-40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, żeby jej nie przesuszyć. Jeszcze gorącą babkę posmarować z wierzchu masłem. Kiedy przestygnie wyjąć na kratkę

Kocham Czekoladę
Pieczone muffinkowe pączusie 209

cukru i łyżeczką mąki. Gdy podrosną, dodajemy do miski gdzie wcześniej dajemy mąkę, jajka, cukier, sól i mleko. Mieszamy, pod koniec dodajemy miękkie masło (można stopić). Zagniatamy dokładnie, aż ciasto będzie sprężyste, nie będzie się kleiło i będzie gładkie. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 1,5 – 2 h. Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy na blat i kilka(...)razy zagniatamy. By podzielić ciasto najlepiej zrobić wałek i ciąć na małe kawałki, w zależności od wielkości formy. Rozgniatamy kawałki na małe placuszki, na środek dajemy pół do łyżeczki konfitury i zwijamy jak sakiewkę a następnie formujemy kulkę. Wkładamy do natłuszczonej foremki na muffinki (powinno zajmować około połowy wgłębienia). Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Nie trzeba niczym smarować. Pieczemy

Kocham Czekoladę
Marcepanowe ciasteczka maślane 218

temperaturze pokojowej 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub pół łyżeczki aromatu migdałowego Przygotowanie Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misie miksera i utrzeć na gładkie, miękkie ciasto. Formować w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego,  kłaść na blaszce w sporych odstępach (ciastka rozleją się na boki). Lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem wycisnąć na każdym ciastku wzorek kratki Piec(...)bardzo mocno schłodzić. Do zimnego masła dodać pozostałe składniki i rozdrobnić,  aż do uzyskania ziarnistej konsystencji. Całość wysypać na stolnicę, szybko zagnieść i wyrobić w miarę jednolite ciasto, owinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po wyjęciu z lodówki z ciasta formować kulki o średnicy około 1,5 cm i układać na wyłożonej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rewelacyjne muffinki marchewkowe 183

pomocą miksera. Na koniec dodać potartą marchew i posiekane drobno orzechy i sól, znowu dokładnie wymieszać. Musicie być pewni, że marchew dokładnie się wymieszała z pozostałą masą. Wlać ciasto do foremek od muffinek do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 20-25 minut. Wyjąć muffinki z foremek jak lekko przestygną. Polecam bardzo te muffinki, ponieważ są super

Kuchnia Pokoleń
Domowe nachosy (pieczone) 225

oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka ostrej papryki szczypta pieprzu Wszystkie składniki przesypać i przelać do miski. Za pomocą łyżki całość połączyć ze sobą. Następnie przygotowane ciasto przełożyć na blat i lekko wyrobić, podsypując mąką pszenną. Ciasto nie może kleić się do rąk! Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek cienko rozwałkować. Wykroić trójkąty. Przygotowane nachosy

Ugotować
Indyjskie pierożki Samosa 216

łyżeczka curry 1 łyżeczka kolendry ( roztłuczone w moździerzu ) 2/3 łyżeczki ostrej papryki starty imbir bądź 2-3 cm albo łyżeczka suszonego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka masła Ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody ( 250 ml ) 3 łyżki stołowe oleju + olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Tłuczemy je tłuczkiem na pure(...)następnie wsypujemy wszystkie wymienione przyprawy i sok z cytryny. Smażymy przez około 1 minutę. Przyprawioną cebulę dodajemy do ziemniaków, dodajemy groszek. Rękoma wyrabiamy farsz. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Pozwoliłam sobie zapożyczyć z internetu jak lepić pierożki Jeżeli jednak ktoś nie bardzo potrafi lepić po Indyjsku :) zawsze można wypróbować nasz sposób na polskiego pieroga :) Kiedy pierożki mamy gotowe, obsmażamy

W Moim Magicznym Domu
Drożdżowe bułeczki z serem. 222

Zapraszam na pyszne drożdżówki z serem, ciasto drożdżowe tradycyjne, proste w wykonaniu. Bułeczki nadają się do kawki jak i na śniadanie czy kolację, pyszne mięciutkie :)  Składniki : 600 g mąki typ 550 + ewentualnie do podsypania 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 50 g drożdży 240 ml ciepłego mleka 6 łyżek oleju 3 łyżki roztopionego masła 500 g sera(...)mleka cukier trzcinowy do posypania bułek Wykonanie : Do miski wsypać mąkę, cukier i cukier waniliowy.W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, wlać do mąki, dodać roztrzepane jajka, masło i olej. Zagnieść ciasto. Przełożyć na stolnicę i zagniatać około 5 minut. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.   Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, na końcu dodać budyń i dobrze

Sama słodycz i szczypta chili
Brownie jaglane z migdałami i jagodami goji 182

Następnie dolewamy płynną masę czekoladową i miksujemy mikserem na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Formę (moja o wymiarach ok. 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy namoczonymi wcześniej owocami goji (można posypać nimi ciasto także już po upieczeniu lub dodać je do masy). Brownie pieczemy ok. 50-60 minut w 180 stopniach(...)Gotowe ciasto będzie miało popękaną powierzchnię i będzie sprężyste w dotyku :) Smacznego

MyCookBook.pl
Dorsz we kokosie (Z bananowym sosem ;) ) 188

pocz ōntku chciołech wszyskim tym, co niy lubiōm wiórkōw kokosowych (kōłkōsraszpli), pedzieć, żeby sie niy nerwowali, bo w tym daniu ich niy znojdōm. Te ciasto, we wtorym je tōnkanoł ryba, zrobiōłech ze mlyka kokosowego, a to je całkym inkszo inkszość 1 . A wiym, co gołdōm, bo moja Baba niy lubi kōłkōsraszpli i inkszych rafaelo-podobnych rzeczy, ale za to dania(...)łościōm- to pokrejcie jōm na mańsze kōnski (np.: 5 cm na 2 cm). Do jaki miski wbijcie jajco, dejcie mlyko kokosowe, mōnka kukurydzianoł (napisołech 3 łeżki, ale jakby te ciasto bōło za rzołdke 9 , to dociepcie 10 ji trocha wiyncyj), prziprawy i wymiksujcie. Jak zrobić sie garam masala, znojdziecie sam: . Rozgrzyjcie sie w jakim gorku łolyj- chyba, że mołcie frytkownica

Chop w kuchni
Chleb pszenno - żytni z otrębami owsianymi. 177

drożdży 1/2 szklanki otrąb owsianych  Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z solą, następnie w ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i wlać do mąki , dodać otręby i olej, wyrobić ciasto. Ja zawsze przekładam jeszcze na stolnicę i zagniatam około 5 minut, wtedy mam pewność że jest dobrze wyrobione i ładnie wyrośnie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją(...)objętość. Wyrośnięte ciasto przekładam do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180/190 stopni około 45/50 minut. Skórka ma być ładnie rumiana.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka z czekoladą i migdałami. 159

Uwielbiam domowe wypieki , ciasta, ciasteczka, za kupnymi nie przepadam bo czuć w nich ulepszacze i chemię. Dzisiaj upiekłam ciasteczka z migdałami i czekoladą wg. przepisu Ani Starmach. Wyszły pyszne , chrupiące i mięciutkie:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 120 g miękkiego masła 1 cukier waniliowy 1 jajko 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 100 g gorzkiej czekolady 80 g cukru(...)masło, cukier, cukier waniliowy i jajko, wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodać  przesianą z sodą mąkę i posiekaną czekoladę wymieszać ręką. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub troszkę większe, układać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni około 12/15 minut na złoty kolor.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania