Wegańskie shortbread - szkockie ciasteczka na oleju kokosowym 266jednak nie płynny). Olej lekko ubić mikserem i stopniowo wymieszać z cukrem, ekstraktem i wodą. Ciągle mieszając - powoli wsypać mąkę. Połączone składniki przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w 170 stopniach. 5-10 minut przed końcem pieczenia - ciasto pokroić (*) na kawałki i delikatnie nakłuć widelcem. (Pokrojenie sprawi(...)później nie będzie się rozpadało.) Po upieczeniu dokładnie ostudzić. (Początkowo będzie niesamowicie delikatnie, ale później lekko stwardniej.) (*) Ciasto próbowałam też kroić przed pieczeniem, ale nie ma to większego sensu, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury i tak się zleje, dlatego należy to robić pod koniec pieczenia
Di gotuje
Ciasto brzoskwiniowe na zimno (z serkami homogenizowanymi i galaretką) 212www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest lekkie, puszyste i po prostu smakuje rewelacyjnie. Dodatek mleka w proszku sprawia, że masa jest bardziej kremowa i delikatna. Całość doskonale komponuje się z owocami i niezbyt słodką galaretką. Tym spontanicznym wymysłem poczęstowałam moją babcię i miło było patrzeć jak pałaszuje ogromny kawałek - prosząc o dokładkę. Moja rodzina doprasza(...)rozsmarować na herbatnikach i wstawić do lodówki, aby lekko stężała. Po tym czasie na serniczku ułożyć koleją warstwę ciastek, brzoskwinie pokrojone w plasterki, a całość zalać tężejącą galaretką cytrynową. Ciasto schłodzić w lodówce. Udekorować wg uznania
Di gotuje
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 200Blueberry Corner by "jagodzianka" Kruche ciasto z budyniem i truskawkami jest pyszne, delikatne i świetnie pasuje na każdą okazję. Ja przygotowałam je dzisiaj dla … Przeczytaj cały artykuł Post Kruche ciasto z budyniem i truskawkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Oliwki w cieście 200Pomysł na oliwki w cieście wpadł mi do głowy, gdy smażyłam kulki kurczaka i został mi nadmiar ciasta. Postanowiłam wypróbować tego połączenia i wiecie co? Wyszło bosko! Składniki: 200g mąki 100ml mleka 8g proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 2 jajka chili olej do smażenia hiszpańskie oliwki Mąkę miksujemy z mlekiem, proszkiem do pieczenia, chili (ilość wg uznania), jajkami(...)pączki. Oliwki wkładamy na łyżce do gorącego oleju, smaży na złoto. Usmażone kawałki przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Najlepiej nakładać oliwkę na łyżce (razem z porcją ciasta) i zsuwać drugą łyżką do gorącego oleju
Gotowanie i blogowanie
Pełnoziarniste calzone z oscypkiem 219Calzone z mąki orkiszowej pełnoziarnistej jest bardzo smaczne i zdrowe, doskonale się komponuje z pozostałymi składnikami. Składniki: Ciasto: 600 gram mąki orkiszowej razowej 1,5 szklanki letniej wody 50 gram świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 4 łyżki oleju Farsz: 1 duży oscypek 350 gram mocno uwędzonej kiełbasy 1 cebula czerwona 100 gram suszonej żurawiny ketchup łagodny(...)Parczew 1 jajko Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz olej, drożdże rozrabiamy w letniej wodzie, wlewamy do maki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość. Oscypka kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, kiełbasę kroimy w pół plastry, obraną cebulę kropimy w pióra, dodajemy suszoną żurawinę
Bajeczna Kuchnia
Z okazji narodzin - ciasteczka 199barwnik spożywczy w paście odrobina wody Cukier puder i mąkę przesiać, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać jajko i żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremkami koła i serca. Ciastka układać na blasze
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki bananowo-kokosowe z czekoladą (i truskawkową nutą) 235dzień charakteryzują się miękkością - tak jak bezpośrednio po upieczeniu. Podczas przygotowywania - już sam zapach kusi i sprawia, że ciężko przejść obojętnie obok gotowej babeczki. A po ugryzieniu....? Miękkie ciasto bananowo-kokosowe z rozpuszczającą się w ustach czekoladą i do tego lekka słodycz przełamana delikatnym posmakiem truskawek... Pycha!!! (11-12 sztuk) 2 banany (średnie) 80 ml oleju koksowego(...)cukier, wiórki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać posiekaną (niezbyt drobno!) czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek), posypać wiórkami kokosowymi oraz kawałkami truskawek. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotuje
Sakiewki naleśnikowe z dżemem i białym serem 286Zapraszam na pyszne sakiewki naleśnikowe z dżemem i białym serem. Sakiewki cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. Wbrew pozorom są bardzo łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mleka, 1 jajko, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1 łyżka cukru, szczypta soli. Masa serowa: 250g sera białego, 3 łyżki śmietany 18%, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 łyżki cukru, Dodatkowo(...)słoiczka dżemu wiśniowego ORZECH, kilka nitek ugotowanego makaronu spaghetti olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta razem ze sobą mieszam, tak aby nie było grudek. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki. 2. Masa serowa: Ser kruszę i przekładam do miseczki. Dodaję cukry i śmietanę. Wszystko razem dokładnie ugniatam widelcem. 3. Na środek usmażonego naleśnika wykładam
Tradycyjna kuchnia Kasi
Rogale z migdałowym nadzieniem czyli Niedzielne Śniadanie odc.82 212Przepis z książeczki autorstwa Doroty Świątkowskiej dodanej do czerwcowej KUCHNI. Trochę zmodyfikowany wg własnych potrzeb. Rogale z migdałowym nadzieniem ciasto: 220 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 70 g cukru 500 g mąki pszennej chlebowej 1 jajko duża szczypta soli 60 g masła, rozpuszczonego nadzienie: 1,5 szkl. migdałów ze skórką 1 jajko(...)cukru i drożdży robimy zaczyn. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie łączymy w misie miksera zaczyn i pozostałe składniki, na końcu dodając masło. Zagniatamy zwarte, gładkie ciasto. Obsypujemy mąką, wkładamy do miski i przykrywamy. Odstawiamy na godzinę by podwoiło swą objętość. W tym czasie robimy masę migdałową. Migdały mielimy w blenderze. Miksujemy razem z pozostałymi składnikami
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pszenny chleb z suszonymi pomidorami 183chleba ½ łyżeczki suszonych drożdży Sposób przygotowania: Mąkę wsypuję do miski, mieszam z solą, ziołową przyprawą do chleba, oraz suchymi drożdżami, wlewam ciepłą wodę oraz czynny zakwas żytni, wyrabiam ciasto. Na sam koniec dodaję pokrojone drobno suszone pomidory, ponownie wyrabiam. Przykrywam ciasto ściereczką bawełnianą, wynoszę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 3 godziny. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatam, formuję bochenek
Wanilia i Kardamon
ROLADA CZARNY LAS 193Rolada na podobieństwo znanego tortu szwarcwaldzkiego o niesamowitym smaku: wiśnie i czekolada to doskonałe połączenie. SKŁADNIKI Ciasto: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem: 200 g serka mascarpone, 250 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 śmietan-fixy Dodatkowo: mały słoik drylowanych wiśni, pół(...)tabliczki gorzkiej czekolady, 1 kieliszek wiśniówki WYKONANIE 1. Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao, mieszamy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem oraz olej, mieszamy łyżką. Wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach w rozgrzanym piekarniku. Po upieczeniu wykładamy na ściereczkę
słodki bratek
Kluseczki ziemniaczano-marchewkowe 299Zamiast tradycyjnych klusek śląskich czy też kopytek polecam kluseczki ziemniaczano-marchewkowe. Ciasto robię tak samo jak na kopytka tylko po prostu część ziemniaków zastępuje marchewką. Z kluseczkami można się trochę pobawić i uformować w dowolnym kształcie. składniki: 700 g ugotowanych letnich ziemniaków 300 g ugotowanej letniej marchewki ok 2 szklanek mąki pszennej 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jeszcze ciepłe(...)ugotowane ziemniaki i marchewkę przepuścić przez praskę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie dodać jajka oraz mąki. Wyrobić ciasto, nie wyrabiać za długo tylko do połączenia składników. Ręce oprószyć mąką i odrywać porcje ciasta. Formować kluseczki w dowolnym kształcie, można zrobić je także tak jak kopytka. Ja uformowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyłam. Gotowe kluseczki wrzucać partiami
Monia miesza i gotuje
CALZONE - czyli pizza pieróg 244kuchni włoskiej, podobny smak do pizzy, ale w innej formie, równie smaczne. Możemy robić z różnymi farszami, według naszych upodobań. Moje calzone podałam z sosem czosnkowym kieleckim . SKŁADNIKI Ciasto: 2 ½ szkl. mąki pszennej Młynomag , ½ szkl. mąki graham Młynomag , 20 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 1/3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 jajko rozkłócone(...)cebula, 1 czerwona papryka mała, ½ puszki czerwonej fasoli Jamar , sól, pieprz, majeranek, papryka słodka Dodatkowo: ketchup, sos czosnkowy, 15 dag ser żółtego startego na tarce o grubych oczkach WYKONANIE Ciasto: Mleko podgrzewamy, w małej ilości mleka rozrabiamy drożdże wraz z cukrem i 1 łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 5 min. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, połowę rozkłóconego jajka
słodki bratek
Idealny biszkopt 115376Przetestowałam wiele przepisów na biszkopt. Wychodziły one różne, ale z czasem wypracowałam idealny przepis, który zawsze wychodzi, a ciasto jest pulchne i nie opada :) Nadaje się ono idealnie do tortów, jak i do wszystkich innych ciast, które chcemy przyrządzić na biszkopcie ;) Nastaw piekarnik na 160*C (termoobieg) lub 175*C (tradycyjny) i przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm, którą wyłóż(...)żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić
Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto grejpfrutowo – kajmakowe 202Idealne połączenie słodyczy kajmaku z cierpkim smakiem grejpfruta jest mistrzowskim połączeniem dla wszystkich osób. Każdy znajdzie w tym słodko-kwaśnym cieście coś dla siebie :) Biszkopt: 8 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1,5 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Zostawić kilka łyżek ciasta i domieszać do niego kakao, przełożyć do formy i delikatnie połączyć. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić
Kulinarna (nie)codzienność