Podsumowanie miesiąca - czerwiec 241purée z batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem(...)Moje kulinarne (i nie tylko) plany na lipiec to: Bób, bób i jeszcze raz bób Bataty w roli głównej - zupa krem, frytki i w każdej innej postaci Ciasta drożdżowe z owocami Tarty, nie tylko na słodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić
Cooking Monster
Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami w cieście 205Jedliście kiedyś naleśniki z owocami w cieście?? :) Ja uwielbiam z karmelizowanymi gruszkami. Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki cukru 3 jajka 3 szklanki maślanki 6 dag stopionego masła 2 gruszki 2-3 łyżki cukru Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. W oddzielnej misce wymieszać maślankę, jajka i stopione ostudzone masło. Połączyć składniki(...)ciasto i dokładnie wymieszać. Gruszki obrać, pokroić na kawałki, skropić masłem, posypać cukrem i karmelizować na złoto, dodać do ciasta i lekko wymieszać. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni z obu stron na złoto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna Kuchnia
Knedle z czereśniami 188osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Czereśnie umyć, osączyć, wypestkować. Przełożyć ziemniaki na stolnicę, zrobić w ziemniakach dołeczek, wybić jajka, dodać sól i mąkę, zagnieść ciasto. Trzeba pamiętać że młode ziemniaki, mogą potrzebować więcej mąki niż starsze. Jeżeli ciasto po zagnieceniu mamy klejące, należy dodać jeszcze trochę mąki ale nie przesadzać. Odcinać równe kawałki ciasta, każdy kawałek
Kuchnia Danusi
Śmietanowy tort z owocami 296pół. Jajka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli , aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy przez 35-40 minut. Następnie zostawiamy ciasto jeszcze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Brownie z mascarpone i truskawkami 318dodać do masy. Na końcu dodać mąkę i wszystko dokładnie pomieszać. Foremkę o wymiarach 20×30 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylać do niej ciasto. Piec 35 minut w temperaturze około 170 stopni. W międzyczasie przygotowujemy krem: mascarpone dokładnie ubijamy. W osobnym garnku ubijamy śmietanę, dodając pod koniec ubijania cukier i wanilię. Żelatynę rozpuszczamy
Ania i Marcin gotują
Mufinki czekoladowo-kokosowo-orzechowe z granatem 199Zachciało się coś słodkiego..pysznego i szybkiego do zrobienia..i tak oto są mufinki.Podobne mufinki są już na blogu..tym razem do ciasta dodałam ciut mielonych orzechów..oj pysznie było..a dodatkowo jeszcze pyszne winko Monte Sante. Mufinki piekłam w foremkach aluminiowych Gosia. Idealne, nie trzeba niczym smarować, mufinki po upieczeniu bez problemu można było wyjąć. 100 g mąki(...)gorącej mieszanki dodać połamaną czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Do zimnej mieszanki dodać olej i jajko, składniki krótko wymieszać .D o ciasta wsypać wiórki kokosowe, mielone , mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.F ormę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości.W stawić do nagrzanego piekarnika
Moje domowe kucharzenie
Pierogi z czereśniami. 259Pierogów z owocami nie może zabraknąć w sezonie czereśniowym.Polecam serdecznie!. Składniki : na ciasto pierogowe 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wrzącej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Dwie szklanki mąki zalać wrzącą wodą ,odczekać , aż trochę przestygnie i dodać oliwę i sól .Wyrobić gładkie ciasto ,podsypać pozostałą mąką. Gotowe wyłożyć na blat i rozwałkować(...)najcieniej . Dodatkowo: około 0,5 kg czereśni ,wydrylować Z ciasta po rozwałkowaniu wykrawać kółka szklanką i nakładać na jedną połowę czereśnie. Sklejać delikatnie,bo lubią pękać . Gotowe przekładamy na wrzącą wodę i gotujemy po 10 sztuk do wypłynięcia na niewielkim ogniu . Podajemy z jogurtem greckim
Ladylaura.
Tort z malinowym musem i marakują 271prezentu. Oczywiście ja bardzo chętnie na to przystałam. Wypiekać to ja bardzo lubię, ale gorzej z jedzeniem tych wszystkich słodkości. Bardzo się cieszę, kiedy mogę się podzielić przepisem i ciastem z przyjaciółmi. Nie jesteśmy w stanie przejeść wszystkich słodkości jakie prezentuję na blogu. Niedźwiedzia przysługa…jednak nie, bo tort z malinowym musem zamówiony już na kolejne imprezy. Tort(...)śmietanki kremówki Krem maślany z białą czekoladą 200 g białej czekolady 300 g masła 300 g kremowego twarożku 400 ml cukru pudru kilka kropel czerwonego naturalnego barwnika do ciast Dekoracja Perły cukiernicze Zacznij od upieczenia biszkoptu. Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Przesiej mąkę
codojedzenia
Torcik jeżynowy 198Wymieszać z masą z żółtek. Dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Na dwóch blaszkach przykrytych papierem do pieczenia wyrysować 2 kręgi o średnicy 23 cm. Zasmarować je przygotowanym ciastem i piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Przetrzeć 100g jeżyn i wymieszać z 1,5 łyżki cukru. Zagotować 50 ml wody z 1,5 łyżki cukru i połączyć
kuchnia doski
Pierogi z jagodami 218posypane cukrem z dodatkiem cukru waniliowego lub polane śmietaną. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać łyżeczkę
Świat Domowej Kuchni
drożdżówki z serem i kruszonką 615dziś zapraszam Was na pyszne drożdżówki z serem :-) Rodzina oszalała na ich punkcie, świeże, jeszcze gorące drożdżówki znikały tak szybko, że długo nie mogłam ich sfotografować ;-) składniki na ciasto: 2,25 szklanki mąki 0,5 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 60 g masła roztopionego 12 g świeżych drożdży składniki(...)łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą". Mąkę, cukier, sól, mleko, jajka i wyrośnięte drożdże umieszczam w misce i wyrabiam ręką, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiam ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiam je w misce, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa
babka w formie
bułeczki maślane 620Drożdże rozrabiam z 2 łyżkami mleka. Mąkę, cukier i sól wsypuję do miski, wlewam drożdże, letnie mleko z masłem, wbijam jajko i dokładnie wyrabiam mikserem na gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto dzielę na 10 części i formuję bułeczki (w razie potrzeby podsypuję mąką). Układam
babka w formie
bułeczki razowe z płatkami owsianymi 172Mieszam i odstawiam do ostygnięcia. Drożdże mieszam z ciepłym mlekiem i odstawiam na chwilę. Do ostudzonych płatków dodaję zaczyn drożdżowy i siemię. Mieszam dokładnie, dodaję mąkę i znów mieszam. Ciasto wykładam na blat i wyrabiam na miękką, elastyczną masę. Ciasto jest lekko klejące ale mimo tego dość dobrze daje się formować. Przekładam je do miski i zostawiam przykryte w ciepłym(...)miejscu, żeby podwoiło objętość. Z ciasta formuję 12 równych okrągłych bułeczek, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika smaruję je jajkiem i posypuję płatkami oraz siemieniem. Bułki piekę 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni
babka w formie
bułeczki pszenno - żytnie 247Bułki są naprawdę bardzo smaczne, miękkie w środku, z lekko chrupiącą skórką. Ciasto łatwo się wyrabia i pięknie wyrasta. No i ten zapach... składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki żytniej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju 12 g świeżych drożdży niepełna szklanka ciepłej wody 1 jajko i 1 łyżka mleka(...)posmarowania mak do posypania wykonanie: Drożdże rozrabiam w niewielkiej ilości ciepłej wody. W misce mieszam wszystkie składniki, wykładam na blat i wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto, lekko lepiące (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości (trwa to zwykle od 1 do 2 godzin). Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, formuję
babka w formie
drożdżówki z owocami czarnej porzeczki i kruszonką 222pyszne drożdżówki z owocami i kruszonką, a ponieważ pod ręką miałam tylko czarne porzeczki, drożdżówki nadziałam właśnie tymi owocami. Wyszło dość kwaskowo, ale pysznie - letnio i wakacyjnie :-) składniki na ciasto: 2 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 60 g masła roztopionego(...)łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce, aż drożdże "ruszą". Mąkę, cukier, sól, mleko, jajka i wyrośnięte drożdże umieszczam w misce i wyrabiam ręką, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiam ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiam je w misce, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa
babka w formie