Bób i góralski bundz w pierogach 209ciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 jajko nadzienie 1 kg bobu 200 g bundzu góralskiego słodkiego 50 g słoniny wędzonej lub boczku 1 cebula sól pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i olej, zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką, kiedy lekko przestygnie , dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Bób(...)odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce na dużych oczkach. Dodajemy stopioną słoninę przysmażoną razem z cebulką, następnie drobno pokrojony w kosteczkę bundz, nadzienie mieszamy . Lepimy pierogi tradycyjnym sposobem, wałkując ciasto i wykrawamy krążki szklanką. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy ze słoninką lub boczkiem i przyrumienioną cebulką
Gotowanie jest łatwe
Podpłomyki z cukinią i czarnuszką 195Moje ulubione pieczywo z patelni, podpłomyki, można przygotować na wiele sposobów. Bazą jest zawsze ciasto składające się z mąki, wody i soli. Dla urozmaicenia można dodać przeróżne składniki i tworzyć smaczne kombinacje. Korzystam z sezonu na cukinię i tym razem postanowiłam dodać ją do chlebków z patelni. Najlepiej smakują mi jeszcze gorące, są wtedy bardziej chrupiące. Cukinia delikatna(...)składnik) sól Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę. Cukinię ścieramy na tarce na największych oczkach i przekładamy do miski z mąką. Dodajemy ziarenka czarnuszki, sól i stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto, jeśli potrzeba, dodajemy więcej mąki lub wody. Przekładamy na stolnicę obsypaną mąką. Z ciasta formujemy wałek. Dzielimy na podobnej wielkości kawałki. Każdy z nich rozwałkowujemy na podobną grubość. Placki smażymy
Moja smaczna kuchnia
Kukurydziane pieguski… 309czekolady 2 żółtka 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki miodu Sposób przygotowania: W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki prócz czekolady. Czekoladę drobno siekamy a następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i kładziemy do zamrażarki na 30 min. Po wyjęciu ciasta z zamrażarki rozwałkowujemy je. (Ja go nie rozwałkowywałam ponieważ zepsuł mi się
madamekuchnia.wordpress.com
Chleb tostowy 184Dzisiaj zachęcam do przygotowania domowego chleba tostowego. Wbrew pozorom upieczenia takiego pieczywa nie jest trudne ani zbyt mocno czasochłonne. Wystarczy wyrobić gładkie ciasto i pozostawić je do wyrośnięcia. Domowy chleb tostowy jest miękki i puszysty oraz idealnie się kroi. Zachęcam do pieczenia :) Składniki na 1 bochenek*: 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 (70 g) 2 szklanki mąki pszennej(...)małą keksówkę Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Następnie dodać cukier i sól. Ponownie wymieszać. Na sam koniec wlać wodę i olej. Za pomocą miksera (bądź ręcznie) wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia. Po około 1-1,5 godziny chleb powinien podwoić swoją objętość. Przygotowany chleb posmarować
Ugotować
Domowe ciasto z cukinią 401przeciwieństwie do starej cukrowej babki! :) Obie wersje smaczne. Ta z olejem kokosowym bardzo aromatyczna i chyba bardziej Lilce przypadła do smaku. Wcinała jeden kawałek za drugim. Przepis na ciasto z cukinią Składniki 2 szklanki startej na małych oczkach cukinii (bez skórki) ½ szklanki płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego około 1/3 szklanki ciemnego kakao łyżeczka sody 2 jajka ½ szklanki(...)syrop klonowy. Dodajemy kakao, mieszamy i dodajemy startą cukinię. Na końcu wsypujemy mąkę i sodę. Wersja druga: wszystkie składniki wrzuciłam do thermomixa i zmiksowałam na gładką masę. Ciasto jest jaśniejsze, bo robiłam je na oko. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. ciasto czekoladowe z cukinią Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa
lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Sernik na zimno z czereśniami 204Znam ludzi, którzy kochają serniki na zimno pod każdą postacią. Ja akurat do nich nie należę, ale rzeczywiście w lecie, gdy jest upał chętnie wcinam ciasta z owocami, w tym oczywiście serniki na zimno. Na moim blogu możecie znaleźć jeszcze przepisy na: sernik na zimno z jagodami i białą czekoladą , na serniczki na zimno z czekoladą, karmelem i wanilią oraz(...)sernik na zimno z wiśniami i bananami . Dla kogo: dla fanów ciast na zimno dla tych, którzy myślą co zrobić z kilogramem sera leżącego w lodówce dla kochających serniki na zimno Składniki na herbatnikowy spód: 250g herbatników (2,5 małej paczki) 100g masła łyżka cukru pudru (można pominąć) Składniki na masę sernikową: 1kg sera białego (może być wiaderkowy) 150g śmietany
Mania Wypiekania
Bułki zwykłe z przedziałkiem (orkiszowe) 204drożdży instant 1 pełna łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju olej do posmarowania Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem jednolite, sprężyste ciasto odstające od brzegów misy. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość wyłożyć ciasto na stolnicę i ponownie krótko zagnieść. Podzielić na 9 części
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z truskawkami i bezami 204Czerwiec i truskawki to idealna sezonowa para. W czerwcu mamy kilka uroczystości rodzinnych, na których zawsze pojawiają się ciasta bez pieczenia, głownie sernik z truskawkami, który każdego roku jest inny. Sernik na zimno z truskawkami to deser, który nigdy nam się nie nudzi. Dzisiaj polecam lekki, mocno truskawkowy deser: Piankowy sernik z truskawkami i bezami domowej roboty na biszkoptowym spodzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Podpłomyki grillowane faszerowane 218łyżeczki soli, oraz farsz składający się z sałaty, pomidorków, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz sosu tym razem tzw. Sos tysiąca wysp . Mąkę zagniatamy z wodą i solą, tworząc elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, formuje my z nich 2 koła. Ciasto grillujemy z obu stron, aż odbiją się na nim paski z grilla. Gorące podpłomyki smarujemy sosem, obkładamy sałatą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski ziołowe 252podsmażoną cebulką, boczkiem, można je podać z kleksem kwaśnej śmietany. Widoczne są w kluskach grudki twarogu bo był rozgniatany za pomocą widelca, ale jak ktoś chce mieć gładkie ciasto to twaróg może zmielić. Kluski ziołowe są bardzo proste w przygotowaniu, przygotowuje się podobnie jak pierogi leniwe , zamiast cukru do środka dodaje się posiekane świeże zioła. Ja dodałam siekaną natkę pietruszki(...)soli. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, mąkę, posiekane zioła i ubitą pianę z białka. Mieszamy całość widelcem. Masa będzie się trochę lepić, ale nie trzeba już dosypywać mąki do ciasta, kluski będą pulchne. Ciasto na kluski ziołowe wykładamy na stolnicę, która jest oprószona mąką pszenną, formujemy dosyć cienkie wałki, które lekko spłaszczamy nożem. Wałeczki tniemy na ukośne kawałki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffinki z wiśniami 298waniliowego szczypta proszku do pieczenia Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, rozpuszczony olej, mleko i śmietankę dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Do foremek nakładamy po łyżce ciasta i dorzucamy kilka wydrylowanych wiśni. Przykrywamy pozostałym ciastem i dodajemy po wiśni na górę. Kruszonkę przygotowujemy zagniatając miękkie masło z resztą suchych składników. Na górę nakładamy kruszonkę. Muffinki pieczemy(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy
KOKOSEK 191szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru 1 szklanki oleju 1 szklanka mleka 5 jajek 1 łyżka cukru waniliowego sok wyciśnięty z pół cytryny Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania ciasta Przygotowanie: Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać wiórki kokosowe. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać olej, lekko wymieszać, potem dodać mleko, wlać(...)wyciśnięty z cytryny - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą keksówki. Wierzch ciasta posypać grubo wiórkami kokosowymi. Piec 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkości
Gofry z kaszy jaglanej 189która nie lubi kasz. Ba, nawet się nie domyśliła, z czego się składają. Gofry podałam z pudrem i sezonowymi owocami- truskawkami i jagodami. Żałuję, że przygotowałam najmniejszą możliwą porcję ciasta, z której wyszły cztery ciastka. Eksperyment z pewnością nieraz powtórzę. Nie tylko w wersji na słodko, ale także w wytrawnej- w cieście nie ma cukru. I dodawać go nie radzę(...)mleko i dodajemy masło. Studzimy i blendujemy. Ubijamy na sztywno białko z dodatkiem soli. Po ubiciu łączymy z mąką ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy białko z żółtkiem i kaszą. Wylewamy porcjami ciasto do gofrownicy. Pieczemy, aż ładnie się zarumieni. Jeśli po otwarciu gofrownicy gofry się rozlatują, to znaczy, że trzeba je jeszcze trochę podpiec. Upieczone gofry bez problemu dają się wyciągać
Wrzosowa Polana
Malinowy sernik na zimno z orzechowym spodem 294Sezon na maliny w pełni, dlatego też zachęcam do przygotowania malinowego sernika na zimno z orzechowo-daktylowym spodem :) Poniższe ciasto jest proste do przygotowania i bardzo lekkie w smaku. Idealne dla osób, które nie mogą jeść ciast z ciężkimi kremami. Oczywiście orzechowy spód możecie zastąpić herbatnikami bądź biszkoptami. Składniki na małą tortownicę* 0,5 kg twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego(...)młynku do kawy. Za pomocą dłoni składniki wymieszać ze sobą. Następnie przełożyć je na papier do pieczenia i za pomocą wałka, cienko rozwałkować. Na przygotowany spód wylać masę sernikową. Ciasto wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje, to na wierzch ułożyć umyte, osuszone maliny. Na sam koniec, całość zalać galaretką o smaku malinowym (najlepiej na 2 razy, tzn. najpierw zalać maliny
Ugotować
BAJECZNE TARTALETKI Z MALINAMI 177dlaczego bajeczne? bo do ich zrobienia użyłam czekolady bajecznej z orzeszkami i wafelkami, która doskonale komponuje się z malinami ;) i smakują po prostu bajecznie!!! Składniki na 6 tartaletek: Ciasto: 1 ¼ szkl. mąki krupczatki Młynomag , 150 g masła, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki ciemnego kakao, 2 łyżki zimnej wody, 1 żółtko Krem: 300 ml śmietanki(...)czekolady bajecznej (nadziewana wafelkami i orzeszkami) Dodatkowo: maliny, czekoladowe perełki WYKONANIE Ciasto : mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone zimne masło a na końcu wodę i żółtko, szybko zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika na 20 min. Formy o średnicy 10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ochłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy dno. Pieczemy
słodki bratek