ciasto - 164325 przepisów (strona:5098/10955)

CIASTO CZEKOLADOWE Z SERKIEM MASCARPONE I MALINAMI 351

ciasto: 200 g masła 300 g gorzkiej czekolady 70% kakao 2 łyżki kakao 5 jajek 200 g cukru trzcinowego masa: 150 g serka mascarpone 200 g śmietanki 36 % 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: świeże owoce p. maliny W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i masło. Do osobnej miski wrzucamy 2 całe  jajka i 3 żółtka. Dodajemy kakao , miksujemy tylko(...)ubite białka, mieszamy całość łopatką do połączenia się składników. Wykładamy do wysmarowanej masłem tortownicy( 23 cm) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 35 minut. Kiedy ciasto się upiecze studzimy je na kratce. W szklanej lub metalowej misce ubijamy śmietankę, dodajemy porcjami mascarpone i cukier puder. Masę wykładamy na ostudzone ciasto i dekorujemy owocami. Smacznego

KuchcikoweLove
Naleśniki z makrelą 206

makrelą szybko... w domu obiad - czyli jak wyżej, a kolacji w dni upalne często nie jem. Więc kiedyś zjem...  I pewnego dnia zrobiłam na obiad naleśniki, a że ciasto naleśnikowe zawsze robię bez cukru, dzieci zjadły jak zwykle z białym serem, a ja w końcu wykorzystałam makrelę ;) Do powtórzenia, bardzo lubię takie smaki!     Ciasto naleśnikowe(...)jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła Przygotowanie:   Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę.  Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy.  Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu.   Dodatki:   mała wędzona makrela 150 g startego żółtego sera kukurydza 1 łyżeczka masła Przygotowanie:   Makrelę obieramy

bistro mama
Spód do ciasta z herbatników 333

chęci na włączanie piekarnika to szukam sposobu jak to ominąć. Wtedy na ratunek przychodzi spód do ciasta bez pieczenia z herbatników. Oczywiście herbatniki można zamienić na inne ciastka np. na ciasteczka pełnoziarniste, które również świetnie sprawdzą się w tej roli.  Dla kogo: dla mających zepsuty piekarnik dla szukających spodu do ciast bez pieczenia dla kochających herbatnikowy smak Składniki: 250g

Mania Wypiekania
Domowe płatki nesqik 253

świetna zabawa dla dzieci. W dodatku (umówmy się) nie będziemy ich robić często więc niech nie przeraża Cię całodniowe lepienie kulek wielkości borówki. Zdradzę co możesz zrobić z reszty ciasta gdy w oczach zobaczysz mroczki od ilości wyprodukowanych domowych nesquików. Gotowe płatki ze sklepu to na pewno  nie jest śniadanie mistrzów -  nic dobrego i pożywnego dla malucha. Nawet(...)trochę pracy, dlatego my mamy mix. Kiedy już znudziło nam się robienie małych kuleczek to poszliśmy na łatwiznę i zaczęliśmy produkować płatki chocapic - wystarczy wziąć kawałek ciasta i odcisnąć palca. Jak już mieliśmy całkiem dość i Lilce znudziła się zabawa to powstały ciasteczka. Rach ciach i gotowe. Po upieczeniu ciastka dajemy odrobinę dżemu. Temperatura pieczenia to 180 stopni

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
kostka rumowo-cynamonowa 217

Lekki cynamonowy biszkopt mocno nasączony rumem i przełożony kremem mascarpone z brzoskwiniami. Ciasto ma bardzo wyraźny smak, ładnie się kroi i elegancko wygląda.  Doskonale nada się na święta, przyjęcia i bardziej eleganckie okazje.  *foremka23*23 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu 100 g rozpuszczonego(...)dosypywać cukier a później dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Przesiać do masy jajecznej i wmieszać, na końcu dodać przestudzone masło. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na dwa blaty i naponczować je rumem.  Kremówkę ubić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CIASTO ZE ŚLIWKAMI 192

Jedno z najprostszych ciast do przygotowanie, a do tego pyszne! W tym roku śliwek u mnie nie brakuje,a ciasto przynajmniej raz w tygodniu ląduje na stole i bardzo szybko znika. Zachęcam do przygotowania. Składniki: 2 szklanki mąki  3 jajka szklanka cukru  250 g masła  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka cynamonu  1 cukier(...)Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj po jednym jajku nie wyłączając miksera.  Do miski dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon całość wymieszaj delikatnie łyżką. Ciasto wylej do natłuszczonej foremki. Śliwki przekrój na pół i obłóż dokładnie śliwkami.  Piecz w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 45 minut lub do suchego patyczka.  Smacznego

Kukuleczki
Chleb zakopiański na zsiadłym mleku 264

drożdży instant W misce wymieszać zsiadłe mleko z drożdżami, dodać mąkę żytnią i wymieszać do połączenia składników. Przykryć ściereczką lub folią i zostawić na 8 godzin w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe:  cały zaczyn 250 g mąki pszennej typ 750 120 g zsiadłego mleka 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki kminku czarnuszka do posypania (zastąpiłem kminkiem) Do miski z zaczynem(...)dodać pozostałe składniki,  mieszać ok. 12 minut, następnie pozostawić ciasto aby odpoczęło na 20 minut. Po tym czasie uformować z ciasta kulę (nie zagniatać), oprószyć z wierzchu czarnuszką (kminkiem) i przełożyć do koszyka rozrostowego (ja wyrastanie bochenka prowadziłem na blacie kuchennym). Po 50 minutach fermentacji końcowej wstawić do nagrzanego do 220oC i zaparowanego piekarnika. Piec tak przez 5 minut

Przepisy na domowy ser i chleb
Rurki z malinami 170

Ciasto na niedzielę , czyli wspólne pieczenie ..tym razem odbyło się przy wypiekach z malinami..U mnie akurat było wypiekanie, ale można było zrobić coś dowolnego, ważne, aby było z malinami..u mnie w sumie to był dżem malinowy, ale to mniejsza z tym..Pomysł na takie rurki podpatrzyłam u  Justynki .Ja mimo porady Justynki dałam dżem -własnoręcznie robiony(...)malin, a nie twardą marmoladę ..ale jak widać nic nie wypłynęło. Razem ze mną w akcji udział wzięły: Paulina , Asa , Małgosia ,Kasia [ klik , klik ]  Ewa , . Ciasto: 500 g mąki pszennej 180 g miękkiego masła 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka oleju szczypta soli 1/4 szkl ciepłego mleka 60 g świeżych drożdży (ja też dałam

Moje domowe kucharzenie
paluszki chlebowe - grissini 379

rozmaryn -  jako dodatek wykonanie: Drożdże rozmieszałam z 2 łyżkami ciepłej wody.  Mąkę, cukier i sól wsypałam do miski, dodałam oliwę, drożdże i pozostałą wodę. Wyrobiłam miękkie, elastyczne ciasto i odstawiłam je na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłam ciasto na cztery części - jedną zostawiłam naturalną, do drugiej wgniotłam mak, do trzeciej -  ziarna sezamu, do czwartej - rozmaryn(...)ciasta odrywałam kulki wielkości orzecha włoskiego i formowałam z nich cieniutkie wałeczki o długości około 25 cm. Układałam na blaszce wyłożonej papierem i piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni. Z tej porcji wyszło około 40 paluszków grissini

babka w formie
Chlebki naan, czyli indyjskie chlebki z patelni 213

około 40 stopni), dodaj cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. 2 Do innej miski dodaj pozostałe składniki, wlej wyrośnięte drożdże i zarób ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie i przestanie przyklejać się do palców. Ciasto przykryj w misce ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. 3 Po około 40 minutach wyrób ciasto raz jeszcze

Blendman
Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami 226

lekką, puchatą masą śmietanową i świeżymi malinami to niebiańska rolada stanowiąca świetny pomysł na leciutki, letni deser. Maliny idealnie komponują się z bita śmietaną, co razem tworzy przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć.   Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)biszkopt rozwijamy i sma rujemy kremem śmietanowo-malinowym (część masy odkładamy na wierzch rola dy) zostawiając koniec rolady pusty. Ponownie zawijamy tym razem już wraz z masą malinową. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą częścią krem u i dekorujemy owocami. Ch łodzimy minimum 3-4 godziny w lodowce.   Moje posty

Słodka Strona
Jaglane ciasto-zapiekanka ze śliwkami 281

Zamarzyło mi się ciasto ze śliwkami. Trochę kruche, ale jednocześnie sycące, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Mąż stwierdził, że jest zadziwiająco dobre. Trochę przypomina zapiekankę z kaszy, trochę kruche ciasto. Sezon na śliwki w pełni, spróbujcie więc koniecznie.  Składniki (na blachę 25cm x 25cm*) - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki(...)Lekko dociskamy.  Na spód wykładamy śliwki, lekko wciskając je w kaszę.  Posypujemy pozostałą 1/3 kaszy i cukrem. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. * Jeśli użyjemy większej blachy, ciasto wyjdzie po prostu niższe. Warto wtedy dodać trochę więcej śliwek

Smakuje zdrowo
Pierogi ruskie z boczkiem 178

podejrzewam że z samymi ziemniakami i serem by im nie smakowały, wkładka mięsna musi być i tak powstały „unowocześnione” pierogi ruskie. Są bardzo smaczne, najlepsze zaraz po ugotowaniu. Składniki: Ciasto: 60 dag  mąki poznańskiej Około 350-400 ml gorącej wody 1 jajko Farsz: 70 dag gotowanych ziemniaków 20 dag twarogu 1 jajko 35 dag łuskanego boczku 2 cebule(...)doprawiam solą do smaku i gdy przestygnie, dodaję do ziemniaków.  Trochę boczku z cebula odkładam do okrasy.  Całość mieszam, doprawiam do smaku solą i ziołowym pieprzem.  Ciasto: Z mąki gorącej wody i jajka zagniatam jednolite gładkie ciasto, wałkuję, wycinam kółka, nadziewam farszem, zlepiam pierożki, gotuję w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia. Przed podaniem polewam okrasą

Wanilia i Kardamon
Malinowa wz-ka 178

szklance wstawiamy do kąpieli wodnej, podgrzewamy do rozpuszczenia. Przelewamy do śmietany, miksujemy do połączenia. Śmietanę przekładamy na maliny, dociskamy drugim blatem biszkopta. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy wierzch ciasta. Na górze układamy maliny i dekorujemy płatkami czekoladowymi

VioletoweKucharzenie
Szarlotka sypana 185

nią poradzi! Jeśli macie ochotę na inne szarlotki to znajdziecie u mnie także: szarlotkę tradycyjną , szarlotkę tatrzańską , szarlotkę francuską oraz szarlotkę z płatkami kukurydzianymi .   Dla kogo: dla lubiących ciasta z jabłkami dla kochających domowe wypieki dla szukających ciasta na szybko  Składniki: 1,5kg jabłek (waga bez obrania) - po obraniu ok. 1,1 - 1,2 kg cynamon (pół łyżeczki

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania