KRUPNIOK RAJZUJE. Czyńść 3.: Krupniociosa (Podróże z kaszanką: Pizza z kaszanką) 263Krupniociosa [czyt. Krupnioczioza] wyszła richtig dobrze- a gołdali 2 mi to i nawet cudze 3 ludzie, co to bez cufal 4 trefiyli na kostpr ō ba 5 . Co potrza? Ciasto na jedna łokr ō ngłoł pizza: 1 szkl ō nka m ō nki pszynny ( od 405 do 600- numer na pakiecie) 1/3 szkl ō nki mlyka 1 dkg drożdży trocha(...)drożdże zaczły robić. Joł wł ō ncz ōł na chwila piekarnik (bratruła) na 50 stopni i jak sie leko rozgrzoł, to dołem tam ta miska, bo tam lepi te ciasto rośnie. Niyskorzi dejcie do tyj miski trocha soli, 2 łeżki oliwy i wyr ō bcie jednolite ciasto- keby sie za kans 12 klejōło, to mogecie jeszcze dosuć 13 trocha
Chop w kuchni
Drożdżowy wieniec z jabłkami i polewą jeżynową 194przed świąt miałam przerwę od Ciasta na niedzielę, bo i od słodkości trzeba czasami odpocząć. Tym razem biorę udział i do tego sama wybrałam temat i jest to : Wieńce, plecionki, chałki. Zapraszam do zaglądania i inspiracji u wszystkich którzy brali udział w wydarzeniu - lista na końcu postu. Moje ciasto to delikatny wieniec drożdżowy z pyszną polewą zapraszam. Drożdżowy wieniec
Moje Małe Czarowanie
Rogaliki drożdzowe z nutellą. 212świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rogalików 0,5 szklanki cukru Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy(...)gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy każdy w formie koła ,każde koło dzielimy nożem na 6 części . Powstaną niewielkie trójkąty .Na każdym kładziemy odrobinę nadzienia ,u mnie nutella i zwijamy jak rogalik końce podwijając delikatnie do środka. Odstawiamy wszystkie na kolejne
Ladylaura.
Krokiety wigilijne po rusku wg Aleex 194plasterków boczku (jeśli danie nie jest przeznaczone na Wigilię) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ostudzić. 2. Przygotować ciasto na naleśniki: Do misy wbić jajka, wsypać mąkę i wlać 1 szklankę mleka. Dodać szczyptę soli i 1 łyżeczkę oleju. Wymieszać trzepaczką na gęstą, gładką masę. Dodawać do niej porcjami(...)mleko, cały czas mieszając. Ciasto powinno osiągnąć lejącą konsystencję, musi oblepiać łyżkę. Jeśli będzie za gęste, dodać troszkę więcej mleka, jeśli wyjdzie za rzadkie, dosypać mąkę. 3. Z ciasta usmażyć niewielkie naleśniki. Układać jeden na drugim i trzymać pod przykryciem. 4. 2 cebulki pokroić w kosteczkę. Leciutko zezłocić na patelni z odrobiną oleju. Przestudzoną dodać do chłodnych ziemniaków
W mojej kuchni
Stripsy jak z KFC wg Aleex 206płaską łyżką pieprzu cayenne. Dokładnie obtoczyć kawałki mięsa w przyprawach. Odstawić na pół godziny do lodówki. 3. Z jajka, mąki, 1 łyżeczki pieprzu cayenne i mleka zrobić gęste ciasto naleśnikowe, miksując wszystkie składniki blenderem. Miksowanie powinno trwać dość długo, aby w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Nie dodawać od razu całego mleka, dolewać je porcjami, pamiętając, żeby nie było zbyt(...)rzadkie. 4. Ciasto wlać do misy z paseczkami mięsa. Dokładnie wymieszać. 5. Przygotować pojemnik z pokrywką. Wsypać do niego mąkę. Każdy paseczek kłaść na mąkę, zamknąć pojemnik i potrząsać, aby każdy paseczek obtoczył się w mące. Nie przyklepywać jej, nie ugniatać, aby mogły powstać charakterystyczne łuski. Każdy paseczek położyć na desce. 6. Rozgrzać olej we frytownicy do 160 stopni
W mojej kuchni
Langosze wg Aleex 205przepis madziorka, który od razu mi się spodobał. Wykorzystałam go i doceniłam jego wielostronność. Langosze to specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej (a za jej pośrednictwem – również słowackiej). Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada(...)cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Placki te są bardzo popularne na Węgrzech oraz Słowacji. Można je kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi.Ponieważ ciasto jest naturalne w smaku, do langoszy pasują także słodkie dodatki. Tym razem podałam je z konfiturą wiśniową, ale sprawdziłam również wersję na ostro – z sosem czosnkowym. Obie są znakomite. Polecam. Składniki
W mojej kuchni
Owieczki wielkanocne wg Aleex 189tylko pięknie wyglądają, ale też z powodzeniem mogą zastąpić pieczywo do świątecznego koszyczka. Są także pyszną i urokliwą dekoracją wielkanocnego stołu. Do ich przygotowania możecie użyć ulubionego, dowolnego ciasta drożdżowego. Ważne, aby nie było lejące, tylko elastyczne i zwarte. Możecie też po prostu oderwać kawałek od tego, które wykorzystacie do baby drożdżowej. A potem już tylko kilka chwil, trochę zabawy(...)dziećmi i piękne owieczki gotowe. Nasze może nie są najbardziej estetyczne, ale za to smakowały wspaniale, przyprawione miłością dzieciaków. Składniki: • ciasto drożdżowe • białko jajka Sposób przygotowania: 1. Z dobrze wyrobionego ciasta drożdżowego uformować kuleczki. 2. Pozlepiać je, nadając im kształt owieczki. 3. Owieczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Posmarować każdą owieczkę białkiem jaja. 5. Piec w piekarniku
W mojej kuchni
Naleśniki gryczane 207Naleśniki gryczane to świetna alternatywa do tradycyjnych naleśników. Sprawdzą się dla osób będących na diecie bez glutenu. Świetnie smakują z owocami, dżemem, Nutellą lub miodem. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Naleśniki gryczane Wykonanie W dość dużej misce umieszczamy(...)wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy, można użyć miksera. Ciasto powinno być dobrze rozrobione, powinno się nam ładnie rozlewać, jeżeli tak nie jest można dodać odrobinę wody. Tak przygotowane ciasto na naleśniki gryczane odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie rozgrzewamy patelnię i wylewamy pierwszego naleśnika. Obracamy dopiero jak będzie miał ładny złoty kolor i smażymy z drugiej strony. Podajemy z owocami
Naleśniki
TORT STRACIATELLA Z MUSEM CZEKOLADOWYM 332mało brakowało, by nie zostało już nic do przełożenia czekoladowych biszkoptów. Ale powstrzymałam się i dokończyłam swoje dzieło! Czekoladowe biszkopty przełożone musem czekoladowym i pokryte kremem straciatella stworzyły fantastyczne ciasto, które zachwyciło domowników! Każdy po zjedzeniu kawałka poprosił o dokładkę! I wcale się nie dziwię – był to jeden z najlepszych tortów czekoladowych jakie ostatnio robiłam! Koniecznie wypróbujcie
Ostra na Słodko
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami 217Moja mama nigdy nie wyrzucała ziemniaków jeśli zostały jej z obiadu. Na drugi dzień robiła z nich kopytka lub smażyła pyszne kotleciki ziemniaczane. Ja tym razem z ciasta na kotleciki zrobiłam krokiety z farszem z pieczarek i żółtego sera. Wyszły pyszne i sycące. Rodzinka się nimi zajadała aż uszy się trzęsły ;) Krokiety podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice(...)dużych krokietów: Ciasto ziemniaczane: 700 g ugotowanych ziemniaków jajko czubata łyżka maki pszennej czubata łyżka mąki ziemniaczanej Farsz: 300 g pieczarek mała cebula 2 plastry żółtego sera sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Farsz: Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulkę posiekać. Wszystko smażyć na łyżce oleju do czasu aż płyn wyparuje
Smakołyki Asi
Zimowe gwiazdki 168łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta proszku do pieczenia Instrukcje Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, cukier puder i pozostałe składniki. Zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm, delikatnie podsypując mąką. Przy pomocy foremki w kształcie małej gwiazdki wykrawamy ciastka i układamy na blaszce(...)minut. Czas pieczenia jest zależny od wielkości ciasteczek. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze. Notatki - do cukru pudru w którym obtaczamy ciasteczka, możemy dodać np. cynamon - kruche ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni - z tej porcji otrzymamy około 80 małych gwiazdek by Małgorzata Hert Adapted from Green Morning Adapted from Green Morning Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchni
Waniliowe ciasteczka z Rudolfem 205żółtko 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo 50 g czekolady mlecznej groszki czerwone klej spożywczy Instrukcje Do przesianej mąki dodajemy zimne, posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując mąką. Foremką wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej(...)pieczenia, zachowując niewielkie odstępy między ciastkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 8-10 minut. Ciasteczka po wystudzeniu dekorujemy czekoladą. Noski przyklejamy klejem spożywczym. Notatki - ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce - upieczone ciasteczka możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku tygodni by Małgorzata Hert Adapted from Moje wypieki Adapted from Moje
Wędrówki po kuchni
Ciasto z kaszy manny (z bananem i żurawiną) 207www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków i korzystałam z niego już niejednokrotnie. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i z podanych składników wychodzi całkiem spora porcja. Jego smak można urozmaicać bakaliami, owocami - czy chociażby zastosowaniem rożnego rodzaju ciastek. Dodatkowe składniki mogą być układane warstwami - jak również dodawane do masy. (Forma o wymiarach około(...)Masło, cukier i mleko wymieszać w garnku (cukier powinien dobrze się rozpuścić) i na koniec dodać kakao. Polewą posmarować herbatniki, posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki. (Przed podaniem ciasto najlepiej wyciągnąć z lodówki, aby odrobinę się ociepliło, około 30 minut wcześniej.) Dodatkowo dodałam do masy jasnej kilka kropel aromatu śmietankowego i na drugiej warstwie herbatników ułożyłam plasterki banana oraz
Di gotuje
Słodkie placuszki z jabłkiem 1112szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka szczypta soli 3 jabłka obrane i pokrojone w grubsze plastry olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i łyżką lub mikserem rozmieszać. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć widoczne pęcherzyki powietrza. Do ciasta dodać pokrojone w plastry jabłka, delikatnie zamieszać. Placuszki smażyć na dużej ilości
Kuchnia w czekoladzie
Kurczak faszerowany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim 839Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję na danie z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Pyszny i soczysty kurczak faszerowany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim
Kuchenne Wariacje