OPONKI SEROWE 179Składniki na ciasto: 1/2 kg sera półtłustego 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu 1/4 litra kwaśnej śmietany cukier waniliowy Dodatkowo: olej lub stopiony smalec do smażenia kieliszek spirytusu cukier puder do posypania Przygotować olej lub smalec do smażenia, wcześniej do zimnego tłuszczu dodać kieliszek spirytusu. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać(...)sodę oczyszczoną, wymieszać. Ser zmielić, dodać do mąki. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier i cukier waniliowy. Na koniec wlać 1 szklankę śmietany (1/4 litra) i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Posypać mąką stolnicę i deseczki. Urywać ciasto partiami i wałkować na grubość 1-1,5 cm. Wykrawać oponki szklanką, a dziurki kieliszkiem albo zakrętką od butelki. Dziurki powinny być
Moje Słodkie Piekiełko
Ryba w cieście naleśnikowym z ziołami 187zioła prowansalskie. Taką mieszankę mieszam z 3 łyżkami oleju i namaszczam rybkę. Najlepiej przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na ok 2 godz żeby przesiąkło. Składniki na ciasto naleśnikowe: - 2 szkl. mąki - 1 szkl. mleka - 1 szkl. wody gazowanej - szczypta soli Ciasto musi być gęste, lejące się by nie spływało bardzo z ryby. Rybkę zanurzamy w cieście i smażymy
Moje Słodkie Piekiełko
Dupa Pawiana- ciasto z ciepłymi lodami:) 17731wiem dlaczego to ciasto ma takową nazwę Dupa Pawiana;) Ale jest pyszne;) Biszkopt: 4 jaja 0,5 szklanki cukru kryształu 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej Białka ubić na puszystą pianę dodać obydwa cukry. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy po jednym żółtku(...)szklanki wody Margarynę rozpuszczamy dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Może wyglądać jakby się zważyła ale spokojnie. Następnie dodajemy cukier, kakao i żelatynę. Zagotowujemy. Studzimy i wylewamy na ciasto. Przepyszne Ciasto
Moje Słodkie Piekiełko
Babcina Szarlotka 182jaja - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek bez różnicy jaka odmiana, takie jak lubicie Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek zagnieść na sto lnicy. Ciasto podzielić na dwie równe części: większą część 2/3 rozwałkować i ułożyć na dnie tortownicy, a mniejszą 1/3 zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 0,5 h. Obrane jabłka, pokrojone(...)wody, pod koniec dodać odrobinę cukru do smaku i cynamonu. Ja uwielbiam więc daję sobie dużo:) Na cisto wyłożone w tortownicy wykładamy przestudzone jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 45-50 minut w 180* do zarumienienia wierzchu ciasta
Moje Słodkie Piekiełko
Szarlotka z połówkami jabłek. 613CIASTO: 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 155g serka homogenizowanego (może być 150 lub 175 zależy jak pakowane) ja użyłam z kawałkami czekolady i nic nie czuć, jednak najlepszy waniliowy 1 jajo 1 margaryna lub masło (250g) DODATKOWO: Jabłka ok 6-7 sztuk sredniej wielkości cynamon Składniki wyłożyć(...)stolnicę i zagnieść tak jak kruche ciasto. Kiedy będzie się bardzo lepić do rąk podsypać mąką, ma być elastyczne.Dzielimy na 2 części (jedna mniejsza, druga większa). Większą część wałkujemy i wykładamy na dno blaszki wyłożonej pergaminem. Na to wykładamy jabłka obrane, przekrojone na pół a środki wydrążone. Każde jabłko delikatnie pruszymy cynamonem. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy
Moje Słodkie Piekiełko
Angielskie bułeczki śniadaniowe 192kawałki . Jajka wymieszać w oddzielnym naczyniu z mlekiem. Następnie dodać do miski ze składnikami sypkimi. Zostawić trochę mieszanki jajeczno-mlecznej do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, aż zlepi się w całość i zacznie odchodzić od ścianek miski. Leniwiec kuchenny może się posłużyć mikserem, ale z użyciem mieszadeł hakowych, NIE trzepaków! Nie wyrabiać zbyt długo! Na końcu(...)dodać rodzynki i wmieszać je szybko w ciasto. Rodzynki można wcześniej namoczyć w ulubionym likierze alkoholowym z dodatkiem wrzątku, aby trochę zmiękły i nabrały dodatkowego aromatu. Przed dołożeniem rodzynek do reszty składników należy je dobrze odsączyć i odcisnąć. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok 1,5 cm. Wycinać okrągła, wysoką foremką okrągłe bułeczki - u mnie szklanka o średnicy
Grunt to przepis!
Rurki z kremem 164cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Mąkę przesiać na stolnicę dodać zimne masło, które najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w woreczek i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Ciasto podzielić na dwie części i z każdej rozwałkować cieniutki placek. Podzielić go nożem na 1,5 cm paseczki(...)specjalne rurki przeznaczone do wypiekania rurek nawijać paski ciasta tak, aby zachodziły na siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut. Muszą być przyrumienione. Wystudzić, zdjąć z foremek. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno wraz cukrem, a następnie dodać serek i wymieszać krem do połączenia się składników. Każdą rurkę nabić kremem. Ja robiłam to za pomocą rękawa
O kuchni z uczuciem
Chleb z garnka - najprostszy przepis na chleb!!! 176się drożdży. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, oliwę, rozczyn z drożdży, dodatki i wymieszać. Miskę owinąć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia (miska, w której wyrasta ciasto musi być naprawdę spora bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość). Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb, uformować bochenek, nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia(...)zimnego piekarnika wstawić garnek/naczynie żaroodporne z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220*C. Przełożyć wyrośnięte ciasto do nagrzanego naczynia, przykryć gorącą pokrywką i piec w temp. 200*C przez 35 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 20 minut. SMACZNEGO
Malinowo w kuchni
Bułeczki pszenno - kukurydziane. 186soli 3 łyżki oliwy 2 jajka Wykonanie : Do miski wlać ciepłą wodę,następnie pokruszyć drożdże i wymieszać, następnie dodać obie mąki, sól jajka i oliwę. Zagnieść ciasto. Jeśli wyda Wam się za rzadkie dodajcie więcej mąki pszennej jeśli za gęste wody bo mąka mące nie równa ja używam Bolesławieckiej typ 450. Ciasto nie może kleić się(...)rąk. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia , musi podwoić swoją objętość. Ja zawsze stawiam przy grzejniku i szybko mi wyrasta :) Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę ja nie podsypuję już mąką tylko smaruję ręce oliwą i robię z niego wałek. Wałek dzielimy na 8 części formując bułeczki.Formę wykładamy papierem do pieczenia i ciasno układamy jeszcze surowe bułeczki
Sama słodycz i szczypta chili
Rogaliki domowe z ciasta maślankowo- ziemniaczanego 190konfitura Wykonanie: Przeciśnięte przez praskę ziemniaki zmieszać z mąką, masłem, jajkiem i maślanką wymieszaną z drożdżami i cukrem waniliowym. Całość dobrze wyrobić i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Otrzymane ciasto składać w kopertę trzy razy (tak jak ciasto francuskie) i wałkować. Za trzecim razem ciasto rozwałkować cienko, pokroić w kwadraty, nadziewać konfiturą i formować rogaliki. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem
Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowe muffinki z bitą śmietaną i czekoladowymi jajeczkami . 189Witajcie :) Bardzo lubię ciasta mogę nie zjeść obiadu ale kawałek ciasta muszę :) zawsze mam w domu coś do kawy no i mam czym ugościć jak wpadnie niespodziewanie koleżanka Dzisiaj postanowiłam upiec czekoladowe muffinki , przepis na nie znalazłam w książce Małe pyszności . Do ich upieczenia wykorzystałam papilot ek od PapilArt . foremeczkach takich na jeden(...)roztopionym masłem, następnie stopniowo dodawać mieszankę suchą i delikatnie wymieszać.Na końcu dodać czekoladę i jeszcze raz wymieszać. Do papilotek o średnicy 5 cm nałożyć po 1 kopiastej łyżeczce ciasta, jeśli nie macie takich malutkich to możecie zrobić w większych wtedy wyjdzie mniej. Piec w temperaturze 175/180 stopni około 15 minut do suchego patyczka. Śmietanę ubić
Sama słodycz i szczypta chili
Babka Wielkanocna z rodzynkami 171nadal ucierając dodać mąkę, rozczyn. Następnie dodać pianę ubitą z białek(trochę piany zostawić), rodzynki i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Foremkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto posmarować pianą. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem waniliowym
Tradycyjna Kuchnia
CHAŁKA DROŻDŻOWA 165dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy roztrzepane jajka oraz roztopione i ostudzone masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy pozostałą część mąki. Wsypujemy ją na dwie raty. Czasem wystarczy połowa. Ciasto musi odchodzić od ręki ale nie może być zbyt zwarte. Spryskujemy olejem, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno wyrastać 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto
KuchcikoweLove