ciasto - 164325 przepisów (strona:5143/10955)

"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 196

Durszlaku, na którym akcja pojawiła się po raz pierwszy, zgłosiliście 46 przepisów (wszystkie zaakceptowane). Zaproponowane przez Was dania były bardzo różnorodne - wytrawne i deserowe, dania główne, śniadaniowe, pieczywo, ciasta czy napoje. Były takie, w których miód odgrywał znaczącą rolę, jak i takie, w których był słodziwem do wyboru. Wszystkie znajdziecie niżej. Niezależnie od tego, jakie przepisy przesłaliście, bardzo Wam dziękuję(...)pomarańczą i goździkami Wzmacniająca herbata na zimowe wieczory Karnawałowe miodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza margherita 298

pizza z mozzarellą i pomidorami nazywa się MARGHERITA” Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody. a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką, wyrabiając ciasto wlewać ciepłą wodę, mocno wyrabiać, następnie wlać rozpuszczoną sól. Dokładnie wyrobić. b) Gdy mamy drożdże świeże należy najpierw wymieszać je z cukrem, niewielką ilości wody i 2 -3 łyżkami mąki(...)konsystencji gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie

królestwo garów
Zakręcone bułeczki 197

Miało być tak pięknie..ale chyba tylko w mojej głowie haha...a wyszło całkiem inaczej..miałam nie pokazywać ,ale pokażę...W sumie jak zagniotłam ciasto to nie miałam pomysłu jakie bułeczki zrobić..Później pomysł zaświtał i zrobiłam kilka bułeczek takich jak na zdjęciu i kilka serduszek..w końcu robiłam je na Walentynki..no i serduszka były piękne...wstawiłam bułeczki(...)dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło. Wyrobić,podzielić na dwie części.Do jednej dodać barwnik i ponownie wyrobić.  Zostawić do wyrośnięcia. Obie części ciasta osobno rozwałkować, a następnie jedną część położyć na drugą i ponownie  rozwałkować, aby połączyć obie części.Podzielić na dwie części.Jedną część posmarować kremem czekoladowym, przykryć drugim płatem ciasta, lekko

Moje domowe kucharzenie
Cebularze 188

dodać pozostałe mleko. Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko z margaryną, sól oraz jajko roztrzepane za pomocą widelca (zostawić ok. 1 łyżkę jajka do posmarowania ciasta).Ciasto zagnieść jak na makaron, w razie potrzeby dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. W tym czasie przygotować cebulę. Obraną kroimy w piórka, podsmażamy na oleju na złoty kolor(...)koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy już ciasto podwoi swą objętość formujemy owalne placki. Smarujemy jajkiem a następnie nakładamy wcześniej przygotowaną i przestudzoną cebulę. Cebularze układamy na blaszce posmarowanej olejem (ja wyłożonej papierem do pieczenia). Odstawiamy na chwilę aby podrosły (ok. 10 min.). Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż cebularze się zarumienią w temp

Cukiernia Pychotki
Eklerki nadziewane bitą śmietaną 197

Kolejna rzecz, którą robiłam po praz pierwszy :)  Co prawda w domu "zabrakło" konkretnej szprycy, a raczej końcówki, którą mogłabym się posłużyć do przygotowania samego ciasta do pieczenia, ale zwykły worek też sobie poradził. Nie jest to może artystyczne wykonanie, ale najważniejsze, że smaczne :) Zamiast przecinania eklerek napełniłam je bitą śmietaną za pomocą długiej i cienkiej końcówki, choć w przypadku(...)mojego sprzętu- nie było to łatwe ;) Składniki: Na ok 20 sztuk (choć to ile ich będzie zależy tylko od nas) Ciasto ptysiowe: 200g mąki 250ml wody szczypta soli 100g masła 5 jajek Bita śmietana: 1/2l śmietany słodkiej 30% (u mnie łaciata) 5 łyżek cukru pudru 1 serek mascarpone (250g) Dodatkowo: cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Bagietka z grzybami 192

złoty kolor, dodając liście laurowe, sól i pieprz po pół łyżeczki. Zmieszaj wszystko razem, dopraw do smaku i jeszcze podduś ok. 8-10 minut, często mieszając. Pozostaw do ostygnięcia. CIASTO: - 500 g mąki - 250 g wody - 15 g drożdży - 10 g soli - 1 jajko Drożdże rozpuść w letniej wodzie, przesiej do niej 200 g mąki i wymieszaj. Przykryj ściereczką(...)drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodaj resztę przesianej mąki i wyrabiaj ok. 5 - 8 minut. Po tym czasie dodaj sól i wyrabiaj ponownie około 8 minut. Gdy ciasto będzie już elastyczne, gładkie i nie klejące pozostaw je pod przykryciem godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na trzy części. Rozwałkuj cienko, posmaruj roztrzepanym jajkiem i zwiń w roladę. Ułóż obok

Pasje Jolki
Rogaliki kruche! 301

tortowej + do podsypywania - 2 jajka - 2 łyżki śmietany - 1/3 buteleczki aromatu cytrynowego - 120 g cukru - 1 masło (200 g) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy na ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i schładzamy w lodówce przez 30 minut. W tym czasie przygotuj stolnicę lub blat oprósz mąką. Dwie blaszki do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Marmoladę(...)przemieszaj w słoiczku. Schłodzone ciasto podziel na 6 części. Każdą cześć rozwałkuj wałkiem na okrąg, który dzielimy na 6 lub 8 równych trójkątów, w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać rogaliki.  Na podstawie trójkąta, układamy dżem i rolujemy. Rogaliki układamy na blaszce, każdego rogalika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobioną cukru brązowego. Rogaliki pieczemy w temp 185 stopni

SMYKWKUCHNI
Sernik wiedeński 183

Wspaniały przepis na przepyszny, tradycyjny sernik wiedeński z niewielką ilością cukru i polewą czekoladową. Sernik jest bez spodu, jest to jedynie masa serowa i polewa przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze i wykwintne. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 800 gram twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jaj (osobno białka i żółtka) 2 białka 100 gram miękkiego masła 3/4 szklanki cukru(...)ziarenka wanilii oraz stopniowo zmielony twaróg. Na końcu dodaję przesianą mąkę. W osobnym naczyniu ubijam 7 białek na puszystą masę i stopniowo, drewnianą łyżką, mieszam z masą serową. Gotowe ciasto przekładam do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (wypuszczonym poza obręcz), i piekę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Zaraz po umieszczeniu sernika w piekarniku obniżam temperaturę do 150 stopni

Mango Papaja
Drozdzowe serca z cynamonem, Biesy, tworczo i towarzysko 198

wczorajszych Walentynek, trochę z powodu niedoborów w szafkach i lodówce. Mięciutkie, pysznie cynamonowe... boskie! Zapraszam na fotorelacje i po przepis.  Wszystko poniżej :) Drożdżowe serca z cynamonem ciasto: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży jajko 260 ml ciepłego mleka 50 g cukru szczypta soli 50 g masła nadzienie: 50 g roztopionego masła 2 czubate łyżeczki cynamonu(...)miski wlewamy mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy jajko, cukier i sól. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy aż składniki się połączą. Następnie podajemy po kawałku zimnego masła i dalej wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Miskę przykrywamy i zostawiamy na 1 h. Masło rozpuszczamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Zawijamy z dwóch stron ku środkowi tak by powstały

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki do hot dogów 220

zaczyn. Do misy miksera przesiać mąkę dodać sól, resztę cukru, jajko, wyrośnięty zaczyn i zacząć miksować na wolnych obrotach. Resztę mleka z masłem podgrzać, letnie wlewać wolnym strumieniem do ciasta i zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę, kilka razy zagnieść i podzielić na 10 części. Uformować bułki, ułożyć na blasze

Ala piecze i gotuje
sernik pina colada 230

Jeśli jakiś wypiek zasługuje na miano ciasta idealnego, to jest nim na pewno ten sernik. Delikatny, kremowy, powalający aromatem. Połączyłam w nim moje ulubione smaki- kokos i ananas. Jeśli w środku zimy marzą Wam się  ciepłe kraje to kawałek tego sernika przeniesie Was tam już po jednym kęsie. Na zdjęciu może nie wygląda (zdjęcia robione w pośpiechu) ale gwarantuję(...)zabraknąć  także w diecie dzieci. Pamiętajmy o tym, że tłuszcze są nam potrzebne, bo to w nich rozpuszczają się niektóre witaminy. Olej rzepakowy ma wszechstronne zastosowanie- od ciast po mięsa i sałatki. Można na nim smażyć bez obaw, bo ma wysoką temperaturę dymienia. A tak poza tym, używając oleju rzepakowego wspieramy polski przemysł olejowy i polskich rolników.   *tortownica

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ślimaczki z ciasta francuskiego 1705

przegryzienia podczas oglądania filmu w weekend. Robi się je bardzo szybko. Nie wymagają wielu składników. I smakują zarówno dobrze na ciepło jak i na zimno. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka plasterków wędliny kilka plasterków sera żółtego ketchup zioła prowansalskie albo oregano i bazylia (opcjonalnie) Ciasto rozwijamy, smarujemy ketchupem tak do 3/4 wysokości. Możemy posypać całość ziołami jeśli chcemy(...)Wzdłuż dłuższego boku układamy plastry wędliny, na wędlinie plasterki sera. I rolujemy całość dość ściśle. Powstałą roladę zawijamy w papier (ja owijam w ten od ciasta francuskiego) i wstawiamy na 0,5- 1 h do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Roladę odwijamy z papieru (nie wyrzucamy go tylko wykładamy nim blachę z piekarnika). Kroimy ja w plastry

Piekielna Kuchnia Pati
Kruche ciasteczka walentynkowe 229

pudru, szczypta proszku do pieczenia, marmolada różana, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Foremką w kształcie serca wykrawam w cieście serduszka. Połowę serduszek układam na blaszce. W drugiej połowie robię na środku mniejszą foremką małe serduszka.  3. Ciasteczka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kokosowe pancakes z truskawkami 220

swojej drugiej połówce śniadanie do łóżka! Naszą propozycją dla zakochanych są amerykańskie naleśniki z nutą kokosową w kształcie serduszka <3 <3 Jak je zrobić? Nic skomplikowanego! Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego ( a jeśli takiego nie posiadacie to wystarczy mocniejszy woreczek, w którym robicie większą dziurkę ) i na patelni “rysujemy” ciastem zarys serduszka, po czym wypełniamy jego środek(...)ciastem. Czekamy, aż się zarumieni, przewracamy na drugą stronę, chwilę smażymy i gotowe :) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 1 szklanka mąki orkiszowej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 1 ½ łyżki cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki wiórków kokosowych 40 g roztopionego i przestudzonego masła 2 kostki gorzkiej czekolady kilka truskawek (lub innych ulubionych owoców do dekoracji

W kuchni Katie
Ciasto wiśniowa poezja 26759

Ostatnio wspominałam Wam, że lubię ciasta z owocami. A kolejnym ulubionym składnikiem w ciastach jest kokos. Postanowiłam to połączyć i wyszło mi takie ciacho. Do spodu kokosowo makowego wykorzystałam białka po pączkach. Składniki: Blat kokosowo makowy: 4 białka 100 g cukru 250 g kokosu 40 g maku ale-raj Krem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy(...)kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i miksując wlewać małym strumieniem do ubitej śmietany. Bitą śmietanę rozsmarować na galaretce.  Ciasto odłożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania