FAWORKI (CHRUST) 181posiekać nożem. Na środku mąki zrobić dołek wlać żółtka i jajko, śmietanę i spirytus. Składniki zagnieść na jednolitą masę i odłożyć na 30 min. do lodówki aby ciasto "odpoczęło". Następnie ciasto przełożyć ponownie na stolnicę i zbijać wałkiem ok 10 minut, dzięki temu ciasto będzie jednolite, elastyczne a po usmażeniu kruche i z pęcherzykami. Później rozwałkować cieniutko, pokroić
Prosto i Smacznie z Anetą
Ciasteczka z kleiku ryżowego z powidłami śliwkowymi 230kokosowych 3 jajka kostka miękkiego masła (200g) powidła śliwkowe PRZYGOTOWANIE Na stolnicy mieszamy kleik z proszkiem, cukrem i wiórkami. Wbijamy jajka i dodajemy pokrojone masło. Dużym nożem siekamy ciasto do połączenia składników. Następnie zagniatamy ciasto ręcznie. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy w palcach i kciukiem robimy dołek. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto gruszkowio- imbirowe na mące ryżowej ( ciasto bezglutenowe) 214Kolejne ciasto bezglutenowe na mące ryżowej (użyłam Bezgluten). Ciasto jest lekko pikantne. 2 szklanki mąki ryżowej 4 jaja szklanka oleju cukier waniliowy 2 łyżki startego imbiru pół szklanki ksylitolu lub cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia gruszka pocięta w kosteczkę pół łyżeczki cynamonu Jaja ucieram z ksylitolem, dodaję mąkę, proszek do pieczenia, wanilię, imbir i cynamon(...)się składników. Na koniec dodaję gruszki i mieszam łyżką. Przekładam formy na keks i piekę w 180 st ok 1 godziny i 10 minut. Bardzo długo piekło się to ciasto. Sprawdzajcie patyczkiem, czy jest już upieczone
AZgotuj!
Mini pączki z twarogiem + film 160dodajemy przeciśnięty przez praskę lub zmielony w maszynce twaróg, wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Łyżką łączymy wszystkie składniki a następnie dłonią krótko zagniatamy ciasto ( ciasto powinno mieć lepką konsystencję). Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z ciasta niewielkie kuleczki, odrobinę większe od orzecha włoskiego, po czym smażymy je z każdej strony, partiami w garnku ze sporą
Smakowite Dania
Chleb na drożdżach – szybki i łatwy. 198ciepłej przegotowanej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka oliwy, czarnuszka do posypania chleba, Przygotowania; Drożdże rozpuścić z miodem i połączyć wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić ciasto – powinno być klejące. Oprószyć delikatnie mąką i przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Ciastko powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć(...)ciasto z formy bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w tym celu należy po prostu odwrócić miskę do góry dnem i ciasto powinno same delikatnie wypaść na blachę. Można delikatnie potrząsnąć miską by mu to ułatwić Chleb posypać czarnuszką i delikatnie mąką. W piekarniku pod blachą umieścić naczynie żaroodporne z gorącą wodą, chleb piec w towarzystwie. Piec
rozgotowana
pizza z brokułem i kabanosem 189się znudziła znudziła. Zmieniłam całkowicie dodatki i choć wyszło mniej "pizzowo" to przepysznie. Zresztą wszystko, co jest polane sosem czosnkowym znika u nas w mgnieniu oka. Składniki: na ciasto: 225 g mąki (najlepiej typu 00) 135 ml letniej wody 15 g drożdży świeżych 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru dodatki: 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka(...)puszki kukurydzy 2 łyżeczki ziół prowansalskich Mąkę przesiać do misko, dodać sól i cukier. drożdże rozpuścić w wodzie i wlać do miski, wyrabiać. Bo chwili wyrabiania wlać olej. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 kwadranse. W tym czasie przygotować dodatki: ketchup wymieszać z ostrym sosem i ziołami. Brokuła obgotować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka maślano - cytrynowe z kokosem 152pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka, cukier waniliowy, wiórki kokosowe. Łączymy ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Ciasto nabieramy łyżeczką, kładziemy na blaszkę. Piekarnika nagrzewamy do 180 stopni C, pieczemy aż ciastka nam się zarumienią. Ciepłe ciastka posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewo
Maślane pączki z dziurką - pieczone w piekarniku. Dietetyczne pączki. 223samym końcu w maśle a następnie posypałam cukrem i cukrem z cynamonem - bo pączki muszą być choć trochę słodkie :-) Z podanych składników wyjdzie około 25 pączków. Składniki na ciasto: 1 i 1/3 szklanki mleka 20 g świeżych drożdży (1/5 opakowania) 50 g masła 2/3 szklanki cukru 2 jajka 5 i pół szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli Do panierki(...)dużego naczynia włożyć wszystkie składniki - mąkę, sól, rozczyn, mleko, cukier, wbić jaja. Wszystko krótko ale dokładnie zagnieść, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na dwie godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto ponownie ale krótko przerobić. Rozwałkować na placek około 1 - 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki, tak jak na oponki. Ja użyłam do tego kufla od piwa i kieliszka
Poezja Smaków - blog kulinarny
Płomyki - kruche ciastka z jabłkami 668puder do dekoracji Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać miękkie masło i posiekać. Następnie dodać cukier, jajka, wanilię, skórkę z cytryny i mleko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, spłaszczyć je i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na godzinę (w zamrażalniku wystarczy 10 minut). Przygotowanie nadzienia: Jabłka obrać i zetrzeć(...)następnie dusić na małym ogniu na patelni ceramicznej lub w garnku z grubym dnem. Nadmiar płynu musi odparować, żeby nadzienie nie wypłynęło z ciastek. Stolnicę lekko wysypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 2 mm i wyciąć z niego pasy szerokie na około 12 cm . Każdy pas podzielić na trójkąty, a każdy trójkąt naciąć w 4 miejscach – jak na zdjęciu
Trzeci talerz
Pączki na śmietanie 193waniliowy ] dowolne nadzienie Świeże drożdże wymieszać z 1/4 śmietany [suche wystarczy wymieszać z mąką] .Żółtka lekko ubić ze śmietaną, dodać mąkę , szczyptę soli , stopione masło i drożdże.Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek. Placek podzielić na połowę i na jednej z nich ułożyć porcje nadzienia . Przykryć drugą połową ciasta i przy pomocy szklanki
Moje domowe kucharzenie
Ptysie z serkiem i wędzonym łososiem 280zagotowujemy z masłem. Masło musi się rozpuścić. Dodajemy mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas mieszając. W tym czasie masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonego ciasta dodajemy kolejno jajka i całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy ptysiami zostawiamy
Smak mojego domu
Zimowa pizza 229cieszę się, że jutro mam wolne. Może w końcu upiekę drożdżówkę...? Gdy mam chwilę wolnego, a najlepiej cały dzień, lubię sięgnąć po drożdże. Mam wtedy czas, żeby dobrze wyrobić ciasto, a potem cierpliwie czekać, aż wyrośnie. Lubię podglądać przez szybkę piekarnika, jak rośnie; podwaja, potraja swoją objętość. Magia! Czasem żałuję, że rozumiem, jak działają drożdże... I dzisiaj też(...)środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem i zalać 100 ml wody, odstawić na 15 minut. Po tym czasie dolać letniej wody, zagnieść. Dodać sól i oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Serek wymieszać z kremówką i pomidorami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła. Połączyć. Wyrośnięte ciasto podzielić
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rogaliki drożdżowe. Rogale karlsbadzkie z marcepanem i migdałami 258Dzisiaj pokazuję i polecam Wam rogaliki drożdżowe , które wczoraj mnie trochę zdenerwowały. Przepis właściwie banalny i nic nie zapowiadało problemów a jednak... Już podczas zagniatania ciasta miałam złe przeczucia. W przepisie było napisane żeby nie wsypywać od razu całej mąki więc tak też zrobiłam. Odłożyłam na bok 1/4 przewidzianej porcji a mimo to ciasto wyszło zwarte. Po wyrobieniu było gładkie(...)robić? W pierwszej złości chciałam się wkurzyć, wywalić do kosza i po sprawie, ale pomyślałam sobie, że ja mam czas i nie dam sobie zepsuć dnia jakiemuś leniwemu ciastu . Wzięłam je na przetrzymanie - albo ja albo ono i zobaczymy! Zostawiłam je w spokoju na następne 2 godziny z górką więc nie miało wyjścia, musiało się ruszyć, chociażby z nudów
Smaczna Pyza
Bułeczki pszenno-żytnie z boczkiem 176minut w ciepłe miejsce. Mąkę żytnią mieszamy z pszenną i z półtorej łyżeczką soli. Dodajemy rozczyn drożdży i 275 ml ciepłej wody. Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym. Ciasto powinno lekko się kleić ale odchodzić od rąk, jeżeli nie chce odchodzić dodajemy jeszcze trochę mąki, jeżeli się kruszy to wody. Przygotowane ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na około godzinę(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy w lekko spłaszczone kulki. Bułeczki gotowe, jeżeli ktoś chce same bułeczki to może przejść do ostatniego akapitu, my dodamy jeszcze boczek. Boczek kroimy w drobną kostkę, my zawsze idziemy na łatwiznę i kupujemy już pokrojony. Każdą bułkę smarujemy śmietaną, jeżeli mamy gęstą śmietanę to nie żałujmy jej. Następnie posypujemy je boczkiem. Całość
KasiaiKrzysiu.pl
Ciasto kakaowe z malinami i czekoladą 222prostocie jest siła ...i smak . Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego to małym nakładem sił i kosztów możecie wyczarować sobie dość pokaźną porcję tego oto ciasta. Wprawdzie przepis podstawowy nie zawierał malin i czekolady , ale wzbogacenie go o te składniki świetnie tu zagrało. Składniki : Na blaszkę 24x30cm 2 jajka 1 szklanka cukru (220g) pół kostki(...)mnie mrożone) - można zastąpić innymi owocami. Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą , gęstą masę i nadal ucierając dodawać kolejne składniki. Na koniec dodać posiekaną czekoladę , wymieszać. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia , posypać malinami. Piec w 180'C ok 45 min. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenka