ciasto - 164325 przepisów (strona:5159/10955)

Co podać w Sylwestra? Szybkie przepisy sylwestrowe - zestawienie. 226

znajomi, to już trzeba troszkę bardziej się postarać. Zazwyczaj jest tak, że musimy naszykować się na minimum dwa rzuty jedzenia (kolacja plus zimny stół) oraz pomiędzy - kawę z ciastem. Wybrałam przepisy łatwe, szybkie w wykonaniu, gdyż wiem że w ten dzień czasem ciężko wygospodarować więcej czasu na zrobienie czegoś wymyślnego. Na samą kolację proponuję zapiekanki. Gyros cieszy się ogromnym powodzeniem(...)szybka, tak więc polecam tę z ryżem. Obie są bardzo smaczne, idealnie zapełnią żołądki 4 osób do syta i jeszcze zostanie. Oprócz zapiekanki możecie podać kurczaka przygotowanego w chrupiącym cieście - takiego jak z KFC - tutaj przepis .  Przygotować frytki lub upiec ziemniaki ( tu i tu ). Całość uzupełnić swoją ulubioną surówką - np taką  oraz ulubionymi zimnymi sosami. Wszystko możecie podszykować

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pączki ptysiowe – pyszne i mięciutkie(bez drożdży, bez proszku do pieczenia) 431

góra dwa kęsy. Uzależniające:) Uwielbiam je robić, ale jeszcze bardziej je jeść. Posypane cukrem pudrem – Staś ukradkiem podjada. Najlepsze jest w nich to, że nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie tak jak w przypadku tradycyjnych drożdżowych pączków. Skusicie się ? Składniki : 350 – 370 g. mąki pszennej 300 ml. wody 80 g. zimnego masła 3 nieduże jajka 2 łyżeczki cukru(...)smażenia Sposób wykonania: Do dużego rondla lub garnka wlać wodę, dodać masło i cukier. Postawić na niedużym ogniu i poczekać, aż składniki się rozpuszczą. Dodać mąkę i energicznie wymieszać ciasto – można garnek zdjąć z ognia, odstawić na deskę i zmiksować mikserem tak, aby nie było grudek. Masę wystudzić. Jak już będzie zimna dodać jajka i całość zmiksować na gładka

Niebieski kubek z kawa
Ptysie z pastą z groszku 229

życiu ;) Pastę zaproponowaną przez laNika zamieniłam na swoją sprawdzoną, dostosowaną do moich upodobań smakowych. Mam nadzieję, że całość przypadnie do gustu moim gościom :) Składniki (na ok. 20 ptysiów): Ciasto 100 g masła 250 ml wody 1/3 łyżeczki soli 170 g mąki 3 jajka Pasta groszkowa 400 g mrożonego groszku 250 g ricotty 120 g startego grana padano lub innego sera(...)oraz sól umieścić w garnku i zagotować (masło musi się roztopić).  Zdjąć z palnika i od razu dodać całą mąkę. Mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą i ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do przestudzenia (ok. kwadransa). Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch) Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Chrupiące bułeczki z czarnuszką 198

kilku łyżek letniego mleka zrobić rozczyn (wymieszać składniki ) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut, mąkę ,wyrośnięty rozczyn i resztę składników wrzucić do miski i wyrobić ciasto ,ręcznie lub mikserem -hakiem do ciast drożdżowych ok 8 minut, wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1.5 godziny. Po tym czasie krótko wyrobić ,uformować wałek ,spłaszczyć

Wypieki Rene
Piernik staropolski 173

rozpuścić, aby uzyskać jednolitą masę. Wystudzić. Sodę wymieszać z wodą i dodać do masy. Mąkę przesiać i również dodać do masy razem z żółtkami, solą i przyprawą do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić, przełożyć do kamionkowej albo szklanej miski i umieścić w lodówce na ok. 4-5 lub 6  tygodni. Piec kilka dni przed świętami – ciasto podzielić(...)placek wystudzić,  a następnie przełożyć dżemem śliwkowym  i polać polewą czekoladową, albo lukrem. Ten piernik może stać bardzo długo, im dłużej stoi tym jest lepszy. Smacznego! Ciasto leżakujące od 4 - 6 tygodni w lodówce Pieczemy 3 blaty, przekładamy dżemem i lukrujemy Gotowy piernik może być długo przechowywany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Chleb drożdżowy z siemieniem lnianym i słonecznikiem 170

łyżki siemienia lnianego  2 łyżki ziaren słonecznika Do miski przesiać mąkę, dodać sól, otręby i pokruszone drożdże. Wlać ciepłą wodę i wymieszać wszystkie składniki, tak aby ciasto nie lepiło się do rąk. Przełożyć na stolnicę i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie należy uderzyć w ciasto kilka razy pięścią aby rozprowadzić zgromadzone(...)powietrze. Przez chwilę wyrabiać ciasto aby uzyskać gładką konsystencję.Można podzielić na 2 części i uformować zgrabne bochenki. Ja natomiast piekłam go we formie do babki. Bochenki zwilżyć wodą, posypać siemieniem lnianym, słonecznikiem i mąką, a następnie naciąć w dwóch miejscach wzdłuż bochenków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 30-40 min. Aby sprawdzić czy chleb jest

Kubki smaku
Chleb ciemny wieloziarnisty 166

sezamu 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1/2 litra wody Mąkę, ziarna, sól  i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do wyłożonej papierem

Kubki smaku
Tort makowy 167

masą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam... Stopień trudności dość trudny- czasochłonny, ciasto się dość ciężko przekrawa i blaty trzeba ostrożnie przenosić są ciężkie i mogą się połamać. Dodatkowo masa jajeczna,która lubi się warzyć tutaj należy pamiętać: jajka muszą być w temp.pokojowej, kawa musi(...)formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto. Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty.   Przygotuj krem:    Na początek kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody- góra 1/4 szkl., aby napar był aromatyczny

Kubki smaku
Babeczki wytrawne z mielonym, bakłażanem i pieczarkami 162

sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto: 180 g mąki 70 g kostki zimnego masła 60 ml piwa Farsz: 200 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej) 1/2 bakłażana 6 dużych pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego suszony imbir(...)stały się miękkie. Wykładamy i kroimy w małą kosteczke ( skórka bakłażana powinna być miękka). Dodajemy do farszu.  Całość mieszamy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy do uzyskania wyrazistego smaku Przygotowujemy ciasto. Masło rozgnieść palcami z mąką, dodać piwo i wyrobić. Podsypać mąką jeśli będzie zbyt klejące. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić kwadraty i wylepić nimi przygotowane formy do babeczek- foremek nie trzeba

Kubki smaku
Ciasteczka półfrancuskie 187

Dziś jest ciasteczkowo (to dopiero początek). Niedługo ostatki więc można się jeszcze cosik poobjadać :). Uwielbiam wszystko co jest związane z ciastem półfrancuskim dlatego te ciasteczka zasmakowały mi odrazu. Przyniosła mi je pewnego dnia moja kuzynka w paczuszce przyznam się, że zjadłam kilka i schowałam resztę na później po czym znowu je wyjęłam i tak zostały po nich tylko okruszki(...)śmietankowe lub margaryna 1 żółtko mały kubek śmietany 12% lub 18% Mąkę wsypuję do misy, dodaję  masło, żółtko. Siekam dość długo do czasu, aż zacznie formować się kula ciasta. W międzyczasie dolewam śmietankę . Zagniatam. Ciasto przekładam do woreczka foliowego. Wstawiam do lodówki na 1 godzinę. Wyjmuję na podsypany mąką blat, rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i kroję

Kubki smaku
Muffinki pysznie czekoladowe 155

przyszło by mi do głowy by wsunąć sobie taką tabliczkę ale nie jest tak pięknie, że owa słodycz mnie nie kusi. Moim  zastosowanie tabliczek czekolady są oczywiście ciasta. Uwielbiam łączyć płynną ich słodycz z mlekiem, mąką, jajkami, wychodzą z tego same grzechu warte słodkie pyszności. Stwierdzenie, że  jestem czekocholiczką jest tu jak najbardziej trafione. Dziś muffiny absolutnie zjawiskowo(...)ekstraktu z wanilii W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Wlać mokre do suchych i wymieszać najlepiej mikserem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto (zostawić około 0,5 cm-1cm. od góry, ciasto urośnie) Piec około 20 minut w temperaturze 200°C. Smacznego

Kubki smaku
Babka cytrynowa Madera angielska 199

Lubię poznawać różne smaki ciast ale tak że i bab, babek, babeczek. Jest mnóstwo ciekawych smaków dlatego też nieustająco poszukuje tego numeru jeden. Dziś babeczka ,która w smaku jest myślę intrygująca dość niezwykła. Połączenie migdałów i cytryny sprawia, że nie jest ona za słodka. Przepis dla poszukujących ciekawych smaków. Zapraszam... Przepis od koleżanki Anki Skala smaku 7/10 babka wychodzi mała(...)mąki z migdałami i sok cytrynowy - zmiksować. Przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40-45 minut w temp. 170 stopni (sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem czy ciasto jest już dobre). Odstawić do ostygnięcia.  Do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny - zmiksować. Gdyby lukier był zbyt gęsty należy dodać więcej soku, gdy zbyt rzadki - cukru

Kubki smaku
Placek Marchewkowy 167

okazał się świetnym pomysłem. Połączenie przyjemnego z pożytecznym to dobre określenie na ten placek. W smaku jest przyjemny delikatnie wilgotny, w sam raz do kawy. Zapraszam... Skala smaku 9/10 ciasto wyłożyłam na większą blaszkę co spowodowało, że nie było za wysokie. Marchewka jest niewyczuwalna w placku. Niestety placek ten nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Źródło z zeszytu domowego Składniki(...)pokrojonej suszonej śliwki (pokroić i namoczyć ok. pół godziny w ciepłej wodzie) 1 szkl. pokrojonych orzechów włoskich 3 szkl. startej marchwi na małych oczkach (szklanka nie ubita) Wszystko wymieszać (ciasto będzie dość gęste). Wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x30. Piec 50 min. 170st. Wystudzić. Masa Składniki:   115 g masła o temperaturze pokojowej   225 g serka śmietankowego lub waniliowego

Kubki smaku
Torcik z malinami, śmietanką i czekoladą 157

migdały, roztopioną czekoladę. Zmiksować do gładkości. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Wmieszać delikatnie do masy. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na górę powykładać maliny. Piec w temperaturze 175ºC przez 60 minut, przykrywając od góry folią aluminiową po połowie czasu pieczenie, by się nie spiekło. Wystudzić w uchylonym piekarniku (ciasto urośnie(...)łyżki cukru pudru 100 g malin (mogą być mrożone, ale trzeba je przed dodaniem do kremu rozmrozić) Kremówkę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier i maliny. Wyłożyć na zimne ciasto, wyrównać

Kubki smaku
Tarta angielska Bakewell z borówkami 201

jest tu straszne. Smakujcie naprawdę warto. Zapraszam... Żródło "Moje wypieki" Skala smaku 10/10 - tarta pierwotnie jest z malinami ja zrobiłam z borówkami i dżemem jagodowym. Składniki na kruche ciasto: 225 g mąki pszennej 60 g cukru pudru szczypta soli 225 g masła, zimnego Formę prostokątną o wymiarach 30 x 20 cm.  wyłożyć papierem do pieczenia lub formę do tarty(...)29cm.-formę do tarty nie trzeba natłuszczać ani wykładać papierem. Wszystkie składniki na ciasto kruche wyrobić. Wcisnąć w dno przygotowanej formy i wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 20 minut, wystudzić przez 5 minut. Nadzienie: 150 g masła 4 jajka 150 g drobnego cukru do wypieków 150 g zmielonych migdałów 250 g bezpestkowego dżemu malinowego/ dałam jagodowy i ok 200g

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania