Lodowiec 217www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com To ciasto pamiętam jako wielki hit końca lat 90-tych. Było moim pierwszym ciastem na zimno, które jako nastolatka robiłam setki razy. Przepis pochodzi z moich własnych, dawnych notatek. (Tortownica około 21 cm) Masa: 200-250g masła śmietankowego (w oryginale jest kostka, ale śmiało można dodać 200g; nie zastępujcie go margaryną
Di gotuje
Kokosanka dla dorosłych 335Wersji na to ciasto znajdziemy wiele, ma smaczny mocno intensywny kokosowy posmak, który dodatkowo wzbogaciłam likierem kokosowym, słone krakersy przełamują całą słodycz kremu, dzięki temu smaki się równoważą. Najlepsze na drugi dzień po przygotowaniu. Skuszą się Ci którzy z piekarnikiem są na bakier J Składniki: Na formę 25/25 cm 25 dag słonych krakersów Masa kokosowa: ½ litra mleka 2 żółtka(...)misce z cukrem pudrem, wsypać wiórka, mieszając cały czas uprażyć na złocisto-uważać bo wiórka mają tendencję do przypalania. Gdy będą złociste, zdjąć z kuchenki całkowicie wystudzić, posypać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce
Wanilia i Kardamon
Keks 255font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Uwielbiam keksy i wszelakie ciasta z bakaliami. W moich zbiorach z wycinków z gazet znalazłam przepis na wspaniałego keksa. Przepis na jedną dużą keksówkę. Składniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier(...)jednym żółtku. Gdy składniki będą dobrze zmiksowane dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać bakalie. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie
Muffinki bananowe 201suche (mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cukier). W drugiej roztrzepujemy jajka, dodajemy olej, mleko i pokrojone banany. Całość miksujemy blenderem. Łączymy zawartość obu misek. Wykładamy silikonowe foremki ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20-25 minut. SMACZNEGO Marcin
Ania i Marcin gotują
Sałatka w tortilli – pyszny pomysł ! 263temu w Bostonie będąc w pewnej restauracji z tego co pamiętam z moim bratem. I do tej pory ją pamiętam, czyli musiała być dobra :) A teraz sama przygotowałam ciasto na tortille z tego przepisu , potem przyszli goście Ania z mężem i synem i zaczęliśmy jeść. Składniki sałatki mieszanka sałat 2 pomidory 1 papryka Sos vinegret(...)oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, cukier, cytryna do smaku Dodatkowo 5 plastrów karkówki usmażonej na grillu Ciasto na tortille wałkujemy na okrągłe placki, ja to robiłam na bieżąco, żeby ciasto za bardzo nie schło. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C, znajdujemy metalową miskę ( lub inną którą możemy włożyć
Kuchnia na wzgórzu
Oponki i pączusie z serem 219obsypania pączków Przygotowanie : Biały ser przecisnąć przez praskę. Mąkę wymieszać z sodą, dodać do sera. Następnie zrobić wgłębienie w mące, dodać żółtka i pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować, wykrawać z ciasta szklanką koła i kieliszkiem małe kółka. Rozgrzać w garnku dobrze tłuszcz, smażyć oponki i pączusie z obu stron na złoty kolor. Upieczone oponki
Kuchnia Danusi
Pizzowe roladki 206ogórki konserwowe sos curry Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć plasterki kiełbasy, pokrojone ogórki i paprykę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić(...)kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Pod koniec pieczenia można dodatkowo jeszcze posypać po wierzchu serem
Moje domowe kucharzenie
Oponki serowe z polewą czekoladową 203tabliczka mlecznej czekolady, 1,5 łyżki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i białym serem. Dodaję cukier, jajko oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. 2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście krążki. Na środku każdego krążka robię kieliszkiem mniejsze kółko. 2. Oponki smażę na złoty kolor na rozgrzanym
Tradycyjna kuchnia Kasi
Chleb z twarogiem i rodzynkami 239obydwie mąki i sól. Dolać rozczyn drożdżowy. Na końcu wkruszyć twaróg i dołożyć rodzynki. Wyrabiać przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już buntował (bo ciasto chlebowe będzie raczej mocno zwarte), dokończyć wyrabianie ręcznie. Odstawić(...)misce przykrytej ściereczka kuchenną na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości . Wyrośnięte ciasto chlebowe zbić w misce kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania . Uformować w rękach owalny bochenek. Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem dopieczenia i obsypanej lekko mąką. Oprószyć go z wierzchu mąką. Odstawić w ciepłe miejsce
Grunt to przepis!
Graty i szpeje do domu... 184początku jak tylko wynalazłam informację o "Graciarni"marzyłam. Nawet rozmawiając z Panem Grzegorzem kilka miesięcy temu wspominałam o takim właśnie zestawie... I o to jest! Łopatka i szczypce do ciasta. Moje wyśnione i wymarzone, całe z drewna olchowego i o unikalnym kształcie... Takie jakich nikt nie posiada, bo są jedyne w swoim rodzaju. Nie da się zrobić dwóch identycznych egzemplarzy(...)wszystkim jest najpiękniejsze. Dodatkowym atutem i wielkim plusem jest staranne wykonanie i precyzja z jaką mamy tutaj do czynienia (jak np grubość łopatki- cieniutka przy samym brzegu, by ciasto było dobrze nabrać). Myślę, że nie raz zobaczycie je "w akcji" :) Póki co czekają na świeżutkie ciasto, którego w domu jak na złość nie ma ;) Na stronie internetowej Graciarni możecie zobaczyć
Kuchnia w czekoladzie
Hui two-layer crepes - chińskie naleśniki dwuwarstwowe 229jajko, wodę oraz cukier. Całość wymieszać i odstawić na 5 minut. Całość: Rozgrzaną patelnię posmarować olejem (jeśli jest taka potrzeba). Na całym dnie patelni rozprowadzić cienką warstwę pierwszego ciasta i smażyć około 1 minuty. Na to wlać warstwę drugiego ciasta i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Placek delikatnie przełożyć i smażyć kolejne kilkanaście sekund (do ścięcia się). Czynności powtarzać(...)resztą ciasta. Naleśniki posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki i kremem lemon curd
Di gotuje
Bułeczki tureckie 202kilka łyżek mleka wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut, mleko,melasę i masło rozpuścić na małym ogniu nie oprowadzając do gotowania,tylko podgrzać, wszystko wymieszać mikserem , ciasto będzie dość luźne , posypać mąką ,przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia . Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i krótko wyrobić ,odcinać kawałki ciasta i układać
Wypieki Rene
Chleb razowy z dodatkiem ziemniaków 165wymieszać z częścią wywaru z ziemniaków zrobić rozczyn. Do ziemniaków dodać tłuszcz, cukier, drożdże i dokładnie utrzeć. Następnie dodać do rozczynu i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dodać resztę mąki, doprawić solą do smaku i wyrobić ciasto ręką aż będzie odstawać od ręki(w razie potrzeby podlać wywarem ziemniaczanym). Dwie wąskie foremki lub jedną większą posmarować(...)olejem, przełożyć ciasto i odstawić jeszcze do na pół godziny. Po czym posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut
Tradycyjna Kuchnia
Bagietki korzenne 222suchych drożdży (1 opakowanie) 1 łyżka oliwy 300 ml wody Przygotowanie: Mieszamy mąkę (pszenną i żytnią) z solą, cukrem, drożdżami i przyprawą do piernika. Wlewamy wodę i oliwę, wyrabiamy ciasto (ręcznie lub mikserem). Powinno być gładkie, sprężyste i niezbyt twarde. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość(...)Następnie dzielimy ciasto na 3 części i z każdej formujemy bagietkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bagietki odstawiamy do wyrastania na 30-40 minut. Nagrzewamy piekarnik do 230 st.C. Przed włożeniem do piekarnika bagietki nacinamy ostrym nożem lub żyletką, a piekarnik spryskujemy wodą. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 210 st.C i dopiekamy bagietki jeszcze
Smakowity Blog Kulinarny
Filiżanki idą do... 156ktorego wklejało sie zdjęcia. I nie chodzi tu wcale o oglądanie, a na pewno nie jest ono moim priorytetem.. chodzi o zapach. Pachnie domem rodzinnym, pachnie słodkim ciastem, pachnie babcinym fartuchm, w którym lepiła ukochane ruskie. Mam nadzieję, że ten zapach zostanie na zawsze i przy filiżance herbaty będzie moim "wolnym czasem" na długo. - See more at: http://www.bistromama.pl(...)którego wklejało się zdjęcia. I nie chodzi tu wcale o oglądanie, a na pewno nie jest ono moim priorytetem.. chodzi o zapach. Pachnie domem rodzinnym, pachnie słodkim ciastem, pachnie babcinym fartuchem, w którym lepiła ukochane ruskie. Mam nadzieję, że ten zapach zostanie na zawsze i przy filiżance herbaty będzie moim "wolnym czasem" na długo. Dorota Kiedy mam czas
bistro mama