Przepis na pączki jak u Babci 140adwokatem lub bez nadzienia. Z cukrem pudrem, kokosem czy lukrem, bez znaczenia ważne, że sprawdzony przepis na domowe pączki. Pączki z cukierni przy tym przepisie jak dla mnie wymiękają. Ciasto drożdżowe, pączki na maślance, faworki, oponki czy pączki z przepisu Babci są najlepsze, zawsze się udają, są świeżutkie nawet następnego dnia. Jak smażyć i na czym smażyć pączki? Jaki(...)mąki najlepszy do pączków? Jakie drożdże do wypieków? Przepis na pączki jak u Babci na wszystko odpowie. Pączki, kreple pyszne ciastka z ciasta drożdżowego. Dobre domowe pączki, które po zgnieceniu wracają do poprzedniego stanu. Lekkie, puszyste ciasto z niewielką ilością cukru. Na czym smażyć pączki? Tradycyjne pączki smaży się na smalcu lub maśle klarowanym. Pączki, faworki na oleju? Nigdy
Dieta moja pasja
Pieczone pierogi empanadas 153przyprawy. Chwilę podmaż razem z dynią. Zmiksuj dynię i soczewicę pulsacyjnie. Wyjmij do miski, połącz z koncentratem i kukurydzą ( u mnie jej nie ma, ale dałabym gdybym miała;)). Ciasto: Na 12 sztuk 160 gram mąki ( u mnie orkiszowa) + do podsypowania 20 gram mąki razowej ( u mnie orkiszowa) 1/2 łyżeczki soli 80 ml oliwy z oliwek ( może być masło(...)dość gorącej wody lub mleka 1 łyżka octu ( lub jajko) Mąkę przesiewamy, przesypujemy składniki do malaksera lub na zagniatamy ciasto na stolnicy. Po wyjęciu z malaksera zagniataj kilka minut. Rozwałkuj na 2 mm ciasto, wytnij spore kółka. Nałóż farsz i zlep pierogi. Posmaruj wodą z solą lub oliwą. Piecz w 190 stopniach C ok. 30 minut. Podałam z sosem pomidorowo
AZgotuj!
Proziaki. Sodowe placuszki, idealne na kolacje. 135Składniki; 30 dag mąki pszennej pół łyżeczki sody 150 ml. jogurtu naturalnego pół łyżeczki soli 1 jajko Przygotowanie; Do miski należy dodać wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Jego konsystencja powinna być nieco luźniejsza niż ciasto na pierogi. Po wyrobieniu wałkujemy ciasto na grubość około 1,5 - 2 cm i szklanką wykrawamy koła. (Stolnice podsypując delikatnie maką
Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto kakaowa krówka 251Przepis na to ciasto mam już od dawna wydrukowany, więc nawet nie pamiętam z jakiej strony go wzięłam. Czekoladowy biszkopt przełożony kakaowym kremem, a do tego słone krakersy i kajmak. Jak dla mnie super. Składniki: (forma 35x25) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli(...)częścią biszkoptu, którą należy lekko nasączyć. Wstawić do lodówki i przygotować polewę. Masło roztopić razem z mlekiem w rondelku i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści. Wylać na ciasto i znowu wstawić do lodówki na kilka godzin. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojej strony
talerz przyjemności
Szybkie ciasto na maślance 122Ciasto na maślance to szybka i smaczna propozycja do kawy. W sam raz na poweekendowe, mało wymagające ciacho
Prosty przepis na
BUŁKI - BAJGLE + FILMIK 121posmarowania rąk PRZYGOTOWANIE : Drożdże wsypujemy do misy robota, dodajemy cukier i trochę wody, mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy resztę składników ( oprócz sezamu). Wyrabiamy elastyczne, zwarte ciasto. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte lekko zagniatamy i ciasto dzielimy na porcje. Formujemy bułeczki bajgle. Każdą bułeczkę obtaczamy w sezamie i układamy
Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka z żurawiną, orzechami i płatkami owsianymi 144małych oczkach skórkę i wyciskamy sok. Dodajemy do masła, tak samo jajka i miksujemy. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi i stopniowo dodajemy do ciasta. 3. Żurawinę siekamy, tak samo jak orzechy. Dodajemy i mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto powinno być dość gęste. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)pomocą łyżeczki nabieramy porcje ciasta. Ręce możemy trochę oprószyć mąką i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. 5. Układamy w odstępach na blaszce. Pieczemy około 10 - 12 minut u mnie termoobieg. Studzimy i gotowe. Smacznego
kruche babeczki
Paluszki chlebowe z czosnkiem. 150dodajemy sól i czosnek. Mieszamy. Włączamy mikser wyposażony w haki. Powoli do miski wsypujemy mąkę. Czekamy aż składniki dokładnie połączą się ze sobą. Może to zająć około 7 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na długość około 10 – 15 cm powstanie nam paluch
Zdrowy Styl Joanny
Tarta mocno cytrynowa 163Składniki: Ciasto – 1 ¼ szk. mąki – 2 łyżki cukru – szczypta soli – 125g masła – 3 łyżki lodowatej wody Nadzienie – 200 ml śmietanki kremówki 30-36 % – 5 jajek – 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej – 120 g drobnego cukry zwykłego – 150 ml soku z cytryny (ja wykorzystałam gotowy produkt marki Limmi ) Przygotowanie: Wyrobić ciasto. Wyłożyć formę na tartę o średnicy(...)nakłuć spód i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec z obciążeniem ok. 15 minut. następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze chwilę, aż ciasto się lekko zarumieni. Na tak podpieczony spód wyłożyć delikatnie nasze cytrynowe nadzienie. Nadzienie : Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować, aż powstanie gładka, rzadka mieszanka. Tartę pieczemy z nadzieniem ok. 30 minut aż masa się zetnie
I LOVE LIFE
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką 147misy robota kuchennego wsypujemy przesianą mąkę dodajemy sól, 4 łyżki cukru, jajko i żółtka całość mieszamy na średnich obrotach miksera następnie dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto na najwyższych obrotach miksera gdy składniki się połączą dodajemy roztopione ale nie gorące masło, całość dalej wyrabiamy około 10 minut. Po tym czasie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce(...)około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 8 części. Formujemy kulkę którą następnie spłaszczamy na grubość około pół centymetra tak aby powstał cienki placek coś na kształt pizzerinki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy uprażone jabłka i posypujemy kruszonką. Ponownie odstawiamy pod przykryciem na 15-20. Następnie wkładamy
Andzia Pichci
Ciasteczka owsiane z czekoladą 142gorzką. Możecie też dodać mieszankę tych czekolad w proporcji pół na pół. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić je o ulubione bakalie, pestki słonecznika lub inne dodatki. Ciasto na razowe ciastka owsiane nie wymaga chłodzenia, wałkowania i wycinania foremkami - wystarczy tylko uformować kuleczki i piec. Poradzą sobie z nimi nawet dzieci :) Owsiane ciasteczka z płatków owsianych górskich(...)mlecznej lub ciemnej) Owsiane ciasteczka z czekolada przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem (2-3 minuty). Dodać jajko, zmiksować. Wsypać płatki i mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksować. Gdy ciasto zrobi się gęste, zmienić mikser na szpatułkę lub łyżkę, dodać czekoladę i wymieszać. Ciasto będzie gęste i dość klejące, ale łatwe do formowania w dłoniach. Uformować 19-20 kuleczek
Lekcje w kuchni
Keto muffinki czekoladowe z masłem orzechowym 166odżywkę białkową , jajka i całość dobrze mieszamy. Do osobnej miski dodajemy mąkę kokosową , proszek do pieczenia oraz kakao , lekko mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych , mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki , do połowy ich wysokości . Następnie do każdego dołka nakładamy łyżeczkę masła orzechowego . Foremki uzupełniamy pozostałym ciastem . Pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180 stopni
WegePrzepis
Ciabatty "winogronowe" (na wodzie z fermentacji czerwonych winogron) 166godzin w t. pokojowej do czasu pienienia, potem schować na 12-24 godzin do lodówki) 75 g - mąka pszenna jasna silna 150 g - płyn z fermentacji winogron 3. Ciasto (3 godziny w t. pokojowej , potem schować na 12-24 godzin do lodówki) 225 - zaczyn (cały) 325 - mąka pszenna jasna silna (można zastąpić część mąki 20 g mąki(...)fermentacji winogron, z lodówki po rozwinięciu glutenu 11 g - sól 26 g olej 40 g płyn z fermentacji winogron, z lodówki do 90% hydro, dodawany stopniowo, porcjami. Ciasto po 12-24 godzinach w lodówce wyłożyć na bardzo mocno obsypany mąką stół, złożyć ciasto na pół, posypać mąką i podzielić na ciabatty. Gara na płótnie z bocznym podparciem około
Przepisy na domowy ser i chleb
Babeczki z borówkami i czekoladą 153wymieszać do połączenia składników. Do miski wrzucić mąkę, dodać proszek do pieczenia, oraz sól i wymieszać łyżką. Następnie przesypać do mokrych składników i krótko wymieszać łyżką na jednolite ciasto. Do ciasta dodać borówki oraz czekoladę i delikatnie wymieszać. Ciasto przekładać do foremek na muffinki (użyłam silikonowych) do około 2/3 wysokości Piec przez około 25 minut. Wyjąć i przestudzić
Healthy food explorer
Promenada 202jest szybkie, ale jakże pyszne ciasto bez pieczenia:) Zrobiłam je ostatnio u siebie w domu na weekend, kiedy nie miałam czasu stać zbyt długo w kuchni - świetnie się przyjęło. Domownicy zjedli je w jeden wieczór. Wszystkim smakowało
Prosty przepis na