ciasto - 164325 przepisów (strona:4762/10955)

Sobotnia pizza pieczona na kamieniu 125

curry w proszku 20 dorodnych winogron, u mnie czerwone 2 łyżeczki suszonego oregano kilka listków świeżego oregano Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Dodaj mąkę, sól i zarób miękkie ciasto. Jeśli jest za twarde dodaj więcej mleka, jeśli za miękkie dosyp trochę mąki. Wyrobione ciasto, które odchodzi od brzegów naczynia przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut(...)wyrośnięcia. Podziel ciasto na dwa kawałki i rozwałkuj na 2 placki o średnicy 30 cm. Posmaruj sosem do pizzy. Na wierzchu połóż kurczaka pokrojonego w kostkę, cebulę, kukurydzę, pieczarki pokrojone w plasterki. Dodaj jeszcze szynkę pokrojoną w kostkę. Na koniec posyp pizzę mozzarellą i wciśnij winogrona. Ułóż pizzę na rozgrzanym kamieniu. Nagrzewam kamień około godziny w piekarniku nastawionym na 275ºC

codojedzenia
Wytrawny dutch baby z krewetkami i szparagami 129

czosnku 3 łyżki białego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Piekarnik rozgrzej do 220°C. Jajka, mąkę i mleko wymieszaj mikserem. Dodaj posiekany szczypiorek oraz dopraw ciasto solą i pieprzem.  Dwa niewielkie naczynia do zapiekania rozgrzej na palniku, wrzuć po odrobinie masła do każdego i rozprowadź po powierzchni. Wlej po połowie ciasta na każde naczynie(...)trzymaj na mocnym ogniu kilkanaście sekund. Następnie przełóż foremki z ciastem do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie, góra-dół przez 13 minut. W tym czasie ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Szparagi przekrój na mniejsze kawałki, wrzuć na patelnię z gotującą się, posoloną i posłodzoną cukrem wodą (około 1/2 szklanki wody). Gotuj na mocnym ogniu, a gdy ta odparuje szparagi przełóż

Delicious Place
Pełnoziarniste tosty francuskie z kremem mleczno – orzechowym Nutlove 142

wyjątkowo smaczne śniadanie lub podwieczorek, które zachwyci niejedno podniebienie Kremy NUTLOVE marki ALLNUTRITION to przepyszne kremy mające wiele zastosowań w kuchni. Idealnie sprawdzą się z naleśnikami, owsiankami, fit deserami, ciastami lub waflami ryżowymi. A co najważniejsze, nie zawierają cukru i tłuszczu palmowego! Dzisiejsze pełnoziarniste tosty wypełniłam po brzegi rewelacyjnym kremem NUTLOVE White Choco Peanut z dodatkiem soli himalajskiej. Zawiera

Oryginalny smak
Focaccia wiosenna 147

Focaccia która przedstawi wiosnę, łąkę jak kto woli. Pyszna, kolorowa i bardzo łatwa do zrobienia. Wystarczą chęci i pomysł.                 ciasto: 300 g mąki pszennej typ 00 3 łyżki oleju 2 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli 200 ml letniej wody szczypta cukru  dodatki: oliwki zielone oliwki czarne cebula czerwona papryczka chili pomidor(...)wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką zagniatam i rozciągam na placek. Piekarnik nagrzewam

wesoła kuchnia
Chleb tostowy, pszenny. 166

maki pszennej Przygotowanie; Do miski wlać wodę, dodać cukier i drożdże. Wymieszać. Wsypać mąkę, dodać tangzhong, sól, olej i masło. Mikserem miksować wszystko dokładnie około 10 minut. Ciasto jest lekko klejące, ale takie powinno być.  Miskę z ciastem przykryć i odstawić na około godzinę aż wyrośnie.  Foremkę keksówkę nasmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto krótko wyrobić, przełożyć

Radość kipiąca uśmiechem.
Szybkie ciasto z orzechami i jabłkami 123

Artykuł Szybkie ciasto z orzechami i jabłkami pochodzi z serwisu emame kitchen

ememe kitchen
Jabłecznik na herbatnikach bez pieczenia 101

Przepis na proste i pyszne ciasto z jabłkami i kremem śmietankowym z polewą czekoladową. Składniki 2 kg jabłek 2 duże śmietanki 30% 1 serek mascarpone 2 galaretki brzoskwiniowe 2 większe opakowania herbatników cukier (ilość zależy od słodkości jabłek) cynamon 4-5 łyżek żelatyny Przygotowanie 2 kg jabłek (zależy jak duża forma) obrać i zetrzeć na papkę. Po czym zasmażyć

Wasze Przepisy
Bułki pszenne na maślance. 142

dodać drożdże i cukier. Wymieszać i odstawić  na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i sól. Wlać maślankę i olej. Wyrobić.  Ja zrobiłam to robotem.  Miskę z ciastem nakryć ściereczką i zostawić na minimum 30 minut do wyrośnięcia.  Po tym czasie, ciasto przełożyć na stolnicę. Jeśli trzeba, podsypać mąką.  Następnie podzielić ciasto na 9 części

Agusiowe smakołyki
Ruskie kluski 1455

dodajemy jajko, połowę podsmażonej cebulki oraz mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Ilość mąki jest uzależniona od gatunku ziemniaków, które użyliśmy. Jeśli będą to ziemniaki mączne, jej ilość będzie mniejsza. Konsystencja ciasta powinna być taka, aby nie kleiła się do rąk i pozwalała na formowanie klusek. Najlepiej sprawdzić to, wrzucając na mrugającą wodę małą porcję ciasta. Jeżeli dobrze się zetnie(...)rozpada, to znaczy, że możemy formować kluski i gotować. Ciasto wykładamy na oprószony mąką ziemniaczaną blat i formujemy kluski w kształcie kopytek lub kluski okrągłe. W garnku zagotowujemy 2,5 litra wody. Dodajemy płaską łyżkę soli. Kluski dodajemy na lekko mrugającą wodę partiami i gotujemy przez 3 – 4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyławiamy łyżką cedzakową. Kluski podajemy

Kuchnia Na Wypasie
Łatwy domowy kebab z chlebkami własnej roboty 141

Wsyp obydwie mąki do misy, dodaj droższe, cukier i sól. Wymieszaj. Wlej olej, wymieszaj. Następnie wlej wodę – na początek połowę. Wymieszaj. Wlewaj stopniowo pozostałą wodę, tyle żeby w cieście nie było suchych elementów. Weź ciasto w dłonie lub wyłóż na blat i wyrabiaj przez chwilę – 3-4 minuty. Włóz z powrotem do misy, przykryj i odłóż na pół(...)słodką papryką, garam masala, mieloną kolendrą, kuminem i cynamonem, posól. Smaż na intensywnym ogniu, żeby dobrze podsmażyć mięso – około 5 minut. Na koniec dobrze popieprz. Krok 6 Wyjmij ciasto z misy. Uformuj kulę, podziel na cztery ćwiartki. Z każdej utocz kulkę, a następnie rozpłaszcz dłońmi na dysk o grubości około centymetra. Układaj na papierze do pieczenia. Posmaruj z wierzchu

Niedzielny kucharz
TRUSKAWKOWY KISIELOWIEC 117

wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. Truskawki pokroić w ćwiartki.  Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Dodać(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisielem - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w ćwiartki truskawki i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem waniliowym. Piec około 40 - 45  minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
SZYBKIE ROGALIKI TWAROGOWE + FILMIK 118

pieczenia 1/2 szklanka oleju 420 g mąki pszennej  PRZYGOTOWANIE :  Twaróg przeciskamy przez praskę, następnie przekładamy na stolnicę lub do misy robota, dodajemy resztę składników i wyrabiamy zwarte ciastoCiasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy je posypując stolnicę mąką. Ciasto ciężko się podnosi ponieważ się rozrywa. Najlepiej jest je rozwałkować bez obracania. Rozwałkowujemy je na kształt koła

Kulinarne Fantazje Marioli
Łatwy domowy kebab z chlebkami własnej roboty 130

Wsyp obydwie mąki do misy, dodaj droższe, cukier i sól. Wymieszaj. Wlej olej, wymieszaj. Następnie wlej wodę – na początek połowę. Wymieszaj. Wlewaj stopniowo pozostałą wodę, tyle żeby w cieście nie było suchych elementów. Weź ciasto w dłonie lub wyłóż na blat i wyrabiaj przez chwilę – 3-4 minuty. Włóz z powrotem do misy, przykryj i odłóż na pół(...)słodką papryką, garam masala, mieloną kolendrą, kuminem i cynamonem, posól. Smaż na intensywnym ogniu, żeby dobrze podsmażyć mięso – około 5 minut. Na koniec dobrze popieprz. Krok 6 Wyjmij ciasto z misy. Uformuj kulę, podziel na cztery ćwiartki. Z każdej utocz kulkę, a następnie rozpłaszcz dłońmi na dysk o grubości około centymetra. Układaj na papierze do pieczenia. Posmaruj z wierzchu

Niedzielny kucharz
Babeczki z masą makową 153

cukier perlisty Mąkę pszenna przesiać na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki. W tym czasie masę makową połączyć z bakaliami i miodem. Ciasto wyjąć, rozwałkować na stolnicy na pół(...)foremką do babeczki wykrawać krążki, a następnie wylepiać nimi foremeczki dociskając do brzegów. Do każdej foremki z ciastem nakładamy masę makową, tak by były całe napełnione. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez 20-25 minut. Upieczone babeczki wystudzić, wyjąć z foremek i polać czekoladą rozpuszczana w kąpieli wodnej oraz posypać cukrem perlistym

przepisy- Milki
Szybka szarlotka bez pieczenia 122

dodałam 1 galaretkę cytrynową i cynamon. Dodałam trochę cukru do jabłek. Połowę ciepłych jabłek wyłożyłam na herbatniki. Następnie znowu ułożyłam herbatniki i na nie reszta jabłek. Ponownie warstwa herbatników. Ciasto włożyłam do lodówki na 2h, żeby masa stężała. Na wierzchu ubita śmietana 36%. Góra posypana kakao. Autor przepisu: Anna Artykuł Szybka szarlotka bez pieczenia pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy

Proponowane wyszukiwania