Czekoladowe muffiny z bananami 98chodzi o gorzką ale można użyć swojej ulubionej) 2 banany pokrojone w plastry/kostkę Wykonanie Suche składniki połączyć razem, mokre również i na końcu wszystko razem + banany i czekoladę. Ciastem napełnić papilotki i piec 20-25 minut w 200 stopniach, grzanie góra – dół. Autor przepisu: Ewelina Artykuł Czekoladowe muffiny z bananami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy
Makaron z mozzarelli z pomidorkamki i bazylią (na ostro) 140gotującą się wodę. Roztopić ser w kąpieli wodnej. Powinien stać się prawie płynny. Dodać 2 żółtka i energicznie wymieszać - najpierw widelcem, a później łopatką lub drewnianą łyżką. Wyłożyć ciasto między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na cienki placek. Delikatnie zdjąć górną warstwę papieru i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 15 minut(...)czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, dodać posiekany czosnek, dymkę, pokrojone pomidorki, doprawić solą i chili. Wyjąć z piekarnika mozarellowe ciasto - przenieść je razem z papierem na blat. Pokroić je na paski i dodać na patelnię z pomidorkami. Lekko wymieszać, dodać listki bazylii
Kulinarne Inspiracje
Gofry z serkiem ricotta. 170aksamitną masę. W osobnej misce łączymy mąkę owsianą, gryczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie powoli wsypujemy mąkę do miski z ricottą i miksujemy do momentu połączenia się składników. Ciasto na gofry odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Gofrownice lekko smarujemy olejem i rozgrzewamy ją. Za pomocą chochelki nalewamy ciasto na rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy gofry do momentu aż uzyskają złotawo(...)brązowy odcień. Postępujemy tak do momentu aż skończy się ciasto. Ricotta dodaje gofrom kremowego smaku i sprawia, że te gofry są tak soczyste w środku, aż szkoda dodawać dżem , miód czy bitą śmietaną . Te gofry idealnie komponują się z dodatkiem świeżych owoców . Goframi możemy się delektować za każdym razem gdy mamy tylko ochotę na coś smacznego i słodkiego jednocześnie
Zdrowy Styl Joanny
Kotlety siekane z dorszem 166Kotlety z siekanego dorsza w cieście majonezowym, z dodatkiem czosnku, cebuli oraz koperku. Są pyszne i delikatne w smaku. To bardzo fajny pomysł na wykorzystanie ryby i przygotowanie z jednego kawałka dorsza obiadu dla całej rodziny. Dodatkowym plusem jest prostota i szybkość wykonania - 20 minut i kotleciki gotowe! Pysznie smakują w towarzystwie sosu koperkowego oraz pieczonych ziemniaczków. Polecam też(...)kostkę. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z musztardą oraz majonezem. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Następnie dodajemy cebulę, czosnek, koperek oraz kawałki dorsza. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy po około 2 łyżki ciasta
Kuchnia MagdaLeny
Chleb owsiany z ziarnami dla diabetyka 248Dziś coś dla miłośników dobrego chleba! Jeśli masz problem z zakwasem, nie lubisz długo stać przy garach, wyrabiać ciasta chlebowego, mierzyć się ze skomplikowanymi recepturami, czekać aż ciasto wyrośnie itd. to ten chleb owsiany będzie dla Ciebie wybawieniem. Jest super smaczny, prosty w przygotowaniu i składa się z niewielu składników. Przepis na ten chleb owsiany jest tak banalny, że poradziłby(...)proszku do pieczenia) 2 duże jogurty naturalne 3% (po 370 g) Płatki owsiane wsypać do dużej miski i wymieszać z ziarnami, solą i sodą. Dodać jogurty i wymieszać dokładnie. Ciasto przełożyć do foremki ba chleb/podłużnej brytfanki (moja miała długość ok. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza
Dietolog
Bananowe chlebki dwa smaki 115Chlebki bananowe to nic innego niż pyszne bananowe ciasto. Robi się szybko i prosto. Można zrobić samo lub z dowolnymi dodatkami. Ja lubię z żurawiną lub z orzechami włoskimi. Co nam trzeba? 4 dojrzałe banany 4 jajka 150g cukru 200 g masła 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 220ml) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli(...)pieczenia, sodą i solą. Do miski z suchymi dodajemy naszą masę z bananami. Mieszamy całość dodając mleko. Dzielimy masę na 2 części. Do jednej dajemy żurawinę do drugiej orzechy. Ciasto wylewamy do blaszek aluminiowych jednorazowych (keksówek) (ok 15 cm długości). Możecie użyć dowolnych! Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy chlebki przez ok. 50 minut. Sprawdzamy metodą suchego patyczka
Latosiowydom
Domowe bułeczki 103świeżych 1 łyżeczka cukru 300 ml letniej wody szczypta soli 6 łyżek oleju Przygotowanie Drożdże zalałam ciepłą wodą i dodałam cukier. Do mąki dodałam rozczyn i wlałam olej. Wyrobiłam ciasto. z tego przepisu wyszło 10 bułeczek. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni na blaszkę z papierem ułożyć bułeczki poczekać 10 minut jak wyrosną i piec ok. 10 minut. Autor przepisu: Renata
Wasze Przepisy
Ciabatta 138Przepis na włoską drożdżową ciabattę, którą możemy podawać w kanapkach na ciepło lub jako dodatek do sałatki czy zupy. Wymaga użycia miksera, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i luźne. Ale dzięki temu otrzymujemy lekkie i wilgotne pieczywo. Polecam zajadać ją moczoną w oliwie z oliwek. Składniki: 375 g mąki 300 g wody 7 g drożdży suszonych łyżeczka soli 2 łyżki(...)ilości wody. Włączyć mikser na małą prędkość i miksować. Gdy składniki zaczną się łączyć, dodawać powoli pozostałą część wody. Miksować około 8 minut, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, będzie ono dość luźne. Przełożyć je do naoliwionej miski, szczelnie przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełożyć
wyzwania kuchenne
Keto muffinki brownie z kremem czekoladowym (low carb) 207kakao (5 g) posypka 2 łyżki wiórków czekoladowych (8 g) łyżka orzechów ziemnych (15 g) Czas przygotowania: 20 min + 15 min pieczenia Ilość: 10 sztuk Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto dodajemy do jednej miski (czyli mąkę kokosową , erytrytol / odżywkę białkową , kakao , proszek do pieczenia , sól , olej kokosowy , mleczko kokosowe , jajka ) i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Do foremek na muffinki(...)dodajemy ciasto do 2/3 ich wysokości . Muffinki pieczemy przez 15 min w temperaturze 160 stopni . Krem W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy i czekoladę , następnie dodajemy erytrytol / odżywkę białkową oraz kakao . Po dokładnym zmieszaniu składników odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia (około 15-20 minut ). Jeśli jesteście niecierpliwi możecie włożyć krem na 5 min do lodówki . W międzyczasie przygotowujemy wiórki czekoladowe
WegePrzepis
Sernik z jogurtów greckich 106Sernik na jogurtach to pyszne ciasto do złudzenia przypominające sernik. Co więcej, robi się je prosto i szybko. Składniki 3 jogurty greckie po 400 g 8 jaj cukier waniliowy 1,5 szkl. cukru pudru 3/4 szkl. oleju 3 duże budynie waniliowe Przygotowanie Jogurty, cukier waniliowy, żółtka, budynie i cukier puder zmiksować, dodać olej. Białka ubić, wymieszać z masą jogurtową. Blachę
Wasze Przepisy
Wielkanoc zero waste 131pieprzu oraz 2 kostki rosołowe. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy łyżeczkę octu jabłkowego i posiekany pęczek koperku. Przed podaniem dekorujemy rzeżuchą. A co zrobić. jeśli zostanie nam otwarte wino? Ciasto! Ciasto z czerwonym winem Składniki: szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru ćwierć szklanki kakao 2 łyżki kawy inki łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli i tyle samo cynamonu szklanka(...)jogurtu pół szklanki oleju 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii szklanka wytrawnego czerwonego wina Przepis na ciasto z czerwonym winem Wymieszaj mokre składniki i zmiksuj je w dużej misce. Następnie dodaj suche składniki do tego naczynia i zmiskuj do połączenia się składników. Piecz w keksówce w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Artykuł Wielkanoc zero waste pochodzi
Ugotowane pozamiatane
Domowa pizza z szynką i pomidorami koktajlowymi. 187Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, kruszymy drożdże i sypiemy cukier. Zalewamy połową wody. Odstawiamy na około 10 min. Po tym czasie dodajemy sól i oliwę. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewamy wodę, tyle ile zabierze mąka. Ciasto ma odchodzić od rąk ale delikatnie może jeszcze się kleić. Odstawić na około pół godziny do podwojenia objętości. W tym czasie obieramy(...)smaku solą i pieprzem a na końcu dodajemy starty ząbek czosnku. Mieszamy, odstawiamy. Wędlinę kroimy w cienkie paseczki, pomidory na połówki, ser mozzarella na plastry, Odkładamy. Ciasto zagniatamy do uwolnienia powietrza, w dłoniach rozciągamy na wielkość blaszki. Moja ma średnice 30 cm. Po wierzchu smarujemy pomidorową pastą. Układamy plastry szynki i połówki pomidorów. Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasteczka bananowe z czekoladą 147olej oraz miód i wszystko wymieszać. W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Przesypać suche składniki do mokrych, wrzucić kawałki czekolady i dokładnie wymieszać (ciasto wyjdzie mokre i kleiste). Ciasto wsadzić do lodówki na około 45 minut, po tym czasie nakładać formując spore kulki, które następnie delikatnie spłaszczać na kształt okrągłych ciastek (jeśli ciasto
Healthy food explorer
Kokosowe racuchy z jabłkami + film 122olej do smażenia szczypta soli cukier puder do posypania przepis Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, wsypujemy mąkę, sól, cukier oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do ciasto wsypujemy wiórki kokosowe i wszystko mieszamy łyżką. Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach a następnie łączymy je z wcześniej przygotowanym ciastem
Smakowite Dania
Danie makaronowe na każdą okazję 158łatwością ususzyć i mieć zawsze pod ręką. Moją maszynką mogę wycinać 2 rodzaje spaghetti i tagliatelle oraz lasagne, nie mówiąc już o tym, że z tak cienko rozwałkowanego ciasta mogę zrobić ravioli, pierogi czy inne makaronowe cudeńka. Makaron z zielonym pesto 4 – 6 porcji Składniki: 350 g mąki durum (semolina) 4 jajka 300 g klopsików, tutaj przepis(...)parmezanowe do dekoracji 150 g mini mozzarella sól i pieprz do smaku 100 g baby szpinaku pół czerwonej cebuli Zacznij od przygotowania makaronu. Z mąki i jajek zagnieć jednolite ciasto. Ciasto powinno być w miarę twarde ale na tyle elastyczne by się nie kruszyło. Owiń w folię i odłóż na 20 minut. Następnie podziel na małe kawałki i rozwałkuj
codojedzenia