Keto lody słony karmel (Paleo, LowCarb, bez nabiału) 160wandalizmu, jednak konsumpcja tak skostniałej lodowej masy należy do zadań skomplikowanych… 😉 Chociaż efekt chłodzący był. Co jak co, ale erytrytol niezbyt nadaje się do produkcji lodów . O ile w ciastach i deserach radzi sobie całkiem nieźle, to w wyrobach wymagających mrożenia już niekoniecznie. Wszystko za sprawą tego, że ma on tendencje do krystalizowania… Z tego samego powodu nie zrobi się(...)efekt jest zbyt mało wyraźny uważając, żeby nie przesadzić… 🙂 Ekstrakt z wanilii Ma za zadanie również podbić smak lodów . Jest to popularny składnik nie tylko lodów , ale także ciast i deserów . Ja zawsze mam go w kuchennej szafce. Najlepiej, żeby był on w pełni naturalny i organiczny oraz nie zawierał cukru czy innych substancji słodzących. Oczywiście nie używa się
Modern Cave Girl
Ciasteczka amoniaczki superchrupiące + filmik 157uzyskujemy dzięki amoniakowi . I już spieszę z wyjaśnieniem, amoniak spożywczy nie jest tym samym, który używa się do produkcji nawozów sztucznych, jest to wodorowęglan amonu , dodany do wypieków spulchnia ciasto, ale nie tak jak soda czy proszek do pieczenia, ponieważ amoniak poddany wysokiej temperaturze całkowicie się ulatnia, także nie pozostawia ani smaku ani zapachu, w przeciwieństwie do sody czy proszku
Kawa z mlekiem
Wytrawne gofry z ziołowym serkiem i warzywami 109bajgli nie wyobrażam sobie życia 😀. Koniecznie zajrzyjcie do ich sklepu → Lekue.pl - sklep Wytrawne gofry z ziołowym serkiem i warzywami Czas przygotowania: 30 minut Składniki na ciasto 2 szklanki mąki pszennej 450 2 szklanki mleka 2% szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 200 g serka śmietankowego oregano czarny pieprz(...)sól zielone ogórki rzodkiewki garść ugotowanego na parze bobu Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Odstawiamy na 15-20 minut, aby rozwinął się gluten. Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy ją delikatnie olejem. Ciasto wlewamy do gofrownicy i pieczemy przez około 10 minut (czas zależy od mocy Waszej gofrownicy), aż gofry będą
Kulinarne przygody Gatity
Placki na maślance z truskawkami 130Dodać jajko. Za pomocą rózgi kuchennej wymieszać całość. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę (cały czas mieszając), płaską łyżeczkę soli, cukier i cukier waniliowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Na samym końcu dodać łyżeczkę sody i ponownie wszystko wymieszać przez około 2 minuty. Po tym czasie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 5-10 minut. Truskawki umyć, usunąć szypułki(...)pokroić na plasterki. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz nakładać po 1 kopiastej łyżce ciasta (na jednego placka) zachowując odstępy. Placki smażyć na średnim (lub odrobinę słabszym) ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zarumienione. Gdy placki trochę podrosną, ułożyć na każdym placku po 3-4 plasterki truskawek. Przewrócić na drugą stronę i ponownie
Świat Domowej Kuchni
Biszkopt z masą budyniową i migdałami. 114Biszkopt, masa budyniowa i prażone płatki migdałów. Dodatkowo, biszkopt nasączyłam kawą. Wyszło pysznie. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i zechcecie wypróbować. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Oczywiście jak zawsze, czekam na Wasze opinie. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej(...)wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką żeby mąka połączyła się z jajkami. Spód prostokątnej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec około 30 minut. Czas pieczenia moż być inny niż u mnie, bo każdy piekarnik ma inną moc. Kiedy
Agusiowe smakołyki
Tort orzechowo - czekoladowy z gruszkowym akcentem i pralinkami Giotto 130zagęszczone wlewamy do większej miski, wbijamy jajko i ubijamy chwilkę trzepaczką. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy orzechy i mieszamy dokładnie - łyżką lub trzepaczką. Powstałę ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 15 - 20 minut. Nie wyrasta wysokie. Studzimy i przekrajamy w połowie na dwa blaty. Masa(...)biszkopta i nasączamy go gorzką, czarną kawą. Wykładamy połowę masy z czekoladowego mascarpone. Przykładamy drugim blatem, również go ponczujemy. Wykładamy pozostałą masę i wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy ciasto do lodówki i w tym czasie przygotowujemy galaretkę gruszkową. Konfiturę podgrzewamy w rondelku, wsypujemy do niej galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Przelewamy do małej miseczki i wkładamy
Kronika Piekarnika
Chleb żytnio orkiszowy na zakwasie. Domowy chleb z foremki 136wymiarach około 25 x 10 cm lub tak jak u mnie kilka mniejszych. Składniki ZAKWAS 50 g aktywnego zakwasu 160 g mąki żytniej typ 2000 140 ml wody CIASTO NA CHLEB cały zakwas 400 g mąki żytniej typ 720 400 g mąki orkiszowej chlebowej 16 g soli 630 ml wody słonecznik, siemię lniane, czarnuszka Wykonanie ZAKWAS Dzień przed pieczeniem, wieczór(...)Następnie dodajemy pozostałe mąki, mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na około 8 w temperaturze pokojowej. Foremki smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremek, zwilżoną dłonią delikatnie wyrównujemy ciasto. Wierzch posypujemy ulubionymi ziarnami. Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 3 – 4 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury
Tajemnice Smaku
Omlet śniadaniowy na słodko z miodem 129grudek mąki. Jeśli masz problem z konsystencją, zblenduj masę blenderem lub użyj elektrycznego miksera. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozpuść masło. Gdy tłuszcz będzie już rozgrzany, wlej na patelnię ciasto omletowe. Podsmaż najmniej z jednej strony do zarumienienia, później przewróć łopatką na drugą stronę. Omlet zdejmij ostrożnie z patelni i przełóż na duży talerz obiadowy. Nałóż na niego keks(...)type":"HowToStep","name":"Na patelni z nieprzywieraj\u0105c\u0105 pow\u0142ok\u0105 rozpu\u015b\u0107 mas\u0142o. Gdy t\u0142uszcz b\u0119dzie ju\u017c rozgrzany, wlej na patelni\u0119 ciasto omletowe. Podsma\u017c najmniej z jednej strony do zarumienienia, p\u00f3\u017aniej przewr\u00f3\u0107 \u0142opatk\u0105 na drug\u0105 stron\u0119.","text":"Na patelni z nieprzywieraj\u0105c\u0105
ProstePesto.pl
Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami 155wszyscy lubią truskawki, z rabarbarem bywa różnie. Połączyłam owoc z warzywem i upiekłam tartę, taką rystykalną, która uda się każdemu. Przecież nie ma nic trudnego w tym aby rozwałkować ciasto na placek a potem nałożyć farsz i zawinąć brzegi.. No to jak zachęciłam do jej zrobienia? Wiejska tarta z owocami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Gofry z awokado i jajkiem 143zielone i białe części) 2-4 jajka oliwa lub masło klarowane do smażenia sól i pieprz odrobina płatków chilli Przygotowanie: Gofry: do miski dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw ciasto na 15 minuta aby odpoczęło. W tym czasie przygotować resztę składników. Awokado przekrój, usuń pestki, obierz i dodaj sok z cytryny. Rozgnieć widelcem(...)klarowanym maśle. Dymkę posiekaj. Upiecz gofry w urządzeniu zgodnie z instrukcją. Jeśli włożysz około 1 łyżkę na porcję gofry są mniejsze i ciekawie postrzępione. Jeśli niemal 2 łyżki ciasto powinno zając całą przestrzeń na gofry. Na ciepłe gofry nakładaj porcję awokado, jajko sadzone, posyp wszystko dymką, płatkami chilli i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj od razu! SMACZNEGO Artykuł Gofry z awokado
nietylkopasta.pl
SERNIK NA ZIMNO, CHRUPIĄCA MALINOWA CHMURKA 133masa gęstnieje błyskawicznie), wykładamy ją na spód z sucharów i nutelli, dokładnie rozprowadzamy, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki. Na schłodzona masę serową wylewamy lekko tężejącą czwartą galaretkę, odstawiamy ciasto do lodówki. polewa ganache: - 80g czekolady (u mnie deserowa) - 80g słodkiej kremówki (30%) - 17g gorącej wody - 4g żelatyny Kremówkę zagotowujemy w rondelku, zdejmujemy z palnika, wrzucamy połamaną czekoladę(...)chwilę odstawiamy. Następnie mieszamy do rozpuszczenia. W trakcie rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. Wlewamy do polewy i całość dokładnie mieszamy. Po kilku minutach (letnie) wylewamy na schłodzone ciasto i odstawiamy z powrotem do lodówki. Smacznego
Smaczne Zdrowe
Ukraina - Wegańskie syrniki 169więcej soku z cytryny. 2) Do twarogu dodajemy ekstrakt waniliowy, cukier i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. 3) Na patelnię wlewamy cienką warstwę oleju. Na rozgrzany olej przekładamy ciasto (łyżka ciasta to mniej więcej jeden syrniczek). Przełożone na patelnię ciasto lekko spłaszczamy łyżką. 4) Syrniczki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Gotowe lekko
Roślinożerni urlopowicze
Pierogi ruskie 153Gdybym do końca życia miała jeść tylko jedno danie to zdecydowanie byłyby to pierogi ruskie. Przepis mojej babci na pierogi jest najlepszy - smakuje wszystkim domownikom i
Prosty przepis na
Proste ciasto z owocami 146blogu jest już kilka jeśli nie kilkanaście ciast z owocami ( maślankowe , błyskawiczne , kruche ), a dziś chciałam Wam zaprosić na kolejne mięciutkie, leciutkie, a do tego po prostu pyszne ciasto z owocami i kruszonką. Ja dodałam jagody kamaczackie, ale można do niego dodać dowolne sezonowe owoce - truskawki, maliny, śliwki, borówki, jabłka czy porzeczki i za każdym razem będzie pyszne. Jego przygotowanie(...)masa. Następnie zmniejszamy obroty, dodajemy olej, a następnie mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto, a na wierzchu układamy owoce i posypujemy wszystko kruszonką. Pieczemy w 170 st. C przez ok 40 minut do tzw. suchego patyczka
Cynamonowe szczęście