Gofry 135jajka (osobno żółtka i białka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Gofry - wykonanie Wszystkie składniki poza białkami miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno i bardzo delikatnie mieszamy z ciastem. Nakładamy porcję ciasta na gofrownicę i pieczemy do uzyskania rumianego koloru (pewnie 2-3 minuty). Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Polecamy również nasz przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego
Marder&Marder Manufacture
Racuchy z tartymi jabłkami 411puder do posypania (przepis na około 14 sztuk) Mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego przesianą mąkę, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Miksujemy aż do uzyskania gładkiego lejącego ciasta (które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawiamy na 15 minut. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy
Kardamonovy
Domowa chałka - pyszna 133Masło roztapiamy, studzimy. Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy do nich letnie mleko, jajka, mąkę cukier i przestudzone masło. Za pomocą robota, albo ręcznie wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. 2. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny, żeby ładnie nam wyrosło. 3. W międzyczasie możemy przygotować kruszonkę: do miski dajemy wszystkie składniki, zagnieść kruszonkę. Włożyć do lodówki(...)Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną delikatnie mąką. Dzielimy na 3 części z których formujemy podłużne wałki. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wałki przekładamy na blaszkę i zaplatamy warkocz. Końce zlepiamy. 6. Teraz chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy kruszonką. Zostawiamy na 30 minut, żeby wyrosła. 7. Chałkę pieczemy w 180 stopniach około 40 - 45 minut (w zależności od tego
kruche babeczki
Pierogi z powidłem i serem – kuchnia podkarpacka 132tradycjach w Górze Ropczyckiej przekazała mi Katarzyna Kaczanowska – Kasiu, bardzo dziękuję za tę cenną i smaczną lekcję :) Pierogi z powidłem i serem – kuchnia podkarpacka Składniki na 60-70 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 250 ml gorącej wody Farsz: 400 g gęstego powidła śliwkowego 400 g białego sera Masło do omaszczenia Powidło i biały(...)mieszamy. Jeśli powidło nie jest zbyt gęste dodajemy go trochę mniej, a w zamian dodajemy więcej białego sera. Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy elastyczne miękkie ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość 2-3 mm i wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do zagotowanej lekko posolonej wody. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 minuty
Trzeci talerz
Kopytka dyniowe z sosem maślano-ziołowo-serowym 135wyjmij z piekarnika i zmiksuj blenderem na gładką masę. Wystudź W misce wymieszaj ziemniaki z purre, dodaj mąkę, jajko, sól curry i kurkumę i wymieszaj na jednolite ciasto-jak się lepi-dodaj mąki. Ciasto wyłóż na stolnicę lub deskę oprószoną mąką. Z ciasta uformuj wałek i wykrawaj z niego ukośne kawałki – kopytka – takie na 2-3 cm. Aby lepiej
Latosiowydom
Naleśniki budyniowe z waniliowym serkiem i malinami 168Naleśniki budyniowe z waniliowym serkiem i malinami Dziś mam dla Was przepis na pyszne naleśniki budyniowe z waniliowym serkiem i malinami. Naleśniki wychodzą delikatne i cienkie. Ciasto z dodatkiem budyniu jest aromatyczne i pachnące. Jak tylko zaczynam smażyć moje budyniowe naleśniki od razu w kuchni pojawiają się moje maluszki “Mamo, jak tu pięknie pachnie” “O nasze ukochane naleśniki, kiedy będą(...)Qualum Basic Stone Edition, która wyróżnia się wysoką odpornością na ścieranie. Dzięki temu naleśniki nie tylko będą dobrze wyglądały, ale też z łatwością będziecie je obracać na drugą stronę (ciasto nie przywiera do patelni). Jak przygotować budyniowe naleśniki z waniliowo-malinowym nadzieniem? To bardzo proste. Wystarczy wymieszać składniki, usmażyć cienkie naleśniki i posmarować każdy szybkim nadzieniem. Kilka chwil
Słodkie okruszki
Migdałowe ciasteczka i jesienne zapachy do domu 126Knot które w tym poście Wam przedstawię. Należę do tych osób które kochają jak w domu ładnie pachnie już od progu, czasem jest to zapach pieczonego domowego ciasta a czasem świec które właśnie u mnie się palą. Szczególnie widać to po niektórych moich postach na Instagramie. Nadeszła jesień …a to idealna pora na wieczory pod kocem(...)dodać miękkie masło i sok z cytryny, wlać ubite jajko i całość wymieszać łyżką. Masa będzie dość klejąca, ale taka ma być. Włożyć na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta, lekko zwilżonymi wodą dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze od piekarnika wyłożonej pergaminem. Zachować kilku centymetrowy odstęp-ciasteczka urosną. Piekarnik nagrzać
Wanilia i Kardamon
Zupa z fasolki szparagowej 128białej kapusty Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Kotlety z buraka (wegańskie) Warzywa z tofu w sosie orzechowym satay (wegańskie) Tofu mielone Omlet jaglany z suszonymi pomidorami Tortilla przepis na ciasto Szakszuka w sosie fasolowym Boczniaki ala strogonow Placki z kaszy gryczanej Zobacz więcej wegetariańskich przepisów A może wegetariańskie słodkości? Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge(...)czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka bez pieczenia Popękane ciasteczka Bułeczki cynamonowe Keto bounty (wegańskie) Wegańskie placki bananowe Ciasteczka orzechowe Orzechowy deser śmietankowy z góry Maślane ciasteczka owsiane z czekoladą Więcej przepisów na wegetariańskie słodkości znajdziesz tutaj . Przepisy sezonowe Zupa dyniowa (wegańska) Pieczone placki z cukinii (keto) Kotlety z buraka (wegańskie
WegePrzepis
Ciasto marchewkowe ze słonym karmelem i polewą czekoladową 122Już kiedyś gdzieś na blogu wspominałem, że bardzo lubię ciasto marchewkowe. Jak muszę (lub chcę) zrobić jakieś proste ciasto, to wybór zawsze pada na marchewkowe. Dodatkowo, uwielbiam słony karmel. Czekoladą też nie gardzę (zresztą co za stwierdzenie, a znacie kogoś, kto gardzi?). Pomysł na to ciasto chodził mi po głowie naprawdę już od dawna. Od bardzo dawna. Koniecznie chciałem
Marder&Marder Manufacture
Zapiekane naleśniki po meksykańsku 237pysznym farszem z mięsa mielonego, papryki, kukurydzy i fasoli oraz zapiekane z sosem pomidorowym i serem. Świetny pomysł na obiad, kolację lub danie na przyjęcie. Polecam! Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 300g mięsa mielonego – wołowego(...)mieszając. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, fasolę oraz kukurydzę, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Potrawa powinna być dość gęsta. Odkładamy do przestudzenia *** *** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do przestudzonego farszu dodajemy połowę startego sera
Blog z Apetytem
Mój kolejny przepis w gazecie :) 166Cześć Kochani, spieszcie do kiosków, bo w najnowszym numerze Przyślij Przepis możecie zobaczyć mój przepis na ciasto Balladyna :) A na blogu znajdziecie je tu kliknij
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Makaron Gnocchetti sardi (Malloreddus) z sosem z cukinii i kiełbasy Salsiccia. 126sobie to "coś". Nie dość, że świetnie kombinuje się z różnymi, gęstymi sosami, to jeszcze jest niezwykle prosty do wykonania. Nie potrzeba męczyć się z wałkiem! 😉 Wystarczy zagnieść ciasto, utoczyć z niego wałeczki grubości ok. 1cm a potem potrzebny jest już tylko nóż i deseczka do gnocchi , taka z rowkami (lub np. mata do sushi – sprawdzałem, też daje radę). Oczywiście(...)chilli do smaku Wykonanie: 1. Makaron Szafran wrzucamy do ciepłej wody i pozwalamy mu namakać przez 10 minut. Wodę z szafranem wlewamy do mąki, dodajemy szczyptę soli, Zagniatamy ciasto, wyrabiając 8-10 minut. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na co najmniej pół godziny. Następnie, formujemy z ciasta wałki o grubości ok 1cm, kroimy nożem na małe kawałki
Pasta Po Polsku
quiche z porami 249Składniki: kruche ciasto 1 duży por 3 ząbki czosnku 4 jajka śmietana (3 – 4 łyżki) śmierdzący ser (brie, camembert, lazur…. cokolwiek) sól pieprz gałka moszkatołowa Ciastem wyłożyć formę, wstawić do zamrażarki. Pora rozciąć wzdłuż na pół, umyć, pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Wszystko razem wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą, zeszklić. Jajka roztrzepać z dodatkiem śmietany. Dodać soli(...)pieprzu, gałki muszkatołowej. Zeszklone pory wyłożyć na ciasto w formie, zalać wszystko masą jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 – 30 minut. Pod koniec pieczenia na wierzch położyć kawałki sera i poczekać, aż się rozpuści
stajnia gołębie od kuchni
Malinowa góra lodowa 187Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści. Potem dodajemy żółtka, a gdy się połączą z masą to ostrożnie mieszając łyżką, porcjami dodajemy do masy jajecznej mąkę z kakao. Ciasto przelewamy do blaszki (23 x 33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 35 minut w temperaturze 180 st.C Krem budyniowy: 3 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 2 budynie(...)kremie układamy równą warstwę malin, którą zalewamy tężejącą galaretką. Przykrywamy drugim plackiem, ponownie nasączamy i smarujemy resztą kremu. Biszkopty przekrawamy na pół i ustawiamy na wierzchu kremu. Następnie wstawiamy ciasto do lodówki. Masa z mlekiem w proszku: 200 g masła 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. wody 2 szkl. mleka w proszku (pełnego) 1 łyżka kakao Masło, cukier oraz wodę
Cynamonowe szczęście
TORT CZEKOLADOWY 161sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Pozostawić do wystudzenia, następnie biszkopt podzielić na cztery blaty
RAROSSA