ciasto - 164325 przepisów (strona:4746/10955)

Pierniczki bistro mamy 138

niego jajka i wolno mieszamy w dołku drewnianą łyżką. Dolewamy masło z miodem i zaczynamy zagarniać nożem, aby płynna masa nie uciekała na stolnicę.  Zaczynamy wyrabiać rękami ciasto. Podsypujemy mąką, aby nie kleiło się do rąk ani do stolnicy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.  Dzielimy na kilka części, każdą osobno rozwałkowujemy na grubość(...)wycinamy foremkami różne kształty. Ciasto nadaje się również na ścianki domku z piernika.  Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 st.  Po upieczeniu studzimy i dekorujemy

bistro mama
Ziemniaczano-serowe kluski z sosem pieczarkowym 121

składnikach mamy jeszcze tłusty twaróg. Dzięki dodatkowi sera kluski są bardzo delikatne. Ilość mąki podałam orientacyjnie, każdy gatunek ziemniaków może potrzebować inną ilość. Dlatego mąkę należy dodawać po trochu. Ciasto będzie nieco kleiste, ale nie należy się tym przejmować, tylko podsypać mąką przy formowaniu wałeczków. Ziemniaczano-serowe kluski z sosem pieczarkowym Ziemniaczane kluski z sosem grzybowym Czas przygotowania: 40 minut(...)Składniki Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 200 g białego sera 3 jajka 1 - 1,5 szklanki mąki pszennej (w zależności od gatunku ziemniaków) sól pieprz   Sos pieczarkowy 500 g pieczarek 300 ml śmietany 30% 1 duża cebula natka pietruszki olej do smażenia sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki Wykonanie Cebulę obierz, pokrój  w kostkę i zeszklij

Kulinarne przygody Gatity
Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem, szpinakiem i fetą 143

każdej imprezie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Takie łódeczki można również podać jako dodatek do czerwonego barszczu. Robi się je bardzo szybko, a jeśli użyjemy ciasta francuskiego light będą one też nieco fit.   Składniki (ok. 15-17 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej light) 2 małe filety z kurczaka lub 1 duży(...)koniec dodać szpinak i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Odstawić do całkowitego przestudzenia. Następnie przełożyć do miski, dodać ser feta i wymieszać za pomocą widelca do otrzymania farszu. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na każde nakładać po ok. 1 łyżce farszu i skleić boki. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziołami prowansalskim. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Healthy food explorer
Ciasto marchewkowe z płatków owsianych 217

szwedzkiej strony matrecept. W związku z tym podawany w millilitrach zamiast gramach. Jest to bardzo popularny zapis przepisów w skandynawi. Dzieki temu możemy wykonać każde ciasto bez wagi.  Ciasto jest wilgotne i mocno cynamonowe. Myślę że może być ciekawym zamiennikiem płatków owsianych na śniadanie. Szczególnie dla tych którzy nie lubią konsystencji płatków. S kładniki: 4 jajka(...)dodać marchew. Całość wymieszać i wylać do formy. Piec około 25 minut a następnie ostudzić. Ser zmiksować z masłem a potem ostrożnie wmieszać cukier puder. Delikatnie rozsmarować na ostudzonym cieście i posypać startą skórką z pomarańczy

Mohiella
Zrób własnych chleb. Poradnik 112

więcej składników odżywczych chleba zostanie przyswojonych. Aby to osiągnąć, piekarze mają do wyboru drożdże piekarskie lub zakwas. Drożdże piekarskie, wytwarzane z piwa przemysłowego, uwalniają dużo CO2 i powodują, że ciasto rośnie zbyt szybko, podczas gdy zaczyn zawiera bakterie mlekowe, które zakwaszają ciasto i aktywują enzymy. Ta różnorodność mikroorganizmów posłuży z jednej strony do wstępnego trawienia złożonych składników, takich jak gluten(...)dlatego pozostają nienaruszone do końca w układzie pokarmowym. Aby temu zaradzić i czerpać korzyści z ich zalet, nalega się na konieczność zmiażdżenia i zwilżenia ich przed dodaniem do ciasta. Artykuł Zrób własnych chleb. Poradnik pochodzi z serwisu Przepis Kulinarny ProstePesto a jego autorem jest Poradnik Kulinarny

ProstePesto.pl
Fit muffinki marmurkowe 149

Dziś znów zapraszam na muffinki, tym razem dwukolorowe o smaku waniliowo-czekoladowym. To taka muffinkowa wersja popularnego ciasta marmurkowego. Muffinki wyszły bardzo puszyste, mięciutkie, idealne do kawy lub herbaty. Jako przekąska na imprezę też świetnie się sprawdzą, robi się je błyskawicznie i wyglądają bardzo fajnie w przekroju. Składniki (ok. 10 sztuk): 2 szklanki mąki orkiszowej* 1/2 szklanki ksylitol/erytrytolu/cukru szczypta soli(...)oraz ksylitol. Do drugiej miski wrzucić składniki mokre i wymieszać (np. za pomocą trzepaczki). Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie pół przygotowanego ciasta przelać do drugiej miski, dodać 3 łyżki kakao i wymieszać (gdyby masa była za gęsta dolać mleka, 2-3 łyżki powinny wystarczyć).  Nakładać  do foremek na muffinki (używam

Healthy food explorer
Paszteciki z soczewicą i suszonymi pomidorami 137

pięknie pachnie w całym domu.  Dzięki dodatkowi pomidorów powinny posmakować nawet tym, którzy za soczewicą średnio przepadają. Także jeżeli macie trochę czasu wypróbujcie ten przepis koniecznie.  Ciasto: ok. 4 szklanki mąki pszennej 250 g masła  3 jajka 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 50 g świeżych drożdży ok. 1/2 szklanki śmietany do posypania: czarnuszka, sezam Drożdże kruszymy(...)zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Do mąki dodajemy drożdże oraz pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeżeli bardzo klei się do rąk to dodajemy jeszcze trochę mąki.  Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości ok 10 cm. Na środku tego prostokąta układamy farsz i zlepiamy brzegi do środka, a następnie kroimy

Cynamonowe szczęście
Szarlotka sypana 114

jabłka i ostatnia część suchych składników.  Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach zimne masło.  Piec przez około 50 minut w 180 stopniach, tak aby góra ciasta zdążyła się zarumienić. Smacznego! Przepis na to ciasto jest niewiarygodnie łatwo i szybki. Żadnego zagniatania, ucierania i brudzenia miksera. Mimo swojej prostoty, nie traci ona na smaku. Wystarczy tylko kilka

Proste-przepisy.pl
Placuszki dyniowe 118

łączymy z proszkiem do pieczenia. 4. Suche składniki przekładamy do mokrych i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. 5. Na dobrze nagrzaną patelnię z olejem wykładamy po ok. 2 łyżki ciasta na jednego placuszka. 6. Placki smażymy przez około 2 minuty na każdą stronę, do zarumienienia. 7. Gotowe placki z dyni nie są zbyt słodkie, dlatego można po usmażeniu oprószyć

Alle Dobre!
Sernik na zimno z mango i grantem 128

następnie mieszamy z serem i cukrem pudrem. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i całość ponownie mieszamy starannie. Gotową masę wylewamy na herbatniki i odstawiamy do lodówki.  Przed wylaniem na ciasto proponuję spróbować, czy masa jest wystarczająco słodka i ewentualnie dodać więcej cukru. Warstwa śmietankowa: 500 ml  śmietany 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki mleka(...)kąpieli wodnej. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem. Gdy będzie gęsta dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy. (Żelatyna w tej warstwie nie jest niezbędna, ale dzięki jej dodatkowi ciasto lepiej się kroi). Śmietanę wykładamy na masę serową i posypujemy pestkami granatu. Ciasto chłodzimy w lodówce kilka godzin

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania