ciasto - 164325 przepisów (strona:4641/10955)

Śmietanowo - galaretkowiec 493

proszku do pieczenia 2 łyżki kakao WYKONANIE : _____________________ Jajka ubić z cukrem na puch, dodać mąkę , proszek , wodę , olej i kakao , wszystko delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wylać ciasto , piec w temp. 190 stopni . Po upieczeniu ciasto przeciąć na pół . MASA ; ____________________ 2 CZerwone galaretki rozpuścić w 0,5 litra przegotowanej wody , odstawić do lekkiego stężenia . 1 zieloną galaretkę rozpuścić(...)litra czerwonej galaretki , delikatnie wymieszać . Galaretki czerwoną i zieloną pokroić w kwadraciki i dodać do masy śmietanowej , jeszcze raz delikatnie wymieszać . Masę wyłożyć na pierwszą część spodnią ciasta i przykryć drugą . wierzch posmarować resztką masy i posypać koralikami lub czym kto lubi. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Miodownik 290

Miodownik SKŁADNIKI NA CIASTO: 230g cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki miodu płynnego 500 g mąki 2 łyżeczki sody 50 g masła 3 jajka KREM: 1 l mleka 14 łyżek kaszy manny 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny Dodatkowo 1 puszka karmelu orzechy lub migdały Sposób przygotowania Na stolnicę wysypać mąkę dodać wszystkie(...)podane na ciasto składniki Zagnieść ciasto , podzielić na 3 części. 3 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować 3 cienkie placki. Piec w temp 180 st. około 15 / 20 minut . wykonanie masy; 1. połowę mleka wlać do garnka , wsypać cukier i zagotować w drugiej połowie rozmieszać kaszę , do gotującego mleka wlewać kaszę i energicznie mieszać , chwilę pogotować aż zgęstnieje masę ostudzić

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto balowe 398

Ciasto balowe   Składniki 1 szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku 1 łyżka oleju karmel 2 kremy toffi z Dr. oetkera 15 herbatików 16 krakersów 2 szkl mleka 1 l mleka 4 budynie waniliowe Blaszka 25/30 Sposób przygotowania 1. Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel , dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem.Wymiesza(...)przelać do blaszki . 2. Biszkopt upiec w temp. 180 st do suchego patyczka. 3. Budyń ugotować na litrze mleka. 4. Kremy ubić w 2 szklankach mleka. 5. Warstwy ciasta; 1. biszkopt 2 . budyń 3 . herbatniki 4. karmel 5 . krakersy 6. wierzch i boki ciasta posmarować kremem toffi i udekorować według własnego pomysłu

Sama słodycz i szczypta chili
Cynamonowe kruche ciasteczka 401

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do miski wsypujemy obie mąki, cukier puder, cynamon, imbir i mieszamy. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do miski i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Powinno to trwać jak najkrócej, żeby nie ogrzać zbytnio ciasta. Od tego zależy jego kruchość :) Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. 2. Piekarnik rozgrzewamy(...)stopni. Stolnicę i wałek posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 cm i wycinamy różne kształty przy pomocy foremek lub szklanek. Wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 8-15 minut. Należy pilnować, żeby ciasteczka lekko się zarumieniły, ale nie spaliło. Wyciągamy na kratkę do do ostudzenia i.. zajadamy

My Culinary Art
CIASTO UCIERANE Z DŻEMEM 222

drożdży, albo mleko się skończyło, albo dziwnym trafem nie mam Kasi (a wydawało mi się że są w lodówce jeszcze 2 kostki!) Dziś było podobnie. Miało być ciasto z owocami, tylko owoców ani widu, ani słychu :( Ot życie...  Jednak fakt ten nie ostudziła wcale mojego zapału do upichcenia czegoś, i owoce postanowiłam zastąpić dżemem aroniowym, który smętnie stał sobie(...)lodówce już jakiś czas. I tym sposobem powstało ciasto ucierane z dżemem. Składniki: 4 jajka 0,5 szklanki cukru  0,5 szklanki oleju 1 ½ szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat cytrynowy słoik (250g) dżemu, najlepiej kwaskowatego: czarna porzeczka, aronia (ja dałam aronię) Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej,  ciągle

Walijskie Pichcenie
BUŁECZKI Z MUSEM JABŁKOWYM 189

bułeczki. Przepis znalazłam kiedyś w jakiejś kulinarnej gazetce, dziś wypróbowałam po raz pierwszy i nie żałuję.  Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie, maślane. Polecam gorąco! Składniki: Na ok 10 bułeczek Ciasto: 2.5 szklanki mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru cukru 1 jajko (plus 1 do posmarowanie bułeczek)  1/4 szklanki oleju ½ szklanki ciepłego mleka szczypta soli Nadzienie(...)solą. Gdy trochę przestygnie dodajemy do niego jajko.Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy do niej podrośnięte drożdże. Dolewamy mleko z tłuszczem, cukrem i solą. Wyrabiamy gładkie ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera po czym odstawiamy w cieple na około 1-1,5 godziny. Ja z reguły używam do tego celu piekarnika nastawionego na minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy

Walijskie Pichcenie
ZAPACH DOMU CZYLI SŁODKIE BUŁKI Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 225

wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować(...)Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki   sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio  wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą  i odłożyć na pół godziny

Walijskie Pichcenie
CYNAMONOWE BUŁECZKI 174

blogu Anyżkowo i od razu przypadł mi do gustu.  Po małych modyfikacjach zabrałam się do pieczenia.  Małe puszyste bułeczki, po wyrośnięciu i upieczeniu stworzyły ... pyszne puszyste, cynamonowe ciasto.  Bułeczki są pyszne szczególnie  ciepłe ale i na zimno z kubkiem kawy z mlekiem smakują rewelacyjnie. Składniki : (na średnią tortownicę)  30g drożdży ,  1/4 szklanki cukru(...)łyżeczki cynamonu łyżka roztopionego masła     Wykonanie:  Do miski wsypujemy mąkę, rozkruszone drożdże, cukier , jajko, sól i mieszamy składniki. Dolewamy letnie mleko i wyrabiamy gładkie ciasto.  Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-50minut. Następnie nabieramy łyżką ciasto, formujemy kuleczki i obtaczamy je najpierw w roztopionym maśle a potem w cukrze

Walijskie Pichcenie
LEKKIE CIASTO BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWE 282

Szybki i prosty przepis na ciacho do popołudniowej kawki.  Najwięcej czasu zajmie upieczenie biszkoptu, ale jak już mamy gotowy blat biszkoptowy - cała reszta pójdzie szybciutko.  Ciasto nie jest mocno słodkie, lekko orzeźwiające, bo budyń ugotowany na Kubusiu ma kwaskowy smak, a śmietana ubita z cytrynowymi galaretkami również nie jest "ciężka" w smaku :) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki(...)całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy  wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto. Piec w 170 o C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta).  Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). następnego dnia biszkopt kroimy

Walijskie Pichcenie
CZEKOLADOWY MUS Z WIŚNIAMI 223

pucharkach, wylać na spód biszkoptowy albo ciasteczkowy - jak u mnie.  Super sprawdza się szczególnie latem, kiedy nawet jak nie ma upału za oknem nie tęsknimy to ciężkich, kremowych ciast i tortów.  Polecam gorąco! Składniki: Na ciasteczkowy spód: 100g herbatników (ja miałam belvita) 70 g rozpuszczonego masła Ciastka rozkruszamy na drobny pył. Można to zrobić przez włożenie(...)foliowego (dość mocnego) woreczka i wałkowanie ich wałkiem od ciasta, bądź rozbijanie ich tłuczkiem do mięsa. Możliwości jest wiele. Do rozkruszonych ciastek wlewamy roztopione i lekko przestudzone masło, łączmy całość i wyklejamy spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas robienia pianki. Czekoladowa pianka: 400 g jogurtu greckiego  150 g czekolady (dowolnie gorzkiej lub mlecznej-najlepiej pół na pół

Walijskie Pichcenie
Tarta kakaowa z masą kokosową 261

Połączenie ciasta kakaowego z kokosem zawsze wypada dobrze. Do zrobienia tej tarty zainspirowały mnie ciastka Hit o takim smaku. Przepis jest połączeniem trzech innych receptur na tarty wraz z moimi małymi zmianami. Mocno kakaowy spód, budyń z mleczka kokosowego i bita śmietana z wiórkami kokosowymi w rezultacie dają pyszną tartę, która nie jest zbyt słodka i ciężka. To dzięki masie(...)budyniowej, do której nie wkręcałam masła oraz bitej śmietanie, która nie jest za słodka. SKŁADNIKI Ciasto 160 g mąki 60 g cukru pudru 25 g kakao 1 jajko 100 g masła Masa puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 op. budyniu waniliowego 100 g cukru 15 g mąki pszennej 1 jajko łyżka masła Ponadto 250 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka

Złote przepisy
Ciasto śliwkowe z truflami i orzechami 320

Plum cake with truffles and walnuts Składniki. Ciasto. 5 jaj 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z pomarańczy Masa śliwkowo-truflowa. 30 dag masła 125 ml mleka 30 dag czekoladek truflowych 10 dag śliwek suszonych 2 łyżki spirytusu Polewa. 1 tabliczka czekolady z orzechami  1 łyżka masła 50 ml kremówki(...)Wykonanie. Śliwki pokroić i zalać spirytusem. Jajka ubić z cukrem, dosypać mąkę z proszkiem i skórką pomarańczową, wymieszać. Ciasto przelać do formy 28cmx24cm. Piec w temp.160 stop. 25 minut. Masa. Mleko zagotować i rozpuścić w nim trufle. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z masą truflową i śliwkami osączonymi ze spirytusu.Jeżeli możemy to dodajmy spirytus do masy. Masę wyłożyć

Kulinarny karnet Christophera
Pianka z galaretką. 5297

Ciasto powstało delikatnie mówiąc przez przypadek, chwilę zapomnienia i moje roztargnienie. Wydawałoby mi się  wówczas, że efekt będzie taki, że tylko szybko zjeść i zapomnieć. Jednakże zaskoczył mnie ostateczny wynik. Smak znałam wiec wiedziałam, że będzie ok. Ale pozostając w temacie ;). Składniki: 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 różne galaretki,  2 takie same galaretki, biszkopty.   Wykonanie(...)wcześniej galaretki i znów wstawiamy do lodówki. Czynimy to samo z trzecią częścią mleka i ostatnią galaretką. Wylewamy na blaszkę i polewamy pozostałą częścią galaretki.  Efekt podwójnie "spodniego" ciasta uzyskałam przez przypadek. Myślałam, że ciacho będzie wyższe i zrobiłam w największej blaszce. Co się okazało małym nieporozumieniem Więc kiedy galaretka na wierzchu była ścięta, ale nie tak do końca

Malinowe Pocałunki
Piernik z herbatą 224

Dzisiaj powstało również ciasto. Bardzo intensywny dzień w kuchni. Piernik przekładany masą z kaszy manny. Stare przepisy zawsze mają w sobie to coś! SKŁADNIKI Na ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka miodu 1 szklanka oleju ok 3/4 szklanki cukru 1 szklanka herbaty czarnej 4 jajka 2 łyżeczki  sody przyprawa do pierników.   Do masy:  6 łyżek błyskawicznej kaszy(...)manny  1/2 litra mleka 1 niepełna szklana cukru 1 kostka masła sok  z połowy cytryny WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.. Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni-  termoobieg ok 15 min każdy placek. Szklankę mleka zagotować z cukrem. pozostałe mleko  mieszamy z kaszą manną

W kuchennym oknie Ewy
Moja wariacja 3 bita. 388

warstwą herbatników, zawijamy w folię i zostawiamy do ostygnięcia.  Tu miałam troszkę więcej kajmaku więc zrobiłam kolejną warstwę;). Ubijamy 350ml śmietany. Pod koniec dodajemy resztę kajmaku. Wykładamy na ciasto. Resztę śmietany ubijamy z łyżeczką cukru  (lub bez bo ciasto jest dość słodkie) i odrobiną cukru waniliowego i to jest ostatnia warstwa naszego ciasta. Do dekoracji można użyć startej

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania