Domowe drożdżówki z konfiturami 288mleko tak aby w połączeniu z masłem było ciepłe, wsypać cukier i cukier z wanilią i dobrze wymieszać, aby cukier się dokładnie rozpuścił. Składniki suche i mokre połączyć, wyrobić ciasto, aż zacznie odstawiać od ręki. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie raz jeszcze wyrobić ciasto, aby go pozbawić(...)pęcherzyków powietrza. Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, posmarować konfiturą, makiem, serem lub czekoladą i zwinąć w rulon, tak jak roladę, można do każdej części dać inny smak i rodzaj nadzienia. Roladę kroić na małe kawałki ok 3-4 cm i układać na przygotowanej blaszce. Drożdżówki odstawić na ok 30 minut, aby raz jeszcze wyrosły, przed
Apetyczna babeczka
Drożdżówki z kokosową kruszonką 198Wlać rozczyn do mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 2. Gdy rozczyn wyrośnie, wlać ciepłe mleko, masło, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto ok. 20 minut. Nakryć ściereczką i ponownie odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość 0.5 cm. 3.Wykrawać owalne(...)okrągłe drożdżówki . Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C. 4. Przygotować kruszonkę. Masło, kokos, mąkę, cukier zagnieść. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować przygotowane wykrojone ciasto, obficie posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut
Apetyczna babeczka
Jagodzianki drożdżowe 179minut, aby drożdże zaczęły pracować. 3. Mąkę przesiać do dużej miski, w mleku rozpuścić cukier. Połączyć ze sobą mąkę, mleko, olej, jaja, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, jeśli zbyt się klei, podsypać mąką. Wyrobione ciasto zostawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, aby podwoiło swoją objętość, na ok. 30-40 minut. 4. Przygotować blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Z wyrośniętego(...)ciasta odcinać po kawałku, spłaszczać, nakładać po 2-3 łyżeczki jagód, zlepiać i formować bułeczki. Układać w dużych odstępach na przygotowanych blaszkach. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 - 30 minut. 5. Piekarnik rozgrzać do 175 C, jagodzianki przed włożeniem do piekarnika obficie posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 30-35 minut. Po upieczeniu można obsypać cukrem puder
Apetyczna babeczka
Jagodowiec 174ubijać,aż cukier się rozpuści. Do piany łyżką dodawać masę żółtkową, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Jagody umyć, osączyć, oprószyć mąką. Na całe ciasto posypać jagodami. Piec w 170 stop.przez 35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. (function
Kuchnia Danusi
Śliwkowiec 170cukier i dalej ubijać,aż cukier się rozpuści. Do piany łyżką dodawać masę żółtkową, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować,oprószyć mąką.połówki śliwek ułożyć na cieście. Piec w 170 stop.przez 35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. (function
Kuchnia Danusi
Babka tulipan 251ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć. Następnie ucierając, powoli wlewać olej, wymiksować. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wymieszać z masą. Ciasto podzielić na 4 części. I część dodać kisiel pomarańczowy. II kakao III mak IV kisiel wiśniowy Wszystkie masy dokładnie wymieszać. Formę na babkę, wysmarować(...)tłuszczem, warstwami po kolei wylewać ciasto do formy. Na końcu nożem kilka razy w koło zakręcić ciasto. Piec ok.50 minut w 190 stop (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusi
Bakaliowy Milky Way 405Lubię eksperymentować w kuchni, dlatego też powstało oto takie pyszne ciasto, które szybko znika z talerza. Bakaliowy Milky Way SKŁADNIKI: KRUSZONKA orzechy włoskie posiekane -270 g herbatniki w czekoladzie -250 g margaryna -2/3 kost MASA MILKY WAY batony milky way duże 3 szt mleko -1 szkl żelatyna 1 opak (na litr wody) śmietana 36%- 2 szkl cukier(...)wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę kruszonki, dobrze docisnąć ręką na blasze. Na masę wyłożyć krem, na kremie ułożyć połowę osączonych i pokrojonych ananasów. Przykryć drugą połową kruszonki. Zrobić kleksy na cieście z polewy, posypać resztą pokrojonych ananasów, odstawić ciasto do lodówki (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Kuchnia Danusi
Rolada śmietankowa 382Rolada śmietankowa SKŁADNIKI: 8 szt jajka, 8 łyżek mąka, 8 łyżek cukier, 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, 1/2 l śmietana kremówka, 2 opak śmietan-fix PRZYGOTOWANIE: CIASTO Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku a na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę do ciasta wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem, wylać ciasto na blachę
Kuchnia Danusi
Sernik na zimno z musem truskawkowym 241sól szczypta MASA SEROWA serek danio homogenizowany- 600 g żelatyna - 2 łyżki cukier puder - 3 łyżki kremówka 30% - 300 ml MUS TRUSKAWKOWY truskawki - 800 g z (truskawkami wyłożonymi na ciasto) cukier- 3 łyżki galaretka truskawkowa - 2 opak PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywno, dodając po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować tłuszczem tortownicę o wymiarach 27 cm, wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec ok.30 minut w 175 stop. Biszkopt wyjąć , ostudzić. MASA SEROWA Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić, dodać do śmietany, zmiksować. Następnie dodawać po łyżce serka, zmiksować. Gotową masę serową wyłożyć
Kuchnia Danusi
Fit Tort bananowo - figowy na spodzie owsianym z orzechami bez cukru 292wszyscy wiecie, ze kocham desery, a teraz nadeszła moda na bycie fit. Moje pyszne ciasta raczej do tej kategorii się na zaliczały do dzisiaj :) Wymodziłam torcik na serku i owocach ze spodem owsianym z orzechami. Wyszedł pysznie a co najważniejsze każdemu smakował i nikt nie uwierzył, ze nie ma w nim ani grama cukru. Słodycz nadały owoce, wiem że nadchodzi
Niezły Młynek
Świąteczny piernik 220drugiej misce z żółtkami i cukrem. Miód podgrzewamy w rondelku i wlewamy do utarte margaryny. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i miksujemy. Ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do naszego ciasta. Dodajemy orzechy włoskie i mieszamy. Przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 80 minut w 175 stopniach. Jeszcze ciepły piernik przekrawamy w dwóch miejscach i smarujemy powidłami(...)śliwkowymi. Cały piernik polewamy polewą zrobioną z gorzkiej czekolady i kremówki. Im dłużej stoi tym jest lepszy. Można także z ciastem wymieszać powidła i tak upiec, będzie bardziej wilgotny
Aga w kuchni
Czekoladowe jajka w wydmuszkach 158byście zareagowali jak obieracie jajko.... a tam.... ciasto czekoladowe:D Postanowiłam zrobić tą próbę na domownikach :) Składniki: 150 g gorzkiej czekolady, 0,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 90 g margaryny, 1 łyżka kakao, szczypta soli, 6 wydmuszek. Przygotowanie: Wydmuszki gotujemy przez 2-3 minutki w osolonej wodzie. W skorupkach(...)musi być woda, tak by były zanurzone. Następnie wlewamy do każdej wydmuszki olej, rozprowadzamy wewnątrz i wylewamy nadmiar - dzięki temu skorupki ładnie będą nam odchodzić od ciasta. W kąpieli wodnej rozpuszczamy margarynę z czekoladą. Mikserem ubijamy jajka z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i rozpuszczoną czekoladą. Szprycą wlewamy ciasto do wydmuszek. Ja zrobiłam sobie szprycę papierową (jak ktoś
Aga w kuchni
Truskawkowy tort z migdałami 241tortownicy (o średnicy 25 cm). Schłodzoną kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywną pianę. Przelewamy kremówkę na biszkopty. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Ciasto chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin. Bita śmietana musi nam się dobrze schłodzić, by ciasto ładnie się kroiło. Następnie prażymy płatki migdałowe na suchej patelni. Posypujemy nimi ciasto
Aga w kuchni
Pierożki ze szpinakiem 223Gotowe ciasto francuskie jest taki wspaniałym wynalazkiem, że chyba każdy go używa w swojej kuchni :) Od wczoraj zostało mi trochę farszu szpinakowego, więc postanowiłam zrobić na szybko, pyszne pierożki ze szpinakiem :) Składniki: 1 ciasto francuskie, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 0,5 sera feta, 1 żółtko, szczypta ziół prowansalskich. Przygotowanie(...)patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Z ciasta francuskiego wycinamy szklanką kółka (parzystą liczbę). Na połowę kółek nakładamy łyżeczką farsz szpinakowym, przykrywamy drugim kółeczkiem (tym bez farszu) i widelcem zlepiamy brzegi. Pierożki smarujemy żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni
Aga w kuchni
Tort z jagodami 201Niby zwykły torcik z bitą śmietaną, jagodami... ale ten mega puszysty biszkopt z cytrynowym nasączeniem robi wrażenie:D Jest to mój ulubiony tort i wszystkim zdecydowanie go polecam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki tortowej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 6 jajek, Krem: 400 ml kremówki(...)szklanki cukru, 300 g jagód, Nasączenie: 1,5 szklanki ciepłej wody, 1/2 soku z cytryny, 40 g wódki, 16 g cukru waniliowego. Przygotowanie: Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem w misce postawionej na garnku z podgrzewana wodą - wtedy biszkopt jest pulchniejszy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżka w jedną stronę. Blachę smarujemy margaryną
Aga w kuchni