ciasto - 164325 przepisów (strona:4640/10955)

Przedwielkanocna próba, czyli babeczki kokosowe 219

tylko ukradkiem zerkała, żeby to sprawdzić. To były czasy... W Danii nie ma tej tradycji, nie mam z kim dowcipkować. Szkoda... Jak dobrze wiecie (albo i nie), boję się ciast ucieranych. Z pozoru proste, każdemu wychodzą bez problemów. Ja bardzo często wyciągam z piekarnika wspaniałe zakalce, które doprowadzają mnie do rozpaczy. Nie poddaję się jednak, i dzielnie próbuję od czasu(...)porcji na raz okazało się nie lada wyzwaniem. Najpierw chciałam polać ją białą czekoladą, ale stwierdziłam, że będzie za słodko. Jeśli wolicie białą wersję, proponuję zmniejszyć ilość cukru w cieście. Wierzch udekorowałam truskawkami. Hmm... Te hiszpańskie, niestety, nie smakują najlepiej. Taką miałam ochotę, że nie mogłam się oprzeć, ale daleko im do prawdziwych, czerwcowych truskawek. Były jakby... Chrupiące

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bajaderki 246

wsypać połamaną na kostki czekoladę. Gotować, aż do całkowitego ropuszczenia się czekolady. Zestawić z ognia dodać cukier i margarynę. Mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników. Z wystudzonego ciasta formułować kule. Każdą kulę wkładać do papilotki, polewać polewą czekoladową i posypywać płatkami migdałowymi. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja używam ciastek zbożowych Benitki dostępne(...)sieci sklepów Biedronka. Można je śmiało zastąpić innymi ciastkami typu petit beurre, digestive, herbatnikami, czy końcówkami ciast bez kremów, bakali czy żelatyny. Ciasta można rozgnieść za pomocą specjalnej przystwaki do blendera, lub umieścić w silnym woreczku i utłuc tłuczkiem do mięsa. Margarynę można zastąpić masłem. Ja używam papilotek, aby goście nie brudzili sobie rąk tymi ciastkami. Zamiast robić polewę, bajaderki

Gospodyni Miejska
Babeczki majonezowe do wielkanocnego koszyczka 252

cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do ubitych jajek, stale miksując, dodawać powoli mąkę, następnie proszek do pieczenia, a na końcu majonez. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem. Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonych foremek na babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut. Wystudzić. Wyjąć z foremek. W międzyczasie(...)lukrem i oprószyć ozdobami cukierniczymi. SMACZNEJ ŚWIĘCONKI! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 6 małych babeczek o śerdnicy podstawy 11 cm. Lukier można zastąpić polewą czekoladową. Do 2/3 ciasta można dodać 2 łyżeczki kakao i wykonać babeczki marmurkowe. Majonezu nie czuć w cieście. Zastąpuje on margarynę czy olej. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Torcik z wątróbką drobiową 289

Składniki. 30 dag wątróbki 1 cebula 30 dag kapusty czerwonej 1/4 główki sałaty lodowej 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 1 łyżeczka kminku Ciasto. 2 szklanki mąki 12,5 dag tłuszczu 1/2 szkl. śmietany 18% 2 dag drożdży 1/4 łyżeczki soli jajko do posmarowania Wykonanie. Wątróbki oczyszczone, wymoczone w mleku smażyć krótko na maśle(...)Przesmażyć posiekaną cebulę' Kapustę blanszować, spłukać zimną wodą i smażyć na maśle w niskiej temperaturze 3 minuty. Pokroić na małe kawałki. Liście sałaty lodowej smażyć, aż lekko zmiękną. Przygotować ciasto. Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem. Dodać drożdże wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyciąć 2 krążki. Jednym wylepić dno i boki foremki,18 cm, Wyłożyć czerwoną kapustę, posypać

Kulinarny karnet Christophera
Dwukolorowe ciasteczka maślane 272

masło z cukrem pudrem i jajkiem. Dodajemy ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo pierwszą szklankę mąki, a następnie wyłączamy mikser, wsypujemy resztę mąki i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Od ilości kakao zależy intensywność koloru, ja dodałam pół łyżki. Oba ciasta owijamy folią i wstawiamy do lodówki(...)minut. 2. Ciasta wałkujemy dosyć cienko, wycinamy kółka przy pomocy szklanki, a po środku każdego kółka wycinamy gwiazdki. Kółka przenosimy na papier do pieczenia i do każdego wkładamy gwiazdkę w innym kolorze. 3. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasteczka pieczemy około 10 minut. Studzimy na kratce i zajadamy :) Smacznego! Przepis bierze udział w akcjach

My Culinary Art
Świąteczne pierniki 771

małym ogniu do rozpuszczenia się cukru i złapania ładnego koloru - ostudzamy. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać jajka, sól i masę miodową. Zagnieść na gładka masę. Ciasto rozwałkować podsypując mąką na grubość 0,5 cm wyciskać foremki i gotowe pierniczki układać na dużą blachę wyłożoną papierem pergaminowym.  Pierniczki pieczemy

Niezły Młynek
PIERNIK Z BAKALIAMI 252

czas nie może zabraknąc w moim domu aromatycznego piernika, który na ten szczególny czas piekę wspólnie z synami, razem go dekorujemy a potem cieszymy się wyjątkowym smakiem i aromatem ciasta z bakaliami. Taka udekorowana ,,choinka" smakuje wybornie   Składniki: 40 dag mąki pół kostki margaryny 25 dag cukru 2 jajka 3 łyżeczki kakao 4 łyżki miodu 1 opakowanie przyprawy(...)mąkę wymieszaną z sodą, przyprawe do piernika. Miksujemy, dodajemy tłuszcz.Mieszamy. Dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy. Wykładamy do formy w kształcie choinki, pieczemy 1 godz w 180 st. Gotowe ciasto studzimy, lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, polewamy ciasto. Na jeszcze ciepły lukier posypujemy wiórki kokosowe, tworząc niby snieg i ozdabiamy cukiereczkami lub posypką. Przepis bierze udział w konkursie

Z Majeczką w kuchni
Torcik Schoko Bons 4227

szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy.  Do białek dodajemy żółtka i przesiane obie mąki, mieszamy delikatnie aż nie będzie grudek. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z blachy i studzimy, odwracając ciasto wierzchem do dołu. Dzięki temu będziemy mieli(...)cukier. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Wstawiamy do lodówki. Krem karmelowy: Mascarpone miksujemy z masą krówkową i sokiem z cytryny. Również wstawiamy do lodówki. Przełożenie ciasta: Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy sokiem z ananasów i smarujemy dżemem. Następnie wykładamy połowę kremu karmelowego i przykrywamy drugim blatem. Drugi blat nasączamy i smarujemy  połową

Czerwona Porzeczka
Najlepszy piernik świąteczny 245

naczyniu rozpuścić miód z cukrem, masłem i przyprawą do piernika. Przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, whisky, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, umieścić w dużej keksówce wyłożonej papierem. Piec około 60 min w temp 200 stopni. Ostudzić. Wyjąć z formy, zawinąć w folię i odłożyć na 1 tydzień. Po upływie tygodnia bardzo gęsto(...)nakłuwać wykałaczką. Kawę wymieszać z alkoholem (50 ml), nasączyć ciasto, ponownie zawinąć w folię. Odłożyć na kolejny tydzień. Po tym czasie przekroić  ciasto, najlepiej na 3 warstwy, nasączyć pozostałym alkoholem i przełożyć powidłem lub marmoladą (w oryginalnym przepisie dżemem. Ja wolę powidło). Można polać piernik polewą i zawinąć w folię na kolejny tydzień, a można też zawinąć bez polewania

Praktyczna pl
KEKS NAJEŻONY BAKALIAMI 218

Bardziej bakaliowego ciasta niż keks sobie nie wyobrażam, uwielbiamy całą rodziną tą różnorodnośc bakalii i ten smak...Pyszny poprostu..na każde święta!  Składniki: kostka margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru pudru 5 jajek po 10 dag: rodzynek,suszonej żurawiny, suszonych moreli,suszonych sliwek, skórki pomarańczowej kandyzowanej- Bakalland Wykonanie: Cukier(...)gładko, dodajemy po 1 żółtku,  nastepnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek. Rodzynki i morele sparzamy, następnie obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta ze skórką pomarańczową. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki, pieczemy 40 min w 180 st. Gotowe wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem jak kto woli

Z Majeczką w kuchni
Babka łaciata 456

masę. Wsypać przesianą mąkę tortową, szczyptę soli, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Miksować, aby nie było grudek. Dodać aromat waniliowy. W rondelku roztopić margarynę i wlać gorącą do ciasta, cały czas miksując. Do 1/3 części ciasta dosypać kakao i dokładnie wymieszać. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć najpierw jasne ciasto, a na wierzch

Oryginalny smak
Słodkie bułeczki bananowe z dżemem z czarnych porzeczek 292

Banany zmiksować w blenderze. Do miski z drożdżami dodać resztę mąki i cukru, jajka, szczyptę soli, roztopione masło i puree z bananów. Dokładnie wymieszać i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do boków miski (około 5 minut). Ponownie przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie ciasto znowu(...)wyrabiać, podsypując mąką (nie za dużo, ciasto ma być luźne) i formować kulki. Każdą lekko spłaszczyć dłonią, nakładać po pełnej łyżeczce dżemu i starannie zlepiać. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem i poprzyklejać jak najcieniej pokrojone plasterki banana. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około

Oryginalny smak
Orientalne paszteciki z ciasta francuskiego 380

Pyszne paszteciki z ciasta francuskiego w orientalnym klimacie, czyli z kurczakiem, ryżem, kremowym serkiem, kolendrą oraz odrobiną chilli i imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą, kurkumą i czosnkiem tworzą niepowtarzalne danie. Paszteciki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a farsz jest świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Spróbujcie Składniki na 24 paszteciki: 100 g ryżu 250 g mięsa(...)rosołu (użyłam nóżki kurczaka) 1 średnia cebulka 2 opakowania ciasta francuskiego (każdy po 275 g) 1 serek Apetina India 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru 1 pełna łyżka świeżej kolendry 1 jajko 1 łyżka masła szczypta chili sól Dip: 350 g jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku szczypta chili około 1 płaskiej łyżeczki cukru 2 łyżki

Oryginalny smak
Staropolski piernik świąteczny (dojrzewający) - część 1 432

Dzień dobry! Coraz mniej czasu do świąt Bożego Narodzenia, więc pora nastawić ciasto na staropolski piernik świąteczny ! Nigdy takiego piernika nie jedliśmy, tym bardziej też nigdy go nie przygotowywaliśmy, ale skuszeni opiniami znajomych postanowiliśmy go przygotować w tym roku. Wygospodarowałam miejsce w lodówce, kupiłam nawet miskę, która idealnie pasuje mi do szuflady w lodówce. Ciasto przygotowuje się bardzo prosto(...)firm dodaje niepotrzebne dodatki do swoich produktów. Będąc w sklepie spotkałam przyprawy z dodatkiem mąki, cukru i kakao. Moim zdaniem takie wypełniacze są niedopuszczalne! Dziwić się później, że nasze ciasto nie wychodzi bardzo aromatyczne, skoro pół opakowania to mogła być mąka (zazwyczaj nie jest podany procentowy skład, ale mąka była na pierwszym miejscu w składzie, więc musiało być jej najwięcej

Pora coś zjeść
Murzynek 425

Przepis na murzynka gości chyba w każdym domowym zeszycie z przepisami. Ja swój dostalam od babci. To delikatne czekoladowe ciasto świetnie smakuje z wiśniami czy truskawkami ze słoika lub przełożone konfiturą owocową. Dla tych, którym dodatkowe kalorie nie straszne wierzch polewamy grubą warstwą rozpuszczonej czekolady. Składniki: 4 jajka 2,5 szklanka mąki 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku 2 łyżki(...)koniec ubita piana z białek - żeby nie upadła warto wmieszać ją delikatnie drucianą trzepaczką. Gotową masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i układamy na niej wiśnie (ciasto możemy też przekroić i przełożyć dżemem już po upieczeniu). Pieczemy około 40 min. W naczyniu do fondue (lub w kąpieli wodnej) topimy czekoladę i polewamy nią przestudzone ciasto. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania